Med.Over.Net

Odgovori: kompleksni problem zobovja

Pregled teme
FONZI123
Spoštovana.
Najlepša hvala za odgovor,...
Citiraj
Andreja Kuliš
Pozdravljeni,

naj grem najprej k bistvu vašega vprašanja: za sprednje zobe si v prvi vrsti želimo zobnih lusk (kadar hočemo protetično izboljševati videz), ker so manj invazivne, izredno obstojne (trenutno prognostično najboljša rešitev v protetiki) in izredno estetske. Če pa luska ni možna - to je takrat, kadar imamo na razpolago premalo sklenine, da bi jo nanjo varno vezali, se odločimo za polnoporcelanske krone, ki po estetiki ne zaostajajo, prognoza je odlična, samo zobne mase je premalo za lusko.
Glede mostička pa takole: zavarovalnica vam krije določen znesek, če vam manjka xy število zaporednih zob v čeljusti, spredaj pa tudi če samo eden. Njen prispevek krije izdelavo fasetiranih mostov (vidna kovina), ne pa porcelana. Običajno je doplačilo za porcelan tako visoko, da se približa samoplačniškim cenam oz. bolje povedano prispevek zavarovalnice je tako mizeren, da se pri resni protetiki skoraj ne pozna. Sicer pa natančnih pravil ne poznam, ker z njimi ne sodelujem - za podrobnosti se prosim obrnite nanje - oni jih postavljajo.
Upam, da nisem kaj izpustila,
LP Andreja
Citiraj
fonzi123
Spoštovana.

Zanima me vaše mnenje, kaj je najbolje za mojo problematiko. Stara sem 53 let, vendar mi je estetika zelo pomembna. Sedaj imam končno čas tudi zase.

Pred dvemi leti sem imela poškodbo in izpadla sta mi 3 in 4 zob desno zgoraj. Poleg tega imam zgornje zobe že ves čas neravne, od poškodbe dalje, ker so mi 1,2 in 3 zob zvezali z žičko, zaradi hude majavosti pri poškodbi, pa so ostali hrapavi, niso več gladki kot so bili preje, tudi obarvanost se mi zdi večja. To me sedaj izredno moti.
Poleg tega mi že od otroštva dalje manjkata 5 in 6 levo spodaj, to me sicer nikoli ni kaj prida motilo, včeraj pa se mi je odlomil še 5.zob desno spodaj . Danes sem imela ortopan in je pod njim karies, baje zob ni bil ustrezno zdravljen.

Razmišljala sem o zobnem aparatu, vendar po dveh letih iskanja primernih možnosti, nisem prišla prav nikamor, posebno, ker se je izkazalo, da moram še 4 zobe zdraviti koreninsko, zato sedaj razmišljam v drugačni smeri. Zgornji enki in dvojki( to so 4 zobje) bi jaz najraje rešila z zobnimi luskami, če je to mogoče, sicer pa z najbolj kvalitetno keramiko: Kaj je po vašem mnenju najboljše?
Glede manjkajočih zob razmišljam v smeri mostička, tudi tu me zanima, kaj bi bilo najbolje zame, ali mi to naredi moj osebni zobozdravnik in kaj od tega sploh krije zavarovalnica? Za zobne luske in keramiko vem da ne, zanima me kako je glede mostička.

Glede na svoja leta bi rada hitro in kvalitetno rešitev za lep nasmeh. To mi res veliko pomeni.

Hvala , Majda
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.