Med.Over.Net

Odgovori: Gangrena zoba in nosečnost

Pregled teme
igorpotocnik
Spoštovana,

glede na predvideni datum poroda, menim, da je smiselno, da zob ostane odprt. Razlog za to so možni zapleti zdravljenja: za uspešno koreninsko zdravljenje je potrebna RTG slika, slikanja pa se med nosečnostjo izogibamo v največji možni meri. V primeru, da bi med zdravljenjem prišlo do akutnega stanja (otekline, bolečine), jetak zaplet med nosečnostjo težko kontrolirati, sploh če nimamo RTG slike zoba.

Za uspeh zdravljenja bi bilo seveda zaželjeno, da tak zob lahko začasno zapremo z vstavljenim zdravilom. Glede na relativno kratek čas do poroda, pa menim, da to ne bo bistveno vplivalo na izid zdravljenja. potrebno je le paziti, da se kanalčki zoba ne zamašijo s hrano, kar je namen vstavljanja vate v zob pred obroki. Res ni najbolj prijetno, vendar je v danih razmerah to še najboljša rešitev.

LP, dr. Igor Potočnik
Citiraj
Zorshine
Pozdravljeni, dr. Potočnik!

Sem en teden pred rokom poroda, ko sem zjutraj opazila zatečeno lice, v zobovju nisem zaznala nobenih bolečin. Sem pa v zadnjem letu večkrat opazila vnetje dlesni prav v predelu zatečenosti.
Oglasila sem se pri svojem zobozdravniku, ki je po pregledu odprl zob, kjer so dlesni navadno zatekale, in ugotovil gangreno zoba (mislim, da je omenil tudi nekaj o živcu - odmrtje živca?).

Ker sem tik pred porodom, se je odločil, da bo pustil zob odprt, predpisal mi je antibiotik in dal navodila, da si v novonastalo luknjo med jedjo ali kar čez dan dajem vato, da s tem zob zaprem.
Predlagal je, da nadaljujeva zdravljenje šele po porodu, ko bom zmogla.

Ker sem bila res v šoku, da se od zatekanja ličnice lahko takole zakomplicira, sploh nisem dojela, kaj vse to pomeni in kakšne bodo vse spremembe, ki še sledijo...

Zato me zanima naslednje:
- ali je ustrezno, da bo tak zob odprt tako dolgo časa ... datum dejanskega poroda se lahko prestavi še za 14 dni, po porodu bom tudi morala okrevati, preden se bom odpravila k zobozdravniku .... torej lahko govorimo o skoraj 1 mesecu, ko bo v zobu taka velika luknja, oskrbljena le z rednim umivanjem zob in navadno vato ...
- ali je postopek zdravljenja gangrene zoba zapleten, dolgotrajen?
- ali so zdravila, ki jih bom dobila za zob (v zob?), morda škodljiva in bodo vplivala na potek dojenja?

Zelo me skrbi, kako bo tole izgledalo po porodu ...

Za odgovore že vnaprej hvala!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.