Odgovori: nosečnica

Pregled teme
misa komar
Pozdravljena,

čisto nič nenavadno ni, da imate vse te težave. V zadnjih letih ste rojevala kar pogosto, skupno življenje s starši ni nikoli optimalno,... in sedaj, pri tretji nosečnosti je ZELO NORMALNO, da imate tovrstne težave. Temu stroka pravi predporodna depresija, ki se po porodu nadaljuje v poporodno depresijo.
Vzrok za to stanje pri večini mladih mater je ravno prevelika količina stresa v zadnjih letih. Stresorji so krivi, da vas tako zelo izčrpavajo, vaš način življenja pa predvsem vašim možganom ne daje možnosti, da bi se povsakem prehudem stresu lahko energetsko obnovili. Tako vodite možgane in s tem celo telo v začaran krog energetskega manjka - izčrpanosti. I

Dandanes je to zelo pogosta oblika težav vseh nosečnic in mladih mater. Preveč nalog in naporov ste si nakopale v tako kratkem času. Življenje je le veliko bolj prijazno kot je bilo pred 100 leti ( s temi težavami so se ubadale tudi babice in prababice, a jih nihče ni slišal in življenja so se obračala tako kot so se...), zato ve, mlade mamice LAHKO o tem govorite, se sprašujete.. Žal pa živite v času, ko vas nihče o tem ni prej opozoril, podučil, ali pa enostavno niste niti mogle slišati, saj to še ni tako prisotno v naši družbi.

Po bioloških zakonitostih pa je vsa ta utrujenost, izčrpanost, črnogledost, ....prenajedanje čisto normalna posledica prehudega izčrpavanja organizma. Enostavno povedano: vaše telo je v zadnjih 5 do 7. letih moralo opraviti ogromno nalog ( bilo podvrženo ogromnim stresorjem). Zato je potrebovalo ogromno energije ( to se dogaja na ravni naših celic. Celice enostavno niso več sposobne tako hitro tvoriti celično gorivo - ATP, kot jih vi silite, da ga trošijo) zato, ker so bili vaši možgani in vaše hormonske žleze ter imunski sistem zelo zelo delavni. Da pa lahko delajo, rabijo energijo.
Še posebej možgani so neverjetno potratni ( ko spite, možgani trošijo 20 % vse energije, ko ste pa normalno aktivna, pa rabijo več kot 50% vse energije, ki jo celice naredijo). In ravno zato, ker so možgani tako potratni in ker so tudi najpomembnejši organ, začnejo OPOZARJATI NA MANJKO ENERGIJE, ko jo primanjkuje vsaj nekaj mesecev ali leto. Ta opozorila možganov so pa ravno ta simptomatika, ki jo vi čutite.

Vse to kar vi čutite, je samo GOVORICA - OPOZORILA vaših možganov, saj sami ne morejo govoriti v našem jeziku: Ne zmoremo več! Naredi nekaj, spremeni način življenja! (spodaj je strok. članek, ki ravno govori o tem, kako se možgani odzivajo in nam sporočajo, kdaj nimajo več goriva, da bi normalno delali. To se nam kaže različno, eni čutimo bolj na telesu, drugi na počutju, tretji na vedenju. Lahko pa je kombinacija vseh treh.).


VEM, DA JE ZELO TEŽKO NEKAJ SPREMENITI, KO PA SI ŽE TAKO UTRUJEN!

Zato bi vam najprej predlagala, da bi poskusila začeti uživati Cellfood kisik za življenje ali pa samo Cellfood Multivitamin pršilo. So naravni proizvodi, pod enako kontrolo (inšpekcijo) kot zelo draga zdravila, in vam bodo v tej začetni fazi nudili toliko energije, da se boste počutila malo bolje in ne bo vse tako črnogledo.

POTEM bi vam pa (preden začnete hoditi od zdravnika do psihologa, do.....) resnično toplo toplo priporočala, da si vsak dan vzamete le nekaj časa zase. To je vsaj 20 minut. VAŠI MOŽGANI jih krvavo potrebujejo.
Poskusite se vsesti ali celo vlezite se na tla/ posteljo za teh 20 minut in samo mirno počasi globoko dihajte in takrat MISLITE - glejte samo to dihanje. Ker vam bodo misli uhajale, si govorite: Vdih, izdih, vdih, izdih,.... poslušajte glasbo, ki vam "boža dušico" (mirno, nežno sproščeno glasbo, ki jo imate rada). Sprva bo to težko. A vaja dela mojstra in vaši možgani bodo KONČNO DOJELI, da jim poskušate pomagati in jih poskušate že spet spraviti v normalno delovanje.
To niso čirule-čarule. To so že vsaj 30 let strokovno dokazana dejstva nevrofiziologije (sem biolog-genetik po izobrazbi in to smo se učili že za časa mojega študija; pa bi mi vi bila lahko hčerka), ki jih naša družba ni kaj dosti upoštevala. Veliko lažje, hitreje je bilo dati ljudem tabletko in jih poslati domov z mislijo: saj bo minilo. Danes se pa vedno bolj zavedamo, da tabletke niso rešitev. Nasprotno, povzročijo še veliko hujše težave in velikokrat so tudi vzrok razvoja kroničnih grdih obolenj.

To dihanje morate izvajati redno! Tako možgani dojamejo, da jim res nudite to možnost, vam začnejo "zaupati". To je zelo podobno kot učimo psička ali otroka nekih veščin, navad. Če ga učimo redno, če mu dajemo vedno enaka navodila, potrdila, potem se tega nauči in VE, da tako mora biti. Možgani delujejo po popolnoma ENAKEM principu.

Poleg tega enostavnega mirnega globokega dihanja je zelo priporočljiva joga. Joga je enako sredstvo kot globoko mirno dihanje. Možganom omogočimo, da se sprostijo, reprocesirajo in ponovno vzpostavijo normalno stanje.

Vendar, ker ste sedaj zelo brez energije, vam bo to vse zelo težko. In to JE NORMALNO. Ne se takoj ustrašit in obupat. Tako mlada ste še, tri otročke imate, uživajte življenje, ki ga je še toliko pred vami.Ne ga uničiti sedaj, ko imate še vse pred sabo. In poskusite si zapomniti, da je vaše stanje nekaj zelo običajnega za današnje nosečnice in matere. Izčrpavate se do te mere, da vas vaši možgani že opozarjajo.
Lahko greste k svojemu zdravniku, lahko obiščete psihoterapevta ( to sta strokovnjaka, h katerima bi lahko odšla), a verjemite mi, da vam bosta povedala nekaj podobnega ( zdravnik v besedah zdravnikov, psiholog z besedami psihologov, jaz sem vam pa povedala v jeziku bioloških procesov). Najhuje bi bilo, ko bi vam začeli predpisovati antidepresive in druge oblike pomirjeval.....

Upam, da sem vas vsaj malo potolažila in če boste imela še kakršnakoli vprašanja, vam bom vedno poskusila odgovoriti,

lp m

Obljubljeni članek:
Prav STRES je največji krivec našega OBČUTJA, POČUTJA in VEDENJA. Šele ko znamo prepoznati simptome stresa,takrat jih tudi lahko nadzorujemo. Lahko vplivamo na naš visok krvni pritisk, bolezni srca, delovanje možganov,debelost ali diabetes.
Simptomi stresa lahko vplivajo na naše zdravje, pa čeprav se tega niti ne zavedamo. Največkrat menimo, da je neka bolezen vzrok za glavobol, pogosto nespečnost, zmanjšano produktivnost. A STRES je v resnici največji krivec za tovrstne tegobe.

Običajni učinki stresa ...
... Na naše telo

• glavobol
• mišični krči, bolečine
• bolečina v prsih
• utrujenost
• manjši libido
• slabost

... na naše počutje
• nespečnost
• tesnoba
• nemir, strah
• slabša motivacija, zbranost
• jeza, razdražljivost
• žalost, depresija

... na naše obnašanje
• prenajedanje ali anoreksija
• izbruhi jeze
• odvisnost od drog, alkohola
• nikotina
• odsotnost, apatija, malodušje

Vir: American Psychological Association's "Stress in America" report, 2010

Simptome stresa lahko uspešno nadzorujemo, ko v svoj bioritem uvedemo vsakodnevno redno:
• Fizično aktivnost
• Tehnike sprostitve, ali meditacijo, ali yogo, ali tai chi
• Pravo dozo spanja in počitka vsak dan ob približno istih urah
• In seveda zdravo raznovrstno prehrano večkrat na dan a v MAJHNIH KOLIČINAH. Naučimo se uživati hrano tako, kot da bi »stradali« hrano.
Citiraj
zelenjavka
Pozdravljeni.

Stara sem manj kot 3o let, Trenutno sem v 37t nosečnosti 3 otroka, če gledam bo bratcih me čaka vsaj leto do dve dojenja, ne hodim v službo, otroci so doma, stanujemo v hiši s taščo in tastem, vse te stvari tudi prinašajo svojstven stres.

Moje stanje je kar zakomplicirano, imam precej (preveč) zdravstvenih težav, ki jih verjetno lahko pripišem tudi zakisanosti telesa (zadnje čase huda utrujenost, zaspanost, neprestana nožnična vnetja, izpuščaji, občasni izbruh luskavice, težave s prebavo, slaba volja, črnogledost, pogosti prehladi ....potem še razmišljanje v porodu, pa sta bila prejšnja lepa, sploh ob takem počutju), seveda se niso pojavila v zadnjem obdobju, so že od prej samo je trajalo da sem težave prepoznala in zavedala. Gibanje je zmerno, prilagojeno trenutnemu stanju, je pa res da zadnje čase sploh nimam volje hodit ven, zjutraj vstajat, rada imam ročna dela pa se zanje ne najdem časa oz. volje.

Potem pri prehrani imam neko željo, da bi se začela bolj zdravo prehranjevat, pa imam to možnost ker kuham vse obroke za celo družino pa nekako ne gre. Če mi že pol dneva uspeva, se potem popoldne najem kolikor gre, vse možne svinjarije.

Imate zame kakšen nasvet oz. idejo kdo bi mi lahko pomagal.

Lep dan želim vam in vsem bralcem
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.