Med.Over.Net

Odgovori: sanje

Pregled teme
Ružomberok
Včasih imajo sanje samo estetsko vsebino, se pravi, da so namenjene same sebi. Tako je vsaj pri psihično kolikor toliko zdravih ljudeh. Sanjati o istospolnem odnosu je na enaki ravni kot brati literarni tekst o tem. Nihče vam ne more podtikati istospolnih teženj. Človek lahko bere ali sanja, karkoli hoče. Večkrat sanje pokličejo v spomin nekaj, o čemer smo brali, tudi premišljali, a to ne pomeni, da je to karkoli narobe. Nič ne bi bilo narobe, če bi imeli istospolne težnje. Spolna identiteta ni tako enoznačna, kot si mislimo, ampak se ravna po pretežnosti. Veliko moških, mislim veliko več kot 7%, za katere velja, da so istospolno usmerjeni, ima istospolne izkušnje in nihče zanje ne more reči, da je to njihova pretežna spolnost, t.j. da so homoseksualni. Torej: Bodite veseli, da se vam je sanjalo nekaj zanimivega, nenavadnega, po vsem sodeč tudi lepega. Ne obremenjujte se s pomenom sanj. Saj niste nevrotik.
Citiraj
klarisa
Spoštovani g. Rejec,

vprašanje je bilo namenjeno g. Židaniku in za odgovor se mu najlepše zahvaljujem, prav tako tudi Vam za vse odgovore.

Lep pozdrav, Klarisa
Citiraj
Miloš Židanik
Spoštovani,
povezavo med sanjami in temi vsebinami lahko preberete skozi tukajšnja sporočila. Gre za miselni tok, ki so ga sprožile prav Vaše sanje. Ko človek reče, to sem že predelal, je potrebno dvakrat prisluhniti. Sem nekaj resnično predelal? Ali samo razumsko razumel in dal tisto na stran, ker si s tem ne vem kaj pomagati? Nekaj predelati pomeni doseči premik v lastni osebnosti in potem posledično zamenjati vedenjske vzorce, kar v Vašem primeru pomeni, da bi Vas privlačili drugačni ljudje, pri katerih se vedno isti zapleti ne bi več pojavljali. Sanje so sporočila našega nezavednega kaj smo spregledali čez dan. Kar smo čez dan rekli, to smo že predelali...
Lep pozdrav, Miloš Židanik.
Citiraj
Mag Vanja F.Rejec dr.med.psih
Spoštovana Klarisa,
da si bomo povsem na jasnem, boste morali napisati, komu je namenjeno vaše tokratno vprašanje.Svoje stališče do možne zmotne interpetacije sanjskih vsebin pa sem že nekajkrat povdaril.
Citiraj
klarisa
Spoštovani,
hvala tudi za to Vaše razmišljanje. Glede pomanjkanja starševske ljubezni in zamenjave ljubezni s spolnimi odnosi imate povsem prav - to so stvari, ki sem jih že predelala.
Me pa zanima - če Vas lahko prosim še za en odgovor - kakšno zvezo imajo moje sanje (če sploh kakšno) z zgoraj omenjenim?

Lepo Vas pozdravljam,
Klarisa
Citiraj
Miloš Židanik
Spoštovani,
manjka nadaljevanje Vašega razmišljanja. Problem je v tem, ker je težko voditi neko razmišljanje preko tega foruma. Te sanje in odnosi, ki jih vzpostavljate, imajo izvor v Vaši osebnosti, ki je ne poznam. Zato tipam v megli, kar počnem zelo nerad, ker to bolj spominja na prerokovanje kot na kaj drugega. Če pa s tem pisanjem prebudim v Vas zanimanje za Vaše notranje dogajanje, pa toliko bolje. Zato pač tvegam, da bo moje razmišljanje povsem mimo.
Odnosi, ki jih vzpostavljamo, niso naključni, ampak rezultat predhodnih življenjskih izkušenj. Način, kako jih vzpostavljamo je način, ki nam je pomagal najbolje priti skozi ključne življenjske situacije. Problem je takrat, ko se zapletamo v vedno iste odnose z vedno istim tipom ljudi in vedno istimi zapleti. Razumel sem, da se to dogaja Vam: Vas privlači točno določen tip moškega in to ni naključje.
Kako to?
Kot otroci potrebujemo oba starša, ki sta za nas vedno tu, da nas imata rada in da imata rada drug drugega. Preko tega lahko dobimo občutek, da smo dobri takšni kot smo, da smo ljubljeni takšni kot smo, preko tega dobimo občutek varnosti in stabilnosti v medsebojnih odnosih, ki nas spremlja skozi življenje. Iz Vašega pisma razumem, da imate še vedno veliko potrebo po ljubezni in da ljubezen zamenjujete s spolnostjo. Da skušate preko obljube spolnosti priti do ljubezni, ki jo pravzaprav potrebujete - starševske ljubezni. Tu je ta ključni trenutek, ki sem ga omenil - glede na to, da Vas ne poznam, je verjetnost, da sem s svojim razmišljanjem povsem mimo, zelo velika. Zato je bolje te vsebine razčistiti v pogovoru. Sam sem se pustil zapeljati Vaši prošnji po dodatnem pismu. Če pa gredo moja razmišljanja v pravo smer, pa gre za to, da odkrijete v sebi odgovor na vprašanje kdaj in ob kateri priložnosti ste razvili ta način vzpostavljanja medosebnih odnosov in kaj Vam je ta način prinesel. Morda Vam precej prinaša še danes in tako je vredno razmisliti ali bi se mu želeli odpovedati. Na tem mestu je pa seveda že toliko različnih poti, tako da je prav, da to sporočilo končam in nadaljevanje prepustim Vam. Najbolje pa je seveda, da predelavo teh vsebin opravite v družbi terapevta v pogovoru v živo.
Lep pozdrav, Miloš Židanik.
Citiraj
Mag Vanja F.Rejec dr.med.psih
Spoštovana Taja,
na vaše voprašanje sem že odgovoril pod naslovom "sanje".
Citiraj
Mag Vanja F.Rejec dr.med.psih
Spoštovana Taja, pojavu pravimo somnambulizem (po domače hoja v snu)Pri tem je zavest delno izključena, po pravilu se tudi spomin na dogodke ne ohrani.Potreben bo obisk pri psihiatru ali nevologu ( naročiti in vrednostiti je treba namreč posnetek EEG.ja).Somnambulizem v zreli dobi je lahko posledica blažje nevrološke disfunkcije, ki jo je mogoče učinkovito zdraviti.
Citiraj
taja
Spoštovani,
prosim Vas za pomoč pri razlagi nekega dogodka.Z prijateljico sva se poleti odpravile na počitnice (prvič sami).Ponoči pa se je ona zbujala jaz pa takoj za njo saj mene zbudi vsak šum, ko se je zbudila je ustala in me gledala z zelo izbuljenimi očmi in me panično spraševala kdo sem, ko sem jo poslala spat me je ubogala.Zjutraj pa se ni ničesar spominjala.To se je ponavaljo vsako noč.Enkrat pa je bilo huje.Nekje okoli 2h ponoči se je začela zverinsko dreti in 3 sekunde za tem se je pognala iz postelje proti balkonu, panično je odprla balkonska vrata, jaz pa sem se pognala za njo in jo ujela 1 meter pred ograjo (bili sva v 7. nadstropju) tam sva se ruvale še 5 minut, dobila je nekakšno "nadnaravno moc" saj sem bila jast zjutraj polna modric in ureznin, lahko si mislite kakšen šok je bil to zame, ampak pustiva zdaj to, ko se je končno malček je zaslišala moje prošnje, da naj gre spat, ulegla se je na posteljo in sem tam vsa bledična tresla se kakšni 2 minuti.Čez pol ure je sledil še en "izpad" (podoben).Protu jutru se je zbudila še enkrat in začela božati steno in ponavljati:"Končno dokončano!"Meni pa je bilo vsega skupaj dovolj in sem jo vprasala, ce spi.Ona pa je bruhnila v smeh, ko se je umirila je zelo izbuljila oči in dejala z takšnih "hudobnim" glasom:"Ja".Zjutraj se ni spominjala ničesar. To se je dogajalo vsako noč (14 dni).Po vrnitvi sem govorila z njenimi starši, povedali so mi da to ni nič takega saj to doživlja že od 11 leta.Enkrat naj bi celo skoraj zapustila hišo v takem stanju, toda so jo pravočasno ustavili.Spi z mamo saj se drugače preveč prestraši in drugega ne prepozna in se ga boji (kot tudi mene ni prepoznala, pa jo poznam od otroštva).V takem stanju ima odprte oči , se pogovarja z mano in tudi razume kar ji hočem rečt, me uboga, ampak je tudi zelo nasilna.Mislim, da potrebuje pomoč, ketero pa starši kot ona odklanjajo.Jaz tisto noč nevem kako sem jo ustavla, ko se je končalo nisem vedla ali naj si pokličem zdravnika ali kaj, ker mene je skoraj kap, nisem doživela česa hujšega od tistega.Imela sem cele krvave roke, kar nisem niti opazla, zmeraj se sprašujem kaj bi bilo če se jaz ne bi zbudila.
Zelo bi vam bila hvaležna če bi mi vsaj malo pomagali z diagnozo, ker ji želim pomagati in nočem, da bi si kaj naredila, sebi ali komu drugemu.
Najlepša hvala ; Taja
Citiraj
taja
Spoštovani,
prosim Vas, da mi pomogate razumeti prijateljičino obnašanje (če je to sploh še obnašanje).Opisala bom dogodek od letos, ko sva se prvič odpravili skupaj na dopust.Prvo noč se je prijateljica zbudila (jaz pa takoj za njo saj se zbudim ob vsakem šumu) okoli 2h 3h zjutraj in vstala, me gledala (z zelo izbuljenimi očmi) ter me začela panično spraševati kdo sem (poznava pa se že od otroštva), sprva se mi je zdelo to dogajanje smešno in sem jo poslala spat, ubogala me je.To se je ponavljajo vsako noč (zjutraj se ona dogajanja ni spomnila), ko pa je neko noč najprej začela zverinsko kričati cez 3 sekunde se je pognala iz postelje in tekla proti balkonu, ko sem se jaz zbudila je že neučakano odpirala balkonska vrata, še preden sem se zavedla kaj se dogaja je že bila odzunaj, hitro sem se pognala za njo in jo še pravočasno ustavila (bile sva v 7. nadstropju), ograja balkona pa je segala le do pod pasa.5min sva se ruvali na balkonu, ko se je končno malo pomirila in slišala moje prošnje, da naj gre spat, to je tudi storila.Mirno je spala kakšno urico potem se je začela spet tresti in kmalu za tem je umirjeno ustala in si začela oblačiti kopalke, ko sem ji obrazložila, da je noč in da nemorem iti z njo na plažo, je skočila na mojo posteljo in mi zabrusila, da sem ji to obljubila, gledala me je z izbuljenimi očmi in razumela vse kar sem ji rekla, pogovarjala se je z mano,zato ne razumem kako je to lahko počela v spanju.Tiste noči se je zbudila še enkrat, se usedla in božala steno ter dejala, dokončno končano.Zjutraj, ko se je zbudila mi je samo dejala da se ničesar ne spominja in ni hotela verjeti dogodkom.Podobne "izpade" je imela vsako noč (14 dni), zadnjo noč pa mi je bilo dovolj in ko se je ustala in me gledala sem jo vprašala, da če spi, ona se je samo počasi usedla na posteljo se začela smejati in dejala, da ja.Zjutraj se spet ni spomnila nič.Po vrnitvi sem razložila staršem vse kar se je dogajalo.Oni so samo rekli da to ni nič takega, in da se to dogaja tudi doma in da more spat z mamo ,ker se drugače prestraši in nobenga drugega sploh ne prepozna, rekli so mi tudi da je enkrat že skoraj odšla od hiše v takem stanju in da hvalabogu, da so jo pravočasno ustavili.Moje mnenje je, da to ni čisto normalno (to se ji dogaja že od 11 leta).Ona in starši pa pomoč zavračajo, saj mislijo da pomoč potrebujejo le nori.
Zelo bi bila hvaležna če bi mi vsaj malo pomagali, da bi vedela za kaj se sploh gre, saj bi ji rada pomagala, je le moja zelo dobra prijateljica in nočem, da bi se ji kaj zgodilo.
Najlepsa hvala.
Taja
Citiraj
klarisa
Spoštovani g. Židanik!

Tudi Vam se za Vaše razmišljanje najlepše zahvaljujem.
Napišem naj le še to: oseba v sanjah me na nikogar ne spominja, videla nisem niti njenega obraza.
Tudi sama o teh sanjah veliko razmišljam in si jih poskušam razložiti: menim, da si jih razlagam tako, kot je nakazal dr. Rejec in kot ste sanje razložili Vi, namreč:
trenutno sem s svojim ljubezenskim življenjem (v najširšem smislu) popolnoma nezadovoljna, pa tudi v prejšnjih zvezah nisem bila najbolje. Moški so me imeli večinoma le za objekt svojega poželjenja (seveda je razlog oz. krivda v meni, ker sem to dopustila!, njih ne obsojam) - v intimnem odnosu z njimi mi je manjkala nežnost, prava bližina, čutenje (seveda me niso čutili, ne intimno ne kompleksno kot osebe), varnost itd.
In ko si svoje sanje razlagam, se tudi jaz najbolj nagibam k odgovoru, da sem ženska v njih pravzaprav jaz sama: da torej ljubim samo sebe tako, kot bi želela, da bi me ljubil moški (z ženskimi lastnostmi, kot pravite Vi: z nežnostjo itd.) ali pa kot bi jaz ljubila žensko, če bi bila moški (kar pa seveda nisem in se tudi v telo, pa tudi psiho moškega ne znam vživeti - zato pa tudi ostajam ženska (oz. v svojem - ženskem - telesu), ki v sanjah ljubi žensko oz. je vloga lahko tudi obratna: ta neznana ženska ljubi mene: s tem "ljubi" oz. "ljubim" mislim to oz. želim povedati to, da oseba prevzame aktivnejšo vlogo, druga pa bolj pasivno - se "pusti ljubiti").

Zelo bi bila vesela še kakšnega Vašega mnenja oz. razlage tovrstnih sanj.

Najlepše Vas pozdravljam,

Klarisa
Citiraj
Mag Vanja F.Rejec dr.med.psih
Spoštovani kolega,
vsekakor drži, da psihiatri nismo razlagalci sanj, KLIENTOVE ASOCIACIJE NA NJIHOVO VSEBINO pa predstavljajo material za tekoč psihoterapevtski proces,ki neredko nato izzove " aha-efekt". Ta je posledica klientovega asociativnega prizadevanja in se pojavi spontano, poskusi interpretacij sanj s strani terapevta, posebno, če gre za njegove nezavedne lastne projekcije, pa lahko nastanek aha efekta in s tem uvida v klientovo notranje doživljanje ,ne samo odložijo apak tudi preprečijo.
Citiraj
Miloš Židanik
Spoštovani,
sam se ne strinjam s tezo, da se sodobna psihiatrija z razlago sanj ne ukvarja. Nekateri psihiatri imajo več, drugi manj afinitete za delo s sanjami. Moje stališče je, da so sanje enako pomemben material za obravnavo kot katerekoli druge vsebine, ki posameznika vznemirjajo. Pogosto na površini vlada zatišje (nekonfliktni medosebni odnosi, stabilno socialno-ekonomsko stanje, zadovoljujoče delo), sanjski material pa sporoča, da nekaterih vsebin le še nismo uspeli razrešiti. Ključ do razumevanja sanj ni v psihiatru, niti ne v sanjskih knjigah, pač pa v osebi, ki je sanje sanjala. Pri konkretnih sanjah, ki ste jih navedli, je možno razmišljati v več smeri. Predvsem je pomembno, če Vas ženska, ki ste jo sanjali na koga spominja. Če ne, če Vas občutek, ki ste ga čutili ob njej spominja na nek občutek kdaj prej v Vašem življenju. To je potem le prvi korak v analizi sanj. Kar se tiče vprašanj glede istospolne usmerjenosti: razvoj naravne seksualnosti gre od usmerjenosti vase preko istospolne usmerjenosti do usmerjenosti v partnerja drugega spola. To pomeni, da ima nekaj homoerotičnih impulzov vsak od nas. Drugo pa je, da same sanje tega še ne sporočajo. Ženska v Vaših sanjah ste lahko tudi vi sami. Ali pa moški, ki ga poznate, pa pri njem pogrešate ženske lastnosti, kot je npr. nežnost. To so seveda moje asociacije, ki lahko skrenejo pozornost, služijo pa samo ilustraciji, da vsebine sanj ne moremo direktno prevesti v vsakodnevno doživljanje.
Lep pozdrav, Miloš Židanik.
Citiraj
Mag Vanja F.Rejec dr.med.psih.
Spoštovana Klarisa,
fantazije o istospolnih praktikah, se lahko pojavljajo tudi v budnem stanju, kot prisilna misel v okviru obsesinvno-kompulzivne disfunkcije in ne pomenijo nujno tudi stvarno prisotne tovrstne spolne usmerjenosti, še več ,takšne misli vzbujajo intenzivne občutke krivde.Nič nenavadnega ni, če se taka vsebina pojavi nato tudi v sanjah, kar pa seveda ne pomeni, da ima sanjalka DEJANSKO istospolna nagnjenja.
Citiraj
klarisa
Spoštovani dr. Rejec!

Hvala za odgovor - mislim oz. upam, da razumela, kar ste mi želeli povedati.

Pa vendar bi Vas lepo prosila, če mi lahko odgovorite na vprašanje, ki sem Vam ga zastavila, namreč: Ali so istospolno obarvane erotične sanje pri ženskah pogoste oz. ali so sploh normalne? In še to, prosim (če razlagamo konkretne vsebine - kljub temu, da ste napisali, da jih sodobna psihiatrija ne razlaga več): Ali takšne sanje (lahko) pomenijo, da ima ženska, ki jih sanja, istospolna nagnjenja?

Za odgovore se Vam najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav,

Klarisa
Citiraj
Mag Vanja F.Rejec dr.med.psih
Spoštovana Klarisa,
razlaga sanj po Freudu je nekako iz mode, saj je vnašala preveč fantazijskega sveta samega interpreta in se sodobna psihiatrija S KONKTRETNMI VSEBINAMI ne ukvarja, sklepam pa da ste z nečem v svoji aktualni situaciji nezadovoljni.Premislite malo o tem , kakšen je vaš dan in skušajte tisto, kar vam ni všeč izločiti.Če boste zadeli pravo, bodo tudi sanje " odgovorile"
Citiraj
klarisa
Spoštovani dr. Rejec!

Pred nekaj dnevi se mi je v sanjah že drugič (v pol leta) zgodilo nekaj, česar si ne znam razložiti (ali pa se bojim razložiti?!).
Sanjala sem, da se ljubim z žensko, neznanko, brez imena: spomnim se le, da je imela v sanjah dolge kodraste lase, spomnim se njenih prsi in spolovila - vem torej, da je bila ženska.
Stara sem 28 let, trenutno samska, sicer sem imela zadnjih 14 let tri resne, nekajletne zveze in nekaj krajših avantur (z moškimi, da ne bo pomote!).

Prosim Vas, če mi lahko razložite, kaj pomenijo sanje, v katerih se ljubiš z istospolnim partnerjem.
Ali so takšne sanje pri ženskah pogoste?

Najlepša hvala.

Klarisa
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.