Odgovori: štedilnik na drva izkušnje?

Pregled teme
pecikeramika
Zidani štedilniki imajo prednost, da se v pečnicah akumulira toplota, in zato dalj časa oddajajo toploto.

https://www.peci-keramika.si/prodajni-p ... tedilniki/
Citiraj
Štedilnik
Yeti, a bi lahko povedal proizvajalca zgrešenega nakupa? Tudi mi se odločamo tako kot ste se vi, in se bojim da ravno za istega proizvajalca. Hvala za odgovor.
Citiraj
Yeti
Na kaj je potrebno biti pozoren, ti povem kar iz lastnega nesrečnega primera. Kupili smo na oko lep štedilnik srbskega proizvajalca s pečico nad kuriščem in s steklom na vratih kurišča in pečice. Kljub temu, da se je eden od lastnikov na srbskem blogu pritoževal, da še kave na njem ni uspel skuhati, je zmagala navdušenost nad privlačno kombinacijo črnih površin in kromiranih obrob. Ni bil poceni, okoli 900 €, dobili pa smo neuporaben izdelek.
1. Ko zakuriš, se iz vseh špranj neusmiljeno kadi, saj štedilnik nima možnosti preusmeritve vleka mimo pečice direktno v dimnik. Tako se mora dim prebijati skozi ozke kanale ob pečici. Torej, tvoj štedilnik možnost preusmeritve obvezno mora imeti.
2. Kanali ob pečici so tako ozki, da se takoj v njih naberejo saje. Čistiti jih je potrebno zelo pogosto, sicer je dimljenje prisotno tudi ko je štedilnik že segret. Dostop za čiščenje pa je zelo otežen, da ne rečem kompliciran. Dobro poglej, kako je pri tvojem bodočem štedilniku rešen sistem čiščenja saj. Obvezno morajo biti vratca za čiščenje pod pečico.
3. Na vratih pečice je tesnilna vrvica pletena iz steklenih vlaken, kakršno ponekod najdeš na vratih kurišč. Iz vrvice se luščijo drobne iglice stekla in pri temperaturi nad 50 C lebdijo v zraku. Ko pri tem štedilniku pogledaš v pečico izdelano iz svetleče nerjaveče pločevine, se po vsej pečici svetlika droben steklen prah, ki na koncu konča v hrani. Dobo poglej, kako so tesnjena vrata, ko izbiraš štedilnik. Steklena vrvica ne sodi v pečico.
4. Steklo na vratih kurišča ima sistem dotoka svežega zraka, ki naj bi preprečeval nastajanje saj na steklu. Žal le ta pri tem štedilniku ne deluje in po petnajstih minutah kurjenja, plamena skozi steklo ne vidiš več. Čiščenje zapečenih saj po končanem kurjenju pa je poglavje zase.
5. Kuhalna plošča je pobarvana s črno barvo, ki je sicer temperaturno obstojna a zelo občutljiva in vsako bolj agresivno čiščenje jo trajno poškoduje. Odloči se raje za steklo keramično ploščo. Lahko se čisti in še plamen lahko opazuješ tudi od zgoraj.
6. Pri začetku kurjenja se ustvarja kondenz, ki teče od roba pečice po sprednji črno pobarvani površini in ker je pomešan s sajami pušča sledi, ki jih več ni mogoče odstraniti. Izogibaj se štedilnikom, ki so pobarvani z barvo. Čez dober star emajl ga ni, zato ga še vedno uporabljajo za boljše štedilnike.
7. Litoželezni okvir vrat pečice in kurišča je hrapav in sčasoma se zamaže, čiščenje pa odstrani barvo in je še slabše, kot če bi bil samo umazan. Za razliko od peli se na štedilnikih le kuha in kaj polije zato lito železo ni najboljša rešitev.
8. Ta tip štedilnika zaradi pečice nad kuriščem in toka dimnih plinov nikoli ne segreje plošče do temperature, da bi se na njej dalo normalno kuhati. Sedaj razumem srbskega kupca, ki se je pritoževal, da še kave ni mogel skuhati na njem.
9. Zaradi slabega vleka mimo pečice, odprtine za regulacijo zraka niso dovolj in da se ogenj popolnoma ne zaduši, morajo biti vratca pod pepelnikom stalno priprta.
Svetujem ti, da poiščeš izdelek, ki ima dotok zraka speljan po cevi od zunaj direktno v štedilnik. Tako le ta za gorenje ne bo porabljal kisika iz stanovanja. Če te možnosti nimaš, pa obvezno v prostoru, kjer je štedilnik montiraj zračnik. Novodobna tesnjena vrata in okna namreč preprečijo dostop svežega zraka. Tudi kuhinjske nape ne smeš uporabljati med kurjenjem štedilnika, saj ustvari v prostoru podtlak in ogljikov monoksid potegne direktno iz kurišča v prostor.
Upam, da ti bo moj zgrešen nakup pomagal pri uspešni izbiri. Med tem smo ga tudi mi že zamenjali za sicer dražji izdelek HSDZ 75.5-SF easy od Haas+Sohn, s katerim smo zelo zadovoljni. Bi ti ga začel hvaliti, pa bi se kdo našel in mi očital, da delam reklamo. Prepričan sem, da so še drugi prav tako kvalitetni proizvodi na trgu, samo izogibaj se vsega, kar sem ti opisal zgoraj.
Lep dan in uspešen nakup.
Citiraj
Imam
Imam Fekonja iz Voličine. Zelo zadovoljna, ne menjam za nič na svetu. Ni bil pa ravno poceni.
Citiraj
Gorenjka xy
Notranjka* je napisal/a:
Točno tako, pa še veliko lepši so, kot tista plehnata jajca. Tu res velja, da se kvaliteta plača. Sicer se najbrž ne sme delati reklame, a če bo avtorici kaj pomagalo pri odločitvi - sem ga imela 20 let, zelo zadovoljna. Zdaj smo se preselili v novo hišo in ga imam spet - novega. Seveda, kdor pa pri taki trajnejši zadevi špara, je pač to njegova odločitev. Jaz nisem oklevala niti eno uro. Je pa res, da imajo Furlani čakalno dobo - kar nekaj časa je potrebno počakati, da pridejo. Brez vsiljivih reklam na TV imajo, kot kaže, dosti posla.
Citiraj
Notranjka*
Šporhet mora biti zidan, da kaj zaleže, da je zjutraj še topel, ko znova zakuriš. Niso pa glih poceni, gl. Furlan, ampak so pa "za večno".
Citiraj
kkkkkkkkkkmm
les je lep je napisal/a:
maš tule tud od 300.
Citiraj
ista toplota
Reče se šporhot.Evo to je naš ,kupljen še ko so ble dojč marke in tolarji.V hrvaški pa hrdi.Slika
Citiraj
dejvu
Imam čisto običajen štedilnik na drva, mislim, da smo dali zanj cca 500 eurov, je pa od ene bosanske firme. Zelo dobro segreje, predvsem je fajn za vmesno obdobje, ko še ne kurimo centralne. Pozimi na njem tudi skuham in pečem v pečici. Štedilnik na drva naredi zelo prijetno toploto, na njem se predvsem lepo dela pri kraju kakšen golaž, skuha fižol, skratka, na njem imaš lahko cel kup loncev in se kuha vse hkrati.
Citiraj
vilid
les je lep je napisal/a:
Hmm, a takšnega, da ima tudi pečico zraven. Takega ko naše stare mame imele, firma TOBI?
Citiraj
les je lep
vilid je napisal/a:
Nobenega. Imam dotrajano kuhinjo in razmišljam tudi o štedilniku na drva. Cene so 500 do 3500 eur, kar je ogromen razpon.
Citiraj
ne bi vedla
Jaz imam Furlanovega in sem zadovoljna. Drugih pa nisem sprobala ... Aja, sestra ima nekega italijanskega, takega, ki se samo postavi. Je bil cenejši od mojega, ampak jaz ne bi menjala.
Citiraj
Odlično
Pred tremi leti smo kupili manjšo peč na drva, za 200.-eur, proizvajalec Smederovo, Srbija. Zelo zadovoljni. Ker živimo ob morju in imamo tudi nova okna s troslojnim termopanom, nam ta peč dovolj segreje 54 m2 veliko stanovanje.
Citiraj
vilid
les je lep je napisal/a:
Če ni skrivnost, kakšnega si pa kupila?
Citiraj
les je lep
Hotela sem reči, da so predragi glede na to kaj na koncu dobiš.
Citiraj
vilid
Si takšna kot jaz, napišem, pa ne vem kaj sem hotel vprašati. Stavek si zavozlala. Kaj preplačano??
Citiraj
les je lep
Tisti ki imate štedilnik na drva, prosim za izkušnje, kateri so preplačani, na kaj naj bom pozorna?
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.