Med.Over.Net

Odgovori: uz srca

Pregled teme
ACerar
Zdravo,

brazgotine po operacijah prirojenih srčnih napak, sploh v otroštvu, so majhne in se na EKG ali UZ srca ne vidijo. Pogosto se tudi uporabljene krpice (teflon ali perikard) ne vidijo z UZ srca, saj se obrastejo.
Če bi vstopali skozi pljučno arterijo, se pa tako ali tako sprememba na EKG ne more videti, UZ je pljučna arterija zelo slabo pregledna.
Citiraj
srcex
Pozdravljeni!

Bi mi lahko prosim opisali, če se lahko brazgotina na srčni mišici zavoljo operacije na odprtem srcu zaradi prirojene srčne napke vidi na EKG zapisu oz. Ultrazvoku srca ? in kako na posameznika ta brazgotina vpliva, možno da je operacija bila tudi preko plučne arterije.

Lp
Citiraj
tim33
Pozdravljeni

Najlepša hvala za odgovor
Citiraj
ACerar
Pozdravljen,

vaša kardiologinja ima povsem prav in dodatna razlaga ni potrebna. Sam rad v takem primeru povem tudi, da nismo roboti in na naših zaklopkah ni 100 % tesnosti. Novejši UZ aparati pač najdejo več malenkosti, ki so klinično povsem nepomembne in ne vodijo v težave.
Citiraj
Timi 3
Pozdravljeni

Včeraj sem opravil UZ srca športnika, star sem 21 let. Sistolična in diastolična funkcija normalna, praktično vse super. Blago povečan levi predvor, desni je normalen.Napisala je tudi vse zaklopke so morfološko in funkcijsko normalne( minimalne regurgitacije na vseh zaklopkah, na aortni med desnim koronarnim in levim koronarnim lističem) pa sem jo vprašal kaj to je pa je rekla da to ni nič, da gre za čist fiziološko stvar in da sem lahko brez skrbi. Nardila je primerjavo da ko zapreš vrata še vedno nekaj malega zraka ostane za seboj'.
Mnenje pa je napisala: Normalne ehokardiografski izvid za dolgoletnega športnika.

Lepo bi prosil še za vaše mnenje oz. odgovor, čeprav je kardiolgoinja rekla da je vse v redu.
Lp
Citiraj
ACerar
Zdravo,

prolaps mitralne zaklopke je bil včasih pravi "hit" med diagnozami pri UZ srca. Z leti smo ugotovili, da določene spremembe niso nujno bolezenske in - če jih osebi postavimo - pogosto napravimo iz zdrave osebe bolnika (ki to ni...). Kriteriji za prolaps mitralne zaklopke so se z leti poostrili.

Očitno tako jasno dokazanim kriterijem za prolaps mitralne zaklopke ne "ustrezate" in tako te diagnoze nimate.
Citiraj
ACerar
Pozdravljeni janin4,

v medicini ni nič popolno zanesljivega, stoodstotnega, da ne bi mogle biti prisotne izjeme. Te je težko odkriti že z vsemi preiskavnimi metodami, kaj šele ob odgovarjanju na sporočila preko spleta.

Ali drugače - kot je napisal Benjamin Franklin: "Nothing is certain but death and taxes".
Citiraj
stasastasa
tole je cel izvid :)
Priponke

79106A83-4A65-4F92-8619-3AD0F8228BF1.jpeg
(287.03 KiB)

Citiraj
123stasap123
najlepša hvala. svetujete mogoče še 1x uz da se to vseeno potrdi/zavrže, oz kako bi lahko sama mogoče posumila da je kaj na tem? pa še eno vprašanje. leta 2007(takrat sem imela 17 let) , sem bila 1 na uz srca. celega izvida žal ne najdem več , samo en del kjer piše blagi prolaps mitralne zaklopk. to na tem uz ni bilo opaženo. lahko to kar zgine?
lp
Citiraj
janin4
Pozdravljeni

Ponavadi vi kardiologi ko nekaj opisujete poveste npr: "Če ni nobenih zapletov, načeloma normalno" , kaj mislite s prislovom načeloma ? je to pritirdilno al ne, verjetno neverjetno.. ?

Lp
Citiraj
ACerar
Pozdravljena,

UZ preiskava srca ima na razpolago številne meritve, s katerimi ocenjujemo diastolično funkcijo. V primeru vzorca motene relaksacije (oz. diastolične disfunkcije tipa I) se poslužujemo dodatnih meritev, s katerimi ocenimo ali gre morda le za normalno različico diastolične funkcije (sploh pri Vas, kjer le-te še ne pričakujemo) ali resnično za že začetno disfunkcijo (kar pa, kot sem zapisal, pri vas skorajda ni verjetno).
Citiraj
123stasap123
"Verjetno gre še za normalno različico, kar se preveri z dodatnimi testi na UZ srca."
zanima me še kaj ste mislili pod dodatne teste na uz.

lp,
Citiraj
123stasap123
najlepša hvala za odg. byol sem začela jemati ker sem imela pogoste napade hitrega bitja srca, tudi v mirovanju. to je pokazal tudi 24urni holter(tisti dan ni bilo veliko stresnih situacij :) )
ob jemanju se je to kar uredilo in mi glede tega ustreza. prav tako mi malo uredi pristik, ki je malenkost povišan že od kar pomnim. sicer se probam čim več gibati zadnje mesece.
lp
Citiraj
ACerar
Pozdravljena,

UZ srca se zdi povsem normalen, dvomim, da imate pri 28 letih diastolično disfunkcijo (gre za nekoliko povečano togost srca, kar pride z leti - nad 50-60. letom, razen v primeru bolezenskih stanj, ki so bili pri Vas izključeni z normalnim UZ srca). Verjetno gre še za normalno različico, kar se preveri z dodatnimi testi na UZ srca.
Tudi pogosti prezgodnji prekatni utripi (VES) so lahko normalna najdba in posledica prevelikega delovanja simpatičnega živčnega sistema (stres?), kar vodi tudi v poskoke krvnega tlaka. Normalnost oz. nenevarnost večih VES dokazuje izginotje ob naporu, kar se ne zgodi pri "nevarnih" oblikah.
Moje mnenje je, da zdravil ne potrebujete, le zdrav življenjski slog in pravilno spopadanje z neizogibnim stresom.
Citiraj
12stasa12
ozdravljeni, prosila bi za razlago izvida uzja : ehokardiografsko so dimenzije srcnih votlin videti primerne z izjemo vzdolzne dimenzije levega preddvora , ki je mejno podaljsana. sistolicna funkcija levega prejata je videti ohranjena. znaki zacetne blage motnje relaksacije(distolicna disfunkcija 1 po tipu motene relaksacije). segmentnij motenj krcljuvosti ni. iztisni delez je primeren. aortna zaklopka je morfolosko videti trilistna. se primerno odpira. anterogradni gradient je normalen do 7mm hg. videti je min (manj kot 1) hemodinamsko se nepomembni centralbi jet alrtne insuficience. mitralna zaklopka je primerna. ostali zaklopki ne kazeta morfoloskij posebnosti. ker ne vem kdaj imam kardiologa bi res prosila za razlago :) za 1x jemljem byol , sicrr sem jemala 1,25mg, sedaj(par dni), sem presla na 2,5mg kot mi je bilo tudi predpisano.stara sem 28. z sportom se ukvarjam obcasno, na dvevni ravni predvsem kasni sprehodi oz kolo, vikende obcasno izkoristim za hojo v hribe. imam sicer visji pritisk, naceloma mi niha ze vse zivljenje, zdravila se glede tega nisem. byol za 1x jem cca 3mesece. narejen je bil tudi obremenitveni test, ki je v mirovanju pokazal ekstrqsistole, v gibanju ne.
Citiraj
ACerar
Pozdravljena,

oba UZ srca, ki ste jih pretipkali, sta praktično normalna. Anevrizma preddvornega pretina je prisotna že od rojstva in se navadno ne veča. Je posledica nekoliko drugačnega razvoja preddvornega pretina in težko govorimo o bolezenskem stanju. Pojavlja se pogosteje v sklopu drugih prirojenih srčnih napak (ki bi bile za zdravje pomembne), a jih pri Vas niso opisali. Povezava z aritmijami ni opisana. Obstaja povezava z migrenami, vendar ni pojasnjena (in ne gre za morebitne strdke, ki bi "leteli" v glavo, kot so nekoč domnevali).

Zagotovo anevrizma ne more "počiti", saj nima enake osnove, kot anevrizma arterijskega žilja, ki nastane zaradi napake v sestavi stene arterije. Izraz je resda enak, procesi v ozadju pa povsem drugačni. Povezava med pojavom anevrizme preddvornega pretina in anevrizem žilja ne obstaja.

Kar pa je znano in se na Vas nanaša, je to, da je v nosečnosti povečana pojavnost aritmij - bodisi ekstrasistol, bodisi krajših zagonov tahikardij, ki so praktično vedno nadprekatne - kar po domače pomeni, da so sila neprijetne, vendar ne ogrožajo ne vas, ne ploda. So posledica povečanih obremenitev na srce zaradi potreb hitro rastočega ploda in priprave telesa na porod, največ jih nastane v drugem, pa tudi v tretjem trimesečju. Le izjemoma se ob teh motnjah ritma odločamo za zdravljenje z zdravili, pa še takrat je to večinoma le "simptomatično", torej za zmanjševanje nelagodja nosečnice.

Glede nadaljnjega kardiološkega sledenja - načeloma bolnikom z anevrizmo preddvornega pretina priporočam občasne kontrole - denimo UZ srca na 5 let, pa ne toliko iz strahu, da bi se karkoli zgodilo, temveč iz dejstva, da diagnozo poznamo šele dobro desetletje ali dve in, kljub vedenju, da gre za naključno najdbo, želimo biti o tem prepričani in pridobiti nova znanja.

V nosečnosti, ki bo tudi ob najdbi anevrizme preddvornega pretina zagotovo potekala brez kardioloških zapletov, vam želim vse dobro - in čim manj aritmij; če ne drugega, bodo izginile po porodu...
Citiraj
Linica
Pozdravljeni, zaradi aritmij sem opravila dva uz srca z naslednjimi rezultati.

REZULTATI PRVEGA UZ

Vidljivost zadovoljiva, ves čas sinusni ritem 75/min, Stene LV se gibljejo sinhrono, ni segmentnih motenj kotrakcije. Debelina sten v diastoli: septum 0,7cm, zanja stena 0,7 cm, iztisni delež 70%, LVID 4,8cm.
V B modu vse votline primerno velike, vidna 2,2 cm dolga anevrizma atrijskega septuma, brez znakov patološke komunikacije med atrijema. Aortna zaklopka trilistna, ni znakov za stenozo, vidna je minimalna aotrna insuficienca. Mitralna zaklopka morfološko normalna, brez jasnih znakov za stenozo ali insuficienco. Pretoki preko mintralnega ustja v mejah normale, E:88cm/s, A:57cm/s. TDI normalen, Sm:7,2cm/s, E/E: 7,7. Ocenjen tlak v DV z CW dopplerjem je 22 mmHg+CVP ob dobrem signalu. Široka VCinf:1,8cm, ki ne reagira ob dihanju. Ni perikardialnega izliva.

Sedaj v drugi nosečnosti pa so aritmije spet tukaj in to še pogostejše, prvo sem jih teden dni imela skoraj neprestano pa teden čistega miru, pa spet teden dni nagajanja potem pa dobra dva meseca zatišja, trenutno pa jih imam že dva tedna spet....No sedaj v 2. nosečnosti sem opravila še en uz srca, ki pa je pokazal naslednje:

2 OPRAVLJEN UZ

Ekg sin ritem 90/min, horizontalna os, ostalo v mejah normale. Vidljivost zadovoljiva, ves čas sinusni ritem 70/min. Stene LV se gibljejo sinhrono, ni videti segmentnih motenj kontakcije. Debelina sten v distoli: septum 0,7, zadnja stena 0,7, iztisni delež 68%, LVID 4,7cm, V B modu vse votline primerno velike, vidna je 2,3 cm dolga anevrizma atrijskega septuma, ni videti pataloške povezave med votlinama...Aortna zaklopka je trilistna ni znakov za stenozo, minimalna aortna insuficienca. Mitralna zaklopka morfološko normalna, brez jasne stenoze ali insuficience. Pretoki preko mitralnega ustja v mejah normale: E103 cm/s, A:67cm/s,E/A:1,5, TDI: SM: 8,8cm/s, Em:13,3cm/s, E/Em:8. Ocenjen tlak z Dv in Cw dopplerjem je 20 mmHg+Cvp ob dobrem signalu, Smdv:16cm/s, TAPSE: 2,7cm... Širina VCinf:2,3, ki normalno reagira ob dihanju. Ni perikardialnega izliva.


Oba uz-ja sem naredila samoplačniško, zaradi pogostih aritmij v obeh nosečnostih. Od zadnjega je minilo dobre tri leta. Ker naj bi bilo srce "zdravo" in so se aritmije zmanjšale, mi ni nihče rekel, da bi mogla imeti kakšrne koli kontrole pri kardiologu. Me pa vseeno skrbi.

Koliko nevarna je anevrizma atrijskega septuma? Ali ne bi mogla imeti kontrole če se slučajno veča? Strah me je, da bi počila. Ali sem zaradi tega bolj podvržena, naprimer možganski anevrizmi ali trebušni?

Celo življenje nisem imela težave z zdravjem, s srcem, prestala dva poroda, zato me zelo skrbi, ker kakor berem, je to prirojena srčna napaka. Imam tudi pogoste glavobole, ki največkrat po mojem mnenju izgajajo iz hrbtenice, vedno me pa skrbi, da ne bi bila slučajno kakšna anevrizma v glavi?

lp
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.