Odgovori: Anksioznost, panicni napadi in povisan pritisk zaradi sluzbe

Pregled teme
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

bolniški stalež je ena od možnosti, in to takrat, ko zaradi bolezni ali poškodbe delavec ni sposoben opravljati svojega dela. V vašem primeru bo moral psihiater oceniti, ali je mama sposobna opravljati svoje delo v določenem obdobju. Če se oceni da bo gospa trajno zmanjšano sposobna za delo, jo je potrebno napotiti na oceno invalidske komisije, ki bo, v primeru trajne nezmožnosti, ocenila koliko je preostale zmožnosti in določila kategorijo invalidnosti. To lahko pomeni različne stvari, od omejitve delovnih obremenitev, do skrajšanega delovnika itn....
O teh možnostih bi se bilo dobro pomeniti z osebnim zdravnikom, saj je on tisti, ki na podlagi izvidov in mnenj drugih zdravnikov poda predlog invalidski komisiji, ali pa odredi začasno nezmožnost za delo.

Lep pozdrav,
Citiraj
boboljse
Pozdravljeni,

potrebovala bi nasvet glede moje mame. Stara je 58 let in ima se 5 let delovne dobe. Dela na psihicno in fizicno zahtevnem delovnem mestu prodaje, kjer je pretok ljudi dnevno cez 1000 ljudi. Stanke so večinoma nepotrpezljivi obiskovalci, ki se ob primeru cakanju znasajo nad njo na nacin: da je nesposobna, da je neumna, da naj dela hitreje, jo zalijo na vse mogoce nacine vendar se k njenemu nadrejenemu ne pritozijo - to bi bilo za njo v redu ker bi tako nadrejeni videl da je preobremenjena na delovnem mestu. Blagajna ni samo kraj prodaje kart, vendar uprava organizacije blagajni nalaga tudi ostala dela, recimo racunovodska itd. tako da je delovnik, zlasti ob poletnih mesecih nemogoc, (poleg preobremenjenosti dela tudi izmensko, dopoldne, popoldne, vikendi, prazniki, v juliju je imela prost samo 1 vikend). Poleg preobremenjenosti delovnega mesta se nadrejeni tudi psiho-agresivno znasajo nad zaposlenimi na tem delovnem mestu ter jih snemajo, kamera jim gleda pod prste, jih obtozujejo da nimajo dela, ter so skratka nerazumni. Mama je 10 let nazaj dozivela prvi panicni napad in potem se kar nekaj, bila je 2 leti na bolniski, ter je od takrat na tabletih za znizevanje pritiska in pomirjevalih. Takrat ji je bilo po nasvetu psihiatra in strani uprave obljubljeno da nebo vec delala med vikendi - ko je pritisk na delovno mesto se veliko vecji. Takrat so doseglji soglasje in res kar nekaj let ni vec delala za vikende. Anksioznost je bila ves cas prisotna v nadzorovani obliki, panicni napad pa je dozivela samo se enkrat ali dvakrat. Letos pa se je stvar spremenila. Nadrejena ji je rekla, da mora vikende delati ali pa naj zapusti sluzbo. Zaradi preobremenjenosti delovnega mesta, je imela mama tako hudo tesnobo na poti domov iz sluzbe da so jo tiscala vsa oblacila, doma je bil popolnoma izgorela, psihicno sesuta. Vsak teden je odsla za cel dan v samoto da se je sestavila. Tesnoba se veča, ravno tako ima visok pritisk.

Bojim se za njo, ker takega pritiska ni vec sposobna prenasati. Moja mama je nekonfliktna oseba z visoko mero moralne odgovornosti in je zaradi tega ko se nekdo znasa nad njo tiho, vse pa potlaci v podzavest. Psihiatrinja ki jo sedaj obiskuje pa ji pravi da nima kaj in naj pac jemlje tablete. Njena mama, moja babi, je umrla pri 69ih zaradi infarkta in nocem da se to zgodi tudi njej, ker je na delovnem mestu in v zdravstvu delezna nerazumevanja.

Prosim za nasvet, kako bi lahko resili situacijo, morda s trajno bolnisko v mesecih najvecjega pritiska ali zahtevo po drugacnem delovniku, ki bi bila podlozena z zdravstvenim mnenjem in bi jo vodstvo organizacijo moralo upostevati.

Morda predlog nekoga, ki se ukvarja s problematiko na delovnem mestu za nekoga ki je starejsi od 55 let.

Hvala.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.