Med.Over.Net

Odgovori: Zelo slabo spim - kako naj si pomagam?

Pregled teme
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

seveda, je še možnost višanja odmerka Mirzatena na 45mg, če pa ni zadovoljivega učinka, bo potrebno preizkusiti druge možnosti. Obvezno si preberite tudi pravila higiene spanja (pravkar pripravljam članek na to temo) in jih dosledno, ampak res dosledno izvajajte. Včasih je pomaga spremeniti življenjske navade, seveda, to ni v vseh primerih dovolj, ampak ne stane nič...

Lep pozdrav,
Citiraj
nemir in nespečnost
Pozdravljeni!
Spet se oglašam jaz, ki imam težave s spanjem. Zadnjič mi je psihiatrinja predpisala še Sanval in mi rekla, naj jih vzamem po potrebi. Še nadalje pa spijem eno tablete Mirzatena zvečer. Mirzaten mi ne pomaga! Ne morem spati, imam nočne more, tako kot na začetku. Če vzamem polovičko Mirzatena in en sanval, spim približno pet ur in to se mi zdi krasno. Ampak kaj, ko je v zavojčku samo dvajset tablet. Tista noč, ko ne vzamem Sanvala, je spet obupna. Brez spanja, ali pa po par minut spanca s hudimi nočnimi morami. Psihiatrinjo imam naslednji teden. Zadnjič mi je rekla, da mi bo predpisala Mirzaten 45 mg (sedaj jemljem 30 mg).
Sem že čisto obupana! Cele noči vstajam, hodim na WC, pripravim si mleko, spanca pa ni in ni. Imam občutek, da se mi bo zmešalo.
Hvala že vnaprej za odgovor in lep pozdrav,
nespečnica
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

vi ste med tistimi 30% ljudi pri katerih izbrani antidpresiv nima učinka. Na sreči jih je še veliko na voljo in sem prepričana, da se bo tudi za vas našla rešitev. Žal, to so takšne stvari pri katerih ni hitrih rešitev in je potrebno kar nekaj potrpežljivosti in vztrajnosti. Vseh pravil higiene spanja se že držite?

Lep pozdrav,
Citiraj
nemir in nespečnost
Pozdravljeni, gospa doktor. Ponovno se oglašam.
Pri zadnjem obisku v juliju mi je psihiatrinja dala novo zdravilo - poleg Mirzatena in sicer Oksazepam belupo 10 mg. Zvečer pred spanjem tako vzamem še polovičko Oksazepam belupo. Torej eno tableto Mirzatena in polovičko Oksazepama. Zdi se mi, da sem ponovno na začetku mojih muk. Mirzaten tako jemljem že več kot tri mesece.
Spet ne spim. Zvečer ne morem in ne morem zaspati. Vrtim se iz enega položaja na drugega, včasih je ura tudi ena in pol ali dve zjutraj, ko še ne spim. Potem me le vzame in spet se mi pojavljajo te moreče sanje. Zjutraj se zbudim popolnoma povožena in utrujena. Danes je npr. tak dan, ko sem tako utrujena, da sem le s težavo nekaj skuhala in pospravila. V obraz sem zelo bleda, imam temne podočnjake. Pravijo, da Mirzaten povzroča požrešnost in velik apetit, pri meni se to ni zgodilo, jem normalno, verjetno še manj kot prej. Imam občutek, da mi Mirzaten enostavno ni prijel. Pri psihiatrinji sem naročena konec avgusta. Kaj naj pričakujem? Strah me je, da mi nobena zdravila več ne bodo prijela. Povrh vsega sem zelo občutljiva na zdravila in mi pogosto povzročajo tudi hudo alergijo.
Za Vaš odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

en mesec jemljete Mirzaten, vendar samo 2 tedna celo tableto, a ne? Torej, odmerek ki ga zdaj jemljete in je terapevtski odmerek, učinkovit za depresivne in anksiozne simptome, ni še prejel. Za učinek je treba počakati vsaj 4 tedne, še bolje 6. Dokler ne prime, si pomagajte z Loramom, kot vam je svetovano. Če ne bo Mirzaten pomagal, imamo še druge možnosti, brez skrbi.

Lep pozdrav,
Citiraj
nemir in nespečnost
Spoštovana gospa doktor!
Po dolgem času se oglašam. Konec aprila sem bila pri psihiatrinji in ji povedala za svoje težave. Predpisala mi je antidepresiv Mirzaten 30 mg ter polovičko Lorama (pred spanjem). Štirinajst dni sem jemala polovičko tablete Mirzatena, potem sem prešla na celo tableto. Počutje čez dan je boljše, še vedno pa ne spim dobro. Res je sicer, da Loram prelomim še na četrtinko, vendar mislim, da bi mi moral že Mirzaten pomagati. Npr. včeraj sem vzela celo tableto Mirzatena in polovičko Lorama, pa kljub vsemu nisem in nisem mogla zaspati. Čudno se mi zdi, ker me eno uro potem, ko vzamem Mirzaten uspava in ne morem več stati pokonci.
Zdaj sem že malo obupana. Zdaj jemljem Mirzaten že več kot 1 mesec in mislim, da bi antidepresiv že moral prijeti. Bojim se, da ne bom nikoli več spala. Vsak večer grem spat s strahom, ker spanca ni in ni od nikjer. Če gledam npr. mojega moža, on se samo uleže, zapre oči in že ga ni več. Moje psihiatrinje zdaj ni, je na dopustu, zato sem se obrnila na vas za nasvet. Kaj mi lahko še povrne spanje? Bom še kdaj spala normalno?
Naj povem, da čez dan ne spim, niti ne grem počivat, zvečer sem utrujena.
Že vnaprej hvala za odgovor in lep dan vam želim!
Citiraj
Daniela_Fiket
Oglasite se še kaj, javite kako vam gre!

Lep dan še naprej!
Citiraj
nemir in nespečnost
Gospa doktor, najlepša hvala za odgovor!
Ko malo razmišljam, mislim, da so za moje psihične težave krive zdravstvene težave, ki me pestijo zadnje čase in zaradi njih nimam več normalnega življenja. Letos bom stara 60 let, zgleda, da me daje tudi hormonsko neravnovesje. Neprestano me sili na vodo in me tudi peče. Včeraj sem bila na urgenci, ker nisem mogla zdržat. Dobila sem antibiotik. Poleg tega pa še tisto nadležno kašljanje ponoči, ki mi je vzelo spanec. Zaradi vsega skupaj filozofiram in se bojim, kaj še bo, da se vsega skupaj ne bo dalo pozdravit.
S svojimi problemi nočem obremenjevati niti moža, niti mojih (že) odraslih otrok. Nočem jim greniti življenja. Bom pa šla do osebne zdravnice. Tako moje počutje traja že od marca naprej. Imela sem že različne krize v življenju, vendar je vse šlo nekako mimo. Toda ti občutki strahu in tiščanja v prsih so res nekaj drugačnega.
Še enkrat hvala in lep pozdrav.
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

izguba volje, jokavost, težave z koncentracijo, psihomotorični nemir, nespečnost, izguba apetita, vse so to lahko simptomi depresije. Če so se pojavili kot posledica prebolevanja hujše bolezni, je lahko tudi to vzrok. Izključiti je treba tudi možnost, da gre za posledico zdravljenja, porušenega hormonskega ravnovesja, ali karkoli drugega. Antidepresivi pridejo v poštev, če motnja traja dlje kot 14 dni in ni posledica žalovanja ali drugega stresnega dogodka. Tudi v teh primerih je včasih koristen. Vsekakot vam priporočam ponovni obisk osebnega zdravnika in odprt pogovor o vseh vaših težavah.

Lep pozdrav,
Citiraj
nemir in nespečnost
Še enkrat hvala za vaš odgovor. Bila sem pri osebni zdravnici, povedala sem ji za težave. Predpisala mi je eno škatlico Sanvala, povedala pa mi je, da se teh zdravil navadiš in te zasvojijo. Ponoči sedaj sicer kolikor toliko spim (s Sanvalom), ampak zjutraj sunkovito vstanem in sem nemirna čez cel dan. Tišči me v prsih in sili me na jok. V hiši težko zdržim, če pa že sem v hiši, si stalno iščem neko delo. Zunaj se počutim boljše. Sama pri sebi opažam, da je z menoj nekaj narobe, da ni tako, kot mora biti. Ne morem gledati televizije (nekoč sem uživala pri gledanju filmov), ne morem brati (časopisi kar gredo mimo mene, križank ne morem reševati), skratka ne morem se skoncentrirati.
To je pri meni nenavadno, saj me je vedno veselilo ogromnih stvari, lahko sem se zamotila s čimerkoli (npr. tudi s šivanjem), sedaj pa kot da ne bi nikjer imela obstanka.
Imam tudi neke sicer manjše zdravstvene težave, ki me delajo nervozno. Navzven delujem mirno. Izgubila pa sem celo apetit, kar se mi ni zgodilo še nikoli.
Ali naj grem ponovno h osebni zdravnici, jo prosim, da mi predpiše antidepresiv? Bi morala iti h psihiatru? Ne vem, kaj naj, sem že čisto obupana. Hvala, če ste prebrala. Upam, da mi še enkrat odgovorite. Lep pozdrav.
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

uspavala (Sanval) so sicer učinkovita, ampak jih lahko koristite samo občasno, saj se lahko hitro navaite na njih in potem ne učinkujejo več. Morda bi bilo koristno preveriti zakaj ste tako nemirna po noči, a vas kaj skrbi, ali vas kaj drugega zbuja, o čem premišljujete. To je tudi lahko simptom depresije. V tem primeru bi antidepresiv pomagal. Vendar zdaj samo ugibam, svetujem vam pregled pri osebnem zdravniku ter upoštevanje navodil higiene spanja (tudi dobite pri osebnem zdravniku ali tudi na spletu- mislim, da sem jih že enkrat vse napisala).

Lep pozdrav,
Citiraj
nemir in nespečnost
Pravzaprav nikoli nisem ne vem koliko spala. Vedno sem vstajala zelo zgodaj, pravzaprav celo življenje. Zdaj sem v penziji in zjutraj bi lahko spala. Žal spim zelo slabo. Spat grem običajno okrog 11. 00 ure, ponavadi hitro zaspim, zbudim pa se že pred polnočjo, nato sem budna do enih, dveh, treh. Vmes me daje strašen nemir, vstanem iz postelje, pridem v dnevno sobo, hodim, telovadim, včasih začnem brisati prah, nič ne pomaga, da bi se umirila. Pripravim si mleko z medom, spijem. Nato spet hodim, pričnem moliti, da bi se umirila, ampak tudi tega ne morem. Potem grem spet v posteljo, se vrtim sem in tja in ponavadi zjutraj za nekaj časa zaspim. Čez dan sem - ne vem kako, polna energije. Cel dan sem v gibanju. Veliko sem tudi zunaj, peljem psa, čistim po hiši, pospravljam, pečem, kuham, danes sem oprala zavese po celi hiši, skratka, stalno sem v akciji in se čudim, kako da ne morem spati, saj sem vendar utrujena. Ko se dan nagiba proti večeru, postanem nemirna, spet me je groza noči in si mislim, spet ne bom mogla spati.
Kako naj si pomagam? Včeraj sem prosila sorodnika, da mi je dal par tablet Sanvala, zvečer sem vzela pol tabletke in sem hvala Bogu kolikor toliko dobro spala, vmes sem se samo dvakrat prebudila.
Hvala, če ste prebrali in hvala za odgovor.
Citiraj

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.