Odgovori: Dedovano, podarjeno predmet delitve ob ločitvi

Pregled teme
ODV.Koprivsek
Spoštovani!

Pokojnikovo zapuščino dedujejo pred vsemi njegovi otroci in njegov zakonec po enakih delih. Če zapustnik nima otrok (vendar v vašem primeru ni tako), potem dedujejo zapustnikovi starši in zakonec po enakih delih.

S spoštovanjem!
Citiraj
Čiro
Pozdravljeni

Z ženo sva v zakonski zvezi 7 let. Ženini starši so ji z darilno pogodbo pred 3emi leti podarili celo hišo. Imava dva otroka. Žena ima enega brata. Vsa ta leta z ženo vlagava v adaptacijo hiše. Vložki so nekako sorazmerni obema plačama. Posebnih dokazil o tem ali sem nekatero zadevo plačal jaz ali ona nisva zbirala, ker niti ne ločujeva denar na moj in njen ampak gre vse iz skupnega budžeta. V ZK je kot edeini lastnik vpisana žena. Zanima me predvsem kakšna je situacija v primeru ženine smrti? Bi dedovali jaz in otroka v enakem deležu (torej po tretjinah) ali so do deležev upravičeni tudi starši (ki so še živi) ali tudi brat? Je možno da z otroki ostanemo brez vsega, ker gre za darilo?
Bi bilo smiselno, da preneseva polovico hiše na mene? V primeru ločitve se ta prenos razveljavi?

Hvala za odgovore.

LP
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

za odgovor na vaše vprašanje je potreben vpogled v listine. Predlagamo vam, da se čimprej odpravite k odvetniku po lastni izbiri.
Vsekakor je namreč potrebno razmisliti o preklicu oziroma razveljavitvi izročilne pogodbe.

S spoštovanjem!
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

premoženje, ki sta ga zakonca/zunajzakonska partnerja pridobila z delom (tudi, če je bilo pridobljeno s kreditom) v času trajanja zakonke zveze/zz skupnosti, je skupno premoženje. Zahtevek za delitev/ugotovitev skupnega premoženja ne zastara.


S spoštovanjem!
Citiraj
Urlih
Pozdravljeni!

Zanima me sledeče. Pred petimi leti sta moja starša meni in moji takratni ženi z izročilno pogodbo izročila nepremičnino vsakemu do 1/2. Po dveh letih sva se ločila in jaz sem se umaknil iz hiše, kmalu potem si je bivša žena prilastila celotno hišo in zamenjala ključavnico z izgovorom da sem prenehal izvajati posest?!
Pri premoženjski ločitvi, katero je vložila ona, hiše sploh ni vključila. Zahtevala je da ji povrnem kredit zopet do 1/2, svojega večjega pa sem moral odplačati sam. Sedaj me zanima, če lahko zahtevam uporabnino oz najemnino za svoj del stanovanja, ker ga ne morem uporabljati? Ali lahko jaz izničim delež ki ga je podedovala od mojih staršev? Ali ji moram za ta delež še kaj plačati, glede na to da sva že razdelila skupno premoženje? Ali ta delež pripada meni ali mojih staršem? Kaj pa če moji starši izničijo celotno pogodbo? Kaj je potem z denarjem ki sem ga vložil v nepremičnino?

Hvala za odgovor.
Citiraj
Speed
Pozdravljeni


Imam nepremičnino za katero sem že od začetko plačnik kredita jaz. Ravno tako je napisana name. Ob ločitvi in po koncu ločitve ni bilo nobenega govora ali zahtevkov z njene strani glede delitve premoženja. Ali ga lahko sedaj naknadno zahteva - so kakšni roki zastaranja? Kako je v primeru če nepremičnino sedaj prepišem na mladoletnega otroka?
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

v primeru ločitve boste imeli, zoper vašega moža, zaradi vlaganj v njegovo posebno premoženje obligacijskopravni zahtevek.

S spoštovanjem!
Citiraj
maksi pes fik
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje: Mojemu možu in njegovi sestri so njuni starši prepisali vikend na morju (pred najino poroko, ampak mislim, da to ne igra vloge, kajne?). Vikend je zdaj v zelo slabem stanju in sestra s svojim možem želi, da se vikend podre in da se zgradi nov za obe družini. Torej bi midva vlagala najine skupne prihranke v ta vikend. Nekako imam občutek, da to ni prav. Po eni strani se mi zdi, da je seveda normalno, da bo mož vložil v svoj lasten vikend, po drugi pa se mi zdi nepravično do mene, saj prihrankov nimava ogromno, da se nama ta znesek ne bi poznal in sem v bistvu tudi jaz za njih delala kar nekaj let - da jih porabim za vikend, ki ni moja lastnina - kako je potem v primeru ločitve (bog ne daj, ampak ziher je ziher :))? saj ne gre tukaj za prenovo ali kaj takega, ampak za rušenje starega vikenda do temeljne plošče in gradnjo novega za 2 družini. Nekako se tudi ne čutim dolžne, saj sem morda v 10 letih tam bila 5x kot gostja - po drugi strani pa je moj mož nanj čustveno zelo navezan, saj je tam preživljal počitnice kot otrok in ga poskušam razumeti.

kakšne so torej moje pravice v primeru, da se odločiva za ta projekt? je to sploh pametno z moje strani?

hvala za odgovor in lep pozdrav.
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

da, vaša žena bi v tem primeru lahko zahtevala določen delež (zakon kot domnevo postavlja 1/2).

S spoštovanjem!
Citiraj
grepol
Pozdravljeni,

Od ženine mame nameravama še uradno prevzeti v last nepremičnino. Žena bi njen del (1/2) nepremičnine pridobila z darilno pogodbo, jaz pa polovico nepremičnine s prodajno pogodbo. Zanima me, ali v primeru ločitve lahko zahteva žena še polovični delež na mojem deležu nepremičnine, saj bi jo v tem primeru kupil v času zakonske zveze (skupno premoženje)?

Ali obstaja elegantnejši način delitve na enake deleže med moža in ženo?

Hvala
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

darila, ki niso sorazmerna premoženjskemu stanju darovalca, se morajo ob razvezi vrniti, in sicer v tistem stanju, v katerem so bila v trenutku, ko je nastal vzrok za razvezo. Seveda pa morate to zahtevati s tožbo.

S spoštovanjem!
Citiraj
kljuka
Pozdravljeni,

tekom zakonske zveze mi je oče z darilno pogodbo podaril polovico stanovanjske hiše. Nato sem polovico podarjene hiše z darilno pogodbo podarila možu. Vzel je kredit za prenovo. Pred več kot enim letom se je izselil in kmalu bo datum uradne ločitve. Zanima me ali lahko s tožbo zahteva izplačilo podarjenega deleža? ali lahko prekličem darilno pogodbo oziroma kaj bi bilo,z njegovim deležem, če bi oče razveljavil darilno pogodbo do mene?

Hvala za odgovor
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

tudi tako bi lahko rešili del problema.

Kazniva je odtujitev vaših pošiljk: Kdor neupravičeno odpre tuje pismo, tujo brzojavko ali kakšno drugo tuje zaprto pisanje ali pošiljko, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

S spoštovanjem!
Citiraj
Trobentica**
ODV.Koprivsek je napisal/a:

Pozdravljeni!

Oprostite, da vas ponovno prosim za nasvet:

- torej za polovico z darilno pogodbo podarjeno premoženje je zastaralni rok 5 let. Če bivši mož v tem času ne zahteva razveljavitve darilne pogodbe ostanem lastnica jaz. Je to trajna rešitev ali pa od mene še vedno lahko s tožbo zahteva del premoženja?
On namreč vztraja, da je ta polovica njegova in se noče odseliti, zdaj ima sicer sodno prepoved, a se bo po preteku zagotovo vselil nazaj.
Zadeve enostavno ne moremo rešiti, ker on NOČE dati vloge na sodišče za razveljavitev darilne pogodbe.

Kaj lahko tu storim sama?
Razmišljala sem, da četudi sem 100% lastnica, da sama podam na sodišče vlogo za razdelitev premoženja, da se stvar vsaj začne premikat. Je to smiselno ali izgleda smešno?
V času zakona je bivši vzel hipotekarni kredit, bila sem porok, nato pa ga je nehal plačevati, mi odtujil vso pošto in šele ob obisku cenilca zaradi dražbe sem izvedela, da je bil kredit dan v izvršbo. Deset mesecev mi je lagal, da kredit plačuje in me tako zavedel in me pustil v zmoti (a je to kaznivo?).
Na voljo je bila potem izselitev in prodaja ali pa da si uredim drug kredit. Z muko mi je uspelo pridobiti kredit, zastaviti pa sem morala tudi svojo nepremičnino, ki sem jo podedovala.
Me lahko, prosim, malo usmerite kaj storiti, da se ta klopčič začne odvijati.
Hvala.
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani,

Sodišče časovno omeji trajanje ukrepov na največ šest mesecev. Žrtev lahko predlaga podaljšanje ukrepa še za največ šest mesecev.

Zastaralni rok znaša 5 let. Teči začne od pravnomočnosti razveze zakonske zveze.

S spoštovanjem!
Citiraj
Trobentica**
Pozdravljeni!

Ponovno vas še prosim za odgovore:

1. Bivši mož je ponovno ovaden zaradi nasilja v družini (je pa na pogojni zaradi istega KD), iz hiše, katere lastnica sem uradno jaz, pa se noče izseliti (eno polovico mi je podaril bivši mož), sama z otroki pa nimam možnosti najema, saj sem brezposlena in prejemam denarno socialno pomoč, on je pa zaposlen.
Ali je izselitev po ZPND (19., 21. člen) samo začasna ali lahko sodišče odloči tudi trajno izselitev?

2. Če prav razumem bivši mož lahko razveljavitev darilne pogodbe zahteva na sodišču, če pa tega ne naredi (v petih letih od ločitve) ostanem lastnica jaz.

3. Bi bilo dobro, da z njim sklenem notarski zapis v katerem se odpoveduje zahtevkom na premoženju?

Hvala.
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani!

V navedeni zadevi smo vam podali dve stališči, ki jih zagovarjajo sodišča. Nekatere sodne odločbe so v prid prvi razlagi, nekatere drugi. Na žalost vam ne moremo z gotovostjo trditi kako bi v vašem primeru odločilo sodišče.
V primeru, da vaš mož nad vami izvaja nasilje (tudi če psihično) pa se obrnite na CSD, kjer naj vam izdelajo poročilo o stopnji ogroženosti, na podlagi katerega lahko sprožite postopek na sodišču za pridobitev začasne odredbe s katero bi bivšega moža začasno izselili iz hiše.

S spoštovanjem!
Citiraj
Trobentica**
ODV.Koprivsek je napisal/a:

Pozdravljeni!
Torej smatram, da imam pravico do razpolaganja s to nepremičnino - ga lahko tudi sodno izselim? Sam se namreč noče izseliti in izvaja nad mano in otroci psihično nasilje. Prav tako hodi po vseh prostorih in se obnaša kot lastnik in gospodar. Ga lahko tožim zaradi motenja posesti in ali lahko zamenjam ključavnico, čeprav ima tu prijavljeno stalno prebivališče?
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani!

Menimo, da vaš bivši mož po izteku enega leta od pravnomočne sodbe o razvezi zakonske zveze (kar je tudi razlog za vrnitev darila), ne more več zahtevati vrnitve podarjenega.

S spoštovanjem!
Citiraj
ODV.Koprivsek
Spoštovani!

Sodišče se v primeru daril danih zakoncu postavlja na stališče, da razveza zakonske zveze pomeni, da je odpadla podlaga za darilno pogodbo, za kar pa je predviden petletni zastaralni rok.
Vaš bivši mož tako lahko po preteku 1 leta še vedno zahteva vrnitev darila.

S spoštovanjem!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.