Odgovori: abnormalen račun za elektriko

Pregled teme
MitjaK
HEEEEELLLLLPPP!!!

V bajti živim sam. V kleti imam glasbeni studio, ki troši cca 700w in laufa 5-6 ur dnevno. V mansardi imam stanovanje. Čez poletje sem grel samo toplo vodo z toplotno črpalko ki ima svoj podštevec in troši 4kw. Vključena je bila 1 uro na dan v nočni tarifi! V stanovanju so priklopljeni: Nov hladilnik/zmrzovalnik z izmerjeno prabo 587w na dan, vodna postelja z porabo 1,2kwh na dan, ter notebook z porabo 130w. V hiši so vse varčne žarnice. Perem 1-2 stroja perila na teden.
Laufa še alarm z porabo 15w.

Sedaj pa poraba: 1200 - 1500kwh na mesec! Poračun v februarju je bil 1370€. Nato pa konstantno vsak mesec 200-230€

Vse se je začelo z menjavo števca z analognega na digitalnega.

Nato sem zahteval kontrolo točnosti števca, števec kao točen, in ker je to za njih končna količina sem plačal vse.

Odklopijo ta števec, dajo novega, v maju so mi odklopli elektriko in demontirali števec, čeprav je pritožba bila v teku, nato urad za varstvo otrošnikov urgira, da so mi sploh priklopili elektriko nazaj. Nato so montirali 4 digitalni števec in konec prejšnjega meseca so iz neznanega razloga zamenjali še enega. Model vseh števcev Landis+gyr ZMF 120, trifazni.

Naročil sem firmo ki je naredila meritve instalacije, preverijo premerijo, ni napake.

Pokličem starega električarja, ki je bil specialist, pa je šel v penzijo, preveri premeri... ne najde nič.

Kupim tokovne klešče in preverim od časa do časa toke. Nič izven okvirov trenutne porabe, a števci letijo vsi po vrsti.

Zahtevam od elektro maribor paralelni analogni števec. Pripravljen ga kupit in plačat montažo. Odgovor negativen.

Včeraj sem dobil iz avstrije dva števca umerjena z papirji, enega digitalnega enega analognega, ampak so mi poslali enofazna z vtičnicami montiranimi, da lahko kontroliram porabo. Ta avstrijska firma jih redno uporablja za kontrolo točnosti in sta bila vedno točna.
Priklopim studio čez to, pustim cel dan in zanimivo. Tudi ta umerjen digitalni števec na moji elektriki prehiteva 10 do 12% odvisno od dneva.

Aja še mogoče en pomemben podatek. Sem prva hiša na vodu od transformatorja.

ČE IMA KDO KAKŠNO IDEJO, LEPO PROSIM ZA POMOČ!
Citiraj
ugfhmfz
Jalur je napisal/a:
To je ekstremna poraba - vaš krivec je verjetno bojler. Mi smo štirje, 140 kvadratov bivalne površine, vodo ogrevamo na elektriko. Pralni stroj, sušilec, ne ravno najnovejši hladilnik, en računalnik prižgan non-stop, en občasno. Ni, da ni, pa nikoli ne pridemo čez 60 evrov.

Luči gori pa naenkrat toliko, kot jih prižgeš sam. :)) Saj se ne prižigajo same.

Nam konkretno gori cel večer na hodniku (hčerka hoče za spat), v dnevnih prostorih + pisarna.

Bojler bi treba zamenjat.
Citiraj
Jalur
ups, narobe tema ;((. Malo zmedena danes.
Citiraj
Jalur
Iz državnega proračuna je zagotovljena:
1. splošna subvencija vsem učencem v višini dveh tretjin cene malice, v višini 0,50 €;

2. dodatna subvencija za malico učencem, ki zaradi socialnega položaja ne zmorejo v celoti plačati prispevka za malico ali zaradi izrednih okoliščin (dolgotrajna bolezen ali smrt v družini, nenadna izguba zaposlitve ter naravne ali druge nesreče), v višini 0,30 €;
cenzus: dohodek na družinskega člana manj kot 5% povprečne plače

3. subvencija za kosila učencem, ki zaradi socialnega položaja ne zmorejo plačati prispevka za kosilo.
cenzus: dohodek na družinskega člana manj kot 5% povprečne plače

Če zračunam na hitro, povprečna neto plača je cca. 960 Eur. 5% od tega je 48 Eur. Otrok iz štiričlanske družine lahko dobi subvencijo za topel obrok (kosilo), če so skupni neto dohodki nižji od 192 Eur. Približno.
V bistvu mora tudi nezaposlen starš samohranilec z dvema otrokoma, ki za vsakega otroka prejema po 50 eur preživnine /mesec od drugega starša plačat polno ceno kosila. V bistvu s preživnino samo kosilo za otroka plačuje.
Citiraj
Jalur
Kaka pa je primerna poraba? Odvisno tudi od velikosti stanovanja oz. hiše, koliko luči gori naenkrat? S tremi otroci tudi pri nas bojler non stop greje in dosti pokuri. Veliko dela tudi pralni stroj, pa sušilni stroj je velik potrošnik, sicer oba vklapljam le, ko je poceni tok. Nas je bilo lani 5 v hiši, 2 hladilnika, 2 PCja,... Pa je bila povprečna poraba (z vključenim obračunom) cca. 105 Eur/mesec. Letos smo 4, od tega trije otroci. En hladilnik manj, en TV manj, pa kaka prižgana luč manj, nekaj manj tople vode,... Upam, da se bo poznalo pri poračunu, v minus.
Citiraj
ugfhmfz
Jalur je napisal/a:
Ne, to ni niti pod razno primerna poraba, to je abnormalna poraba. Kriv je pa radiator.

Jaz sem ga imela v pisarni in sem ga prižgala samo nekajkrat v enem mesecu - takoj 20 evrov gor na položnico. V enem mesecu!

Me je izučilo in je šel od hiše. Spremljajte porabo za sproti, pa ne bo šokov.
Citiraj
kpjv
otroska posteljica

A brez kletvic pa ne gre?
Citiraj
kinder what ?
Anči** je napisal/a:
WTF is kinderped ??!!!
Citiraj
Jalur
Anči, če ste plačevali celo leto 40 Eur se ne čudi, da je tak poračun.
40x12= 480 akontacija
480+765=1245 letna poraba
1245/12=103,75 povprečna mesečna poraba

Vaša povprečna mesečna poraba je torej 103,75 Eur, kar je kar primeren znesek za 5-člansko gospodinjstvo. Kaj se vam 40 Eur na mesec ni zdelo malo?
Citiraj
rgs
Radiator je obupen porabnik. Moja stara mama je kurila prejšnjo sezono z njim, ji je šla ena cela penzija za poračun. Ne se hecat, elektrika je za gretje še vedno najdražja....
Citiraj
tatjanar
Mi imamo mesečni račun za elektriko 120 EUR - ta vključuje toplotno črpalko, pralni, pomivalni stroj, dva hladilnika, zamrzovalno omaro, televizor, PC, kuhamo na elektriko, pa klimo tudi prižigamo - poleti za hlajenje, v prehodnem obdobju pa za gretje. Poleg tega imamo električno talno ogrevanje v kopalnici, ki je prižgano nekaj mesecev v letu, in račun je pač takšen. Prvo leto v hiši smo plačevali le kakšnih 40 EUR mesečno in dobili 800 EUR poračuna za plačilo, tako da je visok poračun možen. Aja, vsi grelci so precejšnji potrošniki energije, tako da el. radiatorji pokurijo kar nekaj.
Citiraj
Anči**
Mi pa smo, čisto resno, dobili 765€ poračuna, me je skoro na rit vrglo. Smo 5-članska družina, v hiši, bojler, pralni stroj, kuhamo na elektriko, dva hladilnika in ena zmr.omara, 2 televiziji, en PC, na mesec plačevali dobrih 40€, sedaj pa poračun za celo leto skoraj 800€. Kje jih naj dobim? No, smo klicali na elektro, prišli zamenjat števec, samo dvomijo, da je števec kriv. Zgleda da je star, z vodnim kamnom nafujtran, bojler tak požeruh. Samo 765€??? Aja, pa enotarifni števec imamo. Se bo verjetno splačalo dvotarifnega kupit, a ne?

Pa še eno napako sem očitno delala. Da bi prišparala na olju-centralna, sem ponoči kurila samo v spalnici (otroci so majhni pa so kinderpedi v spalnici) z oljnim radiatorjem. Je ta tudi požeruh? Pa je nov, na 9 reber, koliko porabi na noč?
Citiraj
tessa
Mi v pol leta ne plačamo 300€. Nekaj ne bo v redu....so vam morda števce menjali? Ali pa je napačno popisan števec, preveri stanja na računu.
Citiraj
Nextovka
Če sta plačevala nizek pavšal, je čisto možno.
Citiraj
Peti84
Najboljše je javljat vsak mesec,ker če to ne delaš v večini primerov je obračun šok :)

In ja,je lahko takšen poračun
Citiraj
kak je pavšal?
koliko elektirke sta plačevala čez leto? sta nova v tem stanovanju?

namreč, ko se je moja prijateljica vselila na novo v stanovanje (novo kupljeno), je skozi celo leto plačevala en minimalen znesek, potem pa dobila poračun za 300 evrov in jo je skoraj kap, samo je bilo čisto realno, ker so ji tisti pavšal enostavno čisto prenizko obračunavali. potem so ga povišali, da se je vse enakomerno porazdelilo skozi vse leto.
Citiraj
reklamacija
Mi smo dobili 26 €, pa veliko elektrike porabimo.
Smo pa nekaj let nazaj tudi dobili tak poračun in se je izkazalo, da se je ura pokvarila na števcu in ni preklapljala na poceni tok, tako da je celo leto vse šlo na dragi tok. Ker pa ura ni blizu stanovanja, ni nihče gledal nanjo. Poglej na račun, če je tudi pri tebi kaj takega, če ne, pa takoj reklamiraj in naj preverijo porabo.
Citiraj
težkaje
Mi smo dobili 29€ težko položnico:-)
Citiraj
vsepreveri
Tem na Elektru ni nič za zaupat. Meni so poslali pred leti večji poročan, kot sem pričakovala. In sem šla vse knjižbe skozi po položnici. In kaj ugotovim, da kar nekaj plačanih položnic ni bilo knjiženih. Oziroma so knjižili na napačno številko, tako da je bil denar nakazan na davčno. In potem so od mene zahtevali, da uredim, da se denar prenakaže. Halooooo, tak sem se drla, da so me mirili, da bodo vse uredili in da je vse vredu. Jaz naj njihove napake popravljam? Jaz sem napisala prave številke, če pa so oni narobe vnesli, je njihov problem in jaz nimam nič s tem.

Tako da vse preveri!!!
Citiraj
wtf
sva ze zabelezla kok j dans na stevcu in kok bo jutr.,.. bomo vidl ka se bo izcimlo,,,
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.