Odgovori: Zavračanje nesladke hrane pri otroku

Pregled teme
Marija Brecelj Anderluh
Draga Maja,
Ana me je prosila, če lahko odgovorim na vaše vprašanje. Take težave pri otrocih niso tako redke. Zavračanje hrane lahko sprožijo različne motnje, kot so bila pri vašem otroku afte, vedenje se pa lahko z reakcijo okolja ojača in traja tudi po tem, ko bolečin, ki so bile prvi vzrok za zavračanje hrane, ni več. Ker je otrok normalno prehranjen in uživa dovolj tekočine je pomembno, da zavračanju hrane ne dajete dodatne pozornosti. Pripravite mu obroke, kot bi jih sicer, in mu jih ob rednih urah samo mirno ponudite. Take težave tako večinoma spontano izzvenijo. Ko bo otrok lačen, bo ponujeni obrok sam pojedel. Zato kar mirno,

Marija Brecelj Anderluh, dr. med.
Citiraj
Maja
Pozdravljeni,

Zadnje čase se moja 20 mesečna hčerka zelo čudno obnaša pri hranjenju. Kosila noče jesti in ne odpre niti ust,...pojedla pa bi vse sladice (čokolado, piškote,...) Zjutraj in zvečer je čokolešnik ali pa grisolino in VSE poje brez problemov in protestiranja. Dosti tudi pije (malinovec, jabolčni sok, marelični sok,...) - do 1l tekočine na dan. Problem pri hrani je doma in v vrtcu. Do sedaj ni želela jesti hrane v koščkih (sadje, meso, krompir, zelenjava) in smo ji vse pasirali in je pojedla vse (pire krompir, zelenjavo, meso, juho,...) Pred kratkim je prebolela boleče afte v ustih in od takrat naprej zavrača hrano.

Je možno, da zavračanje hrane izvira iz prebolelih aft? Ker nismo kar nekaj dni vedeli, da gre za afte, ker so bile skrite pod jezikom smo ji na silo želeli dati hrano. Edino kar je takrat jedla je bilo malo čokolešnika in zato še sedaj ni problem.

Ima skoraj 12kg in zaradi tega ker ne je kosila ne izgleda shujšana ali izčrpana.

Kaj naj naredimo? Naj vztrajamo vsak dan pri dajanju hrane ali počakati, da sama prične jesti. Kaj svetujete?

Hvala za nasvet!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.