Odgovori: težko vodljiv glaukom

Pregled teme
kmikek
Kot ste napisali težko vodljiv glaukom - točno to se tudi dogaja, zato menim, da je pravilno usmerjena, torej v glavkomsko ambulanto, kjer bodo sigurno poiskusili uravnati očesni tlak, v primeru pa da samo z medikamentozno terapijo ne gre je včasih potrebna tudi operacija. Res je, da gre za bolezen pri kateri se vid slabša in to potrdimo poleg ostrine vida tudi s preiskavo vidnega polja po Goldmanu. Svetujem vam, da se držite predpisanega zdravljenja do pregleda v glavkomski ambulanti. Za kakšne vrste glavkom gre pa vam brez pregleda težko odgovorim.
Citiraj
klara70
Spoštovani !

Mama, stara je 65 let ima že nekaj časa povišan očesni pritisk, zdravi se približno eno leto in pol. Naprej je jemala kapljice Timoptic XE 0.5, pritisk se je znižal na enem česu za 22. iz 28, na drugem na na 20.1 iz 26.3. Okulist ji je uvedel na ponovnem pregledu še kapljice Xalatan, pritisk je bil ob tej terapiji 21.7 na enem in 18.8 na drugem očesu. Kmalu za tem so se pričele hujše težave (bliskanje pred očmi v temi, pikice pred očmi, špikanje, zamegljen vid, megla pred očmi), zato je bila napotena na očesno kliniko na terapijo z laserjem, ker je prišlo do nekakšnega odstopa na desnem očesu (žal dg. ni mogoče prebrati). Po tem je bilo nekaj časa v redu, terapija je ostala enaka do naslednje kontrole, kljub temu ji je okulistka predpisala kapljice Compost 2 x dnevno v desno in 1-krat dnevno v levo oko. Ob jemanju le-tega je pritisk narasel na enem očesu na 24 in na drugem na 25, zato ji ob naslednji kontroli ukine Compost in uvede Xalacom kapljice 2 x v obe očesi, pritisk se ne popravlja, zato ponovno uvede terapijo s Timoptic 0.5% 2-krat na dan in Xalatan 1 kapljico zvečer. Ob današnjem pregledu pa je pritisk še narasel in je sedaj v enem očesu 27 in v drugem 24.5.
Pojavlja se ji tudi izpad vidnega polja, moten vid, predmeti izginjejo in se spet pojavijo. Opravila je tudi pregled vidnega polja po Goldmanu, kjer ugotavljajo neko zoženje (se ne da prebrati)
Okulistka pravi, da pritisk ne reagira na terapijo, mama je dobila napotnico za galukomsko ambulanto na očesni kliniki, na pregled se čaka cca 2 meseca.
Kaj se sploh še da storiti ? Zakaj pritisk ne reagira na terapijo ? Je še kakšna druga možnost za zmanjšanje očesnega pritiska ? Slepota ?

Se opravičujem za malo daljše pismo ob enem pa se zahvaljujem za odgovore.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.