Med.Over.Net

Odgovori: Boleče dojenje

Pregled teme
EllaStella
Pozdravljeni,

prebrskala sem kar nekaj tem, odgovora na svoje vprašanje pa nisem našla, zato se obračam na vas:
sin je star mesec in pol, ima mčan sesalni refleks, so rekli v porodnišnici. Tam je dobival dodatek, saj po CR nisem takoj imela dovolj mleka. Nato nama je steklo dojenje z nastavki, saj so bile moje badavice po dnevu in pol krvave. Ker pa so se mi ves čas vnemali mlečni vodi, 1x sem imela tudi mastitis (antibiotik) sem ga po posvetu s svetovalko za dojenje poskusila navaditi na dojenje brez le-tega. Sedaj nama to en teden že uspeva, dojko veliko bolj sprazni kot prej z nastavkom.
Sprva je vsak začetek dojenja boleč, nato pa po kakšni minutki popolnoma OK. Včeraj zvečer pa me je dojenje na levi začelo precej boleti, bolečina je bila prisotna ves čas dojenja. Ponoči je bilo še huje, nisem morala dojiti brez joka. Nisem pa si upala ne dojiti, da ne bi spet prišlo do vnetja vodov. Po jutranjem posvetu s svetovalko za dojenje, sem na levi spet začela uporabljati nastavek, je malce manj boleče. Tik pod prsnim kolobarjem čutim zbadajočo bolečino, dojenje pa je mnogo bolj boleče kot prvih nekaj potegov ponavadi ob začetku. Bolečina vztraja ves čas dojenja. Obe bradavici sta ves čas pordeli, okoli dojke ni rdečine. Po dojki nimam izpuščaja ali belih pik. Tudi otrok v ustih nima pikic. Sem si pa pred kratkim pod kolobarjem na zgornji strani dojke zatipala manjšo bulico. Bolečina ob dotiku te bulice je enaka bolečini ob začetku in med dojenjem. Predvidevam, da je ta bulica vzrok vseh tegob? Kaj bi to bilo in kako lahko zadevo rešim?
Namreč po vsakem dojenju se že bojim naslednjega, ko me bo spet močno bolelo.
Upam, da sem izbrala ustrezno temo za moje vprašanje.
Vnaprej hvala za vašo pomoč.
Citiraj
LLLMojca
Lastovka, čestitke za trud in hvala za dragoceno povratno informacijo!
Citiraj
Lastovka
Pozdravljeni,
kar nekaj časa je minilo od zadnjega javljanja in ta čas se je zgodilo veliko, tako da vam pišem samo v zahvalo za vso spodbudo in nasvete, ki ste mi jih dali v bolečih časih dojenja.
Na kratko pa takole: dojenje se je umirilo in uredilo. Naslednji teden bo dečko star 9 mesecev in se še vedno dojiva, vendar sedaj brez bolečin in večjih težav. Po najinem dopisovanju so tudi bolečine zlagoma prenehale, ne da bi kaj posebnega naredila za to, mleka pa ni zmanjkalo kljub bolezni in smrti moje mame (toliko v spodbudo drugim, ki dojijo v težkih časih). Nekaj težav je bilo, ko sem šla v službo pri sedmih mesecih (ja, na žalost ne uživam slovenske porodniške), ampak so se v nekaj dneh dojke in dečko navadile, kdaj je mleko in kdaj je druga hrana.
Še enkrat prisrčna hvala za nesebično pomoč, tale forum pa je moj edini nasvet, ki ga dam nosečnicam o pripravi na dojenčka. Vse dobro, Lastovka in dečko
Citiraj
LLLMojca
Lastovka, kako ste? Žal mi je, da se nisem mogla prej oglasiti.

Super, da ste operacijo lepo prestali. Če imate prenapete dojke, fantka vsekakor lahko kar pristavite, da vam pomaga olajšati pritisk mleka.

Priporočam vam, da si pozorno preberete to povezavo in se morda o tem pogovorite tudi s svojim zdravnikom, če boste ocenili, da bi lahko tu bil problem pri vas! Reynaudov pojav - bolečinski krči bradavic: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4291820

Imate morda položaj dojenja, v katerem naprezate katero od rok? Ste napeti? Bi lahko dojili leže tako, da imate sproščen položaj, podoben spanju? Da, bolečina v teh primerih lahko seva v hrbet.

Kaj pa fantkov jeziček, ste preverili podjezično vez, če bi bila pripraščena zelo proti koncu jezička? Fantek težko sesa, izgublja dojko, cmoka med podoji? Sem že vprašala, ali imater morda velike dojke? Nekaj ni tako, kot bi moralo biti, lahko pri pristavljanju ali načinu sesanja, ki morda pri fantku ni idealen. Poskušajva še kaj ugtoviti. Lahko si pomagate tudi s tem.
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5151802 (otrok školjkasto stiska čeljusti, uklešči dojko)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4503197 (ne odpre dovolj ust in se slabo prisesa)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4300143 (pravilno sesanje, vaje)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4193430 (prekratka kožica pod jezičkom)
Citiraj
Lastovka
Pozdravljeni,
Najprej loonanai, hvala za spodbudo, mi je pomagalo, čeprav se mi vseeno zdi, da vse skupaj že malo predolgo traja, danes je mali stari 8 tednov.
Pišem, ker se je od vikenda stanje malo izboljšalo; na desno stran v glavnem dojim skoraj brez bolečin ali z majhnimi, največkrat boli le pritisk vakuuma, ki ga mali ustvarja, na levi strani pa je stvar malo drugačna. Dojenje še vedno boli, čeprav pristavljam na enak način in na enaki blazini in višini kot na desni. Zato bi imela še nekaj vprašanj glede tega.
Leva dojka je na pazdušni strani pogosto trda, sploh ponoči in zjutraj, kar skušam odpraviti s fuzbalerskim položajem. Dojka se tako res bolj zmehča, ampak je pogosto po dojenju precej razbolena, najbrž tudi zato, ker tega položaja še nisem dobro osvojila (malega obrnem na bok in glavica na dojko pride s strani). Pri dojenju na levi strani bolečine sevajo tudi v roko, čeprav sedaj malo manj. Tudi bradavica je bila na levi strani bolj načeta in rdečina od mastitisa precej večja (skoraj celotna spodnja polovica). Zdi se mi, da na levi mleko slabše teče; mali se pogosto doji manj časa in manj intenzivno (ko ga nato prestavim na desno, popije vse, tako da se na levi najbrž ni nasitil). Ko čutim zatrdline, tako najprej pristavim na levo (čeprav mogoče ni na vrsti), tople prhe, masiram pa tudi med podojem. Opazila sem, da je z dodatno masažo med podojem bolečina manjša (manj »zateguje« proti levi roki). Ravnam prav? Lahko še kaj naredim? Je možno, da so vse te bolečine posledica mastitisa? Tudi rdečina od tega še ni povsem izginila, vendar je bolj opazna na desni.
Glede spreminjanja barve bradavice (na belo in modro) in pekočine po dojenju: svetovalka v porodnišnici je dejala, da gre za podoben odziv kot pri ljudeh s težavami z ožiljem, ki se jim na belo pozimi obarvajo prsti; pri meni pa naj bi bil enak odziv posledica razpokanih bradavic. Če masaža s stiskanjem ne bi zalegla, naj bi jemala tablete. Ali predlagate še kaj drugega? V kolikem času naj bi se stanje z masažo popravilo? Sedaj to počnem dober teden; je malo boljše, vendar me še vedno peče po vsakem podoju, sploh če je zunaj hladneje.
Vem, še dodatna vprašanja, ampak mogoče bo odgovor lažji. Še enkrat hvala za pomoč in prisrčen pozdrav.
Citiraj
loonanai
LAstovka, se opravičujem, ker vpadam v temo, ampak ob branju tvojega prispevka sem se spomnila svojih začetnih bolečin ob dojenju... Sploh tam, ko si napisala, da imaš občutek, da je med dojko in roko boleča vrvica. Pri meni je bilo ENAKO... Jaz sem takrat odšla nazaj v porodnišnico po nasvet in sem povedala, da me boli pod pazduho, opisala sem, da imam občutek, da vsakič ko mala potegne mleko, kot da bi nekdo vlekel z vrvico v nasprotno smer... Mislim, da so bili to živci tam okoli... No, sestre so rekle, da je lahko takrat, ko prvič dojiš, tak občutek. Da včasih še lasje bolijo :) Meni se je takrat zdelo skrajno neumno, ampak danes vidim, da je bilo vse res... Takrat pa sem jokala, ko sem dojila mojo malo, tako me je bolelo in s strahom sem jo pristavljala. Ampak sem vztrajala, imela sem to srečo, da je bilo to samo na eni strani. Bradavice so mi razpokale do krvi in ko sem si mleko črpala, je vsakič najprej priteklo malo krvi..

Jaz ti dam nasvet (jaz sem tako delala).... pred in po vsakem podoju sem mazala z lanolinom oz. z lastnim mlekom, včasih sem namazala tudi z bepantenom, ki sem ga nato sprala, predvsem pa so mi pomagali OBLIŽI od multimmam, tudi nekakšen lanolin... In nekaj dni sem na tisti strani, ki me je bolela, samo črpala in punčki dajala mleko po steklenički... Sem vztrajala in vstrajanje se mi je izplačalo. Danes je stara že skoraj 5 mesecev in se še vedno samo dojiva (no, malce že eksperimentirava z uvajanjem goste hrane) in to večinoma še 9-krat na dan.

Le pogumno, boš videla, čez nekaj časa ti bo dojenje postalo užitek in veselje...
Citiraj
Lastovka
Pozdravljeni,
Spet se oglašam. Vikend je bil kar naporen, predvsem pa boleč. Mali je operacijo in lakoto s pomočjo dude dobro prestal; ko se je zbudil, je bil precej nevozen in ni mogel zagrabiti, tako da sva se najprej eno uro crkljala, potem sem pa podojila z nastavkom (ker spet ni mogel zagrabiti), naslednjič je pa že steklo brez. Čez vikend se je dojil precej pogosteje kot ponavadi, sploh ponoči sem ga pa tudi sama pristavila, ker so bile dojke precej polne in boleče. To počnem tudi sedaj ponoči (saj bo tudi tako v redu, ne?) So pa težave drugje, in sicer bolečine.
Sploh vikend je bil zelo boleč, ker sem imela bolečine po dojenju skoraj ves čas. Tako sem si potem dvakrat pomagala tudi z lekadolom, da sem sploh lahko zaspala. Več sem se tuširala in masirala, stiskala (masirala) bradavice, pa ni bistveno pomagalo. Zdelo se mi je, da me boli cela dojka, bolečina pa da seva proti hrbtu. Sploh desna bradavica se je pogosto obarvala tudi modro in ne le belo. V nedeljo pa so se stopnjevale tudi bolečine pri dojenju; ne vem, ali sem že jaz malo čudna in vsa razbolena, ampak zdelo se mi je, kakor da bolečine pri dojenju sprožijo tudi bolečine v roki, na strani, kjer dojim, kot bi bila med dojko in roko nekakšna boleča vrvica. A je mogoče, da te od dojenja boli roka? Ali je to samo igra možganov v tej dolgotrajni boleči zgodbi?
Včeraj je bilo malo boljše, tudi bradavice se sedaj obarvajo samo belo in bolečina hitreje popusti, mi je pa vsa zgodba vzela precej poguma: zdi se mi, kot da sem na začetku kljub mastitisu in razpokanim bradavicam dojila precej manj boleče kot pa sedaj, vsa stvar se je že izboljševala, potem pa je vedno bilo nekaj, da je bilo bolj boleče, dvakrat poskok v rasti, ko je bil mali priklopljen po 10 ur ali več, sedaj ta operacija… ne vem več. Dojenja se prav nič ne veselim, med njim sem precej napeta. Malo sem že obupala, da bom sploh znala kdaj dojiti in kako naj sploh še pristavim. Zdaj sva se pa menda oba že vseeno kaj naučila. Rada bi dojila, ker je vseeno lepo, je praktično, pa toliko sem se že prematrala, da se mi zdi škoda odnehati sedaj, mleka je dovolj, ampak ne vem več, kaj naj naredim.
Vem, malo obupan mejl, ampak je tudi meni tako. Prisrčen pozdrav.
Citiraj
LLLMojca
Aha, torej pri vas se kar zelo opazi, ko ima dojenček poskok v rasti.

Povsem vredu je, če olajšate napetost z ročnim iztisom malo mleka, nikakor ni treba zaradi tega kupovati črpalke, nekatere mamice samo malo masirajo, druge iztisnejo nekaj mleka. Mnogim gre z roko enako dobro ali bolje kot s črpalko.

"Opazila sem, da je bolje, če sem bolj pokrita ali oblečena."
***Malce sem posumila, da bi morda lahko bila kakšna manjša težava v tej smeri. Da, oblecite se, morda bo to pomagalo dojkam, da so bolj tople in da boste imeli manj bolečin. Če bi se stopnjevala obarvanost bradavic in ne bi mogli odpraviti bolečin, ki bi se nadaljevale tudi po koncu podojev, se prosim še oglasite glede tega! Strinjam se s predlogi svetovalke, na katero ste se obrnili. Morda bo koristila tudi nežna masaža dojk za dobro prekrvavitev ali dodaten topel tuš po potrebi, če boste imeli možnost in kaj pomoči doma.

Glede petkove operacije: Žal ne vem, kako naredijo, da otrok toliko časa zdrži lačen. Vprašajte prosim na forumu Pediatrija. Verjetno boste tedaj v bolnici in vam bodo dali točna navodila. Morda bo lahko dobil nekaj vode? Predvidevam, da boste ves čas z otrokom tudi v času operacije in da ga lahko dojite takoj, ko bo po posegu buden, zmožen dojenja in verjetno tudi zelo lačen. Morda bo zaradi posega utrujen in zaspan, zato priporočam dojenje na vašo pobudo, če bi slučajno ne javljal lakote dovolj pogosto. Po takih posegih je dovolj velik vnos mleka posebej pomemben, da se otrok čim prej okrepi in tudi potolaži, umiri, sprosti. Za vas bi bilo primerno, če lahko ročno črpate, da vzamete seboj primerno posodo, pa kar na roko iztisnete nekaj mleka, toliko da vam bo odleglo in da ne bo tiščanja mleka v dokajh. Lahko si tudi masirate, če bi začutili kakšne vozličke, grudice.

"nekdo mi je rekel, naj si po dojenju črpam še s črpalko, da si izpraznim prsi, da ne bom odbila mastitisa.Pa mi to ni logično, saj so potem prsi še bolj stimulirane, mar ne?"
***Ne, tega ne delamo, ta nasvet je napačen, če otrok lepo napreduje ob dojenju. Vaš občutek je pravi, ravno s tem si lahko nakopljete presežno tvorbo mleka in tudi kakšen mastitis. Seveda je drugače, če otrok slabo sesa in slabo napreduje, mamica pa s črpanjem po podoju spodbuja dojki k tvorbi mleka, ker otrok tega ne naredi dovolj dobro sam. Več tukaj - Je treba mleko v dojki po podoju še črpati?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5096363
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-5960111

Kar pogumno naprej, ponavadi postaja čedalje lažje, je pa prvo leto pogosto en velik izziv!
Citiraj
Lastovka
Pozdravljeni,
Malo dlje je trajalo, da sem se spravila k odgovoru, ampak sedaj je tu.
Naš fantek je imel že od vsega začetka počasen ritem in se je zbujal vsaj na 3 ure, največkrat pa 3,5 ali 4, sploh ponoči, in ta ritem je ohranil vse do danes. Izjema je bila le po treh tednih, ko je imel dva dni sesalni maraton, in prejšnji teden, ko je to ponovil (če običajno dojim 6-krat na dan, sem v petek do tega števila podojev prišla že do dveh popoldne). Vedno dojim, ko to zahteva. Sem pa začetek prejšnjega tedna podnevi povsem prenehala uporabljati nastavke (čeprav sem jih prej uporabljala le prvo minuto), ker se mi je zdelo, da bolečine ne zmanjšajo, jih pa še vedno uporabljam za podoj ponoči, ker v leže še vedno ne znam pristaviti brez bolečin.
Sedaj tudi večkrat kar iztisnem mleko, sploh ponoči ali zjutraj, ko opazim, da so dojke trde, vendar kar na roke, s črpalko še nisem poskusila. Glede bolečine pa tako: boleča je prva minuta, ko se prisesa, po dojenju pa me bradavici pečeta in se obarvata na belo in potem spet na rdeče. Opazila sem, da je bolje, če sem bolj pokrita ali oblečena. Imam suho kožo na obrazu. Med nosečnostjo sem se zredila samo za 6 kg glede na težo pred nosečnostjo in sedaj sem že skoraj vse izgubila, čeprav se mi zdi, da vse dni samo jem in jem.
Glede na vaš odgovor sem se potem odločila poiskati pomoč pri svetovalki za dojenje v porodnišnici; glede pekočine je svetovala, naj se pokrivam, pazim, da je bradavica suha in naj jo po dojenju, kose obarva belo, stiskam, da se poveča prekrvavitev. Ponovno mi je pokazala, kako pristaviti in sem opazila kar nekaj razlik, čeprav je imel mali tudi prej v ustih celotno bradavico in skoraj celotno areolo. Dobra novica pa je, da tehta 3845 g ( 19. 7. pa 3250g), tako sem sedaj pomirjena, da kljub vsem težavam lepo napreduje.
Imela bi pa še dve vprašanji: v petek ima naš dečko operacijo kile, kar pomeni, da se lahko nazadnje doji 4 ure pred operacijo. Kako bomo to zdržali, ne vem, ne zanj ne zase. Imate kak nasvet in izkušnje? V bolnišnici so mi rekli, da za dojenje ne bo ovir, pa me vseeno skrbi. Kaj pa zame? Prsi bodo polne in boleče: črpalka ali črpanje na roke? S črpalko doslej še nisem poskusila. Pa še to: nekdo mi je rekel, naj si po dojenju črpam še s črpalko, da si izpraznim prsi, da ne bom odbila mastitisa. Pa mi to ni logično, saj so potem prsi še bolj stimulirane, mar ne?
Najlepša hvala za vašo pomoč, me je spodbudila k iskanju še drugačnih rešitev in me malo okorajžila, ko me je pri dojenju držala le še lenoba, da ne bi bilo treba ponoči pripravljati stekleničk. Vse dobro vam želim, po potrebi se pa še oglasim.
Citiraj
LLLMojca
Pozdravljeni, Lastovka!

Vaš dojenček je star 6t in imate bolečina pri dojenju. V porodnišnici ste si pomagali z nastavkom, ker fantek ni mogel zgrabiti dojke, a je bil nastavek prevelik in morda so zaradi tega nastale poškodbe.

Pristavljanje na nastavek včasih kakšni mamici olajša bolečine, sploh če se s tem pristavljanje uspe izboljšati, ne pa nujno. Pogosto vidimo situacijo, ko mamica uporabi nastavek, pa ni nič bolje oz. ob težavah s pristavljanjem bolečina ne izgine (npr. otrok sesa preveč na bradavici in zaobjame premalo tkiva bradavičnega kolobarja, tega nastavek nujno ne odpravi).

Glede na to, da je fantek doma izgubil na teži, ali menite, da bi bilo možno dvoje, morda kar oboje hkrati? Torej da je bil slabše pristavljen, kar sklepam po poškodbah bradavic, morda je sesal preveč na bradavici, tako mleko slabše teče. In da je bil mogoče utrujen, še malce v stresu od poroda, imel manjše število podojev, kot bi potreboval za dobro napredovanje? Mleko se je tvorilo hitreje, kot ga je otrok uspel dobro popiti, kar kaže tudi pojav mastitisa. Super, da ste uspeli rešiti težave s pomočjo babice!

"Ker je mali relativno slabo napredoval (24. 6. 2600g; 28. 6. 2640 g), je babica priporočila dojenje na 3 ure, ponoči na 4 in počasno odvajanje od nastavka. Podnevi sem to upoštevala in dojila tudi pogosteje, ponoči pa pustila spati. 3. 7. je imel z babičino tehtnico 2700g in 13. 7. 3080g. Od takrat ga lahko dojim na njegovo pobudo. 19. 7. pri pediatru je imel 3250 g in pediatrinja je bila zadovoljna."
***Če prav razumem, se prej ni dojil niti vsake 3h? Ja, vsekakor je treba povečati število podojev, če vidimo, da se otrok premalo učinkovito doji. Priporočamo celo vsaki 2-3h podnevi ali, kot ste že rekli, čim večkrat, izkoristimo vsako budno obdobje otroka za dodaten podoj. Ob poškodbah bradavic pa je seveda nujno treba poskusiti izboljšati pristavlanje, pogosto mamice potrebujejo kakšno pomoč pri tem oz. dobro je, da jo dobijo. Prvi mesec je nato pridobil zadovoljivo na teži. Če ne štejete težkega začetka in merite od najnižje teže 2.600g, je dobil v treh tednih 650g, kar je zelo vredu.

Imate sicer razmeroma malo podojev, 5-7 (za novorojenčke priporočamo vsaj 8, še raje 10-12 podojev v 24h), ampak štetje je relativna stvar, pri vas so ti kar dolgi, kombinirani, dojite tudi po previjanju, kar je vredu. Če tako deluje in fantek napreduje, pleničke so ok, brez dvomov nadaljujte tako! Ni toliko pomembno, koliko podojev je, pomembno je, da otrok prek celega dneva dovolj aktivno sesa in požira mleko. Tudi neprehransko sesanje ni nepomembno za stimulacijo dojk. Nekateri dojenčki tedaj, ko mislimo, da ne sesajo skoraj nič, dobivajo vseeno kar nekaj zadnjega, najbolj gostega in mastnega mleka, kar je zanje lahko zelo pomembno.

Če je blato malce zelenkasto, je lahko od hrane. Včasih imajo otroci, kjer se prve mesece pojavi zeleni blato, nekaj več prebavnih težav, ni pa nujno.

Vsi znaki so pomembni, ne samo število podojev. Ste že pogledali tukaj? Kako mati ve, da njen dojenček dobiva dovolj mleka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4718681 (znaki – kratko)

Priporočam, da še naprej dojite na fantkovo pobudo, če bi veliko spal in slabše sesal, pa glede na težji začetek morda tudi na vašo pobudo, kar pomeni, da ponujate dodatno, tudi ko otrok ne sitnari izrazito. Dojite lahko za vse potrebe, tudi za umirjanje, tolažbo, kar tako za zadovoljitev sesalne potrebe,... vse to spodbuja tvorbo mleka in omogoči dojenčku, da pride pogosto do mleka ter dobro napreduje.

Če bo čas, poglejte prosim te teme o nastavkih, ker verjetno ne bom vsega napisala:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1982371 (kritični do nastavka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977097 (nastavki + bradavice)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1982833 (sesalna zmeda)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5481166 (1,5m, kako odstraniti nastavek)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (odstavljanje od stekleničke, nastavka)

Kar odstavite ga, ko je bolečina premočna proti koncu podoja, morda menjate stran, če bi bilo dobro, da še sesa. Ali ponovno pazljivo pristavite na to dojko. Ni nujno, da otrok vedno spusti sam.

Bradavica mora biti GLOBOKO v ustecih otroka. Je otrok prižet na dojko, je prisesan na kolobar ali še vedno vidite bradavico? Nosek se lahko s konico dotika, ni nujno. Bradica je morda vredu, če je pritisnjena ob dojko. Lahko morda poskusite otroka še bolj stisniti k dojki in potegniti ustnici v kotičkih malo ven, proti ušesku, oz. s prstom popraviti, da bosta obe ustnici res na široko izvlečeni? Imate možnost, da bi vam patronažna še kaj pomagala? Kaj če bi obiskali kakšno skupino za pomoč doječim materam, kjer bi lahko nekdo strokovno pogledal vajino pristavljanje in vam pomagal najti položaj, da bi bolečina še pojenjala ali celo izgnila?

Spanja na trebuhu oz. tiščanje dojk ponoči vam ne priporočam, to je pogosto lahko vzrok za zamašene mlečne vode in tudi mastitis. Ko je dojka prenapeta, če čutite bolečino, čim prej kar pristavite. Če otrok dolgo spi, morda malo malo masirate, segrevate, nekaj mleka iztisnete, da vam odleže.

En razlog za poškodbe bradavic je tudi pristavljanje otroka na trde, prenapete dojke, ko je bradavični kolobar tog, neprožen. Otrok se tedaj precej muči s pristavljanjem. Pa še poškodbe lahko nastanejo. To je pogosto težava predvsem prve dni, npr. že v porodnišnici. Tole je en način masaže oz. zmehčanja pred podojem. http://www.drjacknewman.com/video-clips.asp (kako zmehčati prenapeto dojko, video št. 3)

Imate/ste imeli morda kdaj kakšne zdravstvene težave z ožiljem? Vas boli tudi, ko ne dojite? Vas bolj boli, če vas zebe? To je sicer za tele vroče dni čudno vprašanje, kajne...

Ste zelo suhi, zelo svetlopolti, pegasti, imate rdečo kožo? Imate težave s suho kožo na telesu, npr. tudi obraz, roke, noge? Se v prehrani zelo izogibate maščobam?

Poglejte si video posnetke, morda ste jih že. Mamice včasih dobijo še kakšno idejo, kako in kaj, ko si pogledajo druge mamice dojiti. Preverjanje pravilnega sesanja in pristavljanja:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983667 (daljše)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983356 (video posnetki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977617 (zgodba)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977097 (nastavki)

Težave s pristavljanjem in bolečimi bradavicami imajo ogromno možnih vzrokov. Ker se ne vidiva, je po računalniku zelo težko najti prave vzroke, zato sem vam napisala toliko vprašanj. Karkoli se vam bo zdelo pomembno napišite, drugo pa ni treba odgovarjati, seveda. Nikakor nismo za to, da se stiska zobe in vztraja v bolečinah, vsekakor iščemo vzroke in si lajšamo težave.
Citiraj
Lastovka
Pozdravljeni,
Prosila bi vas za kak nasvet, kako izboljšati precej boleče dojenje. Živim v tujini, tako da je sistem malo drugačen.

Mali je star skoraj 6 tednov (17. 6. 2010). Rodil se je s carskim rezom po predhodnem neuspešnem sprožanju poroda z infuzijo dva tedna pred rokom. Porodna teža je bila 2830 g. Prvi dan (torej dan 0, rodila sem popoldne) ni skoraj nič sesal, čeprav je iskal dojko in kar ni mogel zagrabiti, bil je tudi precej nervozen in jokav, tako da sem si potem mlezivo stiskala in smo mu ga dajali po žlički. Proti večeru drugega dne so nato sestre prinesle nastavek in potem je sesanje nekako steklo. Bil je rahlo zlateničen, vendar se niso odločili za testiranje. Težo je začel pridobivati kmalu in odpustna teža je bila 2730g. Najnižje v porodnišnici si nisem zapomnila. Ves čas sem dojila z nastavkom, takrat nisem vedela, da povsem prevelikim, zaradi česar je mali zelo močno vlekel in so bradavice najbrž tudi zato razpokale.

Šok je sledil prvega dne doma, ko je prišla na obisk babica in ga stehtala: 2600 g. Imela sem že precej razpokane bradavice, začenjal se je mastitis (rdečina na dojki), tako da je babica priporočila obkladke, paracetamol, homeopatska zdravila in nastavke, da se bradavice pozdravijo. Dojenje je bilo zelo boleče. Po slabem tednu se je rdečina preselila tudi na drugo dojko, vendar se je po slabem tednu tudi ta nekako pozdravila. Antibiotikov nisem jemala.

Ker je mali relativno slabo napredoval (24. 6. 2600g; 28. 6. 2640 g), je babica priporočila dojenje na 3 ure, ponoči na 4 in počasno odvajanje od nastavka. Podnevi sem to upoštevala in dojila tudi pogosteje, ponoči pa pustila spati. 3. 7. je imel z babičino tehtnico 2700g in 13. 7. 3080g. Od takrat ga lahko dojim na njegovo pobudo. 19. 7. pri pediatru je imel 3250 g in pediatrinja je bila zadovoljna.

Ritem je naslednji: začneva zgodaj zjutraj, ok. pol petih (podoj na obeh dojkah) in nato okr. 8h, pol devetih. Dopoldne običajno prespi, popoldne pa se doji pogosteje, vendar kar redno na 3 ure, nazadnje okrog desetih zvečer (+- 1 ura). Začneva na eni dojki (podoj traja vsaj pol ure, tudi do 45 min, čeprav se zadnji čas krajša, le jutranji so daljši in zelo intenzivni), se previjeva in nato na drugo dojko, kjer običajno pije manj, vendar še vedno vsaj pol ure. Intenzivnega pitja je približno 15-20 minut, ponoči tudi pol ure, potem pa se običajno crklja in samo seslja, a ne pije. Dojenje štejem od začetka prvega podoja. Tako dnevno prideva na 6 parov podojev, redko 7 in redko 5. Tak ritem imava že skoraj od vsega začetka. Plenice so vedno polulane in pokakane, običajno je kakca za oreh, vsaj dvakrat na dan pa je kar polna, odvisno tudi od dneva. Blato je pogosto zelenkasto (mogoče od zelenjave, ki jo pojem?). Malo me skrbi, če mali ne napreduje dovolj. Je 6 podojev dovolj za malega dojenčka? Le bolj na začetku sva imela intenzivnejše in pogostejše dojenje popoldne, sicer pa ne, razen včeraj in danes, sumim na poskok v rasti.

Takoj ko so se bradavice za silo pozdravile, sva se začela odvajati od nastavka. Tako ga sedaj uporabljam samo ponoči, podnevi pa le prvo minuto, potem ga pa vzamem in ponovno pristavim. Poskusila sem tudi že pristavljati brez nastavka, a ne vem, če ni še bolj boleče, tako da sem po dnevu odnehala, sedaj pa ponovno poskušam, z mešanimi občutki.
Dojenje samo je večino časa boleče, sploh pristavljanje in prva minuta, potem pa se bolečina počasi umiri in pogosto izgine in čutim samo pritisk, običajno se spet poveča proti koncu podoja, ko mali začne »telovaditi« na dojki in se zvijati na vse strani. Kolikor sem si ogledala spletne strani in tudi po oceni babice, pristavljam pravilno (trebuh na trebuh, široko odprta usta, bradavica skoraj v celoti izgine, navzven uvihana ustnica, giblje se celotna spodnja čeljust, ne cmoka, morda je problem v položaju glavice ?). Najbolj boli gibanje spodnje čeljusti, ko mali »molze« dojko. Ko vidim, da gre samo še za sesanje in ko me čedalje bolj boli, ga odstavim, kljub načelom, da mora spustiti sam. Najbolj boleče je dojenje leže, tako da tako dojim samo ponoči, podnevi pa sede »na zibko« ali pa »fuzbalerski« položaj (pod pazduho). Opazila sem tudi, da je leva dojka pogosto trda na pazdušni strani (desna sicer ne), tako da pazim, da vsaj dvakrat na dan dojim po fuzbalersko, da se zmehča. Dojke so seveda ob dolgih pavzah precej trde in ponoči še vedno v glavnem spim samo na hrbtu, ker so sicer pretežke.
Po mesecu dni so bradavice še vedno precej razdražene in po dojenju precej pečejo, pekočina pa se prek dneva spreminja, zjutraj bolj, proti večeru običajno pojenjuje. Še vedno težko nosim modrček, tako da sem doma običajno zgoraj brez. Mažem z mlekom, poskusila pa sem že z lanolinom, kompresami Multimam in neko homeopatsko kremo. Po mnenju babice ne gre za glivice. Bradavici sta roza barve, razen po dojenju čez kakih 5-10 min spremenita barvo na belo in potem spet na rdečo/roza. Kaj še lahko naredim? Razlaga babice je bila tudi, da so bolečine zaradi moje svetle kože.

Pred nekaj dnevi, po dopolnjenem 5. tednu, sva mu prvič dala dudko, ker sem videla, da polovico podoja samo sesa, potem pa se je pogosto v naročju pomiril šele, ko sem mu dala svoj prst. Poskusila sva zdržati do 6 tednov, da se ne bi zmešalo dojenje, pa ni šlo. Po dveh dneh sedaj opažam, da pogosteje spušča dojko in nato zagrabi samo bradavico, drugo pa zaenkrat kar gre.

Prosila bi vas še za kak predlog, kako izboljšati dojenje, da bo manj boleče. Naj računam, da je ob 6 relativno dolgih podojih (parih) mali dovolj učinkovit? Sploh popoldne in zvečer pije manj intenzivno kot pa zjutraj. Ali naj pač stisnem zobe in čakam, da mine?
Se opravičujem za cel esej, hotela sem samo natančno opisati položaj. Lep pozdrav.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.