Med.Over.Net

Odgovori: ekg

Pregled teme
ACerar
Živjo,

Vaš kardiolog je opisal izvid obremenitvenega testiranja, kjer ni bilo pomembne dinamike spojnice ST ali sprememb v valovih T. Zaključil je, da je izvid obremenitvenega testiranja v mejah normale.
Ishemija srčne mišice vsekakor ni normalna, torej je pri Vas očitno ni bilo.
Citiraj
Jan4vv
Pozdravljeni,

Zanima me samo stavek, ki ga je sportni kardiolog opisa “ni bilo pomembne dinamike ST spojnice in T valov, ter ni motenj ritma.
Obremenitveni test je v mejah normale.

Zanima me ce je to ok ali bi mogoce slo za ishemijo?
Lp
Citiraj
ACerar
Kateri del izvida:
jan4v je napisal/a:
Namreč kot zaključek napisal obremenitveni test je v mejah normale.
tukaj ni jasen?
Citiraj
jan4v
Pozdravljeni,

Dobil sem izvide cikloergometrije pa je kardiolog napisal da med in po obremenitvenem testiranju ni bilo pomembne dinamike ST veznice ali T valov ali motenj ritma. Ali to nakazuje da gre za ishemijo srčne mišice ali je to vse v redu? Namreč kot zaključek napisal obremenitveni test je v mejah normale.

Za odg. se vam že v naprej zahvaljujem
Lp
Citiraj
ACerar
Še zadnjič. Brez slikovnega zapisa EKG so moji odgovori nepomembni, zapis sicer preveč secirate in delate iz njega znanost. Je le ena od preiskavnih metod v kardiologiji. Ali imate v njem najdbo levega sprednjega hemibloka ali ne, je povsem nepomembno.

Na to temo vprašanj ne bom več odgovarjal, za nova, smiselna vprašanja sem vam na voljo.
Citiraj
samueellllll
Pozdravljeni !

Malo sem preštudiral svoj EKG in namreč na levi strani(lead I ) v ekg posnetku ni majhnega q, in tudi R je precej majhen.
Lead II R je skoraj enak S , R=0,7 mm, S=0,85mm
Lead III S in majhen r
aVF S in majhen r
Potem pa v aVL ni pronologed R peak time, se pravi je manjši od 45ms, nekje kot sem izračunal oz. izmeril je 40ms.


Ali na podlagi tega lahko govoriva o levem prednjem fascikularnem bloku ? in ali se to mogoče tudi vidi na ultrazvoku srca ?
Citiraj
ACerar
Pozdravljeni,

za natančnejši opis EKG mi avtomatizirane meritve ne pomagajo. Potrebujem zapis EKG. Mejno leva srčna os ne pomeni pomembne patologije.
Citiraj
samuelllll
Pozdravljeni !

Evo sem našel svoj EKG, ki je sledeči
Heart rate: 58bpm
PR: 120ms
QRS: 124ms
QT/QTc : 448/446
P/QRS/T axis: 70/ -22 / 51

Sinus rhythm
Nonspecific intraventricular conduction delay
Moderate left axis deviation
bordline ECG

Naj še povem da imam to levo srčno os prisotno že od rojstva, saj sem gledal stare izvide ko sem bil še dojenček in je bila prisotna leva srčna os. Naj še povem da sem imel sem tudi prirojeno srčno napako, kater ja bila z operativnim posegom odpravljena.

Baje da gre to za fiziološko levo srčno os, ki pa kao ne nakazuje na levi sprednji hemiblok.
Če bi mi odgovorili na to vprašanje da bi bil bolj miren bi vam bil zelo hvaležen.

Lp
Citiraj
ACerar
Pozdravljeni,

me veseli, da Vas zanima EKG natančneje. Predlagam, da si preberete dodatne podatke na spletu. Veliko podatkov nudi že Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Left_ante ... ular_block).
Citiraj
Samuelll
Pozdtavljeni!

V cem pa je potem razlika med “levo osjo” in “levin prednjim hemiblokom” kako se to vidi na EKG zapisu ?

Lp
Citiraj
ACerar
Zdravo.

Praktično v vseh odvodih mora biti krivulja "gor dol", to je osnova zapisa EKG ;-)

Glede levega hemibloka - gre za večinoma naključne najdbe v EKG, kjer je električna os srca premaknjena v levo, brez da bi za to imeli dodatne EKG vzroke. Zgolj najdba levega hemibloka ni povezana s tveganjem ali napovedovala srčno-žilne dogodke.

Za dodatno razlago pa bom potreboval zapis EKG in ne le vaš opis...
Citiraj
Samuelll
Pozdravljeni !

Včeraj sem opravil ekg in je zdravnik ugotovil fiziološko levo srčno os, saj v lead II je bila krivulja v qrs kompleksu gor in dol. Omenil je tudi da ne more trditi da gre za levi hemiblok saj ni bilo izrazitega negativnetga vala v lead II, pa bi vas prosil če bi mi razložili kaj to pomeni oz. če je zaskrbljujoče ?

lp
Citiraj
ACerar
Pozdravljeni,

upam, da ne boste želeli menjati osebnega kontakta z zdravnikom, ki Vas pregleda, s pisarijo na spletu, ki je neosebna; do branja podatkov na spletu je potrebna izjemna kritičnost. Če vas je zdravnik pomiril, da je vse OK, so normalne vse preiskave (en EKG, ki kaže mejne nepravilnosti, še ni patološki), potem ne vidim razloga, da vas je strah.

Priporočam, da se ne "obešate" na nekaj številk, ki jih generira avtomatizirana EKG naprava. Pa tudi če bi bile ponovljivo patološke, bi pomenile le temelj nadaljnje diagnostike in ne bolezni ;-)
Citiraj
pingi
Vem da kompliciram pa vendar zdravnik mi rece da je vse ok ko pa dam na forum dobim druge informacije

Na forumu kardiologija sem tudi zasledil ce je na ekg izvidu oznaka P povecana na vec kot 100,da kaze na preobremenjen levi prekat.. Prav tako za sokol

Sam pa sem imel nazadnje P 110in sokol 3,17
Citiraj
ACerar
Pozdravljeni,

vidim, da vas različni posnetki EKG že kar malo preveč obremenjujejo. Še enkrat si preberite, kaj sem napisal o indexu Sokolow nekaj objav višje. EKG nikakor ni edina preiskava metoda v kardiologiji in nekoliko spremenjen EKG ne pomeni srčne bolezni.
Citiraj
pingi
Spostovani

Iskrena hvala za pomoc. Pisal sem vam ze zgoraj glede na en izvid ekg kjer je bil sokol 4,22....nato sem opravil se 2ekgdodatna ekg(,izvidi zgoraj..... Bili so bp.. Opravil se CEM ki je bil bp)

Danes pa sem imel pregled na medicini dela in so mi naredili se en ekg izvid kjer je prav tako viden sokol oa me zanima ali je spet kaj povecan


RP 997
P 110
PR 132
QRS 96
QT 372
QTC 380


P 49
QRS 63
T 36
P 0,09
S 1,39
R 1,69
Sokol 3,17
Citiraj
ACerar
Zdravo,

ne, test ni lažno negativen v primeru bolezni (nisem pisal le o prehladu). Le med boleznijo so večji telesni napori (kar želimo z obremenitvenim testom izzvati) nezaželeni. Nikoli obremenitveni test ni tako nujen, da ne bi mogli počakati ozdravitve.
Citiraj
pingi
Napisali ste da je testiranje kontraidicirano ob hujsem prehladu.. Ali to pomeni lahko zavajajoc test koronarne bolezni v kolikor si na testu prehlajen, bolan

Hvala
Citiraj
ACerar
Zdravo,

opravili ste obremenitveno testiranje, katerega izvid je povsem normalen. Glede na hiter porast srčne frekvence ob relativno zmerni obremenitvi se iz preiskave sklepa, da Vaša kondicija ni ravno na najvišjem možnem nivoju ;-) Seveda delno za porast frekvence lahko okrivimo prehlad, ki pa je mogel biti zelo blag; ob kakršnikoli jasni okužbi je obremenitveno testiranje kontraindicirano (oz. po domače - strokovno prepovedano) in bi vas v tem primeru moral kardiolog prenaročiti.

Vsekakor so s preiskavo z veliko verjetnostjo izključili morebitno ishemijo srčne mišice kot vzrok Vaših bolečin v prsih.
Citiraj
pingi
Spostovani

Opravil sem se CEM testiranje

Ekg sin ritem fr 66 /min normotip

Dosegel obremenitevdo 180w(9.1met,85%predvidene obremenitve), sr fr do 188/min (101%predvidene maks fr), brez motenj sr ritma, primeren padec sr fr v 1min pocitka, KT do 206/108mmhg,, DP 37,691,poraba kisika 31, 9ml/kg/min. (75,9predvidene porabe kisika), brez izhemicnih sprememb, brez prsne bolecine test prekinjen zaradi doseganja predvidene mak sr fr, brez terapije

Zanima me kaksen je to izvid. Naj se omenim da je bil zest opravljen v casu prehlada in kaslanja brez vrocine
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.