Odgovori: stranski učinki cipralex

Pregled teme
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

zamegljen vid je pogost stranski učinek promazina (Prazine). Učinek bo izzvenel ko boste zdravilo prenehal jemati. Trajnih posledic zaradi tega ne boste imel. Cipralex lahko jemljete naprej.

Lep pozdrav,
Citiraj
Scopy
Pozdravljeni!
V ponedeljek sem za zacel z jemanjem Cipralexa zardi tesnobe. In Prazine 100 da bi bolje spal. Prazine sem vzel v petek zvecer.
Vceraj pa sem opazil tezave z vidom na desnem ocesu in sicer v smislu ne jasnega vida ampak to zelo nejasnega. Zanima me ali je to mozno zaradi teh zdravil in ali naj prekinem z jemanjem Cipralexa. Prazina ne bom vec jemal ker mi ne pomaga in se se vedno zbujam. Ali lahko ta zdravila pustijo trajne posledice na vid. Cipralex sem ze jemal in takih tezav nisem imel.
Citiraj
Temza
Pozdravljeni!

Približno štiri leta jemljete Paroxat. To je SSRI antidepresiv, ki se ga uporablja pri depresijah, paničnih motnjah, obsesivno kompulzivnih motnjah, generaliziranih anksioznih motnjah, socialnih anksioznih motnjah. Priporočen dnevni odmerek je 20 do 50 mg dnevno.
Začetno zdravljenje akutne motnje traja do 12 tednov, nadaljevalno zdravljenje sledi naslednih 4 do 9 mesecev, vzdrževalna faza pa traja več kot leto dni. Po umiritvi akutnih simptomov depresije ( žalost, potrtost ), anksioznosti ( tesnobnost, grozavost ), obsesivno kompulzivnih motenj sledi nadaljevalno zdravljenje z antidepresivnom v nespremenjenjih odmerkih. Nato pa sledi vzdrževalna faza, ki je potrebna pri tistih, ki so dvakrat ali več doživeli depresivno epizodo. Stalno jemanje predpisane terapije je nujno za preprečitev ponavljanja motnje.
V vašem primeru bi bilo mogoče primerno razmisliti o zamenjavi antidepresiva, če upoštevava, da ste Paroxat v zadnjem obdobju redno jemali. Zamenjava pa mora biti previdna, pod zdravniško kontrolo. Poleg tega bi bilo možno tudi, da prehajate v stanje preutrujenosti oz. izgorelosti, v kolikor je vaše delo pomoč drugim ljudem. V tem primeru bi morali razmisliti še o počitku, saj zamenjava antidepresiva ne bo imela pričakovanega učinka, če boste pod stalnim stresom in preobremenjeni.
Citiraj
ROMANA
POZDRAVLJENI!
ŽE KAR NEKAJ ČASA JEMLJEM ZDRAVILO PAROXAT(4LETA) VMES SEM IMELA PAUZE,SAJ SE JE STANJE IZBOLJŠALO, VENDAR PA SE JE ZARADI ŽIVLJENSKIH BORB TUDI POSLABŠALO! SEDAJ SEM MED DELOM UTRUJENA, ZMEDENA, PRESTRAŠIM SE VSAKE MALENKOSTI,NIMAM NOBENE VOLJE,SEM POZABLJIVA, NIMAM SPOLNEGA POŽELENJA, SAMO SPALA BI. SKRATKA NEVEM KAKO NAJ SE TEGA REŠIM OZ, ALI TE TABLETE NE DELUJEJO VEČ ALI MI NE POMAGAJO! POLEG TEGA VSAK VEČER VZAMEM ŠE HELEX (0,25 mg) POVEJTE MI KAJ NAJ STORIM,DA SE BO TO STANJE IZBOLJŠALO!
Citiraj
A. Winkler
Ne morem vedeti. Dvig telesne teže je lahko tudi posledica Mirzatena, Seroquela. Sicer pa spadata Cipralex in Paroxat v isto skupino zdravil, po učinkih sta torej primerljiva. Ojačujeta antidepresivni učinek Mirzatena. Sicer pa so vaše težave verjetno bolj kompleksne, če sklepam samo na osnovi predpisane terapije. O vseh dilemah bi bilo prav, da se posvetujete z lečečim psihiatrom.

lp
Citiraj
Avrelius
Pozdravljeni,

že več kot štiri leta sem zaradi generalizirane anksiozne motnje in paničnih atak na terapiji: Loram 3x1mg, Depakine chrono 300mg zjutraj in 500mg zvečer, mirzaten30mg zvečer, seroquel 25mg zvečer, Atenolol 2x25mg in sedem mesecev na Paroxatu 10mg. Po uvedbi Paroxata so se panični napadi umirili, sedaj pa stranski učinki: zredil sem se za 18kg, malo gibanja, potenje, motnje ritma,...Sedaj mi je psihiater predpisal Cipralex.

Prosim za mnenje, ali mislite, da je terapija v redu oziroma, ali bo uvedba zadnjega AD pripomogla k izboljšanju stanja?
Citiraj
A. Winkler
načeloma se naraščanje teže umiri. Nekateri brez truda po ukinitvi izgubijo pridobljene kilograme, obstaja pa tudi verjetnost, da povišana teža ostane tudi po ukinitvi "krivega" zdravila.
Pretehtati je treba vse argumente za in proti zamenjavi in predvsem takoj začeti z aktivnim in zdravim načinom življenja. Pri izgubi povišane telesne teže zaradi antidepresivov namreč veljajo isti principi kot pri debelosti zaradi povečanega vnosa hrane.

lp
Citiraj
Panika
Pozdravljeni,
pet mesecev jemljem cipralex. Trpim za panično motnjo. Približno dva tedna se je moje telo bojevalo in navajalo na to zdravilo.
Jemljem eno tableto 10 mg in sicer zvečer. Na začetku sem se zelo potila, celo telo mi je drgetalo, nisem mogla razsodno misliti, zobe sem zelo tiščala skupaj, panika pa se je pojavljala v še hujši obliki.
Po dveh tednih pa se je vse skupaj umirilo in takrat sem ugotovila kako lepo je lahko življenje.
Sedaj pa se je pojavil drug stranski učinek in sicer ugotovila sem, da sem se od začetka jemanja cipralexa pa do sedaj zredila za 7 kg. Sedaj pa ne vem kaj naj naredim, ali naj grem k svoji zdravnici in jo prosim za druge AD-je, ker če se mi bo teža tako višala bo postalo že kritično. Povečal se mi je tudi apetit. Kaj narediti? S tabletami ne bi rada prenehala, ker se bojim ponovitve napadov panike.
Prosim za odgovor in hvala lepa.
Citiraj
A. Winkler
Če potenje preneha, ko ne jemljete zdravila potem je težko reči, da to ni stranski učinek. Če prav razumem imate po treh letih zdravljenja brez zdravil ponovno težave, torej se boste morali obrniti na psihiatra (razpon antidepresivov, ki vam jih lahko predpiše osebni zdravnik je majhen), da vam bo predpisal ustreznejšo terapijo.
V vmesnem času pa lahko raziskujete kako se ljudje znajdejo s podobnimi težavami na spodnjem linkulp
Citiraj
Prosim za odgovor tudi jaz
Hvala za odgovor. Vendar kako ugotoviti zakaj prihaja do teh težav, ki pa dejansko so navzoče samo takrat, ko jemljem cipralex ozr. asentro. Res je, da na začetku jemanja cipralexa, ni bilo potenja, pojavilo se je potem. In takoj, ko sem nehala jemat cipralex se je tudi potenje in prebujanje prenehalo. Kaj pa bi potem to lahko bilo? Ali bi morda lahko to potenje ob cipralexu nakazovalo kakšno drugo bolezen v meni, ki pa ne pride do izraza, ko ne jem cipralexa? Zdaj, ko ga ne jem, čutim tisto tesnobo, zelo hudo mi je in zelo trpim. Saj sama več ne vem kako si pomagat, nikakor. Prosim še za kak odgovor.
Citiraj
A. Winkler
Stranski učinki so navadno izraženi na začetku zdravljenja. Če se težave pojavijo po dveh letih jemanja bi vsekakor najprej izključila vse druge razloge.

lp
Citiraj
Prosim za odgovor tudi jaz
Tudi jaz bi vprašala v vezi s cipralexom. Jemala sem ga tri leta,potem pa sem v zadnjem pol leta ugotovila, da imam nočne mrzlice, polive in prebujanje natanko ob 2. uri zjutraj, prav zaradi cipralexa. Polivi so bili tako močni, kot bi me polil z vedrom in so me zelo ovirali. Zdravnik mi je predpisala asentro, katero sem pričela jemati po premoru s cipralexom. Ko sem pričela jemati asentro, se je ponovno ponovila ista zgoda. Prenehala sem z jemanjem, prosim povejte mi kaj naj storim, ker zaradi teh str.učinkov nisem mogla funkcionirat čez dan... vsat se moram ob 5h zjutraj, a nobeno noč nisem zaspala po 2.gi uri. Kaj naj storim?
Citiraj
A. Winkler
učinek je enak, brez skrbi.

lp
Citiraj
špela.....
najlepša hvala za odgovor, rada pa bi vas samo še nekaj vprašala.
Zdaj sem že dvakrat vzela cipralex zvečer in nisem imela težav z nespečnosjo, tudi čez dan je bolje, ker nisem toliko zaspana, kot takrat ko sem ga vzela zjutraj.

Zanima pa me, če je učinek zdravila enak oziroma če deluje zdravilo tudi čez dan, če ga jemljem zvečer, ali učinek že popusti do jutra.

lep pozdrav in še enkrat hvala!
Citiraj
A. Winkler
Predpisujemo ga zjutraj, ker je relativno pogost stranski učinek nespečnost. Načeloma stranski učinki minejo in ni nujno da so vsi enako izraženi pri vseh. Torej ne bo šlo drugače kot da sami preverite ali ga imate ali ne. Poskusite ga lahko jemati sredi dneva.

lp
Citiraj
špela.....
lepo pozdravljeni!

Jemljem cipralex zaradi anksioznosti ( 2 tedna polovička in danes je 1 teden odkar jemljem celo tableto). Stranski učinki so najhujši zjutraj slabost, omotičnost, odsotnost, občutek imam verjetno zaradi strahu, da bom kar padla skupaj, ker pa sem danes prvi dan v službi me te stranski učinki res zelo motijo pri delu. Čez dan se stanje izboljša, najhuje je zjutraj. Zanima me ali lahko vzamem tableto zvečer (zdaj jo jemljem zjutraj) in ali so učinki isti skozi dan, če se jo jemlje zvečer.In kdaj naj vzamem nasledni odmerek, v primeru da ga vzamem zvečer, če sem danes zjutraj pojedla tableto. ali naj to bo jutri zvečer?

Lp in hvala za odgovor
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.