Odgovori: POMOČ ODVISNIKOM

Pregled teme
Vesna Pečelin
Lep pozdrav Celly.

Kajenje marihuane se pogosto začne iz radovednosti, želje po zabavi in novih izkušenj, kasneje lahko preraste v način reševanja problemov (preko zadetosti navidezno zmanjšuje problem, ki tako postane nepomemben in se ga posledično potlači ter prestavi). Občutek, da droge nima na dosegu roke za vsak primer, če jo bo potreboval, ga spravlja v stisko in povzroča nervozo, saj se ni zmožen soočiti s situacijo brez nje.To pogosto vodi v stanje, ko oseba potrebuje drogo za (na videz) normalno fukcioniranje, ko se brez substance sploh ne more spraviti v pogon in začeti dneva.
Dolgoročno uživanje trave povzroči apatijo, brezvoljnost in nezainteresiranost za dogajanje okoli sebe (Iztok Mlakar je to lepo opisal v pesmi Mario špinel). Poleg tega predvsem trava lahko sproži psihične težave kot so shizofrenija in paranoja, kar marsikoga privede do tega, da potrebuje psihiatrično obravnavo in terapijo več let, velikokrat žal tudi do konca življenja.

Če se vaš fant zaveda problema in vidi, da ne obvladuje več on konoplje, pač pa konoplja njega potem lahko začneta skupaj iskati pomoč. Na informativni svetovalni pogovor se lahko naročita tudi pri nas (051-339-725). Pogovor je brezplačni in neobvezujoč.

Želim vam veliko poguma,
Tadeja Janežič, Zavod Pelikan - Karitas
Citiraj
celly
zdravo,

imam vprašanje...s fantom sva skupaj 4leta in odkar pomnim nenehno uživa marihuano vsak dan po 7jontov,če je nima je živčen in agresiven.
Velikokrat ima izpade živčnosti in občutljivosti,kako naj mu pomagam da bo nehal kaditi travo? kadi jo že 10let!sam meni da je zasvojen smo da to tudi drugi kadijo ter da ni nič narobe v tem početju,jaz pa opažam spremembe pri obnašanju,nič se mu ne da,še medd vožnjo kadi in zvija jointe.

Kam naj se obrnem na pogovor ali nasvet ?

lep dan še naprej
Citiraj
anita2
Pozdravljeni!
Jaz pa pišem diplomsko nalogo o zaposlovanju zdravljenih odvisnikov in me zanima kje je možno dobiti kakršnekoli statistične podatke, koliko omenjenih oseb se dejansko zaposli?
Hvala.
Citiraj
ghost77
@kalaja --Mislim da še kar nekaj časa ne,zakaj? Če hočeš sebi dobro in tvojemu otroku,boš prvo poskrbela za svojo odvisnost ter poskušala otpraviti psihične težave!! Po končani "terapiji" z metadonom, te čaka še veliko dela na sebi, katere boš otpravila le če si to neizmerno želiš!
Ne pozabi,želim ti le da uspeš, ker vidim da hočeš ŽIVETI,zato ti bo uspelo!!
Za leta ne skrbi,imaš še čas, zato opravi prvo sama seboj, potem pa zaužij življenje na polno, ker je neizmerno lepo......ŽELIM TI VSE DOBRO!!
Citiraj
D.P.
Živjo Kalaja!

Depresija, metadon, zdravila... Si vključena v kakšen program, imaš osebnega mentorja... Kot opazovalec foruma ti svetujem celovito reševanje tvojega zaenkrat nerešenega primera.
Ti si celovita in si vredna da stopaš po poti celovitosti, tvoja bodoča nosečnost je vredna okušati obdobje posebne materinske ljubezni, topline, polnosti...

Kljub letom tukaj ni za hiteti. Prav privoščim ti, da skočiš poleti v vodo v kopalkah, kjer ti bo udobno, kot pa opasana s kar nekaj viška oblačil.
Otrok in Ti sta vredna zdravja. Vabim Te, da svoj pogled usmeriš v ZDRAVJE, predstavljaj si sebe tam, v zdravju, kaj tam počneš - predstavljaj si, zaupaj, verjemi v tebi je potencial, v tebi je lepota, ki ti daje polet k zdravju, ne glede na preteklost. Če si zameriš na čemer koli, stopi na pot odpuščanja, vredna si tega, če te je kdo prizadel, ma, odpusti mu, čemu bi te zamera vezala nanj, vredna si, da se tega odpustiš...
Ti si projekt, Ti si lahko vrhunski človek, življenje Ti je dano , da ga živiš TO TI ŽELIM IN NESKONČNO NAVIJAM ZA TE, ODKRIJ LEPOTO SVOJEGA BIVANJE, GLEJ V TO LEPOTO, TAM JE ZDRAVJE.
D.P.
Citiraj
kalaja
Lp!Trenutno sem na terapiji metadona in sicer že 3 leta.med drugim boleham za depresijo.Jemljem xanax in cimbalta zdravilo.Z terapijo metadona sem skoraj pri koncu.Zanima me koliko časa bi bilo najbolj primerno počakati z zanosistvijo,ko dokončno preneham z metadonom in zdravili,da ne bi tvegala kakršnih koli posledic otroku.Imam 34 let.Hvala!
Citiraj
Dijakinja123
Pozdravljeni!

Letos hodim v 4.letnik gimazije in za maturitetno nalogo sem si izbrala temo o metadonskem programu.

Informacij o tem je zelo malo zato bi vse prosila za pomoč.

Prav tako, bi pri 2.delu naloge potrebovala mnenje odvisnikov/bivših odvisnnikov o metadonu. Anonimnost je zagotovljena!
Citiraj
Vesna Pečelin
Pozdravljeni

Tudi za takšno sodelovanje se je mogoče dogovoriti, če se institucija v kateri je odvisnik nameščen s tem strinja, odvisno je tudi od drugih dejavnikov, ki jih na tem mestu ne bi naštevala.
Če je volja odvisnika zadostna je vredno usmeriti vse moči v to, da se nekaj stori na tem področju. Predlagam, da nas pokličete, da dobimo več potrebnih informacij o odvisniku. Z veseljem smo na voljo za kakršnokoli sodelovanje.
Čakamo na vaš klic!
Citiraj
vprasanje 1
SPOSTOVANA GOSPA VESNA,ZANIMA ME CE IN KAKO JE MOZNO VASE SODELOVANJE Z ODVISNIKOM,KI SE NAHAJA V ZAPORU-IN IMA NAMEN IN ZELJO VKLJUCITI SE V KOMUNO,NUJNO POTREBUJE POGOVOR-SI ZELI,Z NEKOM,KI JE STROKOVNA OSEBA IN BI MU TA NEKDO ZNAL RAZLOZITI KAKO IN KAJ.PROSIM ZA HITER ODGOVOR...ISKRENA HVALA-LP
Citiraj
NUJNO POMOC
GOSPA VESNA-HVALA ZA HITER ODGOVOR,VAS POKLICEM ZAGOTOVO.LP
Citiraj
Vesna Pečelin
Pozdravljeni

Pogovor pri nas poteka z enim od strokovnih delavcev, terapevtov, ki že leta delamo na področju problematike odvisnosti. Lahko vam zagotovim, da imamo vsi dovolj izkušenj in smo strokovno usposobljeni, imamo tudi večletne izkušnje s konkretnim delom z zasvojenimi, saj le ti bivajo pri nas pod 24-urnim nadzorom, kjer se učijo samostojnega življenja brez droge, odgovornosti do lastnih odločitev in dejanj, osebnostne rasti ipd. Prav tako dobijo konkretno pomoč tudi svojci, bližnji in tisti, ki potrebujejo suport v težkih trenutkih življenja ob odvisniku. Če se dogovoriva lahko opravim razgovor tudi jaz. Pokličite me, da se dogovoriva za ustrezen termin.
Ne čakajte
Srečno!
Citiraj
NUJNO POMOC
SPOSTOVANA GOSPA VESNA-PROSIM VAS ZA HITER ODGOVOR,CE SE LE DA.ZANIMA ME NAMREC KAKO IN Z KOM POTEKA POGOVOR,KO SE SVOJEC NARKOMANA ZGLASI PRI VAS,A NUDITE PODPORO TUDI OSEBAM,KATERO JE NAPRIMER NARKOMAN LETA IN LETA UNICEVAL Z SVOJM POCETJEM IN NISTA VEC SKUPAJ,POTREBUJEM ODGOVORE,DA BOM LAZJE RAZUMEL ZIVLJENJE IN BOLECINO V TEH LETIH.A TA RAZGOVOR OPRAVITE VI OZ.STROKOVNA OSEBA-HVALA,LP
Citiraj
kako naprej sama
pozdravljen frenkystrike-oprosti ker te prosim za pomoc-iscem odgovore v vseh napisanih zgodbah...,na kratko-partner je ze lep cas odvisnik-lahko to traja pol leta in je pol leta cist ali pa se vec-vmes ga kljub vsej grozi spet vse vrne k uzivanju drog in vsakic ista storija.a mislis,da z komuno ali ne vem z kaksno pomocjo-strokovno obstaja moznost,da sebe resi in z tem svojce-imava sincka.hvala...
Citiraj
frenkystrike
sonček 25.VEŠ KAJ JAZ SEM NA METADONU ŽE 15 LET AMPAK TO POMENI DA SI ŠE VEDNO ODVISNIK.KO BOŠ BREZ SUBOTEKSA OSTALA BOŠ ŠELE VIDELA KAJ JE KRIZA.DOSTI HUJŠA KOT OD HORSA.UJETA BOŠ ZA CELO ŽIVLJENJE.PA ŠE FAJN TE BODO ZDRAVNIKI KI TI GA PODELJUJEJO ZAČELI ZAJEBAVAT.PEJT NA DETOKS PA ZA 3LETA V KOMUNO.ČE HOČEŠ VSAJ MALO UPANJA DA BOŠ KDAJ BREZ DROG KAR SUBOTEKS SUBSTITOL IN METADON NEDVOMNO SO.IN TO ENE IZMED NAJHUJŠIH.ZATO NE PAMETUJ IN SE NE HVALI DA SI CLEAN KER BOŠ ŠE ZELO DOLGO ODVISNICA VERJETNO KAR CELO ŽIVLJENJE.VSO SREČO PRI ODVAJANJU OD SUBOTEKSA ČEPRAV DVOMIM V USPEH.PODELJUJEJO TI GA SAMO ZATO DA TE IMAJO VEDNO NA OČEH IN TI LAHKO GROZIJO IZ IZKLJUČITVIJO IZ PROGRAMA.JIH BOŠ KMALU SPOZNALA KAM PES TACO MOLI.
Citiraj
Vesna Pečelin
Post - 40 DNI BREZ ALKOHOLA
Ob letošnjem postu je Slovenska Karitas pripravila posebno postno pobudo; 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah. Gotovo se vsi po malem zavedamo, kakšne hude posledice ima prekomerno pitje alkohola. Zato je pred nami predlog, da bi letošnji post usmerili v odpoved alkoholu. Glavni namen tega predloga je aktivirati širšo javnost k razmišljanju o negativnih posledicah prekomernega uživanja alkohola in s skupnimi močmi prispevati k preoblikovanju kulture pitja.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji vsaj 170.000 oseb, ki so zasvojene z alkoholom. Če povemo poenostavljeno, to pomeni, da se s tovrstni problemom srečuje vsaka četrta družina. Najbolj ranljiva skupina za začetek tovrstne odvisnosti so osebe med 25 in 35 letom. Praviloma se resne težave pokažejo šele čez nekaj let. Najhujše posledice so nasilje nad partnerjem in otroci, razbitje družine, nezmožnost za delo in duševna ranjenost otrok. Trpljenje in agonija družin se lahko vleče leta in leta. Druge še bolj vidne posledice se kažejo na naših cestah, na katerih je po navedbi Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v zadnjih petnajstih letih umrlo 1777 ljudi in bilo povzročeno za več kot miljardo eurov družbene škode. Kar vsako tretjo nesrečo s smrtnim izidom je povzročil voznik pod vplivom alkohola. Tudi na področju zdravja številke govorijo same po sebi. Po navedbah Inštituta za varovanje zdravja je bilo npr. v letu 2006 zaradi zastrupitev z alkoholom in alkoholu pripisljivih bolezni 3.578 primerov hospitalizacij, kar je povzročilo 1.466 primerov začasnih odsotnosti z dela in s tem izgubljenih 76.348 koledarskih dni. Skupaj je zaradi bolezni, ki so posledica prekomernega pitja alkohola, v tem letu umrlo 674 oseb. Najpogostejši vzrok smrti je alkoholna bolezen jeter. Vendar vse te številke in podatki niso le statistika: so očetje, matere, otroci, sodelavci.

S skupnimi močmi lahko tudi v Sloveniji spremenimo odnos do alkohola in zmanjšamo tragične posledice prekomernega pitja. Pot ne bo lahka in enostavna. Prav pa je, da čimprej začnemo. Prvi in najpomembnejši korak je zagotovo osebna odločitev. Vsak iz med nas se lahko odloči in se v času posta za 40 dni odpove alkoholu. Darujmo svojo odpoved Bogu za vse družine in posameznike, ki na tak ali drugačen način trpijo zaradi alkohola. To je zagotovo največ, kar lahko storimo kot posamezniki. Druga možnost je, da se za to odločimo kot družina in v svojem domu v času posta ne postrežemo z alkoholom. Mogoče se nam zdi taka odločitev težka, vendar naši prijatelji nas bodo gotovo razumeli, če jim bomo to na primeren način razložili. Nenazadnje pa se lahko zato odločimo tudi kot župnijsko občestvo in v času posta iz družabnih dogodkov in srečanj izključimo alkohol. Še bolje pa je, da v župniji v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, s tako odločitvijo nadaljujemo preko celega leta. Simbol pobude 40 dni brez alkohola je spomladanski zvonček, ki predstavlja pomlad in novo življenje. Vsaka naša odločitev za tovrsten post predstavlja en zvonček. Upajmo, da jih bo to pomlad res veliko in da bodo pobelili travnike ter prinesli vsem ljudem sporočilo upanja.

Peter Tomažič
Slovenska Karitas


Karitas v Sloveniji uresničuje socialno poslanstvo Cerkve s tem, da pomaga vsakemu človeku v stiski, zagovarja revne, zapostavljene in obrobne preko karitativnih in socialnih organizacij.

Slovenska karitas letos petič pripravlja postno spodbudo 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola (bolezni, nesreče, nasilja v družini).

Kontaktna oseba: Peter Tomažič, [email protected]

http://www.brezalkohola.si/organizatorji/
Citiraj
sonček25
Živjo,

naj bo moje ime kar "sonček25" ;) Stara sem 25 let in se (zelo uspešno) zdravim odvisnosti od opijatov oz. heroina s pomočjo tabletov Suboxone. Clean sem že več kot 2 meseca, na kar sem izredno ponosna, saj pred tem ne bi nikoli pomislila, kako "preprosto" je nehati, če imaš res trdno voljo. Zelo dobro vem, kakšen je začaran krog uživanja heroina in kakšne muke so povezane s prenehanjem uživanja, kar je večinoma povod za to, da odvisnik nadaljuje z uživanjem heroina...

Če lahko komurkoli kakorkoli pomagam, me lahko kontaktira tu ali na mail [email protected]

VPRAŠAJTE KARKOLI, POTRUDILA SE BOM, DA VAM BOM ČIM BOLJE POMAGALA!

LP,
vaš sonček25
Citiraj
Vesna Pečelin
Pozdravljena

Dobite nas lahko kadarkoli med tednom od 8.ure zjutraj do 21.ure zvečer.
Poskusite lahko tudi na telefonsko št. 01 548 03 63 ali mobilni tel.: 051 339 725;

Se slišimo,
Lep pozdrav
Citiraj
zdenkica
Spoštovana,
kdaj vas lahko dobim na navedeni št. 080 12 21? Sem že poskušala, a nisem imela sreče, nihče se ni oglasil...

Žalostna mama
Citiraj
leladina
Pozdravljeni
Prosim za pomoč. Sin in snaha sta uživala kadila heroin. Sedaj smo že v postopku za sprejem v komuno (zdravniški pregledi). Sedaj sta vsak pri svojih starših pod kontrolo. Vendar je snaha v petek obupala in si našla drogo. Na zelo grob način smo jima prepovedali stike. Moj sin ne ve kaj je naredila njegova žena in mu lažemo. Žena se še vedno želi vključiti v komuno. Sedaj me zanima ali res ne smeta imeti nadzorovanih telefonskih pogovorov oz. da bi se pred odhodom poslovaila.
Prosim nujno mi odgovorite. Hvala
Citiraj
nanchy
Spoštovani!

Mene pa zanima, ali obstajajo pri zdravljenju odvisnosti od igranja iger na srečo tudi metode/programi, ki vključujejo hospitalizacijo oz. kakšno podobno nadzorovano okolje,saj se bojim, da samo obiski pri psihiatru ali udeležba v skupinah v začetni fazi ne bi dosegli izboljšanja.

Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.