Odgovori: Prosim za mnenje - Bakerjeva cista pri 12 letniku

Pregled teme
Iztok_Pilih
Zelo verjetno ne. V izvidu MR opisujejo predvsem okvare sklepnega hrustanca v sprednjem delu sklepa, kjer se da težave običajno pomembno zmanjšati ali celo odpraviti z usmerjeno okrepitvijo štiriglave stegenske mišice.

Za dokončno usmeritev zdravljenja so potrebni: TMG meritev stegenskih mišic (kontakt je na TMG internetni strani), izokinetične meritve stegenskih mišic (mogoča izvedba pri nas) ter zdravniški pregled (mogoča izvedba pri nas). Če se odločite za pregled pri nas, s seboj nujno prinesite tudi slike MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Citiraj
klarčy
Spoštovani!

Prejela sem izvid MR:
ni izliva v kolenski sklep, nakazana bakerjeva cista,manjše edem med zgornjim lateralnim delom patelarnega ligamenta in lateralenim femoralnim kondilom,združljivo z lateralnim delom sindroma,dokaj izrazita medialna parapatelarna sinovialna plika. suspektnem edem patelarnega hrustanca zlasti lateralna faseta suspektni manjši defekti v območju medialne lateralne fasete.suspektna začetna hondropatija patele.medialni in lateralni meniskus sta normalna ligamentarni aparat je v mejah normale.

Zanima me če je potrebna operacija?

Zares prav lepa hvala za vaš čas, lep pozdrav.
Citiraj
Iztok_Pilih
Glede na občasne bolečine, občutek uhajanja in nestabilnosti kolena in ugotovljeno Bakerjevo cisto priporočam artroskopsko operativno zdravljenje. Bakerjeva cista je namreč izbočenje sklepne ovojnice v zadnjem delu kolena, do katerega pride zaradi čezmenega nastajanja tekočine v kolenu. To je običajno posledica mehanskega draženja v kolenu. Če hočemo torej odpraviti Bakerjevo cisto, je potrebno odpraviti vzrok, kar lahko storimo z artroskopsko operacijo.

Priporočam pregled skupaj s posnetki opravljene magnetne resonance.

Da nadalnjega odsvetujem sunkovite in velike obremenitve poškodovanega kolena.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Citiraj
Piki Miki*
Spoštovani,

ker sva z možem razdvojena zaradi dveh različnih mnenj zdravnikov bi vam bila hvaležna če bi podali vaše mnenje.

Pri 12 letnem sinu (trenira nogomet in smučanje) je bila opravljena MR levega kolena. Koleno je bilo večkrat poškodovano (samoiniciativno smo hladili z ledom, počitek in terapije z UZ), občasne bolečine pri hoji po stopnicah, občutek uhajanja in nestabilnosti v kolenu.

Izvid pravi: "Manjši izliv. Retrofemoralna Bakerjeva cista (6x2x1 cm). Patelofemoralni del sklepa normalen. Medialni kolateralni ligamentarni se nekoliko slabše diferencira v ventralnem delu femoralnega nasadišča; ligament je ohranjene kontinuitete-stanje po distenziji. Sprednji križni ligament se slabše diferencira v območju tibialnega nasadišča, v tem delu je neravnih kontur - ligament je ohranjene kontinuitete:stanje po distenziji (manjši parcialni rupturi?). Preostali ligamentarni aparat druge anatomske strukture sklepa so v mejah normale."

Travmatolog pravi, da je zdravljenje končano, čeprav smo opravili samo MR in čisto nič drugega. Travmatolog še pravi, da se lahko cista povečuje ali zmanjšuje. Svetuje še nošenje el.ortoze pri treningu (???). Medtem ko nam je klubski zdravnik (medicina športa) dejal da bi bilo potrebno cisto spraviti ven (s punkcijo?, v skrajni sili operacija), saj se lahko v nasprotnem primeru koleno napačno razvija, ker je fant še v dobi rasti. Zdravnik je še dodal, da je cista velikosti 6cm velika za 12 let starosti.

Moža še zanima ali je iz izvida možno razbrati ali gre za zaprt sistem ali odprt? Menda sem prav napisala, ker se sama o tem ne spoznam.

Zares prav lepa hvala za vaš čas, ki ste ga namenili naši stiski. lep pozdrav.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.