Med.Over.Net

Odgovori: kdaj je lahko naval mleka?

Pregled teme
Zalka
Draga nova mama,
najprej čestitke k rojstvu deteca,

po carskem rezu poteka laktacija (nastajanje mleka) časovno malo drugače, in nekatere mame prav težko pričakujejo ta občutek "navala" mleka, ki lahko pride kasneje, tudi več kot teden dni po rojstvu.

Mislim, da so nasveti, ki ji dobivate, smiselni:
- če se otrok lepo prisesa,
- ga pristavljajte vsakič, ko kaže zgodnje znake lakote (kaže jeziček, se kremži, sesa svojo ročico ...)
- dojite ga torej pogosto in toliko časa, dokler želi (ne prekinjajte podoja). ..

in prsi se odzivajo tako, da v njih nastaja pravšnja količina mleka pravšnje sestave za vašega otroka.
Ali otroček dobiva dovolj mleka, je mogoče sklepati po številu polulanih in pokakanih pleničk, po pridobivanju teže, po njegovem razvoju in rasti, po njegovem počutju, da, na primer, spokojno spi po podoju.
Zdaj ste najbrž že doma in prihaja na obisk patronažna, kaj pa ona pravi?

Dogajanje v prsih, rahle bolečine - bolj kot napetost, ko se bliža čas dojenja, občutek polnih prsi in ob začetku podoja ščemenje v prsih so znaki, da v njih nastaja mleko in da je (ščemenje) prišlo do izcejalnega refleksa).
Morebiti vam bo prišlo prav tole gradivo, ki ga je IBCLC svetovalka pripravila za bodoče starše in starše dojenčkov: http://www.zdaj.net/assets/Gradiva/Grad ... starsi.pdf


Počakajte še na odgovor svetovalk za dojenje - po mojih izkušnjah (nisem pa svetovalka LLL ali IBCLC) se vam glede na to, kar ste povedali, ni treba nič vznemirjati, odgovor čakamo, da bomo zadostile radovednosti.

Vse dobro in uživajte v crkljanju,
Citiraj
marissajesa
Pozdravljeni,
sem en teden po urgentnem carskem rezu. Dete se zelo lepo pristavlja (kljub prirascenem jezicku, baje zato, ker imam dobre bradavice, nima težav), doji se na priblizno dve uri, vcasih manj. Dohranjukem ga ne, ker so mi babice "prepovedale" - otrocek se je rodil z nizko tezo, zato naj bi ga samo dojila, saj nama je lepo steklo. Pridobiva lepo, po 40g na dan.
Zanima pa me, kako je s tem navalom mleka, marsikdo mi je rekel, da bi ga zdaj ze morala imeti, in to taksnega, da ko mali sesa iz ene, naj bi mleko iz druge kar teklo. To se pri meni se ni zgodilo, prav tako niti kapljice mleka ne opazim iz dojk. Nacela vem, da smo si zenske razlicne, da to, da ga dojim na dve uri mogoce zakrije ta pravi naval. Me pa vcasih bolijo, ko se nekaj casa ne doji (izmenjujem ju med enim in drugim dojenjem) in sem mislila, da je pac to moj nacin navala mleka. :)

Bi mi moralo prav teci ali je to normalno, da ne vidim niti kapljice? Vcasih, ko ga odstavim, ima v koticku ustec se malo mleka. Tudi redil se ne bi, ce ne bi imela dovolj mleka, pa najbrz ne bi tako spokojno spal po podoju. Samo zanima me, kako je d tem, da mi ne tece samo ven oziroma da ne vidim kapljic. Hvala lepa za odgovor!
Citiraj
LLLMojca
Pozdravljeni,
nekatere matere opažajo, da se kdaj (morda zaradi utrujenosti, stresa ali neznanih vzrokov) izcejalni refleks - torej izcejanje mleka ob otrokovi stimulaciji dojke - ne pojavi takoj. Priporočam, da se poskusite sprostiti, če do tega pride, globoko dihati, predstavljajte si, da bo z vsakim globokim vdihom mleko zdaj zdaj steklo proti otroku. V skrajnih primerih, ko so težave res velike, si mati lahko pomaga s sprejem Syntocinon, ki ga predpiše zdravnik. V njem je umetni hormon, ki sproži izcejanje, ko si sprej pršnete vnos tik pred podojem. Bolje je, če si lahko pomagate s toplo kopeljo, segrevanjem in nežno masažo ter stresanjem dojk. Umirite življenje in pazite, da vam ne bo hladno, da ne boste žejni, lačni, v stresu.
Citiraj
jagodajagoda69
zdravo.

zanima me naslednje...vedno ko dojim čutim naval mleka...to noč pa se mi je prvič zgodilo, da ko sem dojila navala kar ni in ni bilo...občutek sem imela, da tudi otrok čaka na to....in ni se hotel kaj dosti dojiti, saj navala ni dočakal.... ne razumem zakaj....
Citiraj
LLLMojca
Pozdravljeni, draga mamica!

Žal mi je, ker nisem mogla prej odgovoriti na vaše dileme, vem tudi, kako je, ko bi človek rad pobrskal, pa ne znese.

Nikakršnega navala mleka ne potrebujete, da bi lahko dojili in tudi polno dojili svojega otroka. Domnevam, da je bilo nekaj težav na začetku s pridobivanjem teže ali šibko sesanje, da ste morali dohranjevati dojenčka?

Naval mleka, običajno 2.-5. dan po porodu, je znak, da se v dojkah dogaja burna hormonska aktivnost, pritisk krvi, limfe, iz katere se bo mleko šele tvorilo. Ne gre za to, da bi bilo mleko z navamom "prinešeno na pladnju" oz. bi se tedaj določila količina. Naval je lahko celo čisto nekaj drugega, npr. znak, da se otrok slabše doji prve dneve ali da je morda noč oz. daljši čas preživel v oskrbi sester oz. brez dojenja. Nekatere ženske ta naval intenzivno zaznajo, druge malo oz. krajši čas, tretje sploh ne in lahko normalno dojijo. Pogosto navala ne čutijo kaj dosti ženske, katerih dojenčki so budni in aktivni in sesajo zelo velikokrat v prvih dnevih, npr. več kot 10-12-krat v 24h, kar je sicer najbolj tipično in tudi priporočeno za večino novorojenčkov, da bi dobro napredovali.

Kako vam gre zdaj? Če dojenček lepo sesa in je dobro pristavljen, boste morda morala imeti le dovolj veliko število podojev, da se bo otrok nasitil ob vašem mleku. Če potrebujete dodatne informacije, sporočite prosim, kako pogosto se doji, koliko časa aktivno požira, koliko dobi še dodatka skupaj v 24h in kako ocenite, da ga potrebuje, kako polni pleničke in napišite še vse podatke o napredovanju doslej (porodna, najnižja, zadnja izmerjena teža, ki jo imate).

Stiskanje dojke je umetnost, iz tega ne morete vedeti, koliko je mleka. Otrok sesa drugače in zelo verjetno dosti laže, kot vi stiskate.

Napetosti v dojkah ne potrebujete in je ne čakajte, od tega ni odvisno izboljšanje dojenja. Te napetosti se večinoma celo želimo znebiti. Mleka ne morete otipati, da bi bili prepričani, kdaj ga je dovolj.

Morda bi poskusli prebrati kaj od tega, če bo čas...
Odstavljanje od stekleničke:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (kratek članek)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979673 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1986820 (dopisovanje, podrobni napotki)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981488 (gnezdenje za spodbujanje dojenja)
Relaktacija in stimulacija materinega mleka: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=257&t=248
Težki začetki – zgodbe mamic:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5926536 (5d, zaspanček, težave s pristavljanjem)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979673 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6013343 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4582653 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4674894 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5886591 (3t)
Citiraj
negotova
Pozdravljeni

najprej se opravičujem, ker ne bom uporabila iskalnika - preprosto nimam časa :-/ Imam en teden starega drugega otroka in se dogaja isto kot pri prvem. Dojenček lepo sesa (je tudi že takoj po porodu), sicer malo počasneje, vmes se ustavlja, a po mnenju patronažne ga pravilno pristavljam in lepo vleče. Dojiva se, ko pokaže, da je lačen, potem dobi še dodatek (novalac). Tako je že od začetka. Ne opažam, da bi se količina mleka pri meni karkoli povečala, še vedno se pojavijo le kapljice, če dojko stisnem. Ni kakšne posebne napetosti v dojkah, niso se povečale. Pri prvem otroku sem bila preveč negotova in sem po treh tednih z dojenjem odnehala, tokrat pa si zelo želim, da bi sčasoma polno dojila, vendar ne vem, ali lahko sploh pričakujem naval mleka? Je možno dobiti naval šele po enem mesecu, na primer?

Ponoči dojenčka pristavljam nekje do 2. ure, potem pa trdno spi do jutra, celo do 9h ali 10h, jaz pa tudi, zato se ne zbujava :-)

Prosim za nasvet! Vnaprej najlepša hvala in lep pozdrav!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.