Forum: Obporodno obdobje

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

Ultiva in porod sede oz. čepe?

Odgovori Nova tema
Default avatar marijanca 4 Okt 2009 15:28

Pred kratkim sem rodila s pomočjo ultive. Sam potek poroda mi je zelo ustrezal, saj sem o večini lahko odločala sama: klistir, umetni popadki, poleg tega je bilo vzdušje v porodni sobi mirno in intimno.
Ni pa mi bilo všeč, ko sem po prejemu ultive želela biti v pokončnem položaju, da bi rodila sede ali čepe. Babica mi enostavno ni prepustila drugega kot da zadnje popadke in iztis doživljam leže. Takrat sicer zaradi samega dogajanja in usmerjenosti na druge stvari nisem mogla razpravljati o tem, a ko danes o tem razmišljam, se prav dobro spomnim tistega notranjega občutka v sebi, nekakšne želje, da bi bila pokonci. Občutek sem imela, da bi mi bilo tako lažje 'poroditi'. Nihče mi tudi ni pojasnil, zakaj moram ostati v ležečem položaju.
Je morda komu znan razlog za to? Je razlog v Ultivi?
Zgodilo pa se je v kranjski porodnišnici, o kateri imam sicer dobro mnenje in sem bila s porodom in predvsem zdravniško oskrbo tam zelo zadovoljna!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar tammi 4 Okt 2009 22:59

Ravno danes sem prebrala v knjigi Nosečnost in vodenje poroda, kjer se celo slovenski avtorji (porodničarji oz. ginekologi) strinjajo, da je porod v ležečem položaju, po možnosti še celo dvignjen v zadnjem delu, med najbolj nenaravnimi in proti vsem zakonitostim narave. Po svojih izkušnjah v nosečnosti, ko mi niti za nekaj minut ne paše, da samo ležim na hrbtu, si ne predstavljam rojevanja v ležečem položaju.
Ne vem, naj nekdo prosim strokovno pojasni, zakaj rojevanje v sedečem oz. čepečem položaju (mislim zadnjo porodno fazo) v slovenskih porodnišnicah ni dovoljeno.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh