Odgovori: KROMPIR - mater je drag

Pregled teme
janez_pe
Spoštovani,

Sami pridelujemo krompir (primorska, brkini). Pridelujemo pozen krompir (zaradi dolgega skladiščenja brez kemije). Smo majhna kmetija in krompir pridelujemo na 0,40ha površine. Pridelujemo tudi ostalo zelenjavo vendar samo v sezonskem času.

Cena jedilnega krompirja na naši kmetiji trenutno je: 0,35€/kg.

Možen ogled tudi njiv (površin) kjer se pridela vso zelenjavo, krompir.

Več na:
[email protected]
031/457-535 (Janez)
http://delavnica16.wix.com/krompir
Citiraj
jaooo
bom še jaz rekel svoje
ja mam bio krompir, vendar brez eko certifikata iz enostavnega razloga, ker so eko certifikati predragi za nas mikro kmete, ki imamo par deset arov njivce

itak eko pridelava pomeni, da ne smeš uporabljati vseh pesticidov in funkdicidov in umetnih gnojil, ampak one s seznama, ki jih so jih odobrili in ti niso ravno nedolžna zadevica
zato se uporablja tudi naziv organska pridelava, ki naj bi bilo pridelano kao brez škopiv

in sam ne vem kako bi imenoval svoj krompir, uporabim samo kravji gnoj od soseda, ki ima eko certifikat in ne špricam z nobeno zadevo in ljudje radi dajo jeseni za krompir 1,50 evra za kilo saj orkog njive ni nobene kemije in nobene industrije, tudi nobene njive s koruzo
in še glede cene, pridelek krompirja je tolikšen kot bog da, eno leto je toliko kot sem dal semena notri, drugo pa desetkratni
no če bi se šel kmetijstvo s kemijo bi bil pridelek več ali manj konstanten in to pomeni da bi več zaslužil z onim krompirjem po pol evra
Citiraj
bioetika
ja, ja, tržnica je napisal/a:
Mogoče bi se malo pozanimala, kako se pride do certifikata, preden streljaš v prazno. Njiva sredi koruze že v osnovi ni nikoli mogla pridobiti naziva bio površine, ker je kontaminirana od prej in še sproti. A misliš, da za inšpektorje postavljajo same budale ali kaj? Kontrolira se vse, od prsti do končnega izdelka. Kontrolira se stalno, večkrat na leto. Ni šans, da je okoli špricano, pa se to ne pozna na prsti. Če pa se nekdo kiti z nazivom bio, ne da bi imel ustrezen certifikat, je pa to nekaj čisto drugega. Možno je tudi, da ima ta oseba nekje bio njivo in vmes med izdelki prodaja tudi nebio, pa ima pač srečo, da ga inšpektorji ne dobijo.
Inšpektorji hodijo po tržnici in delajo štihprobe, hodijo po trgovinah (pogosto!!!) in jemljejo izdelke za vzorčenje. Pa tudi bio pridelovalci med sabo ne bi gledali goljufa ...
Res, preberi si malo, ker se vidi, da pojma nimaš o takšni pridelavi.
Citiraj
ja, ja, tržnica
Naruša je napisal/a:
Da ne krepnem od smeha! Bio solata, pa certifikat pa.... njiva te "bio" solate je med dvema njivama koruze, ki ej seveda sveove daleč od bio, svojih 300 m stran od naše bajte. Po koruzi leti kemija v kosih, v kockah, od trenutka, ko prve zelene kali pogledajo iz zemlje pa do žetve. Vmes je pa bio-solata - če verjameš! Isto je s krompirjem - ga ni kmeta v Sloveniji, ki bi imel bio krompir, torej povsem neškropljen, pridelan brez vsakih -icidov. Lahko, da je en malo manj šprican in prepariran, kot drugi, to je pa tudi vse.

Da bi kaj verjela unim prodajalcem na lj-tržnici, je pa zadnja stvar pod soncem, ker živim na takem koncu, da poznam par kao bio kmetov in vem, da je to ravno toliko bio, kot je McDonalds eko. Edino kar je (anti!) bio, je cena! 2 € za kilo krompirja je, sorry, odiranje. Pa vem, kako se ga pridela, ga imam vsako leto od 200 do 300 kil - svojega, s svojim delom pridelanega.
Citiraj
Naruša
Cena kg krompirja na ljubljanski tržnici je od 1,5 do 2 EUR za kilogram. Kupiš pa pri preverjenemu kmetu, ki ga poznaš že leta in ima certifikat.
Ostali pa, marketi, ja, po xxx centov za kilo. In to vam je v veselje, ker ste prišparali. O.K., vsak po svoje ceni zdravje svojih otrok , družine...
Denar je res problem, ampak ali ni bolje manj in kvalitetno, kot več in samo zato, ker je poceni?

Moje mnenje, lp
Naruša
Citiraj
mama ena
Barca je napisal/a:
Barca, predvsem mora "srečevat" njegove njive, ne kmeta.
Živim na vasi, pa imam priliko videti, kaj vse počnejo. Očitno so kemikalije še vedno daleč prepoceni.
Citiraj
kretenska!
Rednnammay je napisal/a:
Ampak ti pa si kre-tenka, da ti ni para. Daj mi povej, koliko kilc krompirja si kdaj v življenju pridelala?!?! Kupula!!!
Citiraj
dezire
BRAVO MAMI. Pač tam je zastonj. Res se ji zahvavi.
Citiraj
xbfđxcv
Tudi mi smo se začeli krompirja izogibat, ker je tako drag. Jemo večkrat testenine na takšne in drugačne načine. In čakamo, da dozori pri mami. :=) Prav bedno se mi zdi, da bi ga kupovala po tej ceni, da bi od mene služila cela veriga zaslužkarjev.
Citiraj
DIZERE
Vi pa še dražje krompir in ostalo .Tak je to v naši ljubi SLO...
Citiraj
nehajte tolk nabijat
Nabijate o zdravi prehrani! dej dej. A mi lahko kdo potrdi da semenski krompir ni gensko spremenjen? Da domač kmet škropi z občutkom? Kateri kmet pa ne škropi za prodajo??? Še za sebe se mu ne ljubi plet.

Vi še kar naprej verjemite v pravljice!
Citiraj
naj te spomnim
haha mestni folkič je napisal/a:
Za vrt in njivo boš po novem drago plačevala davek na premoženje, zato se cenovno ne bo več splačalo.
Citiraj
dizere
Ti kar jej riž ko je tolk zdrav .Od kot je že ...Ste gledali kdaj kako ga prideljujejo.Ja res je nasitn pa zdrži par let zakaj že...
Citiraj
Barca
bionavdih je napisal/a:
Kdor kupuje pri "svojem" kmetu, ki ga srečuje tudi med letom in ne samo takrat, ko pride po krompir, ve, kdaj in kaj počne in kak krompir ima zase in kakega za prodat :)
Citiraj
Ne lapaj!
haha mestni folkič je napisal/a:
Kdo govori, da nam je pri kmetu predrag za 60 centov?

Imej ti VEEEELIKo posest - očitno pa nimaš 3 sive celice, da bi znala brat - oz. razumela, kaj se piše!
Citiraj
te razumem
kje naj kupim je napisal/a:
Sicer ne vem koliko je bil lansko leto, ampak letos je absolutno dosegel redkordno ceno! Nenormalno kam plovemo!

Jaz iz principa jem bolj pogosto riž.

Sem pa kupila krompir prejšnji teden v Sparu, nekaj dni sem ga imela v shrambi ko je začelo smrdeti :(. Sem ga prebrala, res, eno tretjino gnilega, pa ni bil v shrambi en teden !!!! Zdaj se mi itak še onega gravža skuhat. Vse slabo je za nekaj dobro :).
Citiraj
haha mestni folkič
ampak mestni blokovski ljudje ste pa res tumpasti. Ja no, če vam še krompir pri kmetu predrag tistih 60 centou in več pol pa u štacunah kupujte za euro pa tok dol iz kitajske pa bog ve še iz kje. Delal nebi noben žrli bi pa vsi domačo hrano aj aj. Mi imamo zraven hiše velik vrt nakonc posesti pa še velko njivo vse domače in okusno mmmmm samo nimamo kmetije, pa vrt in njivo nam ni brez veze obdelovati pa potrata časa.
Citiraj
resnica/2
bionavdih je napisal/a:
Slovenski kmet pridela krompir tudi zase, za svoje frende in žlahto. Pa če še tako šprica in gnoji, je čisto nekaj drugega, kot krompir iz Paname ali Čila.

In JAA, če ga greš kupit k njim na dom, je za več kot polovico cenejši od štacunskega, gnilega, umetnega!
Citiraj
dezire
A mu le daš kaj trikelta za povrh...
Citiraj
dušica
Kdor ima vsaj košček vrta, naj krompir posadi doma , drugače je pa najbolje kupiti na kmetih,kjer je lep in poceni.Stari lanski krompir je že zdavnaj zanič, zato ga ne priporočam .
V Kmetijskih zadrugah dobite rano na pomlad seme tudi po 3-5 kg za na vrt, dela pa s krompirjem ni veliko. Malo rekreacije ne škodi mladim . :-)
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.