Odgovori: poraba goriva

Pregled teme
dr.lucifer
stvar je takala da nikoli ni to da ko proizvajalec napiše manj v resnici je pa za liter ali dva navzgor glede leva ti pa svetujem da premisliš saj francozi pri levu imajo zastarele motorje se pravi da imajo porabo še malce višjo kot naprimer pri renaultu ali japoncu nemcu

lp dr.lucifer
Citiraj
renault
Škorpion tudi jaz se ti pridružim, vsi razni fuel saverji- so nateg za kupce. Vsi obljubljajo 2-3 litre prihranka, v resnici pa tudi enega procenta ne prihraniš.
Če bi bilo kaj na tem, bi že to zdavnaj vgrajevali v serijske avtomobile, tko pa kljub številnim raziskavam, jim le počasi uspeva izdelovati bolj varčne motorje.
Le razni prevarantje vedno znova dajo kakšno novo napravo na trg in izkoriščajo naivnost kupcev. Dokler so naivni kupci toliko časa se bodo razni fuelsaverji pojavljali na trgu :)))
Citiraj
kristjan
K nižanju porabe veliko pripomore potovalni računalnik. Ob isti povprečni hitrosti na istem odseku sem uspel porabo znižati za 15%.

k
Citiraj
škorpjon
Glede tega sem "Neverni Tomaž" - bi pa rad to zadevo v praksi videl. S katerega konca SLO si - se dogovorimo en dan, ko boš imel čas.
Napolniš do vrha - gremo eno divjo vožnjo cca 100 km in dotočimo - če bo 6 oz manj častim jst bencin pa pijačo, v nasprotnem primeru ti. Velja?
Citiraj
jost
pozabil sem napisat, da je moja iz serije fuelsaver, ki jo je Renault dal v mali seriji na trg za zveste kupce. Vgrajen ima polarizator goriva. Vozim pa kar divje, po besedah kolegov.
Citiraj
škorpjon
Kolesar - mislim, da nimaš prav glede nasldenjih trditev
- gume v 15.000 km "fuč" - po mojem prepričanju je mogoče - enkrat se odpelji po odseku, ki ga je nekdo zgoraj omenil (Idrija - LJ), pa boš imel drugačno mnenje
- dizel poraba pod 5 l/100 km je mogoča (cel tank - mešana vožnja) - lahko ti tudi praktično dokažem, kadarkoli.

LP
Citiraj
Renault
Reci kar češ, bencinar laguna 2.0 povprečno sigurno ne porabi 6.5 l/100km pri običajni mešani vožnji (mestna+avtocesta+varčna vožnja)

6.5 l/100km ali celo manj lahko porabi samo pri varčni vožnji in ne verjamem, da vseskozi voziš varčno. Kolko moja porabi, sem ti itak zgoraj napisal. Tvoja lahko kvečemu pol lita manj porabi, nikakor pa ne 2 litra manj pri enaki vožnji kot je moja.
Citiraj
Ivan
Lep pozdrav!

Zanimiva tema ta poraba goriva.Tisti tovarniški podatki ,ki jih navaja proizvajalec včasih držijo vglavnem pa ne.Saj oni opravljajo te svoje meritve na nek svoj način,ki pa ni tako blizu naši realni vožnji.Sam vozim focusa tdci 85kw/115hp pa mi popije nekje okoli šestih litrov včasih mogoče kakšen deci manj ali več.Opravljam tako daljše kot krajše relacije slednjih je nekaj več.Ko pa sem imel toleda 1.9 tdi 66kw/90ps je bila slika precej podobna.Imam še enega starega golfa 1.3,ki pa nikoli ne popije manj kot 8,5 litra bencina.Kaj dosti glede porabe ne moraš storiti avto popije pač toliko kot rabi,lahko sicer malenkost vplivaš na to z vožnjo v idealnih obratih motarja z čim višjo prestavo,rednim servisom itd,itd,kaj dosti pa tudi ne moreš spremeniti.

Lep pozdrav in srečno vožnjo!
Citiraj
Kolesar
Govoril sem o Laguni bencincu 1.8. V šparavnosti ne dosega niti "š".
Tvoja 2.0 pa porabi sigurno še malo več.

Tako kot je nemogoče z normalno vožnjo uničiti gume v 15.000 km tako ni mogoče z normalno vožnjo celega tanka ne ODSEKA na mešani relaciji( mesto, regionalna cesta in avtocesta), voziti pod 5 l/100 čeprav voziš diesel.

Vse tesne vožnje avtomobilov dokazujejo, da je v kombinirani vožnji na daljše obdobje(vsaj en tank) nemogoče doseči povprečje pod 5.5 l/100 km.
Res je, da ga na testu tudi malo naterajo, večinamo pa se normalno vozijo enako kot vsaki povprečni voznik, ki si tudi tu pa tam zaželi malo hitrejše vožnje in naredi nekaj hitrih kilometrov, kar tako, neoziraje na porabo. Saj avto nimamo samo zato, da šparamo.

Tudi diesel motorje kupuje vedno več ljudi, ki delajo malo kilometrov iz preprostega razloga, ker je vožnja zaradi visokega navora v nizkih vrtljajih dosti bolj prijetna kot vožnja bencinca, ki ga moraš preganjati za enak efekt.

Enako venja za SUV-e in "Đipe", ki jih ljudje kupujejo čeprav se ne vozijo po brezpotjih.

Ne gleda se vse skozi matematiko. Če bi bilo tako, bi bilo najbolj poceni hodit peš.
Citiraj
jost
Mogoče pa kupuješ nekvalitetne gume, saj jaz vozim zelo hitro in imam do službe tudi zelo ovinkasto cesto, pa me gume zdržijo dobrih 50.000 kilometrov. Res pa kupujem bolj kvalitetne gume in ne tistih nalitih.
Citiraj
jost
Moja ima sigurno tako porabo. Redno vodim statistiko
Citiraj
kristjan
Žal resnično (sicer prednje), to je žrtev ovinkaste ceste.

k
Citiraj
renault
Bi pa rad videl katera laguna 2.0 bencinar žre povprečno 6,5l/100km

Je treba znat tudi merit in računat in to skozi daljšo periodo in ne samo enkrat vsake tolko časa.
Citiraj
voznik
to pa nakladaš gume menjat na vsakih 15.000 km, to je 2x na pol leta nove gume :)))
Citiraj
jost
Disel je mogoče res bolj požrešen vendar jaz imam bencinarja. 2.0 motorji od Lagune so znani po svoji varčnosti.
Citiraj
kristjan
Dizel kupuje tisti, ki letno prevozi vsaj 20 tkm (verjetno ne mestne vožnje). Za relacijo idrija - ljubljana potrebujem 45 min ob povprečni porabi pod 4.5l clio 1.5dci, pod 5.5 vw golf 1.9tdi in p307hdi (da počasi vozim - pol ne bi gum na 15000km zamenjal). Vsekakor pa v naseljih po omejitvah.

lpk

p.s. če ni skrivnost kolesar kakšen avto pa voziš?
Citiraj
Kolesar
Jost + Kristian,

Vi dva se sploh ne vozita. Vi samo gledate na ekonometar ali vam "malo" kaže. Tudi sam imam zelo šparoven diesel motor in lahko povem, da se s tako porabo, da vozit edino, če voziš kot po jajcih in paziš, da samo vzdržuješ hitrost brez zaviranja in dodajanja gasa. Tudi ti najnovejši disel-i za normalno vožnjo brez gledanja na porabo, porabijo okoli 5.5-6.5 litrov/100 km. Vse kar je manj je "jajcanje" in ne vožnja.

Laguno 1.8 imamo službeno in moram reči, da je poraba na relaciji Maribor - Ljubljana - Maribor vedno vsaj 8 litrov. Avtomobil je redno servisiran.
Citiraj
kristjan
Računaj na porabo okoli 5l (če imaš le kaj mestne vožnje + klima). Ni pa kakšen poseben problem relacijo vozit za dobre 4 litre.

lp k
Citiraj
jost
Jaz imam Laguno 2.0 in pri mešani vožnji je poraba nekje 6.5 litra, ko pa grem kam dlje pa okrog 5
Citiraj
MMaya
Hm, potem so pa teli punti 1.2 kar vsi isti... Jaz sem se pa že spraševala, kako vozim, da toooliko porabim :)) (pa se kao trudim in vozim varčno)

Povprečno porabo imam 6,5 (ja, tudi jaz računam), je pa res, da je moja vožnja samo mestna, relacijskih pa praktično nimam (za to imamo drugi avto :))
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.