Forum: Obporodno obdobje

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

porodnišnica Ptuj

Odgovori Nova tema
Default avatar dusica04 12 Okt 2008 10:03

Pozdravljene!
Zanima me ali je katera rodila v por. Ptuj? Sem namreč iz MB in me zanima kako ste kaj Ptujčanke oz. tiste ki ste tam rodile bile zadovoljne. Pričakujem namreč prvega otroka in me je poroda in možnih zapletov zelo strah. Ena mamica mi je omenila Ptujsko porodnišnico (naj bi njej in njeni hčerkici rešili življenje, saj so ji v MB zatrjevali da je vse OK...a na koncu ni bilo prav nič OK). Na Ptuju so pa ugotovili kaj je narobe in je mamica v 7 mesecu rodila.
Kakšen pa je postopek, če pač želiš roditi nekje drugje kot pa v svojem kraju? Ali rabiš kakšno napotnico od svojega G?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Zalka 14 Okt 2008 09:49

Draga Dušica04,

v Sloveniji lahko ženska rodi v katerikoli bolnišnici želi, za to ne potrebuje posebne napotnice. Preračunajte samo, koliko časa potrebujete za vožnjo do bolnišnice v posameznih prometnih razmerah, da ne boste v nepotrebni stiski, če se boste odločili za porod v bolj oddaljeni porodnišnici.
Dokumentacijo za porod pa vam bo dal/a ginekolog/inja proti koncu nosečnosti. Kje pa ste :)

Za izkušnje porodov v različnih porodnišnicah, ki ju omenjate, pa prosim obiskovalke foruma: na dan z njimi.

dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mariborčanka 2 Jan 2009 12:30

Pozdravljene

Tudi jaz sem rodila na Ptuju,kar dvakrat.Bila sem zadovoljena obakrat.Moram pa priznati da je včesih dobro da jim jasno ( neprijaznim)poveš da takšnega obnašanja ne boš trpela da si človek.Jaz sem imela kratek čas tečno zadreno babico zraven sebe pa jo je moj mož ,hvala bogu spametoval tako da je postala krotka kot majhen kuža.Svetujem vam naj bo nekdo zraven vas pri porodu naj sprašuje zakaj to ,ono pa je odnos takoj boljši.No moja poroda sta bila suha-voda mi je po kapljicah odtekala pri obeh.Pri drugem otroku sem pa ga verjetno sama sprožila ,naj pojasnim da sem nosila sina krepko čez rok,in moji občutki so bili slabi.Ginekolog dok.Šučur mi je odšel na dopust še prej pa me je potolažil da to nič ni.Hvala bogu za takšnega ginekologa !!!!Pa sem vzela po nekaj dneh stvar v svoje roke malo poizvedovala in se odločila skupaj z partnerjem da imava spolni odnos.No uživala ravno nisva ampak uspelo je .Spila sem eno žlico recinosovega olja in šla točno čez dve uri rodit.Stvar so ponovili moji prijateljici pa je bil učinek enak ......
KO pa sem rodila naj pojasnim da sem bila zjutraj na pregledu pa so mi povedali da še lahko nekaj dni še nosim-popoldan pa sem že rodila ko sem malo ......,Ko je dete zajokalo in ko sem videla kako velik je sem slišala babico ko je rekla da me morajo hitro zašit.Tako sem otroka rodila v dveh urah.Zašili so me pa ker me je oring vrtezala da se nebi raztrgala saj potem lažje zašijejo rano.Zašil me je zdravnik ki se rad zabava in prav je tako , no tale je me spraševal ,kako luknjo naj pusti ...

ODLOČITEV KAM NAJ GREŠ RODIT VSEKAKOR NA PTUJ ,čE TE SILIJO Z DOJENJEM ,DA NE ZNAŠ PA POVEJ DA SE NISI NAUČENA RODILA.ČE PA JE OTROK DRUGI PA TO ONE VEDO PA TE PUSTIJO PRI MIRU IN ŠE BOLJ SKRBIJO ZATE IN ZA TVOJEGA MALČKA NO SAJ MENI SO REKLE NAJ SI ODPOČIJEM IN UŽIVAM..PRAV JE TAKO

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Zdravnica 11 Dec 2010 15:33

Pozdravljeni!
Pri obeh porodih sem imela Ultivo-Remifentanil. Ultiva je pri meni delovala ODLIČNO! Odvzela mi je skoraj 70-75% bolečine, glede na "original bolečino" popadkov!
Prvič sem se s to obliko lajšanja bolečine seznanila pri prvi nosečnosti. Predstavila mi jo je moja ginekologinja. Dobila sem napotnico za anesteziologa na Ptuju, dobila datum pregleda in šla na posvet. Prijazna anesteziologinja(jih je več in so vse prijazne in prave entuziastke) nam je več ženskam naredila krajšo predstavitev Ultive. Po tem pregledu-predstavitvi smo dobile še potrdilo katerega naj bi ob sprejemu v porodnišnico pokazale (Tu se zadeva začne zapletat-vsaj na Ptuju).Nosečnice, ki so bile na tem sestanku oz. pregledu in so prihajale iz drugih predelov Slovenije-glede bolnišnične pokritosti,so že vedele, da BABICE Ultive ne marajo, ker da....ne vem zakaj (BABICE nimajo razen izkustvene, nobene ZNANSTVENE osnove za kakršno koli mnenje)!!!
In prišel je dan D-1.porod. Otrok je bil prenošen pribl. 4 dni, ob 2.00 mi je odtekla voda, ob 2.30 sem bila v sprejemni ambulanti porodnišnice Ptuj, na vložku sem opazila, da je plodovnica zelena ob 3.00 sem bila v porodni sobi, dobila blago dozo umetnih popadkov do predaje službe zjutraj ob 7.00, ob 7.00 so umetne popadke intenzivirali, ob približno 9.00 je ginekolog dovolil, da mi nastavijo Ultivo, ko mi je Ultivo anesteziologinja nastavila so BABICE (nisem imela občutka za čas) demonstrativno zapustile porodno sobo in dve uri (približno) me je vodila pri porodu anesteziologinja-dr. Šarmanova (vodila pri vstajanju, hoji, dihanju, na WC, skozi popadke bodrila kot je žensko, ki rojeva treba bodriti in voditi)
V žilo dobiš t.i. intravenozno pot in ko popadek začne oz. začutiš bolečino, pritisneš na neke vrste gumb in v žilo se ti izbrizga količina ultra-kratko delujočega anestetika, ki deluje točno toliko časa kot traja popadek. Učinek (vsaj pri meni) je odličen. Rojevaš po naravni poti, le bolečine ne čutiš tako močno. Tako rekoč idealno. Seveda bo veliko nasprotnikov Ultive-češ rojevanje je nekaj naravnega. Se strinjam. Vse je naravno! Tudi trohnenje zob, glivično spremenjeni nohti, vnetje slepiča, glavobol in da ne naštevam še naprej… in vsepovsod lajšamo bolečino! Zakaj je torej ne bi tudi pri porodu????
V bolnišnici Ptuj bi pa bilo etično in »fer« do porodnic, da Ultivo brez znanstveno neutemeljenih demonstracij BABIC, porodnici pokličejo anesteziologa in da ta nastavi obljubljeno Ultivo in da samovoljno in šarlatansko ne polemizirajo glede uporabe le te.
In zanima me iz katerega strokovno utemeljenega vira propagirajo, da mora biti ženska odprta 4 cm????? 1 cm, 2, cm, 3, cm..boli isto! Jaz nisem čutila razlike v bolečini popadkov ves čas poroda, razen v dobi iztisa-zadnjih nekaj minut. Takrat je pa »akcija«
In še to. Babice »imajo pooblastila«, da dajejo zdravila( nimajo pa osnovnega znanja farmakologiji, farmakokinetiki, biokemiji, anesteziologiji itd…), se odločajo po lastni volji in »univerzitetni izobrazbi«. Ginekologom to odgovarja, ker jih je premalo in ne zmorejo vsega dela! In še neka prastara dogma obstaja, da porod vodijo babice.
Potem pa naj še zobe pulijo »vaški zoboderi« kot so to počeli nekoč. Čemu doktorji dentalne medicine npr..?
Hvala ANESTEZIOLOGINJAM, ki nesebično, požrtvovalno in profesionalno opravljajo svoje delo.
P.S.: Ultiva je v SB Ptuj zastonj.
PREDLAGAM, DA ULTIVE V SB PTUJ ŽENSKAM VEČ NE PREDLAGAJO KOT MOŽNOST PROTIBOLEČINSKE TERAPIJE PRI PORODU, ČE ZNOTRAJ BOLNIŠNICE NISO UTEČENI STROKOVNI DOGOVORI OZ. KLINIČNE POTI. TE MORAJO SPREJETI ZDRAVNIKI!!!
PORODNICE SO PSIHIČNO PRIPRAVLJENE NA ULTIVO…POTEM PA NALETIJO NA DOMALA SADISTIČNO IZŽIVLJANJE BABIC IN NA KONCU OSTANE GRENAK PRIOKUS, JEZA, ŽENSKE RAZMIŠLJJO O TOŽBAH ITD… VODSTVO (DR. ČEH) BOLNIŠNICE NAJ SE KONČNO ODLOČI KAJ IN KAKO Z ULTIVO!
Če vas zanima potek drugega poroda, ga lahko opišem v nadaljevanju. Zgodba je nadvse zanimiva
Kljub vsemu se zahvaljujem vsemu ginekologu dr. Lukmanu in anesteziloginji dr. Šarmanovi, da je bil moj prvi porod prijetnejša izkušnja kot drugi!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar rosemary 3 Sep 2016 13:26

Sicer vidim, da je tema že nekaj časa stara, pa kljub temu, mogoče kot dodatno informacijo vsem firbcem, ki naletijo nanjo, kot sem sama.

Najprej zakaj babice "ne marajo" Ultive:
Ultiva je opiatni analgetik (remiFENTANIL), kar pomeni, da je zelo močno zdravilo, sorodno morfinu in podobno tudi vpliva na organizem (sedacija-pomiritev, blaženje bolečine, upočasni lahko dihanje...) Prednost tega zdravila je v tem, da je kratko delujoče in zato lažje nadziramo odmerek in želeni učinek, poleg tega pa stranski učinki zdravila lahko pozitivno vplivajo na porodnico (poleg bolečine se zmanjša stres in možnost hiperventilacije). Slaba stran pa je v tem, da zdravilo prehaja posteljico in zato vpliva tudi na otroka. Posledično se lahko pojavita zaspanost in oslabelost po porodu, ki otežujeta vzpostavljanje prvega stika in dojenja, v nekaterih primerih pa lahko nastane tudi dihalne stiska in je potrebno oživljanje. To niso zgolj anekdotni in izkustveni, pač pa povsem znanstveni razlogi. Če vam jih niso predstavili pred uvedbo zdravila, niste bili ustrezno obveščeni.

Razloga za odsotnost babic po uvedbi zdravila ne poznam, dejstvo pa je, da je po uvedbi takšne analgezije priporočljiv nadzor zdravnika, da lahko pravočasno ustrezno ukrepa v primeru alergij in preobčutljivostnih reakcij na zdravilo, ter da se prepriča, da so odmerki ustrezni. Verjetno pa anesteziologi tudi bolje kot babice poznajo specifične omejitve in tveganja povezana s to obliko analgezije.

Znanstveni vir, ki priporoča, da se analgezija pri porodu ne uporablja, preden je maternični vrat odprt vsaj 4 cm, je Friedmanova krivulja, ki se nanaša na študijo porodov iz 50ih let prejšnjega stoletja. Po tej raziskavi, se v večini primerov pri odprtosti 4 cm začne aktivni porod (odpiranje MV je pospešeno, popadki se okrepijo in so redni). Pred tem obstaja večje tveganje, da se porod ob intervencijah (prisilno mirovanje, stres, močna zdravila) lahko upočasni ali celo ustavi. Po novejših ameriških študijah, pa naj bi bila ta "meja" pri sodobnih ženskah celo pri 6 cm.

Zakaj ne bi v vsakem primeru lajšali bolečine? Zagovorniki naravnega poroda se analgezije ne izogibamo, ker bi bila "umetna", pač pa zato, ker smo prepričani, da imajo popadki, četudi boleči, svojo pomembno vlogo v porodnem procesu. Poleg tega, da bolečina ni posledica poškodbe, obstaja tudi velik izbor nefarmakoloških metod in tehnik, ki lahko lajšajo bolečino med porodom. Ker smo si med sabo različni, je prav, da ima vsak možnost izbire, vendar to ne pomeni, da naša izbira določa našo izobraženost.

Poleg tega, da so porode tradicionalno spremljale ženske, ki so potrebno znanje črpale iz lastnih izkušenj in praktičnega dela s porodnicami, je več razlogov, zakaj porod praviloma SPREMLJAJO babice. Običajno jih je več kot porodničarjev, zato se lažje bolj posvetijo posamezni ženski. Tekom svojega izobraževanja se usposobijo za vse potrebne posege pri normalno potekajočem porodu, pa tudi za nekatere intervencije, ki jih v porodnišnicah nato pogosteje izvajajo zdravniki (epiziotomija, šivanje, urgentni postopki pri novorojenčku...). Tekom šolanja spremljajo bistveno več porodov kot povprečni študent medicine in so bolj seznanjene s fiziološkim potekom poroda, saj imajo z njimi več izkušenj. Usposobljene so tudi za samostojno spremljanje nizko rizičnih porodov doma.
Sodobno delo dr. Michela Odenta pa pravi tudi, da se, poleg drugih dejavnikov, v odsotnosti moških (tudi zdravnikov) v porodni sobi, ženske lažje sprostijo in je zato hormonsko dogajanje med porodom bolj učinkovito.
Zaradi vsega naštetega je smiselno, da nezapletene, nizko rizične porode spremljajo izobražene babice (ne vaški zoboderi!), komplicirane in rizične porode pa vodijo porodničarji, ki so bolj usposobljeni na kirurškem področju ter imajo bolj obsežno znanje patologij in potrebnih intervencij. Na srečo pa so takšni porodi na splošno redkejši.

Toliko naj bo samo v pojasnilo glede netočnosti v prejšnjem prispevku,
upam pa, da bo vsaj malo osvetlilo delo in vlogo babic, ki si zaslužijo spoštovanje. In ne, sama nisem babica, ampak študentka medicine :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh