Odgovori: Prosim za pravni nasvet

Pregled teme
moja mami
Glede na vaš odgovor sem dala na upravo prošnjo za odobritev dopusta, a so mi jo zavrnili.
Citiraj
moja mami
Iz srca iskrena hvala. Bvb.
Citiraj
jakacepec
Spoštovana,
najprej glede dopusta iz leta 2017.

Po četrtem odstavku 162 člena ZDR-1 ima delavec pravico izrabiti ves letni dopust, ki nil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30 junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe , do 31.12. naslednjega koledarskega leta. Z vidika konvencije MOD št. 132 o plačanem dopustu mora biti nepretrgani del dopusta v trajanju dveh tednov izrabljen najpozneje v enem letu, ostanek pa najpozneje v 18 mesecih, računano od konca leta v katerem je bila pridobljena pravica do dopusta, po tem obdobju pa s privolitvijo delavca. Takšno določilo ( člen 9 konvencije št. 132 ) je tudi upoštevano v praksi sodišča EU v zadevi C-214/10.
Navedeno pomeni, da bi lahko vi dopust iz leta 2017 koristili do konca junija 2019. V nobenem primeru pa vam pravica do letnega dopusta iz leta 2017 ni zakonito ugasnila saj niste imeli dejanske možnosti izrabe zaradi konstantne bolniške. Takšno je tudi stališče sodišča EU v zadevi King ( C-214/16 ) in zadevi Max Planck ( C-684/16).
Zaradi navedenega predlagam, da delodajalca pozovete, da vam primarno omogoči koriščenje letnega dopusta iz leta 2017, podrejeno pa , da vam plača odškodnino za neizrabljeni dopust za leto 2017 ( enako je odločilo VDSS v zadevi Pdp 498/2018 z dne 12.12.2018.

V kolikor zaradi invalidnosti ne morete več opravljati svojega dosedanjega dela vam je delodajalec dolžan zagotoviti delo v skladu z omejitvami iz invalidske odločbe. V kolikor je še nimate, mora počakati na dokončno odločbo ZPIZ-a. Pri izvršitvi invalidske odločbe delodajalec ni dolžan delavcu nova dela plačati enako, kakor je bilo plačano prejšnje delovno mesto. V tem primeru pa boste imeli pravico do nadomestila za invalidnost v kolikor je pri vas ugotovljena III. ali II. kategorija invalidnosti in priznana pravica do dela na drugem delovnem mestu oziroma delno nadomestilo v primeru , da imate pravico do dela s krajšim delovnim časom od polnega.

Upam, da vam je bil odgovor v pomoč.

Jaka
Citiraj
moja mami
Pozdravljeni!
Oktobra 2017 sem nastopila bolniško, ker so mi odkrili karcinom na desni dojki. Bila sem operirana. Ker je bil s citologijo potrjen trojno negativni karcinom agresivne oblike z metastazo v bezgavki, sem morala na kemoterapijo, štiri z dvemi citostatiki, 12 po en citostatik. Končala sem 3.5.2018. Sledilo je še 15 obsevanj, katera sem končala 15.7.2017. Septembra sem bila še na operaciji zaradi preventivne odstranitve jajčnikov in jajcevodov zaradi visoke ogroženosti, ker sem BRCA 1 pozitivna. Ob kemoterapiji sem imela hude slabosti, v drugem sklopu pa še močne bolečine po kosteh, mišicah, nato je nastopila še huda polineuropatija nog in rok. V tem času sem imela še trombozo vene na nogi, potem pa še na roki. Ves ta čas sem v bolniškem staležu, saj zaenkrat še ni izboljšanja.
V letu 2017 mi je ostalo še 23 dni nekoriščenega letnega dopusta. Morala sem napisati prošnjo, da se prenesel v leto 2018, a žal takrat še nisem mogla nastopiti dela zaradi vseh težav, ki so nastopile ob zdravljenju. V službi mi pravijo, da mi je zdaj propadel. Kaj menite vi?
Ker mi teče 38. leto delovne dobe, si ne želim invalidske upokojitve, a ne vem, kako naj oddelam še ti dve dobri leti.
Delam kot medicinska setra na dializi. Ker sem to delo opravljala že tako dolgo, sem imela narejeno prevedbo (pol kot DMS, pol kot SMS), zdaj pa sem bila postavljena pred dejstvo, da na tem delovnem mestu ni več prostora zame, ker ga ne morem opravljati več 100% zaradi vseh zapletov, ki jih je prineslo moje zdravljenje. Razporediti me hočejo na drugo delovno mesto, ki pa je slabše plačano, saj bi se mi zaradi premestitve količnik spremenil.
Prosim za vaše strokovno mneje, glede mojega dopusta in glede tega, če mi lahko zato, ker je vzrok za razporeditev na drugo delovno mesto moja bolezen in ne kaj drugega, spremenijo količnik.
Hvala za odgovor.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.