Odgovori: Alventa

Pregled teme
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

Psihoterapijo "na napotnico" izvajajo nekateri psihologi v zdravstvenih domovih in pri koncesijskih ambulantah. Nažalost, psihoterapija je v osnovi draga (kratkoročno gledano), zato zavarovalnica plačuje tovrstne storitve v zelo omejenem obsegu. Ker so srečanja v koncesijskih ambulantah preredka in običajno ne dovolj redna, se veliko ljudi odloča za samoplačniško opcijo, kar jim tudi omogoča, da psihoterapevta izberejo in tudi zamenjajo, če jim ne ustreza. Kakorkoli se odločite, preverite, ali je izbrani psihoterapevt ustrezno izobražen, ker je na trgu ogromno samozvanih psihoterapevtov ki imajo v osnovi zelo pomankljivo znanje. Zato bodite zelo previdni.

Lep pozdrav,
Citiraj
Savage
Pozdravljena, tudi sama sem ravnokar dobila to zdravilo. Nimam še izkušenj z njimi. Moje vprašanje je drugo. Pravite, da je psihoterapija soudeležena pri napredku pri raznih motnjah. Jaz se s tem strinjam. Ampak kdo pa koncesijsko dela psihoterapijo? Vem, da so ure zelo drage, od 50 eur dalje. Jaz si tega ne mroem privoščit, želim pa postat zdrava. Lp. S.
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

kolikor vemo, do danes o the zadevah, so vzroki za psihične motnje različni. En delež je naša genetska občutljivost za določene težave, in je pač tako, da ko je pritisk prevelik, poči na najšibkejši točki. Drugo, kar je pomembno, je psihološki dejavnik, in sicer, kako se s pritiski spopadamo, kakšen nam je system vrednot, ali se sprejemamo kot vredno človeško bitje brezpogojno, tudi če nismo pridni, uspešni in popolni. In na koncu, še socialni vpliv, ker je "pritisk" običajno zunanji, velike delovne obremenitve, družinske obveznosti, pomanjkanje spanca in premalo zabave in sprostitve, vse so to zunanji dejavniki, ki sicer niso vzrok težav, jih pa lahko sprožijo.
Kako boste problem reševal je zdaj naslednje vprašanje. O antidepresivih in njihovi pomembni vlogi v zdravljenju določenih motenj sem že velikokrat pisala. Morda ne bo odveč tukaj ponoviti.

Antidepresiv nam pomaga da naredimo pot od točke A do točke B. Točka A je točka v kateri smo doživeli zdravstvene težave, do točke B, v kateri teh težav ni, je treba prehodit trnovo pot, ki je včasih toliko trnova in smo mi toliko že šibki, da rabimo pomoč (v obliki antidepresiva).
Vi ste v prvi epizodi, pravilno ocenil, da rabite pomoč, ste prehodil del poti, in ste mislili, da ste na cilju. Očitno niste bili, ker se je vse ponovilo.
Torej, vprašanje ni toliko, ali vam bo dolgoročno jemanje antidepresivov škodilo, je bolj ali bo potrebno antidepresive jemati doživljenjsko?
Verjetno ste slišali, da ima kombinacija farmakoterapije in psihoterapija najboljše razultate v zdravljenju depresivnih in anksioznih motenj. Zato vam priporočam, da si poiščete psihoterapevta, s katerim boste še enkrat "šel čez" in ko dosežete točko B, tam tudi ostal.

Lep pozdrav,
Citiraj
obiskovalec***
Pozdravljeni še enkrat,
hvala za Vaš odgovor.
Torej, da pojasnim, zakaj sem Vam napisal moje vprašanje. Pred dvema letoma sem imel zelo močne glavobole, vrtoglavico, občutljiv sem bil na zvok. Ker pregledi niso pokazali nič posebnega (nekaj na žalost so pokazali, vendar ti niso povzročali glavobolov) in ker nisem bil sposoben za delo in normalno funkcioniranje, me je osebna zdravnica poslala k psihiatru. Sam sem šel tja s težkim srcem, saj vsi vemo, kako s(m)o stigmatizirani tisti, ki obiskujemo psihiatra. Naj povem, da še zdaj nisem povedal nekaterm prijateljem, da jem antidepresive, ker me je enostavno strah, kako bodo odreagirali. Z nekaterimi pa se o tem lahko pogovarjam in sem tudi ugotovil, da so jim ta zdravila dobro "znana" in so jih tudi oni že uporabljali.
Psihiater mi je predpisal omenjene antidepresive, ki so mi zelo pomagali. Po manj kot mesecu dni sem se vrnil v službo (ki je kar stresna in odgovorna) in od takrat nisem bil odsoten niti dneva. Ko sem popolnoma prišel k sebi, sem se začel ponovno ukvarjati s športom, družim se tudi s prijatelji, pri vsem me podpira tudi moja partnerka. Tudi pri spolnosti ni bilo nekih pretiranih težav.
Po približno desetih mesecih, sem po nasvetu psihiatrinje, prenehal jesti tablete in sem bil nekaj časa brez njih (več kot pol leta). Pred nekaj tedni so se mi intenzivno zopet začeli pojavljati glavoboli in zopet sem začel z uživanjem Alvente.
Zaradi tega sem Vam tudi pisal, ker se bojim, da bodo te tablete dolgoročno negativno vplivale na moje telo. Bojim se tudi, da mi več ne bodo zadostovale in bom mogel jesti še več tablet (vem, da ne moreš postati odvisen od antidepresivov). Naj povem, da si zelo želim biti brez njih. Spremenil sem tudi neke vzorce vedenja, prav tako se ne sekiram za stvari, ki niso pomembne, vendar očitno to ni dovolj. Kot pa sem že napisal, mi je partnerka v veliko pomoč in me podpira.
Za konec morda samo še eno vprašanje: Ali imate veliko pacientov, ki so imeli antidepresive (lahko tudi večkrat) in so sedaj brez njih že kar nekaj časa?
Upam, da nisem bil predolg. Hvala.
Citiraj
Daniela_Fiket
Pozdravljeni,

ne zdi se vam prav. Alventa je venlafaksin, antidperesiv ki ga pod različnimi komercialnimi imeni zelo pogosto predpisujemo. Na slovenskem trgu obstajajo še Effectin, Faxiprol, Venlafaksin Actavis in še nekateri ki niso na pozitivni listi. Znani stranski učinki venlafaksina so povišanje srčnega pritiska in hepatotoksičnost ki je odvisna od odmerka (nad 225 mg). Opisani so tudi stranski učinki s strani prebavnega sistema ter spolne motnje (to opažamo pri vseh "serotoninskih" antidepresivih.

Torej, zdravilo je dokazano učinkovito, kar se varnosti tiče, pri tako nizkih odmerkih nas stranski učinki ne skrbijo. Če bi se karkoli pojavilo, se obrnite na lečečega zdravnika.

Lep pozdrav,
Citiraj
obiskovalec***
Pozdravljeni,
kot sem že v naslovu napisal, me zanima več o teh antidepresivih. Se mi zdi, da psihiatri ne predpisujejo veliko teh antidepresivov in raje predpišejo druge. Kakšne izkušnje imate Vi z njimi?
Predvsem me zanima, kako vplivajo ti antidepresivi na zdravje dolgoročno npr. več kot 10 let (jetra, ledvice). Sam jemljem eno tableto zjutraj 75 mg.
Hvala za Vaš odgovor.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.