Odgovori: Krožno plešanje

Pregled teme
B.Zgavec
Spoštovani!

To kar opisujete bo najverjetneje oblika krožnega plešanja ali kot temu strokovno rečemo - alopecia areata. Brez pregleda sicer ne morem diagnoze z zagotovostjo potrditi, saj se takšne okroglaste pleše pojavljajo tudi prio nekaterih drugih oblikah izpadanja las (npr. lichen planopilaris, Psevdopelade, trichotilomania, .....) vendar so te oblike redkejše, medtem ko je alopecia areta kar pogosta težava.
O bolezni bi lahko pisal kar več strani, pa bom bolj kratek.
Alopecio areato (AA) danes smatramo za avtoimuno motnjo, pri kateri lastne celice imunskega sistema (posebni limfociti T) napadejo nekatere dlačne mešičke. Zakaj in zakaj samo nekatere še ni popolnoma jasno.
Pomembno je, da lasni mešički ob tem niso uničeni, le dlake -lasu ne tvorijo.
Bolezen teče nekoliko nepredvidljivo ... to pomeni, da je težko podati prognozo, kako se bo razvijala.
V večini primerov poteka blago, pojavi se eno ali nekaj žarišč brez las, ki se običajno v nekaj mesecih (včasih celo brez zdravljenja) začno ponovno zaraščati. To lahko traja kar nekaj mesecev ali dlje. Ponovno rastli lasje so v začetku drobni, svetli in belkasti in šele kasneje postanejo takšni kot so ostali.
Včasih se AA lahko v življenju ponavlja, včasih pa bolezen napreduje in lahko zajame večjo površino lasišča ali celotno lasišče (alopecija totalis) ali pa celo dlake drugod po telesu (obrvi, trepalnice, osramje, pazduhe.....-- to imenujemo alopecija univerzalis). Na srečo je ta oblika najredkejša.
AA se pogosteje pojavlja v sklopu nekaterih drugih avtoimunih bolezni (ščitnice, prebavil...itd) ali pri alergikih vendar zelo pogosto pri pacientu ne najdemo drugih bolezenskih težav.
Zdravimo jo na več načinov ( z zdravili, ki jih nanašamo lokalno v lasišče) ali s tabletami, posebnimi obsevanji, lokalno senzibilizacijo, injekcijami, ki jih dajemo neposredno v lasišče ...itd.
Za kateri način zdravljenja se odločimo je odvisno od oblike, poteka, drugih težav itd.. zato se zdravljenje od pacienta do pacienta razlikuje.

Svetujem vam, da si plešo dobro pogledate in naredite test izpadanja - rahlo si povlecite lase tik ob pleši..Če jih ne morete izpuliti predvsem pa v kolikor že vidite na plešastem delu rast svetlih dlačic (kot puh), potem je AA že v fazi izbolšanja. Če pa se lasje izpulijo z lahkoto, je bolezen najverjetneje še aktivna in bo potreben pregled.

Lep pozdrav

Žgavecasist. Borut Žgavec dr.med.
Specialist dermatovenerolog, dermatopatolog
Dermatološko medicinski in laserski center Dimnik + Žgavec
http://www.proderma.si/
Leskoškova 9d
Tel: 031 574 912
Dermatološka klinika UKC, Ljubljana
Citiraj
Soncek87
Pozdravljeni!

Bom na kratko povedala težavico, na katero sem pred kratkim naletela. Stara sem 24 let in sem vse do sedaj imela dolge lase. Po neprestanem izpadanju las in nadležnme mastnem lasišču sem se odločila, da se ostrižem na kratko. Frizerka je ugotovila, da na spodnejm levem delu lasiča nimam las, in sicer v obliki kroga. Naročila sem se pri svojem osebnem zdravniku, ker sem se malo ustrašila in ker me zanima kaj je to. Kot otrok tega nisem imela, ker bi starši to opazili. Kdaj pa se je to pojavijo, pa ne vem in tudi ne bi izvedela še dolgoč če se ne bi šla ostriči. Pozna kdo kakšen primer? Lp
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.