Odgovori: Hčerka, težave

Pregled teme
Mihaela Burina
Pozdravljeni,

delo z otroci ni moje domače področje, se mi pa zdi, da opisan vzorec strahov in nespečnosti traja že toliko časa, da tudi če je bil začetek nedolžen, je zdaj že zakoreninjen vzorec, ki ga nasvet preko foruma ne bo rešil.
Zato bi vam svetovala obisk strokovnjaka na področju dela z otroci: Center za svetovanje otrokom, mladostnikom in staršem (v Ljubljani: https://www.scoms-lj.si/, v Mariboru: http://www.svet-center-mb.si/, v Kopru: https://www.svet-center-kp.si/), ali obisk pri psihoterapevtu, ki dela z otroci. Preverite lahko tudi, ali imate v bližnjem zdravstvenem domu kliničnega psihologa, ki je specializiran za delo z otroci. Potrebovali boste napotnico od pediatra.

Mogoče bi za začetek svetovala tudi to, da posvečate vsaj toliko časa kot problemom okrog spanja (ali še bolje - več časa, kot problemom okrog spanja), temam in času izven spanja: kaj je v šoli, kaj je s prijatelji, hobiji; vaš čas s hčerko na sprehodu, izletu, ustvarjanju... zato da spanje ne postane center življenja in glavni vir pozornosti, ki ga dobi hčerka.

Veliko sreče,
Citiraj
Micimaci
Spoštovani!
Moja 10 letna hčerka ima težave s spanjem.
Naj povem, da je čez dan zelo živahen otrok, v šoli zelo pridna.
Težave se začnejo, ko se naredi noč.
Ima veliko strahov. Odstraniti smo morali vse igrače, ki imajo oči, ker pravi, da jo to straši. Zvečer ima tudi nenavavadna vprašanja, globoke misli, zadnjič me je na primer vprašala, če vem, kdo sploh v resnici sem in da veliko razmišlja o tem, kdo je v resnici ona in da jo takšne in podobne misli strašijo in ne more spati.
Ima sobo z mlajšim bratom, midva z možem nisva daleč stran.
Velikokrat se že v naprej odloči, da ne bo mogla zaspati, zato z možem, kljub dolgemu pregovarjanju popustiva, da spi z nama. Recimo, da dve noči na teden prespi v svoji sobi. Pa še takrat se največkrat začne jokat v spanju(vedno enako, po cca dveh urah, ko zaspi) in hoče iz postelje. Potem jo poležem nazaj in spi do jutra.
Poizkusamo najti vzrok temu, vendar neuspešno. Motiviramo jo z nagradami v smislu, če boš en teden neprekinjeno spala v svoji postelji, boš lahko... Vse obljubi, vendar, ko pride noč, se vse podre.
Poizkusili smo tudi z umirajočo glasbo, meditacijo, vendar je pritekla iz sobe, da tega ne more poslušati, da jo je strah. To se dogaja že leto in pol, pa je bilo vmes že mnogo bolje sedaj spet.
S tem, da obema otrokoma en dan med vikendom pripada, da lahko spita z nama.
Poizkusila sem s pogovori, na lep način, v obupu z grožnjami (saj vem, da ni prav, ampak enostavno izgubiš živce), nič.
Kaj mi svetujete, kako naj se lotimo problema?
Tudi sicer ima zelo rahel spanec, vse sliši.
Imamo dogovor, da sva z možem v dnevni sobi, dokler ne zaspi, ker jo je strah, da bi odšla spat medtem, ko je ona še budna...
Res ne vem več, kaj še lahko storim in to me spravlja v obup.
Hvala za vaš čas in nasvet!
Priponke

getty_rm_photo_of_little_girl_sitting_awake_at_night_with_worries.jpg
(41.47 KiB)

Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.