Odgovori: nenehno popoldansko dojenje

Pregled teme
LLLMojca
Pozdravljeni, tanch_82!

Opravičujem se vam za pozen odgovor, žal mi družinske obveznosti že več tednov ne dopuščajo, da bi lahko sledila forumu in ažurno odgovarjala. Upam, da bo kmalu kaj bolje in bom lahko večinoma odgovorila v dnevu do dveh kot nekoč.

Vaš fantek je prvi mesec pridobil več kot 1kg, kar je super. Morda imate zdaj že nove podatke?

Normalno je, da imajo mlajši, včasih pa tudi večji dojenčki, "maratonski" del dneva, torej nekaj ur, ko bi se ves čas dojili. Pogosto je to popoldne in zvečer. Večina mlajših dojenčkov se doji po razpoznavnem vzorcu dojenja v skupkih/grozdih, ne pa na redne razmake ali na x ur. Tak vzorec se pričakuje s strani odraslih, ki o dojenju nimajo veliko znanja, in je tudi po meri obrokov pri odraslih, sistem obrokov pa z dojenjem praviloma nima veliko skupnega.

Morda vas bodo zanimala podobna vprašanja tukaj - Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6314854 (1m, mama duda, zelo je naporno)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979293 (2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5451030 (prepogosti podoji, 3m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4320864 (manjši razmak, 4m)
O redu in urniku (razmaki med dojenjem):
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6009186 (2m, stagnacija na teži zaradi urnika)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1725&t=1725 (4m, normalno še vedno na 2h?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6321810 (5m, želi na 2h, sicer joka, kaj narediti)

Pričakujemo, da se bo mlajši dojenček dojil v skupkih: morda bo večkrat sesal s kratkimi pavzami, morda večkrat zadremal, morda bo jokal, če ga bomo odložili,... nato pa bo trdno zaspal vsaj za nekaj časa (če le nima prebavnih in drugih večjih težav) se bo imel malo večji razmak, npr. uro, dve ali tudi več, odvisno od otroka do otroka. MAterino mleko se prebavi že v uri do uri in pol. Ali otrok spanec potegne, je nekaj odvisno od njegovega skupnega sesanja, torej koliko se nahrani skozi ves dan, nekaj pa od tega, koliko spanja potrebuje. Lahko spi, če je lačen. In lahko ne zaspi ali se nenehno zbuja, čeprav je super dojen.

Če otrok lepo napreduje, potem dobro sporoča svoje potrebe in se bo dojenje najbolje nadaljevalo, če dojimo na otrokovo pobudo, torej ko pokaže interes, ne glede na urnik in brez zamikanja podojev po kakšni svetovani logiki obrokov. Če pa si otrok sam postavi večji razmak in ima urnik, ki spominja na obroke, ob tem lepo napreduje, potem naj se tako doji, ker je to njegova pobuda. Dojenčkov, ki imajo tak red in urnik, je malo.

Nič ni narobe, če ponudite še drugo dojko. Tako se mleko hitreje tvori, otrok sporoča, da rabi v nekem trenutku več razpoložljivega mleka. S tem se tvorba mleka dvigne na višjo raven, ko otrok raste. Dojenje na obe dojki ni znak zmanjkovanja mleka, nasprotno, je otrokov signal vašemu telesu ali pač otrokova potreba.

Otrok, ki dobro napreduje, ne rabi nobenega dodatka. Dodatek potrebujejo dojenčki, ki ne napredujejo na spodnji mejo vsaj 110-115g tedensko oz. najmanj 450g mesečno. Če otrok nima urnika, je to popolnoma normalno in pričakovano.

Možno je tudi, da se otrok želi večkrat prisesati popoldne, ker ima prebavne težave. Sesanje ga lahko pomaga umiriti, potolažiti, lahko zmanjšuje občutenje bolečine.

Črpalka je čudna reč. Ne pokaže prav ničesar o vaši tvorbi mleka. http://med.over.net/forum5/read.php?94,4678694 (zakaj črpalka ni pokazatelj količine mleka)

Materino mleko je modrikasto in praviloma deluje bolj prozorno od npr. kravjega mleka. Tudi če bi otrok dobil kdaj malo bolj gosto in drugič malo manj gosto mleko, ni bistveno, če skozi ves dan dobro sesa, se zna dojiti in ima dovolj veliko število podojev, kar običajno najbolje javlja sam, s svojo pobudo. Barva materinega mleka: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4320647 (vodeno?)

Če vas mleko ponoči zelo tišči in sta dojki boleči, bi le malo iztisnili, da odleže. Morda vsak dan malo manj. Dojki se počasi prilagodita na to, da otrok rabi več mleka podnevi in manj ponoči. Tako da se ponoči tvorba upočasni in pritisk postopoma izginja.

Popolnoma vredu je, če otroka za tolažbo dojite. Če ne morete (npr. v avtu, trgovini,...) pa boste morda zasilno uporabili dudo. Tudi neprehransko sesanje spodbuja dobro tvorbo mleka in je pomembno za vzdrževanje dojenja, če seveda otrok to potrebo nakazuje. Kar tako naprej!

Priporočam v branje te članke in povezave.
Kako se tvori materino mleko: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978042
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643
Miti o dojenju: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978489
Umetnost dojenja v naši kulturi: http://med.over.net/forum5/read.php?11, ... msg-142069
Citiraj
tanch_82
Lep pozdrav..

Moj fantek bo čez 1 teden star 8 tednov. Imeli smo 2800g in 48cm, odpustno težo je imel 2700. Pri prvem pregledu pri pediatru smo pri enem mesecu imeli 3830g in 53cm, obseg glavice 36. Pediater je rekel: vse pet ;). Naslednje tehtanje imamo čez en teden. Dojiva se polno, razen 14 dni je tako, da bi skoz jedel popoldne, tudi na uro in pol, do dve uri. Prvi mesec smo se hranili na 3 ure, sedaj pa imamo ritem nekako takole: npr. ob 6h, potem ob 9h, pa ob 12h, nato okoli 15h in potem sledi hranjenje na vsako uro in pol do dve uri do 21h. Potem pa spi vse do 4h. Torej ponoči spimo do 6ur ;)) Podoji v večini trajajo do 10min, včasih pa tudi po 20min. Število polulanih in pokakanih pleničk je v normali - okvirno 8krat, pokakanih pleničk imamo do 4x. Problem je sledeč: zjutraj se lepo nahrani in vse do 15h. Potem pa imam občutek, kot da se ne naje dovolj (mislim da tudi manj aktivno sesa), tako da ga moram dojiti na obe dojki. Včasih mu dam en obrok aptamila, da se vsaj normalno naje - ne vem če delam prav!? Včasih pa začne med dojenjem kar malo jokat (mogoče ga kaj zvija), to se dogaja zadnje par dni, ko želi večkrat jesti popoldne. Res pa je, da ko je buden, želi večkrat jesti (popoldne zelo redko spi). Prebrala sem že veliko tem o dojenju, da pogosto pristavljanje celo pospeši tvorbo mleka...Zanima me sledeče: pred enim tednom sem si načrpala okoli 90ml mleka na eno dojko in mu dala po flaški. Včeraj pa sem si ob 5h zjutraj načrpala komaj 40ml in ni bilo tako belo kot ponavadi. Ponoči imam napeti dojki, ker seveda tako kot moj mali škrat, spim po 6ur. Ali bi se morala vmes zbuditi in si črpati iz dojke glede na to, da se popoldan dojiva na 2uri? Moram pa še povedati, da imamo včasih tudi dudo, da se malo potolaži če joka (ali ga naj raje pristavim k dojki?).
Vse skupaj sem tako pomešala vprašanja, da upam, da mi boste znali vsaj malo odgovoriti...

hvala
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.