Odgovori: asentra

Pregled teme
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

Če vas zanimajo mehanizmi delovanja, bo treba začeti od osnov. Ko vsaj približno razumemo koncepte, lahko začnemo brati najnovejše raziskave na to temo. In verjemite mi, v nevroznanosti je vsak dan nekaj novega.
Za začetek, potem pa sledite naprej:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9554316
Citiraj
Mehanizem delovanja
Prof.dr. MIRO JAKOVLJEVIĆ, dr.med:

"Čeprav so antidepresivi v klinični uporabi že skoraj tiri desetletja,
mehanizem antidepresivnega delovanja še ni pojasnjen. Obstaja
več različnih hipotez."

http://www.pb-begunje.si/gradiva/Jakovl ... 342167.pdf
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

mehanizem delovanja antidepresivov je znan. So učinkoviti, vedar imajo tudi stranske učinke, res je da običajno ne hude, težko pa bi rekla da so vedno zanemarljivi. Zmanjšajo simptome depresije in anksioznosti, same motnje pa ne pozdravijo.

Lep pozdrav,
Citiraj
gostja5674
niso AD-ji nek bav-bav, ozdravijo depresijo, nespečnost, tesnobo, stresno motnjo z zanemarljivimi stranskimi učinki :).
So registrirana substanca, čeprav mehanizem delovanja ni dokazan, najprej 6-12 mesecev, nato v drugo 2-3 let, v tretje pa doživjensko.
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

predvidevam da vas zanima primer, ko jemljete sertralin in včasih, zaradi glavobola ali drugih bolečin vzamete analgetik? V tem primeru ni nobenih tveganj. Pri rednem jemanju (recimo pri revmatskih ali srčnožilnih bolezni) obeh zdravil skupaj lahko pride do motenj v strjevanju krvi. Je pa to zelo redko in bolj verjetno pri starejših in ledvičnih bolnikov.

Lep pozdrav,
Citiraj
Masa342
Pozdravljeni,

Mene pa zanima ce je kaksen problem pri jemanju tablet kot so naprimer aspirin in ibuprofen v casu zdravljenja z asentro?

Hvala za odgovor ze vnaprej!

Lp Masa
Citiraj
BarbaraSaric
Lepo pozdravljeni!

Najbolje je, da se o takšnih zadevah posvetujete s svojim zdravnikom, ki vam je zdravila predpisal, saj vas najbolje pozna. Načeloma lahko trajajo stranski učinki nekaj tednov. Moj osebni nasvet pa je, da poskusite namesto s kemijo z naravno zadevo - aminokislino L-tirozin http://holistic.si/?s=L-tirozin&x=20&y=13. Ne povzroča odvisnosti. Ali obiskujete psihoterapijo?

Lep pozdrav,

Barbara Sarić, psihoterapevtka
Citiraj
Jay
Pozdravljeni,

Zanima me, koliko časa povprečno trajajo stranski učinki ob jemanju asentre.
Sama jo namreč jemljem drugič - prvič ni bilo večjih težav, sedaj pa se po enem tednu vsak dan borim s hudo slabostjo, neješčnostjo in nenehnim siljenjem na bruhanje.

Koliko časa je smiselno počakati, preden se eventuelno odločim, da z asentro preneham? Stranski učinki so namreč obupni.

Hvala in lep pozdrav.
Citiraj
Anja
moje izkušnje z asentro so take:
- nekaj časa moraš čakati, da zdravilo učinkuje
- ob prenehanju se mi je pojavilo vrtenje in stiskanje v pljučih, lažje prebavne motnje in velika razpoloženjska nihanja
Citiraj
tjaša22
Spoštovani,
mene pa zanima kolikšen delež pacientov dejansko normalno prenaša zdravljenje z antidepresivi? Slišala sem, da večina, vendar ne vem, če imam pravilno informacijo. (Vsaj po osebnih izkušnjah težko dojamem, da bi komurkoli sploh prišlo na misel jemanje teh zdravil ...) Zanima me še, zakaj se pri nekaterih pojavijo neznosni stranski učinki (jaz sem recimo imela vse s seznama na priloženem navodilu in še dodatne, predvsem hudo pregrevanje, motnje vida, spremenjene zaznave, krče, zategovanje čeljusti, pritisk za očmi ... )? Je fiziologija stranskih učinkov antidepresivov sploh raziskana? Mogoče poznate kak vir, kjer bi lahko izvedela kaj več?
Citiraj
A. Winkler
Pozdravljeni,

se dogaja. Vendar bistveno redkeje. Paleta antideprasivov med katerimi izbiramo je raznolika in velika, tako, da ni razloga za skrb.

lp
Citiraj
špela
Pozdravljeni!

Ali se lahko zgodi da ni učinka?

Lep pozdrav, špela
Citiraj
A. Winkler
Pozdravljeni,

počakajte mesec dni. Izboljšanje pride neopazno in počasi. Tesnoba bo izginila prej. V tem času lahko ukinete Eglonyl.

lp
Citiraj
špela
Pozdravljeni!

Po kolikem času pa lahko računam na učinek asentre in tako preneham z Eglonylom?

Lep pozdrav, špela
Citiraj
A. Winkler
Pozdravljeni,

Eglonyl in Helex služita blažitvi tesnobe? Mislim, da bi lahko uporabljali samo eno. Pomembno je katero ima na vas boljši učinek. Eglonyl ne povzroča odvisnosti, Helex pa jo. To ni zanemarljivo.

Kombinacija je ok, pogosta.

lp
Citiraj
špela
Pozdravljeni!

Najbrž me niste dobro razumeli. Namesto Eglonyla (2-3 kapsul) naj bi v prihodnje jemala Asentro. Ker je na učinke treba počakati, mi je psihiatrinja svetovala naj kljub tableti Asentre vzamem še kapsulo Eglonyla. Občasno vzamem še tableto Helexa.

Kaj mislite vi o tej kombinaciji?

Lep pozdrav, špela
Citiraj
A. Winkler
Pozdravljeni,

verjetno gre za Eglonyl kapsule. Eglonyl ne povzroča odvisnosti, če vam pomaga, je smiselno vztrajati pri njem, dokler težave ne minejo. Odmerek, ki ga priporočamo je 3x50mg (1 kapsula).
Helex je pomirjevalo z antidepresivnim učinkom, ki ga predpisujemo v začetku zdravljenja, ko čakamo na učinek antidepresiva. Odmerek je 3x1 tbl.

Toliko. Ne vem ali potrebujete oboje. To je nekaj kar bi se morali pogovoriti s psihiatrinjo.

lp
Citiraj
špela
Pozdravljeni!

Začetni glavobol je ob jemanju asentre k sreči minil. Ker jo jemljem šele 14 dni, najbrž še ne morem računati na ustrezne učinke tega zdravila. Psihiatrinja mi je zato svetovala naj poleg asentre vzamem tableto Eglonyla, ki sem ga jemala kakšen mesec predno mi je predpisala asentro in ga tako počasi opustim. Kljub temu skoraj redno vzamem še tableto Helexa.

Kaj menite o ustreznosti teh kombinacij? Ali je doza zdravil prevelika?

Lep pozdrav, špela
Citiraj
Manja
Tudi jaz sem ob jemanju tega zdravila imela grozne stranske učinke in sem prenehala.
Citiraj
tjaša22
špela,
lahko da je samo prehodno, ampak pri meni ni bilo tako. Stranski učinki so se štirinajst dni samo stopnjevali (čeprav mi je psihiater svetoval, naj z jemanjem vsekakor nadaljujem), tako da sem naposled z jemanjem Asentre prenehala. Očitno smo si ljudje različni in mislm, da je to še premalo upoštevano, tudi kar se tiče zdravil. Upaj, da bo pri tebi vse v redu in bo Asentra pomagala.
LP
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.