Forum.Over.Net

Odgovori: Doba ali Ekonomska fakulteta

Pregled teme
takle mamo
Take šole noben resno ne jemlje, ko boš iskala službo.
Imam sodelavko, ki dela to fakulteto DOBA.
Rednega univeritetnega faksa v ljubljani ji ni uspelo končati v dvajsetih letih. :))
Tukaj pa v 2-3 letih diplomira in celo magisterij dela. Ja, izpite je pisala kar iz službe, se logiraš in pišeš 1 uro. Tako, da če želiš imaš zraven lahko cel bataljon pomagačev he-he-heee
In vi zagovorniki DOBE pravite temu resen študij na daljavo...

Drgač pa je točno tako je, kot pravita ŠOLARČEK IN ŠTUDENT.
Taka šola pride najbolj prav nekomu, ki že dela in spada v javni plačni sistem (javni sektor) pa nima zahtevane izobrazbe za delovno mesto, ki ga zaseda ali pa želi napredovati na delovno mesto, kjer se zahteva diploma. Da drži ta trditev, ste zagovorniki DOBE kar sami potrdili tukaj ... Nekdo se hvali, da ima izkušnje na obeh in se je prepisal iz resne fakulete na DOBO (le zakaj, ker je pač tam ni bil sposoben končati, je rajši izbral precej lažjo pot, nekateri zgoraj so točno potrdil profil ljudi, ki se vpisuje na DOBO, imajo službo, pa nimajo zahtevane izobrazbe, beri papirja za delovno mesto ki ga zasedajo ali pa za napredovanje :)))
In ta diploma je ravno tisto, da ta delavec z najmanj truda hitro zadosti formalno pogojem glede izobrazbe za določeno delovno mesto

No, sej vas razumem, če že imate ta papir od DOBE ga morate zagovarjati ha-ha-haaa
Citiraj
Matea44
šTUDENT je napisal/a:
Ne bom komentirala teme ampak to, da nisi ti prava oseba, da govoriš iz koga se ljudje norčujejo, glede na to, da pišeš NE BOM skupaj.
Citiraj
Matea44
šTUDENT je napisal/a:
Ne bom komentirala teme ampak to, da nisi ti prava oseba, da govoriš iz koga se ljudje norčujejo, glede na to, da pišeš NE BOM skupaj.
Citiraj
Planika82
Pozdravljeni.

Sicer je tam že stara,a se ne morem upret, da ne bi nekaj napisala na zgornje komentarje. Sama sem univerzitetni študij (po starem programu) zaključila na EF, na Dobi pa sem delala magisterij. Za Dobo sem se odločila, ker omogoča študij na daljavo, saj je to edina oblika študija, ki sem jo lahko integrirala v svoj urnik.

Milo rečeno, se mi zdijo nekateri komentarji povsem pod nivojem. Napisani so pod vsakimim minimumom slovnične ustreznosti in olike (kričanje - velike črke) in mnenja takšnih posameznikov o strokovnih programih fakultet vsekakor ne gre jemati resno.

Vsi, ki mislite, da je študij na Dobi neka brezvezna oblika študija, se močno motite. Kot so že pisali nekateri predhodniki, je velika vrednost Dobinih programov v tem, ker so izrazito praktično naravnani. Preštudirati je potrebno veliko literature, potem pa je potrebno vsa teoretična spoznanja aplicirati na prakso. Pri magistrskem študiju na EF se mi zdi največja pomanjkljivost ravno ta, da bi se mi še enkrat ponovili predmeti iz dodiplomskega programa in to predmeti, kjer se je bilo potrebno na pamet naučit 500 ali več strani teorije (iz npr. Stateškega managementa, Ekonomike podjetja, ipd), brez kakšne iuporabne vrednosti oz. aplikacije na prakso. Na Dobi je s modularnim sprotnim načinom dela potrebno izdelati ogromno preojektnih in seminarskih nalog, pri katerih se ob študiranju litarature in njeni aplikaciji na konkretne primere lahko študentje res veliko naučijo. Jaz sem se. Seveda pa je to odvisno predvsem od volje in motivacije, da je študij res tisto, kar bi moral biti: vir novega znanja. Poznam pa posameznike, ki so po liniji najmanjšega odpora končali tak oeno kot drugo šolo. Na EF sem imela veliko sošolcev, ki so izpite opravljali predvsem s plonkanjem. Na Dobi pa sem se srečala s posamezniki "freeriderji", ki so v timskih nalogah prepustili delo drugim, pri individualnih so pa pokazali nek minimalni standard.

Kot je zapisal eden mojih predhodnikov, ne sodite zadev, s katerimi nimate izkušenj.
Citiraj
Andy99
Moja punca je končala UNIV študij na EPF v MB in ko primerjava učno snov z mojo na Dobi (mag. program), vidiva, da je največja razlika v tem, da so na Dobi pridobljena znanja bolj praktične narave, na EPF pa bolj teoretične.

Sicer pa so trije moji sošolci z univ. dipl. ekon. nazivom, ker želijo nadgraditi svoje znanje in pridobiti mag. naslov. Pravijo, da je na Dobi veliko več praktičnih nalog za opraviti, na EPF pa je bilo več "učenja na pamet".

Aja, sicer pa poznam kar nekaj ljudi z univ. dipl. ekon. nazivi (predvsem sodelavci), za katere ne bi nikoli verjel, da so bili sposobni končati univ. program.

Drugače pa se nam ni potrebno preveč slepiti - EKON faksi (in učiteljski) so itak med najlažjimi. Če je človek res brihten, gre itak nekaj drugega študirati, hehe.
Citiraj
šTUDENT
GLEJTE NO:)

DRAGI ŠTUDENTJE NA DOBI! PROSIM PRENESITE KRITIKO IN SE NE SLEPITE Z NEKO TEŽAVNOSTJO VAŠEGA FAXA.
VAŠI LASTNI PROFESORJI SE IZ VAS SMEJIJO (KO DOBIJO PLAČILO).

ŠTUDIJ NA DALJAVO KOT JE NA DOBI IN PODOBNIH FAXIH JE KOMEDIJA. EN DRUŽINSKI ČLAN ŠTUDIRA, NALOGE PA MU REŠUJEJO DRUGI.

MED VPISANIMI NA DOBI JIH 90% NE BI KONČALO KAKI NORMALEN FAX!

NEBOM VEČ DALJE KER VIDIM, DA SO ŽE DRUGI KOMENTATROJI NAPISALI DOLOČENA DEJSTVA!

BODITE REALNI DO SEBE IN DO DRUGIH!
Citiraj
Ninjazbec
Jaz bi pa tako komentirala. Noben študij, ki se sedaj izvaja po bolonjskih programih itd. ni primerljiv s starimi študiji, in vsekakor tudi študij na daljavo ni popolnoma primerljiv s klasičnim načinom študija. zahtevnost študijev se zmanjšuje, bolj se poudarjajo neka "uporabna" znanja, kar morda tudi ni slabo. TRisti, ki smo študirali po straih principih vemo, da je marsikaj bilo res nepotrebnega in preveč podrobnega. Ravno tako pa so bili predmeti, pri katerih se je bilo treba zelo malo učiti, da si naredil izpit in so bili bolj za zabavo kot za neko resno študijo.
Študij na dsaljavo pa, kot so že pred mano napisali, zahteva veliko samodiscipline in ni kar tako, kot nekdo misli, da boš pač malo prebral, med izpitom malo pogooglal pa naredil predmet. Se je treba kar vzet v roke, sploh ker imajo ponavadi študentje na daljavo službene in družinske dolžnosti in je študij le dodatek, ne pa primarna zaposlitev. In če pogledam z vidika nekega mladega človeka, ki je končal srednjo šolo in gre dalje, je vsekakor klasičen način študija na klasičnih fakultetah prava izbira. Za ostale pa, ki niso več "ta pravi" študenti...
Sama tudi razmišljam o študij na Dobi, predvsem pa res zato, da dobim papir. Izobrazbo imam, vseeno pa se mi v teh časih postavlja vprašanje, ali ni boljše če pridobim še kakšen naziv. Danes namreč verjetnmo res še marsikje vidijo razliko, če na prošnji za zaposlitev piše EF ali Doba, ampak mislim da ne bo vedno tako, in bo pomembno samo ali piše dipl. ekonomist ali pa ekonomski tehnik, na primer. No pa srečno vsem, in naj vam vsi vaši nazivi in vaše dejansko znanje kar se da dobro služijo v življenju!
Citiraj
študent dobe
Replika na šolarčka...

Nekajkrat sem si prebral kritiko fakultete Doba.

Nikakor ne verjamem, da lahko nekdo s takšnim načinom in evidentno nepismenostjo dokonča srednjo šolo in se celo vpiše na fakulteto. Doba je fakulteta s svojimi prednostmi in slabostmi, ki študenta pripeljejo do znanja na drugačen način, kot študij na običajnih klasičnih fakultetah. Ker občasno delim svoje izkušnje z bivšimi in zdajšnjimi študenti EF v Ljubljani, lahko le potrdim, da so večkrat presenečeni nad zahtevnostjo in količino dela na Dobi. Pri nas se pridobivanje znanja opravi v kombinaciji z raznimi oblikami individualnega in skupinskega dela, katere od študentov zahtevajo iznajdljivost, prilagajanje, informacijsko in komunikacijsko pismenost ter stalne dnevne aktivnosti tudi ob koncu tedna. Največja težava študija na daljavo je dovolj velika lastna motivacija za študij in delo, kar najbolj pogrešam pri rednih študentih klasičnega študija.

Pozdrav,
Roman
Citiraj
MARJA40
Ravno ob pravem času sem zasledila tole debato. Odločam se namreč za študij na daljavo, pa sem edino možnost zasledila na Dobi.

Ali kdo ve še za kakšno možnost študija na daljavo v SLoveniji?

Imam že diplomo 1. stopnje na EPF, vendar zdaj že skoraj povsod zahtevajo visokošolsko izobrazbo. Narediti moram samo 3. letnik, pa se odločam o različnih možnostih študija. Ekonomija mi ne leži preveč, tako da razmišljam o drugih smereh.
Citiraj
ŠOLARČEK
VIDIM DA SO TUKAJ NEKATERI ZELO PONOSNI ŠTUDENTI DOBE:
PA VAM RAZLOŽIM IZ OČI PROFESORJEV KATERI SO NA TAKI IN PODOBNI ŠOLI POUČEVALI, DA ZAKLJUČIMO S TEM:

- Šole kot so: B2, DOBA, AKADEMIJA,...so se v zadnejm času zelo razširile. Pogoj za tako razširitev je bil slab nadzor za imenovanje PREDAVATELJEV! Trenutno so se zadeve postavile pod neki normalen nadzor.
Šole so si tako v konkurenco za pridobitev predavatelja. Šole ponavadi javno ne objavljajo predavatelje ,ker se bojijo, da ga druga šola z boljšo ponudbo prevzame (ZANIMIVO je, da se težko pridobi imena predavateljev na takih šolah).
-Profesorji z UNIVERZ ne smejo uradno poučevati na takih šolah, ker jim univerza ne dovoli.
-Poznam profesorico katera je učila na FERI-ju in na taki šoli kot je DOBA. Zanimivo je bilo, da je lahko nastavila samo en IZPITNI ROK. Referat je zapovedal, da drugega roka ne bo, zato so na prvem izpitnem roku morali vsi študentje uspešno zaključiti izpit (kljub pol praznim papirjem).
-Moj prijatelj ni bil sposoben narediti izredno na normalni fakulteti (UNI LJ) in se je vpisal na DOBO. Tam so mu priznali take izpite, da bog ne zna zakaj:) Seveda je postal uspešen študent:)

-Na moji fakulteti smo prav obravnavali študij na daljavo od DOBE kot nekaj totalno zgrešenega.
-Že sam izreden študij na neki normalni fakulteti je dosti težji kot redni študij na DOBI ali podobni šoli.
-Že sami predavatelji so čist drugačni kot na normalnih fakultetah:)
Poznam tajnico iz OŠ, katera je naredila tako šolo z levim prstom. Tako je tudi sama rekla. Odločila se je za tako šolo, ker rabi PAPIR s katerim obdrži zaposlitev oz. večjo plačo!

TUKAJ SEM NAPISAL NEKAJ DEJSTEV, KATERE SO MI POVEDALI PROFESORJI IN PREDAVATELJI KATERI SO IMELI STIK Z DOBO IN PODOBNIMI ŠOLAMI.
VIDEL SEM TUDI IZ LASTNIH OČI PACIENTE KATERI NISO ZMOGLI NA NORMALNI FAKULTETU (TUDI IZREDNO NE!) IN POT USPEŠNO NADALJEVALI NA DOBI:)
NA KONCU JE SEVEDA TAKA DIPLOME ZA BREZPOSELNE ZELO VPRAŠLJIVA.

TAKO, da me veseli, da branite vašo šolo za katero ste seveda plačali. AMPAK VEDITE; DA TA ŠOLA ŠE ZDALEČ NI PRIMERLJIVA Z NORMALNO FAKULTETO!

lp
Citiraj
Kajči2006
"MIslim, kakšna primerjava, no! Če nimaš težav s študijem boš itak izbrala EF. Če si samo želiš nekaj končati in ti na EF ni šlo, potem pa Doba. "

S tem se nikakor ne morem strinjat. Poznam nekaj diplomantov iz EF in mi še danes ni jasno, kako so sploh prišli do diplome????????

DOBA ima za nas, ki smo redno zaposleni, starši itd. veliko boljše pogoje za študij kot EF.
Citiraj
kaki1
MIslim, kakšna primerjava, no! Če nimaš težav s študijem boš itak izbrala EF. Če si samo želiš nekaj končati in ti na EF ni šlo, potem pa Doba.
Citiraj
Kajči2006
Mene pa zanima, ali so komu priznali diplomo višješolskega študija (smer poslovni sekretar) za višješolski študij, smer Podjetništvo?
Citiraj
drasika
Doba se je preoblikovala v fakulteto, o tem lahko prebereta na spodnjem linku:
http://www.vpsm.si/aktualno_na_vpsm&aiid=593

To, da je Doba manj vredna v očeh javnsoti pa ste krivi tisti, ki zaničujete vse kar ne poznate.

Kot je bilo že zgoraj omenjeno, je tudi meni študij na Dobi veliko primernejši (NE LAŽJI), ker nisem odvisna od predavanj in nisem obsojena na določene ure in sedenje v predavalnicah.

Zato je moj študij bolj razgiban in bolj prilagodljiv glede na mojo službo in druge stvari.

Lepo bi bilo, da ne blatite tistega kar ne poznate.

Lp, Drasika
Citiraj
Martin123
Zanimiva tema :)

Izredno študirat na EPF je bedarija :) Redni študij je nekaj drugega.
Kar se tiče Dobe, je nivo in kakovost učenja veliko višja in veliko več znanja odnesemo učenci od tam kot pa smo na EPF (ker nas je kr nekaj prestopnikov).
V Sloveniji velja eno tako bedasto prepričanje, da so privatne šole lažje kot javne, pa ni res. Res pa je da je snov podana veliko boljše in na veliko bolj razumljiv način, da o predavateljih sploh ne govorim.
Žalostno je tudi to, da veliko predavateljev iz epfa, pravne fakulteta dodatno predava tudi na DOBI in se tam tudi veliko bolj trudijo (ker so seveda lepo plačani), kot pa npr. na državnih fakultetah. Been there done that!

Sam se nisem prepisal iz razloga, ker bi bla šola lažja, ampak zaradi tega, ker sem že redno zaposlen, dokončanje študija pa je pogoj, da se moja pogodba čez nekaj let obnovi in lahko napredujem na delovnem mestu.

Poleg vsega tega pa doba nima koncesije od države in je študij plačljiv in bo tako tudi najbrž ostalo.

Ne pa mešat višjih in visokošolskih zavodov, ker nivo nikakor ni in ne bo primerljiv.

lp
Citiraj
kr ennn
Sedaj je tudi Doba Fakulteta.
Citiraj
EQ
Daj nehaj nakladat. Moja bivša sodelavka je študirala na EF in veš kaj je počela na dan izpita?? Celo dopoldne je v službi delala plonke, da je popoldne uspešno opravila izpit. Toliko o zahtevnosti tega faksa.
Citiraj
Cveka
polonak je napisal/a:
Daj, ne sodi vseh po sebi, prosim! Si obiskovala kakšen visokošolski študij na Dobi? Če ga nisi, tudi ne govori, kakšen šnel kurz je to in ne žali nas, ki tam resno študiramo!!!
Citiraj
Lilija11
Mislim, da o tem lahko sodi samo tisti , ki je obiskoval obe in da lahko primerjavo. S tako bednimi izrazi o nekem tečaju in ne vem še čem mislim da se ne bi smeli niti oglašat, kajti tako kot je napisala moja predhodnica je odvisno vse od tistega ki študij obiskuje, ali mu je le za papir ali mu je pa za znanje.
Sama obiskujem VSŠ na Dobi smer Ekonomist in sem lani kar nekaj primerjav delala z kolegico, ki je pravtako obiskovala prvi letnik in smo ugotovile, da so bili naši izpiti in vse vaje veliko težji kot pa na Ekonomski fakulteti. Vaje je odnesla tudi na faks in so se ji kar čudili da Vaš ti. tečaj toliko zahteva.
Zato prosim najprej se prepričajte potem kritizirajte!!!!
LP
Citiraj
naprej
No, Doba izvaja tudi nekaj visokošolskih strokovnih študijskih programov prve stopnje, s katerimi se pridobi strokovni naslov diplomirani ekonomist, in celo magistrski študijski program druge stopnje, programi so akreditirani in izobrazba javnoveljavna, torej je s tega vidika tako kot na ekonomski fakulteti, katerikoli že. Vsebina in kvaliteta je stvar druge debate. Renome ene ali druge diplome je stvar tretje debate. Glede na to, da eni ne vedo, kaj je to Doba (pa neinformiranost o tem res ni nič nenavadnega), drugi poudarjajo, da Doba ni fakulteta (kar je sicer res, je pa visoka šola, kar je, denimo še do pred kratkim bila sicer mednarodno ugledna Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani), bo najbrž bolj zalegla diploma ekonomske fakultete, čeprav tako stopnja kot smer izobrazbe ne bo nič drugačna, kvaliteta pridobljenega znanja pa je kar v prečejšnji meri odvisna od imetnika.

n
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.