Med.Over.Net

Odgovori: antibiotiki in dojenje

Pregled teme
irisss
Pozdravljeni

Zanima me samo, če lahko med dojenjem uporabljam kapsule dominor, saj nikjer ne najdem pametnega odgovora?

Hvala in lp
Citiraj
LLLMojca
Pozdravljeni!

Na vaša vprašanja ne bom znala strokovno odgovoriti, nisem zdravnica. Zagotovo pa dobite odgovore na forumu Pediatrija. Vsekakor za dojenje ni ovir.
Citiraj
matejabor
Pozdravljeni

sem močno prehlajena in sem dobila antibiotik Hiconcil 250 mg, ki se lahko uporablja med dojenjem. Dojenček je star 3 mesece in je bil prvič cepljen pred 4 dnevi. Tudi on je začel drugi dan po cepljenju kašljati, kot sama, vendar drugih znakov bolečin ne kaže (normalno pije in se ne joka). Zanima me, če jemanje antibiotika lahko kaj vpliva na njegovo reakcijo s cepivom, da le-to ne bi bilo dovolj učinkovito. Pa še to: kakšne znake bolezni mora imeti dojenček, da mora k zdravniku in ali njegov prehlad drugi dan po cepljenju, ker je seadj manj odporen lahko kaj vpliva na cepljenje?
Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.
Lepo pozdravljeni.
Citiraj
LLLMojca
Pozdravljeni!

Črpanje 5-krat v 24h, vsaj 10min na vsaki dojki, je priporočeno in običajno čisto primerno za vzdrževanje laktacije. Najbolje je sicer, če je črpanje prilagojeno načinu dojenja otroka, če to ne gre, pa pač tako, da zmoremo.

Če se otrok doji aktivno, bo lahko tudi po ponovnem začetku dojenja, sam povečal oz. uravnaval tvorbo mleka, pač glede na to, koliko se bo dojil (kako pogosto, koliko časa, kako aktivno). Črpalka je samo pokazatelj, koliko vi v nekem trenutku lahko načrpate, ne pa, koliko se mleka tvori v določenem času. Mleko se namreč v dojke ne nateka, tvori se sproti in ves čas. Nekatere mamice nič ne moremo načrpati, pa je tvorba primerna. Otrok, ki je zdrav, aktiven in se že zna dobro podojiti, bo vedno lahko dobil še dodatno mleko, če bo dlje na dojki, če se bo dodatno pristavljal, mnogi bodo pa že v krajšem času dobili na dojki več mleka, kot pa ga mamica lahko načrpa.

Če bi se vam zdelo, da si težko črpate, da gre vsak dan npr. manj, potem bi lahko dodali kakšno črpanje, torej povečali število črpanj, čas črpanja pa je lahko tudi krajši.

vaša deklica ima večerno krizico, kot mnogi dojenčki. In potem imamo seveda krizo tudi starši. Ste že brali te povezave? Priporočam.
Večerni »blues« - dolgotrajno večerno dojenje/uspavanje/jok:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979044
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=208&t=208
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=922&t=922
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331240 (mnenje mamice)

"Ob njenem večernem obroku (ob 19h) sem si sposobna izstisniti max. 120 ml, medtem ko sedaj vidim, da lahko poje tudi 180 ml AM. Ali ji dajem preveč? Bi se zvečer res lahko nahranila zgolj z dojenjem?"
***Problem večerne krize je, da se otrok krega in ne more zaspati. Ni nujno, da je lačen, lahko pa kaže npr. znake hlastanja in izpuščanja dojke, kar so lahko denimo tudi tipični znaki kakih prebavnih težav. Ni vedno lahko otroka uspavati. Če dojko zavrne in popije po steklenički, to ni znak, da je bil lačen, vendar če slabše napreduje, vsekakor moramo pomisliti tudi na to. Lahko se na steklenički tudi samo umirja, tolaži...

Vaša deklica je v 5,5m napredovala za 4,5kg. V prvih treh mesecih je mesečni minimum vsaj 450g, povprečje med 600 in 700g. Od 3-6m mora otrok dobivati vsaj 350g na mesec, po 6m pa vsaj 250g na mesec. Če deklica lepo sledi svojim krivuljam http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683 (tabele rasti, 2000, s foruma Pediatrija), dobro napreduje (ni npr. na minimumu, potem najbrž dodatka ne potrebuje za napredovanje, vem pa, da je včasih zvečer res težko in je steklenička s prilagojenim mlekom lahko en način umirjanja).
Citiraj
LaKet
Spoštovana ga. Mojca.
Odločila sem se, da bom prenehala z dojenjem za en teden, dokler jemljem Efloran. Sedaj pa me zanima sledeče: črpam 5x na dan na cca 3-4h (od 7ih do 23h), vsako črpanje traja cca 20 min (dokler teče v curku, ko začne kapljati pa preneham). Izčrpam si od 280 ml (zjutraj) do 60 ml (zvečer). Zanima me, ali je to ok, da bom obdržala količino mleka, ali bi bilo bolje povečati število črpanj in zmanjšati čas posameznega črpanja?
Naša punčka je pri dojenju lena za večerne obroke - malo se podoji, potem pa ji dodamo po flaški moje izčrpano mleko, ker dojke noče več prijeti, zraven pa histerično joka dokler je ne nahranimo.
Na tem forumu sem že prebrala, da količina načrpanega mleka ni merilo za količino proizvedenega mleka, me pa kljub temu zanima še nekaj. Namreč zdaj lahko spremljam dinamiko oziroma količino mleka preko dneva, hkrati pa opazujem koliko deklica poje. Ob njenem večernem obroku (ob 19h) sem si sposobna izstisniti max. 120 ml, medtem ko sedaj vidim, da lahko poje tudi 180 ml AM. Ali ji dajem preveč? Bi se zvečer res lahko nahranila zgolj z dojenjem? Sicer pa lepo napreduje, pri 5,5 mesecih je težka 7,5 kg (najnižja teža pa je bila 2.960 g).
Še enkrat hvala za odgovore in lep dan.
Citiraj
LaKet
Najlepša hvala za hiter odgovor, bom povprašala še na Pediatriji.
Lep dan!
Citiraj
LLLMojca
Pozdravljeni, LaKet!

Pogledala sem v E-lactanio, in sicer pod "Search by product" - iščemo po učinkovini, torej poiščete "metronidazole" (v imenu so včasih manjše variacije). Tudi to zdravilo ima za doječe mamice zeleno luč, označeno je kot združljivo z dojenjem, brez tveganj za doječo mamico ali doječega se otroka.

Gre za pogosto uporabljen antibiotik, celo pri majhnih otrocih, pri čemer ni zabeleženih nobenih znanih stranskih učinkov. Po uporabi teh zdravil je možno, da se nekatere telesne tekočine obarvajo nekoliko rdeče, kar pa ne predstavlja nobene nevarnosti za otroka.

V tako rekoč vseh zdravilih, tudi tistih, ki so poznana kot združljiva z dojenjem, je (preventivno, zaradi morebitnih tožb pacientov proti farmacevtskim družbam) v navodilu navedeno, da se odsvetuje v nosečnosti in dojenju.

Pogledala sem še, kaj navaja za metronidazole priročnik strokovnjaka dr. Thomasa W. Halea (MEdicatons and Mothers' Milk, 2006). Prav tako piše, da gre za široko uporabljen antibiotik, tudi v pediatriji. Študije, ki jih navaja dr. Hale, niso ugotovile nobenih neg. učinkov na doječe otroke. Tudi ko so matere dobivale visoke doze, je otrok prejel bistveno manjše doze, kot bi jih dobival, če bi ga pediater npr. neposredno zdravil s tem zdravilom, in tudi bistveno manj od priporočenih najvišjih terapevtskih doziranj za otroke. Izračunano je bilo, da otrok dobiva relativno od 11,7% do 24% materine doze. Doziranja so bila od 400 do 600 in 1200mg/dan. Čeprav se ti deleži zdijo visoki, piše dr. Hale, spomnimo, da je metronidazol pogosto uporabljeno zdravilo pri nedonošenih novorojenčkih, majhnih in večjih otrocih.

Če ste v skrbeh, povprašajte ponovno otrokovega pediatra ali postavite morda vprašanje še na forumu Pediatrija.
Citiraj
LaKet
Pozdravljeni!

Pred meseci ste mi ze odgovorili na moje vprasanje, za kar se vam najlepše zahvaljujem. Zdaj pa se ponovno obračam na vas. Danes mi je namreč zdravnik predpisal dva antibiotika in sicer Hiconcil 500 (amoxicillinum) 32 kom in Efloran 400 (metronidazolum) 20 kom, oba 3x/dan. Ko sem zdravnika vprašala, kako je z dojenjem, je rekel, da ni problema, potem pa sem za mnenje vprašala še farmacevtko v lekarni, ki pa mi je dojenje odsvetovala dokler jemljem Efloran, Hiconcil pa ni problem. Enako sem kasneje prebrala tudi v navodilih za uporabo teh antibiotikov. Sem gledala na linku, ki ste ga pripeli, vendar očitno ne znam najti, saj mi vedno izpiše, da iskane besede ni v bazi. Tu sem zasledila, da spodbujate dojenje, kljub jemanju zdravil, vendar sem jaz trenutno na dveh antibiotik in res ne vem, kaj storiti.. prva dozica izčrpanega mleka je že romala v korito, svojega mleka pa imam na zalogi samo za 3 obroke. Aja, še to: stari sva 5,5 meseca in imava že 1/2 gostega obroka na dan, ostalo pa dojenje. Hvala za kakršnokoli informacijo in lep dan.
Citiraj
mmojca72
Najlepša hvala za pomoč oz. odgovor.
Antibiotik sem dobila, ker sem imela temperaturo 38,8, ki pa mi je po dveh Lekadolih padla. V porodnišnici (rodila sem namrec 9.10.08) so mi svetovali, naj se vseeno oglasim pri njih. Na dojki, ki me je prej močno bolela, je bila rdeča, lisa, ni pa bila več trda, niti me ni več tako bolela.Pravzaprav sem imela obe dojki precej prazni, še dan prej pa sem imela mleka precej preveč. ReZdravnica se je odločila, da je bolje, če antibiotik vzamem.

Še enkrat hvala, punce, super ste!
Citiraj
LLLMojca
Hvala za pomoč, mishika! Drži: http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp Zelena luč, iščemo v tej bazi, po produktu in učinkovini in kliknemo "go".
Citiraj
mishika
Ce se smem vmesati... To zdravilo vsebuje cloxacillin - je na vasem seznamu "dobrih" antibiotikov :).

Lp, mishika
Citiraj
LLLMojca
Pozdravljeni, mmojca72!

Večina antibiotikov je združljiva z dojenjem, posebej tisti, ki se predpisujejo pri mastitisu. Ne poznam prakse, da se zdravilo predpisuje preventivno, vendar ker nisem zdravnica ne bi presojala njenih navodil. Prosim, če navedete, katera je glavna učinkovina vašega antibiotika, da lahko dodatno preverim v bazi, če želite (po imenu zdravila žal nikjer ne najdem, ste se morda zatipkali?).

V navodilih vseh zdravil sicer piše, da se uporaba odsvetuje nosečnicam in doječim materam, to je rutinsko, da se zavaruje proizvajalec pred morebitnimi tožbami. Prepričana sem, da vam zdravnica ni predpisala nekaj, kar bi bilo z dojenjem nezdružljivo.

Prilagojeno mleko ni potrebno. Več zmede je celo lahko zaradi njega kot zaradi antibiotika.
Citiraj
mmojca72
Pozdravljeni,
zanima me, če ob jemanju antibiotika Anaclosil 500mg lahko dojim otoka. Zdravilo so mi predpisali zaradi možnosti razvoja mastitisa in sicer dva dni po dve tabletki na 6 ur, potem pa po eno na 6 ur, skupaj deset dni. V navodilih proizvajalca zdravil dojenje odsvetujejo,napotki zdravnice pa so, naj nemoteno dojim. Ali naj prva dva dni dojenje kombiniram z dodajanjem nadomestka, ali naj se držim zravnikovih navodil.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.