Med.Over.Net

Odgovori: Srčno pošušnaje in nabiranje vode 100 na uro

Pregled teme
ACerar
Spoštovani,

žal mi je, da se pri Vaši babici tako hitro nabirajo kilogrami. Vseeno bi pred dodatnim odmerjanjem Edemida večjo pozornost dal vnosu tekočin. Omejitev mora biti jasna, saj srce dnevno ne uspe prečrpati več kot določeno količino zaužite tekočine, da bi jo ledvica izločila - takrat se nabira "pred" srcem in bolnik vedno bolj oteka. Priporočen vnos tekočin je tako 1,5 L dnevno, vključno s tekočino, ki je v hrani, sadju, ... Dodaten ukrep je tudi čim manj slana hrana - le cca 2-3 g soli dnevno (običajno je zaužijemo vsaj 15 g ob zmerni uporabi).

Vkolikor je vnos tekočine omejen, je naslednji ukrep ureditev odmerka diuretične terapije, to je predvsem Edemid (ali Lasix, drug proizvajalec). Odmerek je lahko tudi do 1000 mg dnevno, vendar so višji odmerki lahko povezani z motnjami elektrolitov, slabšanjem ledvične bolezni in celo pojavom putike (zelo boleče vnetje sklepov). Obstajata 2 odmerka - običajen Edemid (40 mg) in Edemid F (500 mg), ki se z lahkoto lomi na četrtine.
Najboljši čas jemanja Edemida je zgodaj zjutraj, ko babica še leži, vzame zdravilo in še kakšno uro ostane ležeča; takrat je pretok skozi ledvice boljši, edemi iz spodnjih okončin se lažje "spraznijo" in diureze (izločanje seča) so večje.

Pomembno je tudi čim učinkovitejše zdravljenje srčnega popuščanja, v primeru Vaše babice, kjer je zapisana diagnoza Atrijska fibrilacija s tahikardnim odgovorom prekatov - je to predvsem ureditev srčne frekvence, da je v mirovanju pod 70/min.

Šele takrat je možno urediti odmerek Edemida, na katerem bo telesna teža stabilna, ne bo otekala v spodnji okončini in bo dihala lažje.

Vkolikor se bo trend nadaljeval in bo teža naraščala kljub vsem omenjenim ukrepom, ki sem jih navedel, bo žal spet treba na urgenco in verjetno v bolnico, čeprav bolnišnično okolje na starostnike izjemno slabo vpliva in se načeloma proti njemu borimo, kar se da...

V primeru dodatnih vprašanj sem seveda na voljo.
Citiraj
srce srce
Pozdravljeni,

pišem zradi mame (80 let) , diagnoze; Kronična atrijska fibrilacija s tahikardnim odgovorom prekat , KOPB v akutni ekzacerbaciji, maligna neoplazma zgornjega lobusa, arteroskleroza arterij, hiprelipidemija....tolko samo za predstavo.

Problem imam z nabiranjem vode, 3 tedne nazaj je bila zaradi tega hospializirana, noge so bile polne vode, kot baloni do pasu, nekaj tudi v pljučih. Ko so jo v bolnici poštimali je imela 13 kg manj.

Pred bolnico sva imeli terapijo Edmid 2x40 mg zjutraj in popoldne, absolutno ni zaleglo. Vzhajala mi je 100 na uro. Sedaj po bolnici imava pa še manj Edmida predpisanega, čudno mi je to????, 3x tedensko 1x 40 mg in Aldacone 25 mg 1x dnevno. Že takoj naslednji dan po bolnici je že začela zatekat v noge. Danes ima od gležnja v stopala že cele buhtle. Klicala sem zdravnico , ki jo je dopustila iz bolnice takoj naslednji dan, mi je rekla naj ji dam 3 x edemid, poleg tega sem šla gledat navodila teh zdravil kjer piše da je treba odmerek povečat če ne zadošča in ji sedaj dajem Edemida 3x40mg zjutraj in 3x 40mg popoldne in ni nič bolje. Berem da nekateri celo 500mg dnevno dobivajo. Nekaj moram ukreniti, ker se bo zgodba ponovila in spet bolnica in ven dobim skoraj nepokretno. Torej koliko edmida in aldactone ji lahko dam največ?

hvala vam
Tina
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.
cron