Med.Over.Net

Odgovori: Obravnava pri psihiatru?

Pregled teme
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

ne pri nas, ne drugje na svetu (izjeme do Nemčija in Avstrija) MKO ni priznana diagnoza. Ni priznana zato, ker niso jasni kriteriji na osnovi katerih bi jo diagnosticirali, raziskave niso pokazale, da bi šlo dejansko za telesno bolezen in so dokazi bolj v smeri psihosomatske bolezni. Žal, te so velikokrat precej dolgotrajne in trdovratne za zdravljenje in ni čudno, da vam hospitalizacija ni pomagala. Osebno bi jo obravnavala kot eno od somatoformnih motenj, odvisno od simptomov ki so prisotni pri vsakemu posamezniku posebej.

Lep pozdrav,
Citiraj
Glpoldi
Spoštovana ga. Daniela Fiket,
Sam sem zbolel za MKO pred desetimi leti. Zaradi specifike bolezni in nepoznavanja le-te v Sloveniji sem pretrpel zelo veliko in to samo zato ker sem verjel in zaupal "stroki".
Ker sem pač tak, da sem želel najti rešitev, ozdraveti oz. biti sposoben za delo, sem poizkusil tudi zdravljenje na psihiatriji. Žal zdravljenje, razen nekaj drugačnih pogledov na svet, na Multiplo kemično preobčutljivost ni imelo učinka.
Edina rešitev je, kot je že gospa Ema Mušič dejala, izogibanje snovem oz. aerosolom, ki mi povzročajo težave.
To bi bilo enostavno, če nebi bili odvisni tudi od okolice, partnerjev, otrok, prijateljev,...
Zakaj Avstrija, Nemčija,... priznavajo MKO Oz. MCS kot bolezen Slovenija pa ne?
V Nemčiji, Angliji,... zdravijo MKO že 30let pri nas pa ni specialista, ki bi nas obravnaval. Ali morda je že?
Zanima me vaše mnenje in predlogi?
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,
Če prav razumem, vi nimate odločbe sodišča o obveznem ambulantnem zdravljenju. To pomeni, da nimate obveznosti hoditi na obravnavo. Zdravljenje bi bilo nujno, če bi vi, zaradi resne duševne bolezni, nekoga ogrožala (vključno sebe). Iz vašega sporočila to ni razvidno.
Kar se tiče diagnoze MKO, ni res da je v Sloveniji nepoznana, je pa tako, da sta v celem svetu samo dve državi (Nemčija in Avstrija) ki je priznajo kot uradno diagnozo. Drugod je to nepriznana diagnoza in zato je v Sloveniji res ne bodo upoštevali. To pa ne pomeni, da ne bodo upoštevali vaših težav, ki so nedvomno prisotne, samo poimenovali jih bodo drugače.

Lep pozdrav,
Citiraj
aj78
Lep pozdrav

Stara sem 39 let in sem bila zaradi svojih tezav in dveh izrecenih besed prisiljena in proti svoji volji zaprta na oddelku psihiatricne bolnisnice. Ker je bilo proti moji volji sem zahtevala odvetnika, dobila komisijo in po dveh dneh odpuscena iz oddelka.
Naj sedaj bolj podrobno opisem za kaj se gre.
Novembra se mi je zaradi barvanja las in vdihavanja barve razvil sidrom multiple kemicne obcutljivosti. Skratka reagiram na raznorazne mocne disave, barve, topila, dim, plin z nevroloskimi simptomi. Prihaja tudi do dusenja v pljucih kar je bilo slisno tudi v dezurni... neznacilno zozanje bronhijev. Ker zadeve ne poznajo. Skratka simptomi so ojacan voh in reakcije ob vdihavanju kemikalij ali jemanju zdravil. Ko sem govorila z svojo osebno zdravnico po telefonu je ona na daljavo ocenila da imam psihozo in da so moje reacije in voh namisljeni. In tako sem na dom dobila resevalce, njigova ocena je bila da ne kazem znakov psihoze ali depresije. Ampak sem mogla it z njimi. Na psihiatriji so me zadrzali in smo cakali komisijo. Neodvisni psihiater je prav tako ocenil da ne gre za psihozo, mogoce za zelo blago depresijo ker sem bila po porodu enkrat ze depresivna. Ampak da ni nobene osnove za pridzanje. Da sem pogovorna, zavestna normalno izrazam custva, da znam biti tudi kriticna ko je treba... skratka vse drugo kot psihoza. Sem se pa strinjala oziroma sem sama predlagala da bi hodila k psihiatru ampak ne zaradi mojih tezav z kemikalijami ampak zaradi tezav v komunikacijo med domacimi... ker ne poslusajo. Po odpustu iz psihiatrije sem poiskala pomoc glede tezav v tujini in sicer v nemciji na kliniki ki je podprta z strani drzave, se pravi jo krije zavarovalnica in se ze vrsto let ukvarja z bolniki z multiplo kemicno obcutljivostjo. Naredili so preiskave in ugotovili da imam blokade v drugi fazi razstrupljanja, pomanjkanje encimov za razgradnjo kemikalij in to je pogoj za multiplo kemicno obcutljivost. Dobila diagnozo MKO poleg se ostalih 9 diagnoz. Od pomanjkanja vitaminov, do alergije, intoleranc na veliko vecino zdravil, hrane....
Moje vprasanje pa je sledece ali ste ze kdaj slisali za MKO?
Ali moram hoditi k psihiatru na obravnavo? V odlocbi sodisca pise da se strinjam z ambulantno obravnavo nikjer pa ne pise da je nujna. Ne razumite me narobe, nimam popolnoma nic proti psihiatrom, ko sem bila depresivna sem sama poiskala pomoc, ne zelim pa da me nekdo sili, da se zdravim psihicno, ko pa gre za fizicno bolezen, sicer v Sloveniji popolnoma nepoznano, niti ni mogoce dobiti diagnoze, kaj sele zdravnika. In glede na to da imam sedaj diagnoze iz nemcije ali jih bodo v Sloveniji upostevali?

Hvala
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.