Odgovori: Pfo

Pregled teme
ACerar
Tudi s CT bi lahko videli posledice hemodinamsko pomembnega ASD, to je večje desne srčne votline, vsekakor pa je preiskava izbora za določanje tega UZ srca.
Citiraj
Laurita
Hvala za odgovor. Tocno na ct jr bilo zapisano, da zaradi artefakta, ni bilo mogoce videti luknjice. Ampak, ce bi bila luknjica kakorkoli pomembna, bi torej na ctju se videli bilokateri znaki, je tak?
Citiraj
ACerar
Tako CT kakor MR srca z ali brez kontrasta nista najboljši metodi za oceno strukture preddvornega pretina - manjši artefakt (napaka v procesiranju ogromne količine podatkov) lahko izgleda kot defekt, spet podobno lahko defekt skrije. Edina diagnostična metoda za defekte preddvornega pretina je UZ srca skozi požiralnik (TEE), za katerega se odločimo na podlagi indikacij.
Citiraj
Laurita
Še nekaj sem se spomnila … ko sem bila takrat na cta prsnega koša, še je rekel doktor, da bo pogledal, če se kje luknjica vidi pa je ni uspel videti na cta. Kaj v primeru, da bi bila hemodinamsko pomembna bi to videli? Če ni bila hemodinamsko pomembna pred 3 leti, tudi zdaj ne bo? To me res zanima, edino.
Na mr se vidi luknja? Brez ks.
Citiraj
ACerar
Pozdravljena,

Bliskanje pred očmi nikoli ni posledica srčnega obolenja, mnenja sem, da je to res neke vrste avra, vendar nisem specialist tega področja. Za popolno razjasnitev bi potrebovala oftalmologa ali nevrologa.

Koronarografija je invazivna preiskava, ki prikaže pomembne zožitve ali evidentne naplastitve, manjših pa ne prikaže; tam je boljša preiskavna metoda CT angiografija, pa še neinvazivna je.

Kar se tiče intenzivnih treningov - iz zapisov v tej temi menim, da so pri Vas varni.
Citiraj
Laurita
Pozdravljeni. Le koronigrafija izkljuci naplastitve arterij?
Citiraj
Laurita
Ja, to je res, ampak kaj pa to, kaj omenjam, bliski pred očmi, to ni avra prav, je to lahko kakršnakoli povezava od srca?
Rada bi delala t25, to pomeni intenziven trening … ne vem ali lahko?
Citiraj
ACerar
Dejansko so opisovane povezave migren z odprtim ovalnim oknom (PFO), vendar ne vzročno, mehanizem še ni čisto pojasnjen. Vsekakor so skušali zdraviti migreno z zapiranjem PFO, vendar se je izkazalo, da omenjen poseg migren ne pozdravi.
Citiraj
Laurita
Ok, se nekaj sem.pozabila omeniti. Imam migrene z avro. Vcasih, v dolocenih obdobjih opazam na primer kot neke bliske pred ocmi, recimo kot da bi gledal v sonce ali luc pa se potem vidis to, ko vstran pogledas. Pri tem je vid normalen, vse normalno vidim. Vcasih se mi zabliska za par sekund, vcasih za malo vec. Je pa to prisotno sedaj kakih 5 6 let. Vsake toliko, kak dan veckrat po par sekund ali se ponavlja vec dni, nato je lahko mir dolgo. Ce je na primer pri oftalmologu vse ok, pri nevrologu sem.itk obravnavana, je lahko to ka od srca?
Citiraj
ACerar
Pozdravljena,

vpletenost srca pri težji sapi opredeli UZ srca, kar ste že večkrat opravili in je to izključil.
Citiraj
Laurita
Hvala za odgovor. Opazila sem, da ko sem šla kar hitro v breg, sem bila potem na vrhu omotična. Pa v službi, ker imam pisarniško delo, se 2x po deset minut razgibam, doma grem na sprehod, včasih opažam, da ko telovadim, sem rahlo omotična. Zanima me kateri test izloči, da ni srce krivo za to? Prosim povejte.
Citiraj
ACerar
Živjo,

vaše težave zagotovo niso povezane s PFO (ali četudi majhnim ASD). Mirno športajte in pridobite kondicijo.
Citiraj
Laurita
Hvala. Kaj s sportom se lahko normalno.ukvarjam? Vcasih vmes opazam omotico rahlo ali pa tudi po dejavnosti.
Se je tudi ze zgodilo, da sem.imela med aktivnostno cuden obcutek v vratu in prsih. Opravila obremenitveni test kjer je bilo le zakljuceno da imam premal kondicije? Kaj menite? Zelo hitro sr mi pri dejavnosti povisa utrip
Citiraj
ACerar
MRI ni preiskavna metoda izbora za diagnostiko PFO ali ASD, zato se ga v tej smeri ne uporablja. Verjetno bi ASD prikazal, PFO pa je dinamična struktura in se verjetno ne bi prikazala. Kontrast pri MRI se uporablja za natančnejšo opredelitev zgradbe mišičnine in ne za strukturne defekte.
Citiraj
Laurita
Pozdravljeni. ali mr brez kontrasta prikaze pfo, asd?
Citiraj
ACerar
Iz zapisanega (navsezadnje vas nisem pregledoval jaz...) mirno lahko sklepam, da niste srčni bolnik. Za potrditev morebitnih paničnih (oz. anksioznih) napadov ali težav s strani želodca boste pa potrditev oz. izključitev morali poiskati drugje.
Citiraj
Laurita
Hvala za odgovor. Po vasem mnenju je to lahko panika? Kaj pa zelodec?
Ne morem biti srcni bolnik, ce sem bila pred pol leta na uz in ekg pa je vse ok? Na mrazu da cutjm vcasih tesnobo, nima veze?
Citiraj
ACerar
Zdravo,

kot sem Vam že zapisal - nobena od težav, ki jih opisujete niso posledica bolezni srca, kaj šele PFO. Opisujete povsem klasičen napad tesnobnosti, ki pa žal niso moja ožja specialnost.

Adrenalin pri zdravem srcu, sploh v odmerkih, uporabljenih pri zobozdravniku, ne povzroča resnih zapletov, le prehodna obdobja neprijetnosti, pa še to le pri redkih.

Upam, da bo 2019 za Vas mirnejše.
Citiraj
Laurita
Hvala za odgovor. Ampak zakaj ob mrzlem vremenu? Mene tako skrbi, da je joj.
Citiraj
Laurita
Ne razumem kako lahko stres daje take grozljive obcutke. Ni to kot trema, ki smo jo kdaj obcutili v soli recimo ... ampak tesnoba taka cudna.
Pa vcasih se mi zgodi, sploh v avtu, da me prime za par minut na sredini prsnega kosa kot bi me.hotlo dusit in full porast srcnega pulza. Je to panika? Ob tem dobim seveda strah v noge.
Drugace pa sem uspela prebrati, da pfo povzroca tudi srcno kap? To drzi?
Opazam tudi, da ob stresnih situacijah, ko je pac kaka taka stvar, me grozno iztiri in mi srcni pulz poraste hitro in tudi ekstrasistole so prisotne.
Zobozdravnika me je strah in ze brez injekcije mi srce poskakuje. Zato me skrbi ibjekcijo vzet. Raje brez adrenalina. A je sploh moznost kakih zapletov pri injekciji, ce bi bil kak srcni bolnik pa dobil brez adrenalina?
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.