Odgovori: KAJ JE ANALNA FISURA?

Pregled teme
Ana_Ramsak
yora1 je napisal/a:
Pozdravljena!
Najprej opravičilo za pozen odgovor, nekako se je izgubilo med “označenimi ne prebranimi temami”.
Krvavitve brez bolečin običajno lahko delajo notranji hemoroidi, ki so pri vas, glede na izvid, res nekoliko povečani. To je verjetno bil vzrok krvavitev v preteklosti, zato je bilo tudi po uporabi mazil in Detralex tablet bolje.
Trombozirani hemoroidi nastanejo neodvisno od drugih proktoloških stanj, vam se je v kratkem času ponovil vsaj dvakrat. Posledica zunanjih so lahko krvavitve in bolečine in pa tudi zakrčenost. To vse pa lahko prispeva k nastanku fisure, ki je pogojena tudi z napenjanjem ob odvajanju ali tršim blatom. Očitno je pri vas sočasno z drugo epizodo tromboze nastala tudi fisura. Fisure so lahko precej boleče in nas omejujejo pri vsakodnevnih opravilih, celjenje pa je lahko dolgotrajno, tudi po več mesecev. Le mažite predpisano mazilo, saj bo sprostilo mišico in naredilo boljše pogoje za celjenje. Hadensa kremo lahko uporabljate sočasno, vendar pazite da vas ob Nanosu ne bo pekla, saj tako lahko fisuri naredite več škode kot koristi, saj predel dodatno ranite ali nadražite. Mazila nežno vmasirajte večkrat dnevno v predel zadnjikovega kanala.
Do kontrole bi že moralo biti bolje.
Lp,
Citiraj
yora1
Spoštovana,
Sledi krvi sem imela že leta nazaj, vsaka dan blato odvajam, sicer malo trše, ampak nikoli kakšnih hudih bolečin, da bi šla zdravniku. Oktobra sem kar naenkrat dobila hude taževe ob zadnjiku, zdravnica mi je takoj dala napotnicu za bolnicu...tam so mi naredili ekscizijo saj je bil tromboziran hemoroid. V tem času sem popolnoma izmenila prehrano, sledila nasvetom pila 1l donat, redno odvajala mehko blato, pa je spet bila vidna kri po odvajanju blata. Novembra so se spet začele iste težave samo da sem uspela z detralex tabletami omiliti situacijo, tista boleča bulica se je čez teden hudih bolečin vrnila nazaj. Uporabljala sem tudi mazilo Delta Hadensa, ki mi je zares pomagalo. Pred tednom sem šla na kontrolo k proktologu, naredil je pregled in zapisal sledeče: digito: spazem, posteriorno tipna poudarjena papila analis. prokto: proktitis, hemoroidi gradus 2 ter fisura posteriorno,v področju fisure poudarjena papila analis. Dobila sem Nifedipinsko mazilo, da uparabljam 3 mesece potem spet kontrola pri proktologu. Zdaj pa se dogaja to, da po pregledu imam res hude blečine okoli anusa, ki jih do zdaj nisem imela. Težko sedim, in ko dalj časa hodim čutim ob trtici neznosne bolečine. Zanima me ali je vse to možno zaradi analne fisure, če do zdaj nisem imela takšne bolečine? Obroč okoli anusa je zatečen i ves moder...kot da bi bilo vse okoli trombozirano...ali je to normalno? Ali bi bilo smiselno delati kakšne druge preiskave? Ali lahko uporabljam mazilo Hadensa skupaj s Nifedipinskim mazilom??
Hvala za odgovor
LP
Citiraj
Ana_Ramsak
alexandra1 je napisal/a:
Pozdravljena!
Vaša želja je povsem razumljiva :) seveda se ga da odstraniti, moteč izrastek se odreže in zašije. Vseeno računajte na enih 10-14 dni staleža (ne zaradi same operacije, ampak ker ta predel potrebuje veliko nege po operaciji, da kaj ne odteče in ni spet “moteče ohlapno”).
Seveda se da tudi na napotnico :)


Lp,
Citiraj
alexandra1
Spoštovana,

Je mogoče stražarja kirurško odstraniti? Sem mlada in bi rada sproščwno uživala v spolnosti, pa me nekako moti(predvsem vizualno) pri tem? Z napotnico, bi šlo?

Hvala vnaprej, cenim trud. Lp!
Citiraj
Ana_Ramsak
kika86 je napisal/a:
Fisure se rade ponavljajo in včasih dolgo celijo (od nekaj mesecev do par let). Ravno zaradi tega se priporoča da nega (mazanje) postane del vase vsakodnevne rutinske nege, že zato, da se prepreči ponovitev oziroma omili obsežnost.
Citiraj
kika86
meni se tole se vedno ni zacelilo.krvavim cisto nic,vendar je bolecina ostala,bolečina ni vedno. pride pa gre,včasih imam občutek da mam polno rit, špika me v danki, ko hodim mam obcutek kot da mam na koncu danke nekaj zapiceno not, potem čez cas me zacne pečt,pol par ur uredu al pa kak dan dva...in potem zopet ista pesem,a je mozno da to toliko traje? ko me peče mam občutek da me od zunaj peče pa čeprou nimam cisto nic za videt,tole postaja ze neznosno :(
Citiraj
Ana_Ramsak
kika86 je napisal/a:
Pozdravljeni!
Če s prstom nežno in počasi namažete ne morete narediti nobene škode. Z lastnim prstom imate občutek za bolečino, teksturo. Samo ne uporabljat kakšnih nastavkov. Možno da se je predel malo poškodoval ob tistih lešnikih, zato poskusite mazati.

Lp
Citiraj
kika86
Zivjo.
ob tvojem opisu imava iste težave. tudi jaz sem pred 15 leti operirana na debelem crevesju,celotna odstranitev debelega crevesja ter del tankega,po prvi operaciji stoma,nato zaprtje stome. trenutno se spopsadam z zelo bolečimi pekočimi boličinami na zadnjiku. nazalost sem jedla lesnike in od takratimam bolčine in pekoče po odvajanju blata... traja pa ze tedn dni. mazem se z mazli,vendar se ne upam porinit prsta v zdnjik,zaradi tega ker sem rezana uspodi. tebi to uspeva? nvm mam neki strah da ne bom naredila kako večjo škodo ce porinem del prsta.ker so mi rekli da samo v nujnih primerih bi mi recimo naredili ponovno kolonoskopijo,seveda na zelo pazljivi nacin,ker so mi pobrali,del sluznice v danki.

lp kristina
Citiraj
Miska33
Pozdravljeni,

Žal sem vse to ze probala in nobenega izboljšanja.
Tudi brez hrane in pijace, samo parenterslna prehrana
Ne zaleze.

Hvala vseeno.

Lep pozdrav.
Citiraj
Ana_Ramsak
Miska33 je napisal/a:
Pozdravljeni!
Držite se njihovih navodil. Žal drugih idej nimam, tam kjer se vodite so strokovnjaki.
Poskusite lahko dodatno zadeve ki “zapirajo”; slane palčke, prepečenec, riž, temna čokolada, banane...

Lp,
Citiraj
Miska33
Pozdravljeni,

Imate mogoče še kakšen nasvet kako zmanjšati odvajanje oz blato zgostiti?
Sem na 4x2 Seldiarja/lapacut in 5mg 3x na dan codeina.

Zaradi odpovedi crevesja se vodim na onkološkem institutu za paranteralno prehrano. Tam so rekli,da naj grem na dieto samo z prepecencem in je bilo se huje. Sama voda in kislina je sla iz mene.

Res sem obupana že...

Hvala za vas odgovor.

Lp
Citiraj
Ana_Ramsak
Miska33 je napisal/a:
Pozdravljena!
Vas primer je res poseben in tudi, da se vam je pojavila fisura, ni nič presenetljivega. Res da se obicajno pojavi ob teden blatu, ampak tako pogosto odvajanje tekočega blata pa popolnoma uniči zaščitni lipidni sloj na koži in nadalje draži kožo in privede do rane ali preprečuje celjenje.
Mazila, ki ste jih uporabljali so vsa vredu, jaz bi svetovala predvsem hladilno ali mazilo z ribjim oljem dalje. Vedeti morate, da je fisura posledica prebavnih motenj in dokler so prisotne je verjetno, da se bo ponavljala, ne glede na terapijo, ki jo izvajate. Fisure se rade ponavljajo, ne samo pri vas ampak tudi na splošno. Z mazili boste pripomogli k temu da bodo poškodbe blažje in da nekoliko olajšate simptome. Vsekakor nadaljujte z mazili, zelo pomembno je, da jih nanašate do drugega členka tudi v analni kanal.
Sistemski antibiotik je absolutno nesmiseln, saj ne gre za bakterijsko vnetje, polek tega se dodatno poruši črevesno floro. Tudi sistemski kortikosteroid samo za zdravljenje fisure ni indiciran (o njegovi potrebi za obvladovanje UK se pa odločajo gastroenterologi). Nadaljujte tudi z zgoščevalci blata.
Z veseljem bi vam svetovala kako pomagati vasi fisuri, a žal menim da dokler ne bo črevesno stanje urejeno, je ta fisura le posledica le teh, ki vam dela dodatne težave.
Citiraj
Miska33
Pozdravljeni,

Pri 8 letih sem zbolela za ulceroznim kolitiaom in lani sem imela 3 operacije (totalna kolektomija z ileostomo, konstruiranje j poucha (rezervar) in zaprtje ileo stome). Med 2. In 3. Operacijo je prislo do odpovedi crevesja 3 stopnje kar pa smo ugotovili sele po zakljucenih operacijah. Takrat sem zacela potem odvajat tudi 50x na dan in naredila se mi je fisurs. Kasneje sem dobila veliko zdravil za zgoscevanje blata ( lapakut, seldiar, celo codeine) in se je to stevilo zmanjsalo na 20x na dan. Najbolj je aktivno zvecer in grem na wc vsake 1t min. Ker je blato se vedno bolj tekoce je postalo vse vneto in sem uporabljala ze vse zive kreme: hladilno mazilo, ribjo mast, ognjicevo, elecom, faktu, modulek, ksilokain,garamicin. Nic dolgotrajno ne zaleze.
Zaradi neznosnih bolecin sem pristala na opijatih. Ker tako res ne gre naprej, nocem pa biti operirana in pristati na stalni stomi me zanima kaj se lahko naredim. Zdravniki mi pravijo da moram zdrzat vsaj 1 leto predno se pogovarjamo o ponovni operaciji.
Bi sistemsko zdravljenje z antibiotiki ali kortikosteroidi zaleglo? Vem da ima vsako zdravilo stranske ucinke vendar sem pripravljena narediti vse.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Citiraj
Ana_Ramsak
ucnbz je napisal/a:
Pozdravljeni!

Po opisu res zveni, da bi lahko šlo za fisuro, česar pa seveda brez pregleda ni možno potrditi.
Fisure so lahko akutne ali kronične, kronične običajno vztrajajo in se ne celijo. V kolikor pa se zaceli in se ponavlja, gre najverjetneje za epizode akutnih fisur, ponavadi na istem mestu.
Žal smo grajeni tako, da se celimo z brazgotinami, ki pa so manj odporno tkivo, zato ponovitve običajno nastanejo na istem mestu.
Ker se vam težave ponavljajo, bi priporočala redno vsakodnevno uporabo mazil, ki jih s prstom (ne raznimi nastavki!) nanašajte in vmasirajte tudi 3 cm globoko v kanal.
Izogibati se je potrebno tudi prebavnim motnjam, saj te lahko sprožijo poslabšanje.
Vsekakor pa svetujem tudi pregled, glede na to, da so težave že dolgo prisotne.

Lp,
Citiraj
ucnbz
Pozdravljeni!
Jaz imam že od začetka leta težave s takšno bolečino, začela se je, ko sem imela drisko zaradi reakcije na hrano. Od takrat naprej se mi pojavlja kri na papirju občasno, ko grem na blato. Zgodilo se je že, da recimo 3-4 tedne nisem imela težav in potem kar naenkrat spet pride do rezke bolečine in krvi. Nisem bila pri zdravniku ampak glede na opis predvidevam da imam težave z fisurami.
Mažem se predvsem z mazilom Bepanthen in takrat se mi zdi da pomaga...Zanima pa me če to lahko kako nadzorujem, recimo s hrano... da bi se mi čim manjkrat ponovila, ker sem ugotovila da se mi pojavlja vsake toliko časa, ne vem pa kaj to sproži?
Hvala za odgovor in lp
Citiraj
dalida
Še enkrat iskrena hvala za izčrpen odgovor!
Citiraj
Ana_Ramsak
dalida je napisal/a:
Ni potrebno da so protihemoroidne kreme, ker v tem primeru tako ali tako ne gre za hemoroide. Tako da uporabite kakršnokoli negovalno mazilo ali kremo.
Glede na to da so težave kronične se priporoča redne preglede, seveda pa ni nujno da sedaj.

Kronična fisura ni povezana z nastankom raka zadnjika.
Citiraj
dalida
Pozdravljeni,

najlepša hvala za vašo pomoč in odgovor! Če prav razumem, so kremice lahko katere koli, ni treba, da so namenjene "hemoroidom"? Ali menite, da je potreben ponoven obisk pri proktologu? Zdi se mi namreč, da mi je pregled z instrumentom vse skupaj samo poslabšal ...

In še nekaj - lahko kronične težave vodijo do rakastega obolenja, ali to ni povezano?

Še naprej vam želim uspešno delo in lep pozdrav!
Citiraj
Ana_Ramsak
dalida je napisal/a:
Pozdravljena!
Analna fisura je v večini primerov kronična in ponavljajoča, zato je pomembna redna nega, tudi v času ko ni težav.
Proktis je mazilo na naravni bazi, ampak če vam je preagresivno potem vsekakor menjajte. Lahko uporabite razne otroške kreme, olivno olje, mazilo z ribjim oljem, mazila za celjenje, naravna mazila... V bistvu nekaj negovalnega ki vam bo odgovarjalo (nanesti in vmasirati je treba s prstom do členka tudi v analni kanal, ob nanosu ne sme pečti).

Lp
Citiraj
dalida
Spoštovani,

sama imam težave, katere opisujete pod Analno fisuro, ki mi je tudi bila diagnosticirana že pred leti. Se pa seveda ponavlja. Zanima me, s katerimi mazili si lahko pomagam, Proktis mi je namreč preagresiven in ne pomaga.

Hvala lepa in lep pozdrav!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.