Med.Over.Net

Odgovori: Splošno?

Pregled teme
misa komar
Pozdravljeni,

odgovorila vam bom zelo na kratko. Če vas bo potem zanimalo še kaj več, pa bom poskušala odgovoriti/razjasniti še vse "male podrobnosti" tega življenjsko pomembnega metabolnega procesa, oksidativnega stresa.

Oksidativni stres je dogodek, ki se dogaja v čisto vsaki celici kateregakoli vašega organa, vsak dan vsaj nekaj 100-krat.
Oksidativni stres nastane v celici tisti trenutek, ko celica(njen mitohondrij) ni več sposobna hkrati pridelovati zadostne količine celične energije (to so ATP molekule ali celični benzin) in ob tem čistiti metabolne ostanke, od katerih so najbolj nevarni kisikovi prosti radikali (ROS). Ko celica ne zmore več tega hkratnega dela in ko se v celicah nabira več in več teh prostih radikalov in tako vedno manj in manj energije, nastopi trenutek porušenja homeostaze ali energetskega ravnovesja in temu pravimo oksidativni stres. Nastopa takrat, ko celice zasujemo s preveč dela, ki jih v neki časovni enoti ne zmorejo opraviti (tem aktivnostim, dogodkom pravimo stresni dogodki za celico).
To je na celični ravni.

Stres, tako kot ga vi razumete, pa so samo alarmna sporočila naših možganov/telesa,ali t.im.simptomi, da nam kot organizmu primanjkuje energije, saj ga vse celice ( milijarde in milijarde) niso že nekaj časa več sposobne tvoriti ( oksidativni stres).
Stres je torej le posledica kroničnega oksidativnega stresa in ga občutimo na nivoju organizma (TAKO MOŽGANOV KOT TELESA).

Ta oksidativni stres (torej akutno izčrpavanje celice) je torej posledica mnogih stresnih dejavnikov, ki jim je celica podvržena.
To so tako notranji dejavniki kot zunanji dejavniki.
Ko celica začne trpeti pomanjkanje energije na doolge roke (mesece, leta), nam naši možgani preko telesa v različnih oblikah začnejo sporočati, da tako ne bo šlo več naprej, saj nimajo več goriva, da bi opravljali svoje vsakodnevne najbolj pomembne naloge.

Sporočila nam pošiljajo možgani v obliki:
- bolečin, alergij, vpada imunskega sistema, stiskanja v prsih...
- izguba koncentracije, raztreseni, spomin peša,....
-spremembe razpoloženja;postajamo apatični, malodušni ali nasprotno razdražljivi, črnogledi, panični, tesnobni,...
-spremembe navad, anoreksični ali požrešni, nespečni ali zelo zaspani

TI SIMPTOMI SO ALARM: spremeni način življenja, saj nisem več sposoben tvoriti energije in zato ne morem delati! - pravi naše telo/um.

Nimamo vsi enake simptome. To pa zato, ker smo si med seboj različni, saj ima vsak človek samo njemu lasten genetski zapis.

Upam, da sem bila dovolj jasna,
Lp m
Citiraj
Blaš
Kaj sploh je ''oksidativni'' stres?
Je kaj drugačen od navadnega stresa?
lp b
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.