Med.Over.Net

Odgovori: Povečana psihična občutljivost zjutraj

Pregled teme
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

napotnico za psihoterapijo, če imate indikacije, dobite od psihiatra.

Lep pozdrav,
Citiraj
Jaša1
Ok, hvala za informacije. Zanima me samo še, ali je pod kakšnim pogojem mogoče dobiti psihoterapijo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, če bi jo res rabil?
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

razumem vaše strahove in verjetno vam ne pomaga, če vam rečem, da delodajalec nima vpogleda v vaše zdravstvene podatke. Za oceno nesposobnosti za delo je potrebno biti dejansko nesposoben, in obisk pri psihiatru še zdaleč ni razlog za invalidsko upokojitev.
Vsak je odgovoren za svoje zdravje, in se odloča samostojno kaj je zanj najbolje. Svetovanje po spletu ima nedvomno velike omejitve in nikakor ne more nadomestiti pregleda pri zdravniku.

Lep pozdrav,
Citiraj
jaša1
Daniela_Fiket je napisal/a:
Vi verjetno ne veste, kakšna stigma je, če prideš enkrat do psihiatra. Že zdavnaj bi bil pri psihiatru, če ne bi bilo te grozne stigme, zato pa sprašujem raje tukaj. Pa ne gre samo za to, kaj bo rekla vas. Na obdobnih zdravniških pregledih, na katere me pošlje delodajalec, je v vprašalniku, ki ga dobim vsakič za izpolniti, rubrika, ali sem se že zdravil pri psihiatru, ali uživam kakšna zdravila za psiho. To so zelo moteča vprašanja in odvračajo ljudi od tega, da bi sploh šli k psihiatru, saj lahko zaradi odgovorov na ta vprašanja delodajalec vidi, da si bil pri psihiatru ali pa na medicini dela, prometa in športa rečejo, da nisi sposoben za delo, ki ga opravljaš, navedeno pa pomeni izgubo dohodkov. Pri nas so tudi invalidske pokojnine žalostno nizke, tako da si prisilne predčasne upokojitve nikakor ne želim.
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

dovolj dobar razlog je že to, da vas skrbi in se sprašujete ali je to potrebno zdraviti. Preko spleta to ne moremo rešiti, zato sem vam svetovala obisk zdravnika, da se zadeva razčisti.

Lep pozdrav,
Citiraj
jaša1
Ali je vpliv na mojo funkcionalnost že to, da s svojo slabo voljo in čemernostjo (ki se kaže kot čemerna mimika, drugačen ton govora) povzročim, da se ljudje okoli mene začnejo jeziti name? Je to dovolj, da lahko govorimo o tem, da slabše funkcioniram in je torej podan razlog, da poiščem zdravniško pomoč?
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

na osnovi teh podatkov ni možno ugibati kaj so možni vzroki vaših težav. Če vam opisano provzroča hudo trpljenje ali vpliva kakorkoli na vašo funkcionalnost, preverite pri zdravniku, ali so prisotni kakšni drugi znaki duševne motnje. Brez pregleda ni diagnoze.

Lep pozdrav,
Citiraj
jaša1
Spoštovani,

vljudno prosim za vaše mnenje o naslednjem.

Zjutraj, ko se zbudim, sem bolj občutljiv na vse frustracije kot kadarkoli čez dan. Npr. zjutraj, ko se zbudim, grem v kuhinjo in ugotovim, da sem zvečer pozabil pripraviti vodo za čaj, npr. in takrat postanem tako napet in jezen, da bi najraje zakričal ali pa s čim lopnil po kuhinjskem pultu in včasih to tudi naredim. Naj še dodam, da imam zjutraj ponavadi poln mehur in si ga potem olajšam, ko grem na malo potrebo. Ali bi bila ta moja večja jutranja občutljivost lahko povezana s tem, da mi je neudobno zaradi polnega mehurja ali gre za kaj drugega? Naj še dodam, da se mi to ni zgodilo enkrat ali nekajkrat, ampak se mi to dogaja že zelo dolgo - en dan bolj, drugič manj. Vljudno prosim za informacijo, kaj bi to lahko bilo? Je kaj takšnega, kar je treba zdraviti? Je to za psihiatra ali katerega drugega zdravnika?
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.