Forum.Over.Net

Odgovori: Prodaja nepremičnine

Pregled teme
dr.haus
Zdravo
Zanima me kakšen davek bo plačal brat, ki mi bo prodal polovico hiše katere je lastnik poleg njega tudi mama. Naredili bomo prodajno pogodbo, napisali znesek vrednosti polovice hiše
Citiraj
Sabinca5
Lara_ je napisal/a:
Če boš najemala stanovanjski kredit z namenom obnove istega stanovanja lahko kredit najame tudi tvoja mama. Lahko ga najameta celo skupaj, saj sta v ožji sorodstveni vezi. Zato ne rabita komplicirat, samo pri bankah se pozanimajta.
Citiraj
mogoče tako
Lara_ je napisal/a:
Davek na promet mogoče lahko znižata tako, da del hiše nate prepišeta kot darilo, del pa jo kupiš. Po mojem je to izvedljivo. Ja, stanovanjsko posojilo odobrijo samo za nakup nepremičnine in moraš to tudi dokazat.
Citiraj
hm...
Ana-Stazija je napisal/a:
Meni se zdi pa nekaj obupnega, da se ljudje tožijo in preganjajo po sodiščih zaradi nekega nujnega deleža. Sama vem, da bi v primeru, ko bi bilo jasno, da je bilo nekaj narejeno zato, da jaz nujnega deleža ne bi dobila, le tega niti ne bi hotela. Toliko ponosa pa imam!
Citiraj
Ana-Stazija
Pri darilni pogodbi lahko dediči zahtevajo nujni delež, pri kupoprodajni pogodbi pa lahko uveljavljajo ničnost, če dokažejo, da je šlo za navidezni pravni posel. Pogodbene stranke bi morale dokazati denarni tok, da je bila kupnina res izročena, vir kupnine, ipd. Samo opozarjam, ker večina ljudi misli, da s tem, ko sklenejo navidezno kupoprodajno pogodbo, zavarujejo svoj položaj, pa ga ne.
Citiraj
Lara_
Ne gre za izigravanje dedičev, sem namreč edinka. Gre se samo zato, da bi lahko najela stanovanjski kredit, ki so neprimeeno cenejši od ostalih.

Lp
Citiraj
Dec
Ana-Stazija je napisal/a:
Ja darilno, kupoprodajno pogodbo pa dediči ne morejo izpodbijati.
Citiraj
Ana-Stazija
Kakšen cilj sploh zasledujete s prodajo materine nepremičnine hčerki? Izigravanje drugih bodočih dedičev po materi, ker se kao nakup ne bi upošteval v nujnem deležu? Ali zgolj zaradi tega, da pridobite na banki stanovanjski kredit, ki je ugodnejši kot drugi krediti? Če gre za prvi primer, so takšne navidezne pogodbe nične in jih dediči zlahka ovržejo.
Citiraj
Lara_
Hvala za odgovore...

Pri dediščini se mama hiši ni odpovedala v mojo korist, saj ne vem kako bi potem dobila na banki stanovanjski kredit (je možno dobiti stanovanjski kredit, čeprav si že lastnik hiše?). Glede davka na kapitalski dobiček ne bo problem, saj bom hišo kupila za nižjo ceno kot je bila ocenjena na dedovanju. Je pa seveda še vedno možnost, da mi hišo podari z darilno pogodbo ter se na ta način izognem davku na promet nepremične, je tako?

Hvala vsem za nasvete..
Citiraj
PRI prodaji
pri prodaji imaš 2 davka
1. je 2% davek na promet nepremičnin
2. je davek na kapitalski dobiček

pri dedovanju je bila nepremičnina ocenjena na neko vrednost. ko jo bo prodajala, se bo na razliko med prodajno ceno in podedovano vrednostjo obdavčila z 20% davkom

tega davka ni, če je imela v nepremičnini vsaj 3leta stalno prebivališče, če proda za nižjo vrednost, kot je bilo ocenjeno pri dedovanju, če ima nepremičnino že več kot 20 let, ali če jo je podedovala pred letom 2003
Citiraj
Schildkrote
Ne vem, zakaj se ni odpovedala dediščini v tvojo korist, pa bi že potem med seboj hendlali? Al neumno razmišljam?
Pojma pa nimam, ampak te/vaju bo pa najbrž nekaj stalo vse skupaj.
Citiraj
Ana-Stazija
Pri prodaji nepremičnine je dedni red nepomemben. 2 % davka na promet nepremičnin se ne da izogniti, razen če se obračuna DDV.
Citiraj
Lara_
Pozdravljeni,

mama je podedovala hišo, ki bi mi jo sedaj rada prodala. Zanima me ali se pri prodaji nepremičnine za 1. dedni red plača davek od prodaje nepremičnine ali ne (vem da se davka ne plača pri dedovanju in darilni pogodbi za 1. dedni red),.

Hvala za odgovore.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.