Odgovori: vprašanje reaktivna psihoza

Pregled teme
marjetka29
Na spletu je tudi dobra, prosto dostopna knjiga Rethinking Madness avtorja Parisa Williamsa.
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,
reaktivne psihoze so tiste, ki jih sprožajo močne travmatične izkušnje, oz. močni stresorji. Običajno so kratkotrajne, lahko trajajo le nekaj dni, ali tednov. Pri shizofreniji običajno psihotične epizode trajajo dlje časa, in ni nujno, da jih sprožo stresni dogodek, lahko se začnejo povsem spontano. Zdravljenje je zelo podobno, uporabljamo antipsihotike in po potrebi tudi druga zdravila (antidepresive, stabilizatorje razpoloženja, anksiolitike, uspavala). Zdravljenje pri reaktivni psihozi običajno traja krajši čas.
Pri nastanku obeh bolezni sodelujejo genetski, dedni dejavniki, in dejavniki okolja. Za shizofrenijo je znano, da je vpliv genetike zelo močan, ni pa edini. Torej, tudi pri shizofreniji so verjetno pomembni tudi okolje, vzgoja, izkušnje, travme itn.
Direktne povezave med psihozami in psihosomatskimi boleznimi ni. Kot za vsako duševno bolezen, tudi v tem primeru velja, da nas naredi ena bolezen bolj dovzetne do drugih.
Glede vašega vprašanja o možnosti, da je psihoza način, da ohranimo odvisnost od drugih, so to teorije ki jih je zelo težko dokazati in se boste srečala z različnimi mnenji, poleg tega je težko ločiti kaj je prej kura ali jajce. Torej, ali je nekdo psihotičen ker želi ohraniti simbiozo s staršem, ali pa je dejansko manj funkcionalen in odvisen od starša ker je psihotičen.
Na misticizem se res ne spoznam, verjetno niso vse mistične izkušnje psihoza, ampak nekatere verjetno so. Če vas zanima več o psihozah, morda si začetek preberite knjigo Pasti zaznave:
http://www.pasadena.si/knjiga/86562/

Lep pozdrav,
Citiraj
reaktpsih
Zdravo,
zanima me kakšna je razlika med pravo obliko shizofrenije in reaktivno (nepravo) obliko.
Kako se prepozna za katero obliko gre, vzroki, kakšni so postopki zdravljenja pri posamezni, razlike itd.
Zanima me tudi koliko dejansko okolje, vzgoja, odnosi lahko vplivajo na osebo ki zboli.
Kakšna je povezava med psihozami in psihosomatskimi boleznimi? So le te res lahko oblika obrambnega mehanizma pred psihozo in če katere bolezni so lahko posledica. Ali otroci dejansko lahko zbolevajo za različnimi boleznimi zato da lahko starš skrbi zanje?
Zanima me tudi kakšna je razlika med psihozami in mističnimi izkušnjami.
Za odgovor, uporabne povezave na temo se vam že naprej iskreno zahvaljujem.
Srečno 2020!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.