Odgovori: Nasveti za tek (pulz, intervali...), ne vem, kako naj se lotim

Pregled teme
nekaj ne štima
V prvem postu si napisala, da bi bil zate intervalni trening. A napisala si, da je to 3x tedensko tek in 3x tedensko hoja. Intervalni trening je, kot sem brala, izmenjava hitrega teka in hoje/počasnega teka hkrati. V knjigi Sam Murphy piše, da naj bi začetniki hodili enkrat dlje, kot tekli. Se pravi: 2 minuti teka, ena minuta hoje,...Ko to ni več utrudljivo, greš na razmerja 1:1.

Zanimivo, da nekje piše, da naj intervalni trening ne bi bil priporočljiv.

http://www.tekaskiforum.net/forum/viewtopic.php?t=424
Citiraj
drugiavgust2017
Ja, čist možno, da sem napisala narobe... pogledam danes in sporočim.
S "predpripravljenimi" programi je pa tako: na razpolago jih je 8. Razvrščeni so po težavnostni stopnji , času in porabljenih kalorijah. Mogoče bi res lahko izbrala enega od tistih... za začetek 30 min, pa potem podaljšam. Najbolj me jezi ta pulz, ki naraste že pri hitri hoji, kaj šele pri teku. Pa da ne bo pomote: lahko zdržim daljši tek, ni problema. Ampak moram pa natrenirat, da mi pulz ne dvigne v nebo po 5 min teka. Za zdaj mi je cilj to, ker pač želim skurit maščobo.
Nekaj o intervalnih treningih sem prebrala, ampak se mi med tekom enostavno ne da spreminjat težavnosti/naklona in hitrosti na displayu - malo je tudi nevarno, če na stezi "šariš" po ekranu in se hkrati koncentriraš na prostor, ki ga imaš na voljo za tek. Ima pa moja tekaška steza samo dve opciji: ali izbereš predpripravljene programe ali pa si sproti reguliraš tempo in težavnost. Nimam torej opcije, da bi si nastavila intervalni trening in potem v miru tekla/hodila - brez da moram segati po displayu.
Je pa res, da je steza dokaj nova in najverjetneje še nisem odkrila vseh nastavitev. Moram še malo "pošnofat".
Vseeno hvala!
Citiraj
nekaj ne štima
Nimam nasveta, ampak ali si se tole zmotila? Pri naklonu 2% in hitrosti 5km/h sem že na 80% max. pulza. 5km/h je hitra hoja, kot jo imaš v naravi. Jaz si tekalno stezo za hitro hojo nastavim na 6km/h, za tek pa od 10 dalje.

Na tekalni stezi imaš najbrž programe. Lahko uporabiš katerega od njih ali pa nastaviš sama.
Citiraj
drugiavgust2017
OK, prebrala sem (skoraj) vse teme. Teorija mi je jasna. Starost: 37 let, cilj: redukcija maščobe
Pri višini 165cm imam (tehtana včeraj) 72,9kg. Kar ok, glede na to, da sem jih imela pozimi med 79 in 82. Sedaj pa: tretji teden sem pozorna pri vnosu hrane; že od nekdaj mi vse, kar je belo (sladkor, moka, riž, testenine, kruh...), povzroča napihnjenost in težo v želodcu, zato sem se temu zadnje tri tedne popolnoma odpovedala. Ne maram sladkarij, tako, da tu ni problema. Sebe poznam kar dobro in vem, da je to postal moj način prehranjevanja. Je bil tudi v preteklosti, ampak... se spozabim. Zdaj mi enostavno paše. Toliko o prehrani.
Šport: ga imam rada, gibanje nasploh. Pred leti sem bila tudi malo odvisna od teka, a sem se zanemarila.
Zdaj pa: na razpolago imam naravo in domačo tekaško stezo. 3x na teden grem na daljši sprehod (6km), ki ga opravim v tempu hitre hoje. V teh primerih mi uspe, da držim pulz med 60 in 70% (merjeno s Polarjem). Če pa grem na tekaško stezo, sem na maksimumu. Kombinacija obojega bi bila pravzaprav kar v redu, ampak moram priznati, da mi tekaška steza bolj ustreza. Moj namen je, da se znebim maščobe in kasneje pridobim na mišični masi. Tekaška steza mi ponuja opcije hitrosti od 2 do 16km/h in naklon od 0 do 10%. Pri naklonu 2% in hitrosti 5km/h sem že na 80% max. pulza. Vse, kar je manj, mi je prepočasi in "prelahko" (se ne spotim).
Po vsej teoriji, ki sem jo prebrala, bi bil intervalni trening tisto, kar rabim. Torej bi si ga lahko zastavila nekje tako: 3x na teden hitra hoja na tekaški stezi (pri pulzu do 70%), 3x na teden tek na tekaški stezi (nad 80%).
Bi bilo to ok? Ima kdo izkušnje s tem?
Načeloma mi je pa nekako vseeno, kaj delam, samo da delam. Seveda pa nima smisla nabirat mišic pod sloji maščobe, ne?
Vsak nasvet bo dobrodošel in hvala vnaprej!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.