Odgovori: Hiter srčni utrip

Pregled teme
Boris Cibic
Verjetno vas je osebni zdravnik napotil na pregled srca po Holterju zaradi vaše navedbe motenj srčnega ritma. Pri preiskavi so ugotovili, da pri vas nastopajo prezgodnji utripi iz žarišč v preddvorih in v prekatih. Priporočam posvet pri izbranem zdravniku zaradi zdravljenja ugotovljene motnje.
Citiraj
orhideja33
Pozdravljeni.
Prosim vas za razbranje tega izvida.
Imela sem 24 urni holter in danes dobila izvid.
Povprecna frekvenca je bila 69/min,najvisja 125/min ob 8.10 najnizja 46/min ob 3.30.Ohranjen je dnevno nocni ritem.Od 99676 QRS kompleksov je bilo 81 SVES in 279 VES (5X v paru),obcasno tudi bigemija oz.trigemija.AF,ST denivelacij ali pavz ni bilo.
Prosim za razlago
Citiraj
Boris Cibic
V dopisu je premalo podatkov, da bi lahko izvedel kakšen je bil prvi pristop vašega zdravnika do zdravljenja vaših težav Vsekakor upam, da vas je na začetku zdravljenja ustrezno pregledal. Zelo verjetno je že pri prvem pregledu izključil organsko bolezen srca in vam tudi povedal, da so težave posledica življenjskih stresnih vplivov. Premalo časa pa vam je posvetil razgovoru. Tudi iz današnjega dopisa ne morem posumiti na organsko bolezen srca. Pri vas gre za težave, ki jim pravimo "nevrovegetativna distonija" pri kateri nastopajo bolečine in zbadanje pri srcu, neredni srčni utripi, napadi hitrega bitja srca ali izpadi utripov, občasne težave zaradi nizkih vrednosti krvnega tlaka, nespečnost, itd. Motnje so bolj prisotne ob stresnih situacijah, ki so zelo raznolike (moteni socialni odnosi, motnje ciklusov menstruacij, vremenske spremembe, itd.). Bolnikom priporočamo zdrav način življenja, kamor sodijo zelo redni polurni sprehodi, deloma s pospešeno hojo, 5 - 6 krat na teden. Po potrebi, bolniki lahko jemljejo blaga pomirjevala (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Srečno.
Citiraj
liaa
Pozdravljeni !
Stara sem 23 let ( 169 cm, 44 kg ). Že več let imam težave s hitrim bitjem srca. V mirovanju imam pulza med 120 in 140. Zaradi drugih težav so mi pregledali ščitnico, kri - je v redu. Telesno sem redno aktivna,prehranjujem se normalno, tekočine zaužijem tudi dovolj. Zadnje leto pa opažam da imam poleg tega tudi zelo nizek krvni tlak zjutraj 75/55/110 čez dan 90/65/130 ( predvidevam da imam zaradi tega tudi vrtoglavice in da sem večino časa zelo zaspana ). Velikokrat me tudi špika pri srcu, dostikrat pa je bolečina dalj trajajoča ( tudi več dni) in se širi od srca v lopatico in v vrat takrat je pulz še večji 150. Pri zdravniku še nisem bila, ker me nikoli ne jemlje resno dokler ne pride do hujših težav.Zanima pa me, če je to v redu ali bi me moralo skrbeti ?
Hvala za odgovor
Citiraj
Boris Cibic
Če sem prav razumel se sedaj že ob majhnem naporu pojavi pospešeno bitje srca, o katerem sumite, da je posledica stresnega stanja. Ne izključujem, vendar bolj sumim, da ste zboleli za vnetjem srčne mišice (EF 45%) ki se še ni pozdravilo.Priporočam posvet pri izbranem zdravniku.
Citiraj
Cayenne
Pozdravljeni,
star sem 22 let, športnik, dokaj zdravo živim..No da na kratko napišem kako se je vse začelo..Najprej boleče grlo, s tem poslabšanje dihanja in bolečina v prsih ampak samo pri res globokem vdihu, bolečine pri normalnem dihanju nisem čutil. Šel sem na preiskave za pljuča, ki so bila v mejah normale, le da tisto pihanje v aparat, tisto je bilo seveda pod mejami normale. Tisti dan sem dobil antibiotike za 3 dnevno jemanje - in so pomagali, bolečina v prsih je začela izginjat, tudi boleče grlo ter dihanje se je normaliziralo.Naslednji dan sem opravil UZ srca, in na izvidu piše sledeče:
Levi prekat: globalna sistolična funkcija izgleda difuzno začetno okrnjena, EF okoli 45%, nakazana hipokinezija anteroseptalno.
Desni prekat: sistolična funkcija je ohranjena, brez hipertrofije proste stene.
Valvularni aparat: aortna, mitralna, trikuspidalna ter pulmunalna zaklopka so morfološko in funkcijsko primerne...

MNENJE: UZ srca(ob tahikardni srčni akciji) kaže na blago difuzno okrnjeno sistolično funkcijo z nakazanimi regionalnimi motnjami krčljivosti..
Doktor mi je rekel da ne vidi razloga, da bi me zadržali v bolnišnici, svetoval mi je pa počitek in uživanje veliko tekočine.. OD tega UZ je minilo 18 dni, v tem času se je moje počutje izboljšalo, dihanje je normalno.
No na trenutke, ko se sprehodim po hiši pa mi začne srce bit pospešeno, in si skoraj vedno pregledujem utrip na vratu, je možno, da je to zaradi stresa, in ker nikakor nemorem odmislit iz glave da ni slučajno kaj narobe z srcem in še to toliko bolj vpliva na bitje srca?
Lp, in hvala za odgovor!
Jure
Citiraj
Boris Cibic
Mislim, da imate kratke napade pospešenega bitja srca in v jutranjih urah nizek krvni tlak. Morda ste čezmerno obremenjena in se ne uspete zadostno posvetiti svojemu zdravju. Priporočam čimbolj zdrav način življenja, kamor spadajo redni polurni sprehodi 5 - 6 krat na teden delno s pospešeno hojo, izdatni nočni počitki, nekajenje, izogibanje stresnim situacijam in jemanje blagih pomirjeval (na. pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji ). Srečno.
Citiraj
sox
Pozdravljeni! Stara sem 23 let in imam "problem" s hitrim bitjem srca. Kar pomeni v mirovanju 140/150. To se mi dogaja vsake toliko casa in tranja nekje en dan. Nazadnje se mi je to pripetilo 4. novembra in ponovno ponovilo 18. novembra. Zjutraj se mi ponavadi zelo mocno vrti in pred ocmi temni, zato se moram v najkrajsem casu usesti ali se ulezit. Ves dan sem v zelo slabotnem stanju, tako da si hitrih gibov ne upam izvajati.
Kar pa se tice pritiska, pa je zgornji od 110/120 nizji pa okoli 85/92. Proti veceru pa me zacne boleti tudi glava.
Tako, mislim da sem zajela vse, ze v naprej pa se vam zahvaljujem za odgovor.
Lp
Citiraj
Boris Cibic
Odgovor že poslan.
Citiraj
Lina84
Pozdravljeni,

Sem v 32.tednu nosecnosti...V 21.tednu nosecnosti sem zaradi povisanega srcnega utripa obiskala kardiologa, ta mi je na podlagi EKG in UZ srca diagnosticirau tahikardijo in mi tudi temu primerno predpisau terapijo...ki jo redno jemljem...vse do 29.tedna je biu moj utrip od 69 do 81 na minuto...zadnje 3 tedne opazam zopet povisan srcni utrip in sicer od 79 do 88 na minuto kljub terapiji ki mi jo je predpisau kardiolog...naj omenim da slabokrvna nisem moj pritisk je okoli 111/79...ko kaj doma postorim je pa pritisk 115/89 in srcni utrip okoli 102 ali 105...potem ko se umirim priblizno 15 min kasneje vse skupaj pade...ali je kaksen razlog za paniko ker kljub redni uporabi zdravil srcni utrip povisan...ali je to sedaj normalno v nosecnosti in bolj ko se blizam porodu vecji utrip imam...za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam..
Citiraj
Boris Cibic
Tudi jaz ugotavljam prepočasno zmanjševanje čakalnih dob. Srečno.
Citiraj
anjaJAKOMIN
Pozdravljen

še enkrat hvala za vaš trud in odgovore. Ja na žalost so čakalne dobe v SBI po seznamu za hitro napotnico za otroškega kardiologa 3mesece in kakor kaže potek bo to tudi dejanska čakalna doba saj so do sedaj minili že skoraj 3 tedni in še niti datuma nismo prejeli. Težko verjet, za moje pojme zelo žalostno ampak tako na žalost je :-(.
Hvala in lep pozdrav
Citiraj
Boris Cibic
Glede na vsebino dosedanjih dopisov in na mladost vaše hčerkice ne morem nikakor posumiti na možnost organske prizadetosti srčne mišice, srčnih žil ali srčnih zaklopk. Mislim, da je bila bolečina v prsnem košu (pri srcu?) nevrovegetativnega izvora.
Napisali ste, da so čakalne dobe za pregled pri kardiologu dolge več mesecev, tudi če je na napotnici navedba "hitra". To me zelo preseneča. Verjetno so jo v ambulanti spregledali Vsekakor sem mnenja, da dosedanji potek premalo kaže na obstoj akutno napredujoče srčne bolezni. Srečno.
Citiraj
srcni utrip
Pozdravljeni dne 27.3 sem vas spraševala glede povišanega srčnega utripa pri hčerkici (6 let) ki je prebolevala vnetje ušes. Najprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor. Imela bi se eno vprašanje.
Srcni utrip se ji je naslednji dan, po drugem odmerku antibiotika (ki ga je dobila zaradi vnetja) normaliziral na 70-80 utripov v mirovanju zato na dodaten pregled nisva sli. Pred dvemi dnevi pa se je med risanjem nenadoma prijela za prsa in zacela toziti da jo boli - bolecina je trajala nekje 30 minut. Pediatrinja jo je naslednji dan pregledala (poslusala srce) in rekla, da ne slisi nic posebnega vseeno pa nam je dala napotnico za kardiologa. Ker pa so cakalne dobe za hitro napotnico vseeno nekako dolge (3 mesece) bi vas prosila se za vase mnenje? Ali bi to lahko bilo kaj nevarnega? Podobno bolecino je ze enkrat imela - pred letom dni vendar je takrat bila bolj blaga in je trajala nekje 10 minut. Morda se podatek, ki sicer ne vem ce je pomemben in ga pediatrinji nisem omenila - da sem v nosecnosti imela "tezko preeklampsijo".
Se enkrat hvala za vas trud in odgovore - se opravičujem ker je vprašanje tako dolgo. Lepe praznike vam zelim
Citiraj
Boris Cibic
Glede na vsebino dopisa sem dobil vtis, da ima vaš partner zdravo srce, ki se nagiba k občasnim nerednim prezgodnjim utripom, ki jih zdravniki imenujemo eskstrasistole. V takih primerih "bolnikom" priporočamo zdrav način življenja pri katerem igra veliko vlogo redno gibanje. V konkretnem primeru bi priporočil 4 - 5 krat na teden, vsaj polurne sprehode najprej z normalno hojo in postopno bolj živahno hojo ali druge aerobne vaje. Ni zadržkov, da po potrebi zaužije blago pomirjevalo (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).
Citiraj
anjab93
Spostovani!
Pisem zaradi obcasne aritmije pri mojem 27 letnem partnerju. Pojavi se recimo 2x na mesec, ali pa se sploh ne. Vedno traja nekaj sekund.
Naj povem, da je visok okrog 175cm, ima 60kg, nekadilec, ne pije alkohola, je pa res, da se ne ukvarja s sportom oz ze nasploh premalo se giba oz prakticno nic. (sprehodi, kolesarjenje). V druzini je bila aritmija vendar ne huda. Imel je ze nekaj pregledov v preteklosti, ki pa so bili ok. Zdravil ne jemlje. Zanima me ali se da to aritmijo kako odpravit? Mogoce z gibanem? Ne upa si kaj dosti se 'preforsirat' saj je 1x med kolesarjenjem imel aritmijo (trajala nekaj sekund). Njegovo delo je vecinoma sedece saj dela z racunalnikom v sluzbi in potem tudi doma.

Lep pozdrav!
Citiraj
Boris Cibic
Nimam sedaj pred sabo lističa z navodili priloženega v škatlici z zdravilom Rytmonorm.
Mislim, da zdravilo Rytmonorm predpisujemo že desetletja in, da nima strogih principielnih kontraindikacij. V priročniku o zdravilih ni posebno navedena nobena kontraindikacija. Res pa je, da mora podjetje, ki prodaja zdravila, informirati bolnike o možnih tudi zelo redkih stranskih učinkih zdravil. Predstavljam si, da vam je zdravilo predpisal kardiolog kateremu so dobro poznani stranski učinki Rytmonorma. Predpisal vam je Rytmonorm v upanju, da bo bolj učinkovit kot Concor in, da ne bo, pri vas, povzročal pomembnih stranskih učinkov. Lahko mi še pišete. Srečno.
Citiraj
Venčeslav
Spoštovano gospod doktor!
Star sem 70 let, 175cm/75kg, telesno aktiven, brez razvad, zdravstvene težave v zreli dobi so bile doslej skoraj zanemarljive. Zadnja tri leta se mi pojavljajo tahikardije s frekvenco okoli 170/min, nikoli ob/po naporu. Običajno hitro izzvenijo, redko trajajo tudi več kot 1 uro.
EKG po Holterju je bil praktično v mejah normale z nekaj kratkimi salvami atrijskih ES.
Ob močnejšem napadu so mi pred kratkim na urgenci srce umirili šele po več kot 2 urah z Adenozinom ( 6 + 12 + 12mg v polurnih intervalih). Pred aplikacijo je EKG pokazal tahikardijo z ozkimi kompleksi s fr. 178/min, po njej postopoma postane razvidna AF s fr. 138/min, 30 min kasneje sinusni ritem s fr. 90/min z visoko J točko V1 in V2.RR pred 158/126; po 136/70. Zdravnik mi je predpisal Aspirin 100 Protect in Concor 125 mg 1x dnevno in priporočil kardiološki pregled.
V kardiološki ambulanti je EKG pokazal nadprekatno bigemijo fr. 66/min, semihor. el. srčno os, nespec. intraventrikularne motnje prevajanja, brez ishemičnih sprememb. Ehokardiografski izvid je bil povsem v mejah normalnega z blago fibrosklerotično spremembo trilistne aortne zaklopke z začetno min. povišano hitrostjo pretoka. RR 130/80. Diagnoza: nadprekatna ekstrasistolija, PSVT?, paroksizmi AF?. Zdravnik mi je sicer dejal, da imam zdravo srce in gre pri meni bolj za motnjo kot bolezen, vseeno pa mi namesto Concorja predpisal Rytmonorm 3x150mg.
Ustrašil sem se opisanih stranskih učinkov Rytmonorma in ga še nisem začel jemati, ker se sprašujem, s čim tvegam več, s tem zdravilom ali samo z rednim jemanjem Aspirina in vagalnimi manevri ob napadih?
Zavedam se, kako neprijetno vprašanje sem postavil, vendar vas vseeno prosim za mnenje se vam zanj vnaprej zahvaljujem!
Lepo pozdravljeni.
Citiraj
Boris Cibic
Počasen tek ni večja obremenitev. Zato, mislim, da ni zadržkov zanj. Vsekakor priporočam, da se izogibate obremenitvam s posledično prehudo zadihanostjo.
Citiraj
Gregor n
Pozdravljeni, prosim za pomoc in sicer srcni pritisk imam pod 120/80, srcni utrip pa nad 100. In sicer ze pet dni zapored. Imam tudi vnetje usesa in jem amoksliklav. Kaj bi lahko to bilo, prosim za nujen odgovor, saj grem za en teden v italijo in me malo skrbi. Vrtoglavica je v mejah normale, imel sem jo dve leti. Naredil ct in vse preizkave in so ok, lp
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.