Med.Over.Net

Odgovori: Zakisanost telesa

Pregled teme
scuka87
Zdravo prosim za pomoč.Mislim da ima zakisano telo kolikor vidim po teh simptomih.Ali pomaga uporaba bazičnih praškov ( recimo ta Bazični prašek dr. Jacobs, 300 g )

Prosim za odgovor

Hvala
Citiraj
misa komar
Pozdravljena,

najbrž sem čisto premalo jasno razložila in se bom potrudila, da bo mogoče bolj razumljivo:

Biologija je zelo kompleksna. Ko govorimo o organizmu in njegovih pojavih, si vsi ljudje večinoma predstavljamo pljuča, ali prebavila, ali kri, ali srce, ali žile, ali jetra, ali...- pač, enega od organov. Ponavadi se največkrat spomnimo in povezujemo težave s tistim organom, s katerim imamo mi sami težave.

Malokdaj se kdo spomni ali pa ve, da so vsi naši organi sestavljeni iz osnovne "opeke" - to so celice. Te celice so si v cca 70% delovanja popolnoma enake. RAVNO TA ENAKOST celicam (ki jih je na 100 in 100 milijard) omogoča, da so povezane v organe in da ti organi med seboj tudi komunicirajo.

Že celice morajo med seboj komunicirati, da lahko naš organizem kot celota dobro deluje. Vse te komunikacije so v bistvu metabolni procesi. Celice ne morejo komunicirati z besedami. Komunicirajo s prevodnostjo e-dražljajev. Ti elektrončki pa ne morejo kar sami od sebe "plavati ali se premikati" med celicami. Te elektrončke prenašajo po celici in potem tudi med celicami različne molekule in ioni.

Ti prenosi se lahko zgodijo zaradi fizikalnih pojavov (osmoregulacija), predvsem pa s pomočjo energije.
Torej, da vsaka celica sploh lahko deluje - se pogovarja in opravlja svoje naloge, potrebuje to celično gorivo (ATP molekule).
Poleg tega potrebuje še navodila - kaj, kako, komu,kdaj mora nekaj narediti.
TAKO sta v celici KLJUČNEGA POMENA dva organelčka (mitohondrij, kjer se tvori energija in jedrce, kjer se nahaja naša DNA, genetski zapis,ki pove, kaj in kdaj mora početi vsaka naša celica).
Brez njiju se mašinerija celice ne premakne. TO VELJA ZA VSE CELICE ENAKO, in je čisto vseeno ali govoriva o koži, srcu, želodcu,....

Torej, Celica ves čas tvori energijo (ATP), da lahko dela (več ko ima dela, več energije mora tvoriti), in ob tem se tvorijo nerabni produkti (ROS), prosti radikali, ki jim primajkuje elektronček. Ti radikali so zelo agresivni in takoj ko se tvorijo, začnejo v svoji bližnji okolici iskati "žrtev", da ji ukradejo ta elektron. Ta "žrtev" je vedno tisti ion ali molekula, ki ima ne nekem mestu slabo pritrjen elektron. In potem ga ukrade. Tako naredi to molekulo ali ion spremenjeno in s tem neuporabno. Ta molekula ali ion je bil-a namenjena nekam;imela je neko funkcijo v tej ogromni kompleksni verigi komunikacije v celici.

Večkrat ko se zgodi, da taki ROS pokradejo elektrončke, več takšnih neuporabnih molekul dobimo v celici. In to povzroča spremembo v delovanju in tudi v strukturi celice.

Te spremembe merimo-opazujemo z različnimi metodami, tehnikami, diagnostiko.
Merimo pa lahko
-koncentracije različnih antioksidantov, ki jih telo samo tvori (glutationi, vodikov peroksid,ATP, razl. peroksidaze,.....),
- pri tem se v celici tudi spreminja pH, zato lahko merimo tudi pH.
- ravno tako lahko opazujemo morfološke, strukturne spremembe celice.


Nekatere metode - tehnike merijo zelo občutljive spremembe ( konc. razl. endogenih antioksidantov), druge pa merijo manj občutljive spremembe (vi tudi veste, da vam velikokrat krvna slika pokaže bp, vendar se v organizmu že začenjajo neki degenerativni znaki).
In glede na način opazovanja teh sprememb in kaj opazujemo, so te pojave poimenovali oksidativni stres, potem hipoksija, ali izraz, ki jo javnost še najbolj pozna zakisanost.

V bistvu - ker so biološki procesi v celici med seboj zelo povezani in se dogajajo hkrati in sprožajo domino efekte, sinergične pojave, ne moremo enega procesa popolnoma ločiti od drugega. Zato pa je bilo zapisano, da, ko govorimo o
HOMEOSTAZI, HIPOKSIJI, OKSIDATIVNEM STRESU ali ZAKISANOSTI da v bistvu govorimo o isti stvari

(Free Radicals in Biology and Medicine, 2009, Biology of Ageing 2007 - sta samo dva izmed mnogih novejših učbenikov, ki sta bila napisana po l.2006 in ki sta predstavila kompleksnost vseh teh pojavov; in da v biologiji ne moremo več ločevati enega procesa od drugega, ko govorimo o celici).

Vedno bolj tudi medicina priznava, da je človek prišel v obdobje, ko z zdravili "obvladuje" mikrobe in s tem infekcije (pa tudi to mu uhaja iz rok), da smo v zadnjih desetletjih obvladali krvožilna obolenja, ki so bila vzrok visoke smrtnosti, da pa prihajamo v obdobje "skrivnostnih" kompleksnih avtoimunih in rakavih degeneracij. To so tiste degeneracije, ki jih z ustaljeno diagnostiko ne razpoznamo, ne znamo identificirati in obvladovati.
Ravno tako vemo, da so se te degeneracije pojavile zaradi načina življenja. Tako po letu 2006 ( ko so v bioloških znanostih padle stare dogme in so postavili čisto nove paradigme, nova spoznanja o delovanju celičnih sistemov in s tem organizma) vedno bolj govorimo o EPIGENETIKI: da je vsak človek unikum in da glede na svoj genetski zapis vsak posamezni organizem deluje in se tudi odziva v isti okolici nekoliko drugače. In tako si z leti in desetletji "pridela" neke težave-degeneracije. Največkrat si "pridela" težave na tistih organih (lahko je samo eden, a ponavadi jih je več), ki so pri njem "genetsko šibki".

ZATO pa je tako pomemben NAČIN ŽIVLJENJA, saj se vsak organizem
(ki je sestavljen samo iz milijard in milijard celic, ki rabijo enako hrano, da lahko opravljajo svoje naloge, da rastejo, se zdravo starajo, odmrejo in da se ponovno rojevajo iz matičnih celic. Kakšne naloge - to pa ima vsak organizem zapisano v svojem genomu. In genom - DNA ima vsak organizem sebi lasten. Zato imamo mi vsi različne potrebe, ker pač DNA daje nekoliko različna navodila. Danes že vemo, da je veliko ljudi alergičnih na neko hrano; da nekatere hrane sploh ne morejo prebaviti, da so količine zelo pomembne - nekaterim lahko pojedo veliko hrane, drugim to zelo škoduje. Vemo tudi, da so nekateri organizmi kronično dehidrirani, pa ne vemo zakaj, tak organizem potrebuje veliko več vode.....)
vsakodnevno gradi in troši, medtem ko dela, nam služi. In če v telo vnašamo za njega neprimerno hrano, potem bo začel dajati opozorila, da mu to ne ustreza. Ta opozorila pa pošilja v različnih oblikah. Že spet od vsakega posameznika in njegovega dednega zapisa (genoma) odvisno.

Enako velja za rekreacijo, pravilno gibanje. Gibanje ni pomembno samo za lepo postavo. Gibanje je izrednega pomena za dobro prekrvavitev - prehranjevanje celic in hkrati za boljši in učinkovitejši pretok limfe.
Ravno tako je življenjsko važno SPANJE in POČITEK. Samo v času spanja se lahko regenerirajo možgani in ponovno reprocesirajo.

S PRAVILNIM NAČINOM ŽIVLJENJA lahko ponovno vzpostavimo ravnovesje v delovanju celic, če začnemo poslušati in upoštevati OPOZORILA našega telesa pravi čas! Če ga pa zanemarjamo, potem se iz opozoril sčasoma razvijejo grde in neprijetne poškodbe, ki lahko vodijo v kronična degenerativna obolenja.
IN PRVO in NAJBOLJŠE "ZDRAVILO" JE, ko najprej poskrbimo za spremembo v svojem načinu življenja še pravi čas! Ko poiščemo tiste napake, ki jih delamo (v prehrani, gibanju, spanju, počitku, naporih umskih,....) in ko jih začnemo odpravljati. SPREMENIMO naše "grde" navade ali spremenimo tiste navade, ki našemu organizmu ne ustrezajo. ZATO je dobro spoštovati vse svoje pomanjkljivosti-šibke gene (epigenetika). Seveda genov ne moremo spremeniti. In življenje je velikokrat nepošteno do marsikoga. Zato je medicina, ki nam pomaga, da obvladujemo naše hibe. A največ za te hibe lahko naredimo prav mi sami.
Danes smo ljudje še preveč pod vtisom, da bo medicina poskrbela, ko bomo zboleli. Saj obstajajo zdravila, s katerimi lahko pozdravimo neko bolezen, degeneracijo. Medicina ima resnično veliko orodij za pomoč, a najmočnejše orodje za obvladovanje svojega zdravja imamo mi sami.
KO upoštevamo 5 osnovnih bioloških načel*, potem lahko tudi bolezen ali degeneracijo, ki smo si jo razvili, obvladamo in imamo pod kontrolo. In potem nam ne bo potrebno vsakodnevno uživati veliko zdravil, niti obiskovati zdravnikov.

Upam, da ni bilo predolgo, predvsem pa upam, da sem bila razumljiva,

lp m

*Bodite VI in ŽIVITE SVOJE SANJE !
NEKAJ osnovnih RESNIC, ki jih NE SMEMO POZABITI, če hočemo imeti pod kontrolo svoje zdravje, staranje, pričakovanja!

1/ Nikoli ne pozabimo, DA SMO ENKRATNI.
Samo JAZ imam te lastnosti, ki se samo meni v nekem okolju izražajo tako, da sem to jaz. Prijatelji, znanci, mnogi drugi so mi lahko zelo podobni a NISO ISTI.

2/ Vsakemu od nas teče njemu lastna biološka ura (genom človeka).
Tekom življenja je biološka ura enkrat hitrejša, drugič se lahko malo ustavi. Zato se nam v času življenja procesi odraščanja, dozorevanja in staranja različno hitro dogajajo. BREZ PANIKE! Spremembe, ki jih lahko opazimo in občutimo, se ne dogajajo v mesecih, temveč v letih. Spremembe običajno opazimo na vsakih 7 do 10 let. Temu pravimo staranje.

3/ Biološka ura vsakega posameznika ni imuna na zunanje dejavnike, okolje (epigenetika, vpliv stresov na genom).
Ti dejavniki lahko pospešijo ali upočasnijo našo biološko uro.

4/ Zavedajmo se, da se v organizmu hkrati dogaja milijon aktivnosti (sinergija bioloških procesov).
Tako NE OBSTAJA samo ENA ČUDEŽNA tabletka ali EN ČUDEŽNI gib, da imamo pod kontrolo svoje telo. Najbolj ga imamo pod kontrolo, ko upoštevamo to kompleksnost našega telesa ; to je kombinacija »samo moja PRAVA DOZA koktajla«: hrane, pijače, zabave, dela, rekreacije, počitka in SPANJA ! In ta kombinacija ne velja za mojo znanko!

5/ Zapomnimo si, da se ves čas, vse življenje SPREMINJAMO.
Pa čeprav ne spreminjamo navad in ne zamenjamo okolja. Zato je ISTA kombinacija »samo moja PRAVA DOZA koktajla (hrana, telovadba, zabava, užitki, obleka, zdravila,...) v enem življenjskem obdobju za mene odlična in deluje, v drugem življenjskem obdobju ne bo imela nobenega učinka, enkrat pa je lahko celo neprimerna in škodljiva.

Pod kontrolo se imajo in so ZMAGOVALCI tisti ljudje, ki se ZNAJO POSLUŠATI in ki UBOGAJO svojo biološko uro. To so ljudje, ki so VZTRAJNI, POTRPEŽLJIVI in REDOLJUBNI.
Citiraj
pupa83
Pozdravljeni!

Mene pa zanima, na podlagi česa pravite, da so ZAKISANOST ali HIPOKSIJA ali OKSIDATIVNI STRES ali rušenje HOMEOSTAZE vse eno in isto. Vsak osnovni medicinski učbenik (mogoče celo biologija za srednje šole) vam bo povedal, da to nikakor ne drži!!! Da sploh ne omenjam pojma zakisanost... Zdravi ljudje (pa četudi smo zaprti ali pod stresom ali imamo težave z želodcem...) imamo vedno relativno stalen pH krvi! V nasprotnem primeru imamo hude težave, ki se jih nikakor ne da reševati s hrano. Nisem še videla nikogar, ki bi v acidozi ležal v bolnišnici in bi ga rešili s prehrano in dodatki.
Prosim povejte, če se motim...
Citiraj
misa komar
Lepo bodite, m
Citiraj
brinamar
Bom poskusila seveda!
Najlepša hvala za izčrpen odgovor.

Brina
Citiraj
misa komar
Pozdravljena,

ja, to je posledica dolgoletnih podvrženosti različnim stresnim situacijam.
Z leti se nam spreminja celični metabolizem, ravno zaradi raznoraznih stresnih dejavnikov (od čustvenih dražljajev, do okoljskih - hrana, vreme, radiacije, kemikalije.....). In posledica je, da celice ne znajo več tvoriti nekaterih molekul. To so pa lahko encimi, ali hormoni, ali protitelesa, ali antioksidanti,ali.....katerakoli druga nam lastna molekula. Mi to v začetku niti ne občutimo, kasneje z leti se pa pojavijo simptomi, težave.
Temu največkrat rečemo in poznamo izraz: zakisanost organizma, ker je pH v celicah spremenjen. Strokovnjaki pa to povezujejo z dvema hkratnima pojavoma - hipoksičnostjo orgnizma in oksidativnim stresom, ki obadva skupaj povzročita spremembo pH v celicah..

In pri vas je očitno, da je vaše telo(celice) zgubilo sposobnost tvoriti nekatere presnovne encime; tako niste več sposobna razgradnje škroba, in najbrž nekaterih maščob. Prepričana sem, da ste že leta podvržena hipoksiji in oksidativnemu stresu, da vaše telo že leta ni sposobno energetskega ravnovesja in hkratnega razstrupljanja, čiščenja celic metabolnih smeti.

KAJ NAREDITI?
Najprej boste morala odkriti kaj povzroča vašemu organizmu stresno stanje ( čisto spodaj sem vam pripela kaj vse so stresorji).
Vseh stresorjev ne morete pdstraniti, saj ne morete kar zamenjati okolja.
LAHKO pa imate pod nadzorom te stresorje:

- od načina prehrane (zapomnite si nekaj: NIKOLI se ne prenajedajte samo ene ali nekaj različnih vrst hrane. Uživati moramo zelo veliko različnih vrst hrane, a v majhnih količinah. Majhna količina - to mi razumemo kot stradanje, a tako malo bi morali jesti, da ne bi organizma preveč zastrupljali. In večkrat na dan). Hrano boste morala prilagoditi vašim težavam in začeti kupovati organsko hrano, domačih proizvajalecv in vso tisto, ki ne vsebuje škroba in najbrž živalskih maščob (nasičene mašč. kisline). Nadomestite jih lahko s celim kupom druge hrane.
- piti je potrebno veliko navadne VODE, cca 1,5 l na dan. In četudi niste navajena, nič hudega. VSEGA SE lahko naučimo, samo času dajte čas. Recite si, da boste v 6. mesecih spremenila svoje slabe navade prehranjevanja v čim boljše.

- nujno morate uvesti tedensko aktivno rekreacijo. To ni dobro samo za lepo postavo, temveč je predvsem pomembno zato, da naše telo (ki je tako kot stroj) redno NAHRANIMO (to ga lahko samo s tem, da poženemo kri hitreje po telesu; ko srce dela hitreje, potiska močneje kri in jo tako dovede tudi do zelo oddaljenih delov - kot so možgani in okončine. Največkrat zaradi pasivnosti naši možgani kronično trpijo pomanjkanje kisika in hrane!!), ob tem pa se mišice močno napenjajo in potiskajo limfo po telesu (limfo po telesu poganjajo samo mišice; bolj ko je močan mišični tonus, bolje je naše telo preplavljeno z limfo; še posebej možgani in okončine). Limfa tako RAZSTRUPI, ODPLAKNE vse škodljive, nerabne celične smeti (ti so tudi eden od vzrokov, da prihaja do takšnih poškodb kot jih imate vi).

- in vsak večer, tik pred spanjem se poskušajte umiriti z mirnim globokim dihanjem, cca 5 do 10 minut. Tako vse "možganske cunamije" umirite in onemogočite, da bi povzročali škodo po telesu. Želodčne težave, težave prebavil, ki so pojavijo v odrasli dobi so največkrat posledica raznih psihičnih, čustvenih težav, motenj. To so v bistvu možganski dražljaji, ki povzročajo prave viharje v metabolizmu celic. Črpajo ogromno energije in puščajo za sabo veliko smeti. Posledično prihaja do energetskega izčrpavanja organizma, ki se kaže na različnih organih (odvisno kateri organ je pri vas "genetsko šibak"). Vi to občutite lahko kot zgago, pekoč, preobčutljiv želodec, težave s prebavo, vetrovi, ....napake v encimatskem delovanju, tanjša sluznica,....in še in še...

To so osnove, če hočete narediti resnično spremembo. Vedeti morate, da se tudi ne bo zgodilo takoj. Tudi te tegobe niso nastale kar čez noč, ampak ste jih kopičila nekaj let. Sedaj ste jih s svojim čutili šele začela čutiti, opažati. ENAKO boste odpravljala tegobe. Res vam toplo priporočam, da ste redoljubna, vztrajna in potrpežljiva, in če boste, boste ugotovila čez nekaj mesecev, predvsem pa čez eno leto in kasneje več let, da se vam stanje popolnoma umirja in da skoraj nimate več težav. Lahko se vam celo zgodi, da boste čez nekaj let ugotovila, da vam organizem ponovno tvori manjkajoče encime. A le, če boste vztrajala in bila redoljubna.

Predlagala bi vam tudi, da poskusite najprej s Cellfood Multivitaminskim sprejem, kasneje (čez cca 1 mesec) pa še z osnovnim Cellfood kisik za življenjem. Če se boste odločila, lahko na [email protected] napišete vaša vprašanja, ali pokličete na 031 278381. Lahko pa tudi vprašate v kateri od Sanolabor trgovin,ali izbranih lekarnah, ki Cellfood dobro poznajo (poglejte na www.cellfood.si pod Referenčne točke).

Verjemite mi, da lahko marsikaj izboljšamo, odpravimo. A zgodi se vedno tistim, ki vedo, da je zato potreben čas, redoljubnost in potrpežljivost in predvsem brez panike. Poskusite.
Če boste imela še kakšna vprašanja, se bom vedno potrudila najti odgovor,

lp m

1/ Želite upravljati svoje življenje? Soočite se s svojimi STRESORJI!

Na naš EDINSTVEN genom, ki nam diktira NAM LASTNO biološko uro vpliva nešteto raznoraznih stresorjev, dejavnikov (to je t.im. epigenetika, vpliv stresov na genom).
KAKŠNE bodo te spremembe, KAKO se bodo IZRAŽALE in KAKO se bomo z njimi SPOPRIJELI, je odvisno samo od nas samih.
NIKOLI ne POZABIMO, da smo zelo kompleksna bitja! Ko nas dalj časa tarejo čustvene težave, utrujenost, bolezni, malodušje, nezadovoljstvo NE KRIVIMO samo en dejavnik! Krivcev bomo našli kar nekaj, ki so prisotni že desetletja, pa se jih niti zavedali nismo!

Spoznajmo se s svojimi PETIMI vzroki stresorjev!

VEDNO UPOŠTEVAJMO, da MI, naš genom živi :
1. v nekem okolju, zemljepisni širini, ki ima svoje značilne podnebne lastnosti. Temperatura, vlaga, količina sončnih žarkov, stalno kozmično žarčenje, radioaktivno in elektromagnetno žarčenje, dolžina dneva in noči, onesnaženost okolja (vode, zraka in zemlje) s sintetičnimi kemikalijami, prahom, hormoni,antibiotiki,izpušnimi plini,....Vse to so stresorji in vplivajo na vsakega od nas RAZLIČNO!

2. v kulturnem OKOLJU, VZGOJI, ki nas zaznamuje že v zgodnjem otroštvu in oblikuje našo psihološko strukturo ali nam lastni JAZ.
Vse frustracije otroštva MI VSI nosimo vse življenje s seboj in zaradi njih v določenih okoljih, situacijah odreagiramo na določen način. Zato ISTA stresna situacija povzroči pri vsakem od nas zelo različne reakcije; od zelo negativnih, do zelo pozitivnih, od zelo eksplozivnih, do zelo pasivnih. Največkrat celo bratje in sestre razumejo in se odzovejo na isti stres zelo različno.
/ Dve osnovni kulturi vplivata s svojimi dejavniki, stresorji : kultura DRUŽINE – razgledanost, širina starih staršev in staršev, socialno ekonomski status družine, povezanost družinskih članov, način vzgoje, stališča,vrednote; in kultura ožjega in širšega OKOLJA - prijatelji, verska prepričanja, politično in gospodarsko dogajanje, služba/.

Ta dva dejavnika ves čas vplivata na naše počutje, zdravje. Največkrat ne moremo kar zamenjati okolja, službe, staršev. Lahko se jim izogibamo in naučimo spopadati z njimi.
VSAKODNEVNO VPLIVAMO na METABOLIZEM TELESA, na čim boljše delovanje naše biološke ure:
3. z vsakodnevno PREHRANO ki je osnova, da naša 24 –urna biološka ura, celični metabolizem dobi celo vrsto snovi in elementov (celične hrane), da deluje s čim manj napakami;
4. z vsakodnevno pravilno FIZIČNO AKTIVNOSTJO, ki se z leti in staranjem spreminja; vsakemu posamezniku primerno GIBANJE JE OSNOVA za dobro prehranjevanje in čiščenje celic vseh organov ( samo gibanje omogoča, da se po telesu optimalno pretaka celična hrana, kisik in prehranjuje tudi najbolj oddaljene organe / celice, hkrati pa odplakuje škodljive metabolne ostanke, celične smeti ). Z gibanjem se izboljšuje tudi vitalnost organov, čvrstost mišic. Mi to opazimo kot lepše, mlajše, bolj spočito telo,zato smo tudi bolj zadovoljni, veseli, bolj potrpežljivi, strpni;
5. v vsakodnevnih trenutkih sproščanja in SPANJA, ki so življenjsko pomembni in nujni, če hočemo, da možgani obdelajo vse informacije, ki so jih tekom dneva sprejeli in da se ponovno regenerirajo. Možgani so največji porabniki energije ( možgani potrebujejo povprečno 20 % vse energije za normalne aktivnosti, ko telo ni pod dodatnimi fizičnimi ali čustvenimi stresi), zato so tako zelo občutljivi na pomanjkanje kisika (hipoksija ali tudi oksidativni stres).
Tudi količina SPANJA in sproščanja se z odraščanjem in staranjem spreminja. In tudi vsakdo potrebuje NJEMU POTREBNO KOLIČINO spanja in sproščanja. Zato POZOR: »NI LENUH in MANJ PAMETEN nekdo, ki potrebuje 8 ali 10 ur spanja !«

Z uravnoteženo prehrano, pravilnim gibanjem in spanjem, ki je za vsakega od nas nekoliko drugačen, bomo skrbeli za energetsko ravnovesje ali HOMEOSTAZO tekom celega dneva.


2/ ZELO POMEMBNO JE TUDI, da vemo, da smo EDINSTVENI:
Poiščimo svojo dozo » KOKTAJLA« hrane, pijače, zabave, dela, rekreacije, počitka in SPANJA«!

NE OBSTAJA samo ENA ČUDEŽNA tabletka ali EN ČUDEŽNI gib, da imamo pod kontrolo svoje telo. Najbolj ga imamo pod kontrolo, ko upoštevamo kompleksnost našega telesa ; to je kombinacija »samo moja PRAVA DOZA koktajla«: hrane, pijače, zabave, dela, rekreacije, počitka in SPANJA ! In ta kombinacija ne velja za mojo znanko!

Za rak in nevrodegenerativne bolezni ( polinevropatija, multipla skleroza, Alzheimer, Parkinson,..) VEMO, da so epigenetskega izvora!
Danes strokovnjaki vedno bolj ugotavljajo, da sta rak in nevrodegenerativne bolezni kompleksnega izvora. Za razvoj je krivih veliko dejavnikov, zato ni enega recepta, ki bi veljal za vse ljudi enako !
Te bolezni so OPOZORILO našemu organizmu, da moramo spremeniti način življenja. ZAVEDATI se moramo, da smo uničili zdravo naravno okolje, ki je potrebno za rast in razvoj in delovanje naših celic (organizma)!


OHRANJAJMO zdravo, normalno okolje našim celicam:
1. Dovajajmo celicam pravo CELIČNO HRANO!
2. Z GIBANJEM in POČITKOM omogočamo, da se bo ta hrana pravilno uporabila pri delovanju celic. In hkrati učinkovito čistila vseh strupenih in nerabnih snovi !

1/ HRANA celic:
Iz hrane se gradi naš organizem, naše celice! Dobro se bo gradil in obnavljal samo,ko:

Vzdržujemo in razvijamo borbenost celic
Naše celice vseh naših organov so si v 70% delovanja ENAKE! Vse celice imajo velik potencial BORBENOSTI, ki ga omogočamo, vzdržujemo in razvijamo samo, ko celicam nudimo veliko različnih snovi v majhnih dozah.
ZATO VELJA, da je NAJBOLJŠA HRANA celicam VELIKO RAZLIČNIH SNOVI a v MAJHNIH DOZAH (raznovrstna prehrana večkrat na dan v majhnih količinah; in prehranska dopolnila – majhne doze veliko različnih snovi !).NE NAJEDAJMO SE ene snovi ali elementa, saj s tem rušimo normalno okolje in hkrati polenimo posamezne funkcije celice!
Homeostaza ali energetsko ravnovesje osnova za zdravo okolje celice
Vzdrževanje borbenosti celic omogoča tudi vzdrževanje energetskega ravnovesja ali HOMEOSTAZE! Ta se tekom celega dneva nekaj 100-krat poruši in vzpostavi. Samo možnost borbenosti, vitalnosti naših celic omogoča, da celice hitreje vzpostavljajo ravnovesje. Tako celice vzpostavljajo normalni pH (zakisanost organizma), normalno količino kisika (hipoksija ali oksidativni stres), ki so osnova za normalno zdravo okolje celice.
BORBENOST celic vzdržujmo vse naše življenje! In ne le nekaj tednov ali mesecev!!

2/ GIBANJE ( tek, rekreacija, športne aktivnosti) je osnova, da se po telesu pretakata kri in limfa!
Hrano moramo dovajati v celice in ob tem morajo celice odplakovati nerabne snovi, da ustvarjajo in ohranjajo zdravo normalno okolje za svoje delovanje; da se lahko ves čas branijo ali napadajo pred stresorji, da lahko rastejo, opravljajo svoje naloge in odmirajo, ter se ponovno rojevajo. Tako lahko naši organi dobro funkcionirajo in se posledično mi kot organizem počutimo zdravo, vitalno, mladostno,veselo, radoživo...!

S tekom in drugimi fizičnimi aktivnostmi pospešimo delovanje srca. Ta hitreje požene kri po telesu; tako nahrani tudi zelo oddaljene dele telesa, organe (možgani, okončine).

Ob gibanju se mišice gradijo, delajo, ustvarjamo dober mišični tonus. Mišični tonus pa je glavni motor za limfo, da preplavi naše telo in odplakne strupene in nerabne snovi (tudi iz možgan in zelo oddaljenih delov okončin).

Počitek in SPANJE
Možgani so tisti organ, ki skrbi za naše aktivnosti vse naše življenje. Možgani sprejemajo informacije, jih predelajo in naročijo določenim organom kaj morajo početi. Možgani lahko predelajo vse informacije in se ponovno energetsko regenerirajo samo v času, ko SPIMO.
Zato počivajmo in spimo, da omogočimo čim boljšo regeneracijo možganskih celic . S tem umirimo vse »cunamije« v možganih, čustvene dražljaje.

Izberimo sebi najprimernejšo obliko fizičnih aktivnosti, gibanja in sebi primerno količino spanja in počitka! Najpomembnejše mišice so največkrat tiste, ki so skrite in jih ponavadi sploh ne razgibavamo! Zato se ukvarjajte z več vrstami telovadbe, od pridobivanja moči, do vztrajnosti, in ne pozabite na RAZTEZANJE mišic!


3/ PA TUDI, DA SE VSE ŽIVLJENJE SPREMINJA TUDI NAŠ METABOLIZEM:
Času dajmo vedno čas !
Tekom življenja je biološka ura enkrat hitrejša, drugič se lahko malo ustavi. Zaporedje in s tem hitrost posameznih funkcij naših celic se ves čas spreminja. Zato se nam v času življenja procesi odraščanja, dozorevanja in staranja različno hitro dogajajo. BREZ PANIKE!
Spremembe, ki jih lahko opazimo in občutimo, se ne dogajajo v mesecih, temveč v letih. Spremembe običajno opazimo na vsakih 7 do 10 let. Temu pravimo staranje.
Citiraj
brinamar
Pozdravljeni,
zadnja leta in imam kar precej različnih težav z želodcem in posledično prebavo. Lansko leto sem bila na gastro in kolonoskopiji pa niso našli nič posebnega. Zdaj pa so iz blata ugotovili, da ne prebavljam ne škroba ne maščob? kaj naprej? kako si lahko sama pomagam? je to tudi pot v zakisanost telesa?

hvala za odgovor
Citiraj
misa komar
Želim vam, da čim bolj nadzirate svoje telo, pa se še slišiva/bereva,

lepo bodite
m
Citiraj
jtsjid
100x hvala
Citiraj
misa komar
Pozdravljena,

hvala vam za pohvalo. Sedaj je bilo nekaj tednov, vsak ponedeljek na MedOverNet pod Novicami objavljen eden od člankov, v katerem sem poskušala čim bolj enostavno in jasno razložiti kako KOMPLEKSEN je naš organizem in kako si lahko pomagamo, da smo čim dalj zdravi. In glavna težava pri degenerativnih procesih, staranju in razvoju kroničnih bolezni je ZAKISANOST ali HIPOKSIJA ali OKSIDATIVNI STRES ali rušenje HOMEOSTAZE = vsi ti izrazi pomenijo ENO IN ISTO. Samo odvisno je kateri strokovnjak vam ga razlaga in katero merilo so uporabili (to je tako kot če opazujete jabolko na drevesu s tal od spodaj navzgor, ali sedite v krošnji jablane in ga ravno tako lahko opazujete z vrha ali od spodaj ali od strani)

Mogoče boste razočarana, a ne morem vam odgovoriti klasično in kar priporočiti en Recept (ker ga ni), kot na primer:
- priporočam vam veliko svežega, domačega sadja (jagodičevje je zelo pomembno) in zelenjave, povrtnine, pustega mesa, rib, rastlinskih olj (olivno, bučno, laneno, repično,konopljino...), škroba in sladkorja (trsni, sadni) v manjših količinah, riž, proso, ajdova kaša in VELIKO NAVADNE VODE (cca 1,5 do 2l na dan!!), čaji naj bodo iz pravih čajevih lističev ali iz rastlinkih delov (v vrečkah kupujete največkrat mačka v žaklju).
- ne priporočam vam pa veliko mastnega mesa, kruha,testenin, salam, jajc, mleka in mlečnih izdelkov, čokolade in sladkarij, kave, pravih čajev, poživil, gaziranih sladkanih pijač, cigaret.

ZATO vam bom raje takole odgovorila:

Najbolj priporočljivo je, da se najprej zavemo:
1/ hrana predstavlja cca 50% vzroka ZAKISANOSTI
2/ premalo gibanja in čustveni stresi pa cca drugih 50% ZAKISANOSTI
GIBANJE je za organizem nekaj takega kot vi počenjate v svojem stanovanju - dnevno, tedensko ga čistite; enkrat ali dvakrat letno pa opravite generalno čiščenje. Če pa stanovanja ne čistite redno in temeljito, se umazanija nabira po kotih; srva jih ne vidite, a kasneje se ta svinjarija zažre in začne uničevati pohištvo, stene, tla. Pa lahko uporabljate še tako kakovostna čistila in metle in - a kaj ko premalokrat. ENAKO se dogaja v celicah (telesu). Ta umazanija (prosti radikali, uničeni encimi, hormoni, beljakovine...) se iz telesa lahko spere samo ob vašem učinkovitem gibanju (mišice, ko se napenjajo, potiskajo limfo; ta preplavi vse celice in jih splakne)

TOREJ, ko hočemo imeti "pod kontrolo" naše telo (ČIM MANJ ZAKISANO), moramo vedno poskrbeti (to pomeni vsak dan vse leto) za HRANO in GIBANJE in POČITEK !

- ČE bomo skrbeli samo za HRANO ( pa če bo ta še tako kakovostna, sveža, čista), vam lahko zagotovim, da bo učinkovito samo za kratek čas. Potem se bomo ponovno zakisali in ponovno se bo rušilo ravnovesje v organizmu!
In zapomnite si, da se ta zakisanost v organizmu (naših celicah) dogaja vsako minuto! In naše celice jo vsako minuto nevtralizirajo. In to vse življenje.

In tako kot sem vam zgoraj* napisala:
MANJ je VEDNO VEČ! Ne pretiravati z eno obliko hrane - prenajedanje z eno hrano je skoraj tako kot če se prenajedate zdravil.
(*ni potrebno da so velike količine, mora pa biti zelo veliko različnih snovi!! To je podobno kot rokodelec - če ima ob sebi dovolj različnih orodij in ne le ogromno število kladiv, potem lahko marsikaj popravi in postori po hiši. Če pa ima sama kladiva, bo lahko opravljal samo eno delo. In mogoče tistega opravila sploh ni potrebno opraviti)- PRI hranjenju pa moramo upoštevati :
1- mlad organizem potrebuje več kot starejši / naš metabolizem se ves čas spreminja. Na cca 7 do 10 let se spremeni tako, da mi s čutili to vidimo, občutimo. Zato je tudi HRANO (količino in vsebino) potrebno temu prilagajati.
2- ko smo FIZIČNO ali UMSKO zelo aktivni (porabimo veliko ATP-energije), takrat potrebujemo bolj kalorično hrano (več beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov)
3- poleti potrebujemo drugo hrano kot pozimi

VEDNO pa je dobro pojesti VELIKO vlaknin in popiti VELIKO navadne vode!


V dobri veri, da jeste samo pravo hrano, ALI SE ZAVEDATE kaj sploh pojeste!?
- Ko jemo maščobe, ali beljakovine ali vitamine, ali ogljikove hidrate moramo vedeti, da so lahko dobri, koristni za naše telo ali celo nasprotno - škodljivi.

Hrana, ki jo kupujemo v velikih nakupovalnih centrih (tudi na TV so končno začeli opozarjati),pa tudi pri preprodajalcih je velikokrat slabe kakovosti, neuporabna ali celo škodljiva.
/Hrana je velikokrat onesnažena s pesticidi, insekticidi, antibiotiki, hormoni, encimi, raznimi drugimi kemikalijami - zato, da hitreje zraste in je kakovostnejšega izgleda, dalj zdrži, bolj odporna na plesni, bakterije (gnitje)
Hrana je ravno tako osiromašena prvinskih elementov, saj jih zemlja iz katere raste, ne vsebuje več; velikokrat je zemlja popolnoma iztrošena, mrtva (ekologi na to že nekaj let opozarjajo).
Hrana niti ne dozori, ko se jo že pobere, skladišči in prevaža širom po svetu - saj imamo hrano iz Turčije, Argentine, Španije,....Takšna hrana ne vsebuje tistih snovi, ki bi jih morala. V Italiji zdravniki recimo opozarjajo kupce naj kupujejo sadje in zelenjavo, ki je sezonska in ki ni oddaljena več kot 300km od njihovega doma - takšno hrano lahko prepeljemo v enem dnevu!!


Zato je dobro vedeti od kod prihaja hrana, kako je pridelana,kako je skladiščena in kako dolgo je skladiščena. Mamljive marketinške embalaže, preprosta sporočila oglasov, ki nič ne povedo o VERODOSTOJNOSTI hrane ali dopolnil; potem zmožnost trgovcev (od trgovin, mrežnega marketinga,pa tudi v lekarnah ko kupujete dopolnila), da lahko spustijo cene istemu izdelku za 50%, 70% - ali se vprašate kakšna je res prava cena tega izdelka in kaj je potem drago in kaj poceni za vaše zdravje?.......

Tudi maščobe so različne, ravno tako beljakovine, ogljikovi hidrati, vitamini . Naše telo potrebuje vse! Ne samo eno obliko (spomnite se rokodelca zgoraj!). Samo ob določenem času potrebuje enih več, drugih manj.

ZATO BI VAM ZELO ENOSTAVNO PRIPOROČALA:
  • Jejte zelo raznovrstno prehrano, v manjših količinah (tako kot bi hotela malo stradati).
  • Upoštevajte podnebje in letni čas!
  • Ravno tako upoštevajte svoje umske, čustvene ali fizične aktivnost!
  • In ne pozabite, da se vaš organizem spreminja vsakih 7 do 10 let!

Torej, NI ENEGA UNIVERZALNEGA RECEPTA za VSE ŽIVLJENJE![/b]

EDINI RECEPT,ki ga vsem priporočam je:
Naredite si TEDENSKI URNIK prehranjevanja in gibanja, in TO na papirju
in ga spremljajte 6- mesecev!


Boste videla koliko grehov boste odkrila, ki so glavni krivci vaše prekomerne zakisanosti organizma.
lp m
Citiraj
jtsjid
Super ste tole zgoraj zapisali

jst bi pa vpršala, kakšno dieto ali pa kako naj se prehranjuje človek, ki ima zakisano telo? Kaj je najbolje, da je in čemu je priporočljivo, da se izogiba?
Hvala
in še 1x vse pohvale
Citiraj
micipica
Najlepša hvala za izčrpen odgovor.
Citiraj
misa komar
Pozdravljena,

res je, da so brusnice za nekaj dobre, a hkrati povzročajo nekaj slabega. TO VELJA čisto za vsako hrano, pijačo, telovadbo, sprostitev, veselje, žalost,....

IN VELJA, da smo vsak zase zelo unikalni, edinstveni. Zato tudi VELJA, da je za eno osebo ena snov dobra, a za drugo osebo lahko slaba. ENAKO velja za količine: eden lahko poje ali popije samo 1 požirek pa bo to za njega strup, drugi pa lahko popije cel liter, pa mu ne bo škodilo.
Zato ne more biti za vse ljudi vse enako dobro ali enako slabo. Zato ni pametno, da kar posnemamo nekaj, kar nam ponujajo oglasi ali je dobro za znanko.
/ Eni ljudje imamo dovolj nekih encimov, drugi jih sploh nimamo. Zato eni lahko jemo neko hrano, za druge bo to kup težav in celo škodljivo. Eni imamo dovolj obrambnih mehanizmov, drugi premalo. Zato za nekatere gripa ne predstavlja nobene bolezni, za druge je lahko smrtna...../


Biologija že dolgo ve , danes pa tudi zdravniki in nutricionisti vedno bolj povdarjajo:

Jejte majhne količine zelo veliko različnih snovi , in nekajkrat na dan! Tako je tudi brusnice uživati dobro, a ne se prenajedati brusnic. Brusnice nudijo samo nekatere snovi, ki jih telo rabi za obrambo pred oksidativnim stresom in da tako ne nastopi zakisanost. Poleg brusnic je dobro uživati vse SEZONSKO SADJE in ZELENJAVO, oreške, žitarice, neoluščen riž,....Veliko vsega a po malem in večkrat na dan. Pa VELIKO NAVADNE VODE (to pomeni ene 2 litra na dan).
To je najboljši recept za čiščenje telesa in tako odpravljanje zakisanosti.

A NI VSE SAMO V HRANI! Če samo sedimo in jemo in mislimo, da bomo odpravili težave, SE MOTIMO!

KAKO UGOTOVITI, da je telo ZAKISANO:
Kako bo potekal naš metabolizem in kako se bo to odražalo na vitalnosti, zdravju (ali zakisanosti ali oksidativnem stresu ali energetskem ravnovesju - to so vse izrazi za eno in isto stvar) naših organov, je najprej odvisno od:

- 1 genetske zasnove - kaj smo podedavali. Zato je zelo modro, če pogledamo svoje starše in TUDI STARE STARŠE. Po očetovi in materini strani. Velika verjetnost je, da se bodo eni "šibki" geni pojavili tudi pri nas. Tisti šibki geni povzročajo slabše delovanje nekaterih naših organov (to so lahko možgani, ali koža, ali ledvica, ali srce, ali ožilje, ali limfa, ali....).

- 2 in od vsega okolja, ki vpliva na te naše gene. Okolje pa so:
- hrana in pijača, ki jo vnašamo
- pravilna vsakodnevna in tedenska razgibavanja, ki ima 2 življenjsko pomembni vlogi
( - a) s tem jačamo mišice, ki potiskajo limfo po telesu in tako spirajo in čistijo naša tkiva, celice; če so mišice slabotne, ne morejo potiskati limfe po telesu! -b) Z aktivnim gibanjem naše srce hitreje bije in potiska kri po telesu - hrano in kisik za naša tkiva, tudi tiste, ki so zelo oddaljeni kot n.pr. možgani, noge,roke). Mi pa največkrat v rekreaciji vidimo kot edini učinek le lepo oblikovano telo.
- čustveni dejavnik - žalost, veselje, tesnoba, strah, negotovost
(ta čustveni dejavnik je zelo rušilen v našem telesu; povzroča huda energetska izčrpavanja in zakisanost. Odpraviti pa je ne moremo kar z neko tabletko ali samo brusnicami ali borovnicami ali oreški ali..Spremeniti moramo nekaj v okolju, da nas to čustveno ne izčrpava in ne povzroča zakisanosti.)
- onesnaženost iz okolja (od detergentov, insekticidov, pesticidov, hormonov,izpušnih linov,...žarčenja, elektromagnetnega valovanja, vlage v okolju,.......)

ZATO, je zelo težko kar reči kaj so znaki zakisanosti, saj se pri vsakem posamezniku (zaradi njegove unikalnosti) kažejo drugače, na drugem organu (tkivih). Vzrok je lahko čisto drugje, a simptome občutimo na nekem organu.

Zakisanost (ali oksidativni stres, ker temu v bioloških vedah pravimo tako) nastaja v organizmu ves čas, vsako sekundo.
In če ima naše telo dovolj različnih snovi (ni potrebno da so velike količine, mora pa biti zelo veliko različnih snovi!! To je podobno kot rokodelec - če ima ob sebi dovolj različnih orodij in ne le ogromno število kladiv, potem lahko marsikaj popravi in postori po hiši. Če pa ima sama kladiva, bo lahko opravljal samo eno delo. In mogoče tistega opravila sploh ni potrebno opraviti), potem to zakisanost sproti popravlja. Temu pravimo tudi energetsko ravnovesje. In v enem dnevu lahko porušite in ponovno vzpostavite to ravnovesje (ali zakisanost ali oksidativni stres) NEKAJ 100-KRAT!! Čim večkrat je celica sposobna (in s tem celo telo) popravljati to zakisanost, manjša verjetnost je, da bo porušeno energetsko ravnovesje (ali zakisanost ali...).
Če ga ne more več popravljati, prihaja do manjka energije. Dalj ko telo nima dovolj energije, bolj se energetsko izčrpava, bolj se to pozna na delovanju možganov, imunskega sistema in hormonskih žlez. Vi pa to lahko občutite na različne načine.

Najbolj pogosti prvi znaki zakisanosti, ali oksidativnega stresa, ali porušenja homeostaze (energetskega ravnovesja) so:
utrujenost, zaspanost ali nespečnost, moraste sanje
slaba volja, malodušje, tesnoba, črnogledost
bolečine v glavi, v sklepih, nekje po mišicah, pikanje
vnetja, ki so začetki alergij, zato se pojavljajo srbečice, rdečice
padanje odpornosti, razvijanje alergijČe se najdete v katerem od teh znakov, če ste dobro pogledala svoje starše + stare starše in ugotovila kateri organ bi lahko bil vaš šibek organ, potem lahko predvidite kdaj se pojavlja zakisanost v vašem organizmu. Tako se lahko tudi izognete, saj veste, kateri dejavnik pri vašem organizmu ruši energetsko ravnovesje (to je lahko ena oblika hrane, ali nepravilna telovadba, ali razdražljiva glasba, ali mobing v službi, ali določena oblika pijače, ali....Največkrat pa je kombinacija nekaj dejavnikov).

Naše telo ima rado enostavnost, raznolikost in pestrost v majhnih količinah. Ravno tako nam je hvaležno, ko smo redoljubni in vztrajni, ter ko spoštujemo njegovo biološko uro. Ko smo potrpežljivi in naše telo poslušamo in počakamo, da opravi svoje naloge, potem imamo lahko pod kontrolo zakisanost in s tem tudi naše zdravje. A človeška ura teče nekoliko drugače od ure na roki. Da nek proces, spremembo opazimo ali občutimo z našimi čutili, je potrebno VSAJ 1 MESEC. lahko pa tudi nekaj mesecev ali celo let. Odvisno je od organa (ali nekaj organov), ki so pri našem organizmu najbolj šibki (zaradi šibke podedovane genetske zasnove).

Zato bi vam priporočala: vsega po malem in tisto kar vašemu organizmu ustreza! Spogledujte se po priporočilih, a ne pozabite, da ste unikalna, drugačna !

lp m
Citiraj
micipica
Kako človek ve, ali ima svoje telo ( preveč) zakisano?

Pred časom sem brala, da v primeru, da ima človek težave z mehurjem, potem brusnice zelo pomagajo, vendar le te se odsvetujejo v primeru, da ima oseba preveč zakisano telo. Torej, ista stvar lahko v enem primeru škodi, v drugem pa pomaga. Vendar, kako lahko človek ve, v kakšnem stanju ima svoje telo?

Prosila bi za kakšne informacije, saj sama res ne vem, kako prepoznati znake.
Lepa hvala
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.