Med.Over.Net

Odgovori: Skrivanje diagnoze

Pregled teme
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

to ni nobena taktika, ali terapija. Ena možnost je, da svojci menijo, da je boljše da se o tem ne govori. Druga možnost je, da imate vi občutek, da vam nekaj skrivajo, dejansko pa vam ne skrivajo ničesar. Jaz tega ne morem vedeti. Mislim, da je najbolj varno, da zaupate svojem psihiatru.

Lep pozdrav,
Citiraj
skrivanje
Ok. Bom se tole vprasal. Nek pacient ima neko hudo dusevno bolezen in druzinski clani to tudi vedo ampak pred njim pravijo da ni nic da si samo domislja. Ali je to eticno? Kako se imenuje tej taktiki oz terapiji ali ima kaksno posebno ime?
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

pacient lahko postane nasilen do sebe ali drugih zaradi svoje bolezni. Zunanji dejavniki lahko nasilje sprožijo. Sicer je vaše vprašanje preveč splošno, ampak se v takem primeru, počaka, da je pacientovo zdravstveno stanje dovolj dobro, da lahko razume in sprejme diagnozo.

Lep pozdrav,
Citiraj
skrivanje
Zdravo, zakaj bi pa pacient postal nasilen do drugih, zakaj bi pacient naredil samomor? Kdaj se pa taksnemu pacientu pove diagnozo? Lp
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

etično je v primeru ko ocenimo, da bi ta informacija provzročila resno škodo pacientu (recimo, da bi poskušal samomor, ali postal nasilen do drugih). V praksi se to dogaja izredno redko. Moje izkušnje so, da če imamo s pacietom dober odnos, in če pristopimo empatično, je velika verjetnost, da bo tudi diagnozo sprejel brez velikih pretresov. V veliki večini primerov je poznavanje svoje bolezni in načinov zdravljenja izredno pomembno in je ključen napovednih uspeha pri zdravljenju.

Lep pozdrav,
Citiraj
skrivanje
V katerem primeru psihiater skriva diagnozo pred pacientom? Ali je to etično?
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.