Med.Over.Net

Odgovori: noče iz varne hiše

Pregled teme
Mateja D.
Spoštovani lep pozdrav,

težko vam kaj konkretnega odgovorim, ker ne poznam primera te gospe, ki jo omenjate. Veste kako je to, včasih drugim poveš svojo zgodbo tudi nekoliko drugače, kot je resnično bilo. Predstavljajte si, kako težko je govoriti o tem, da si bil čisto brez moči, ponižan, prepuščen na milost in nemilost drugemu. Ampak ne bom se opredeljevala, ker tako kot sem dejala, ne poznam zgodbe. Mi je pa všeč, da se zavedate, kako pomembne je, da imamo varne hiše.
Res je, bivanje v varni hiši je omejeno na največ eno leto. Lahko bi se v praksi dogodilo, da bi se v izrednih okoliščinah tudi podaljšalo ampak dvomim, da bi se podaljšalo za pol leta. V naši varni hiši uporabnice, ki se približujejo enoletnemu bivanju, usmerimo v bivanje v materinski dom. Kar se zdi smiselno nadaljevanje bivanja za ženske, ki še nimajo urejenega bivanja oz. potrebujejo še osebno pomoč, pomoč pri vzgoji…Za sprejem v varno hišo ni pogoj fizično nasilje ampak katera koli oblika nasilja v družini.
Financerji varnih hiš so Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti, občine, donatorji, veliko hiš pa pomaga financirati tudi FIHO, to je fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji.

Srečno!

Mateja Debeljak, univ.dipl.soc.del.
Citiraj
sonček 1
Pozdravljeni! Jaz imam pa eno vprašanje. Poznam žensko, ki trenutno biva v varni hiše. Poznam pa tudi njenega bivšega partnerja. Šla je v varno hišo zaradi nasilja, baje takšnega in drugačnega. Osebno ona mi je povedala, da ni bila nikdar tepena. Bivši ji je pač zaprl mošnjiček, pa se je odločila da bo odšla. Vem tudi, da je bila ona tista, ki je znala udarit bivšega in ga psihično maltretirat. OK. Pustimo to. Zanima me zakaj je ona lahko že več kot leto dni v varni hiši, čeprav je dovoljeno bivanje tam največ do enega leta? Ona bo tam leto in pol. Kako je to mogoče. Sedaj ima že drugega partneraj, ampak še zmeraj prebiva v varni hiši. Kdo financira varno hišo. Sem ženska in hvalabogu, da imamo varne hiše, ampak ne zdi se mi pa prav, da nekdo izkorišča bivanje, če to ni potrebno. Prosim vas, da mi odgovorite na podlagi česa si lahko podaljšaš bivanje iz enega leta v leto in pol. Hvala
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.