Med.Over.Net

Odgovori: Bolečina zadnja stegenska mišica

Pregled teme
Barbara Purkart
Pozdravljeni!

Poškodba zadnjih stegenskih mišic se zelo rada ponavlja in če pride do tega, se v tkivu razvije fibroza - nekvalitetno tkivo, ki ne more prenašati prejšnih obremenitev. Zato je protokol rehabilitacije po poškodbi zadnjih stegenskih mišic zelo strikten - točno katera vaja se sme in katera še ne v določenem tednu po poškodbi.
V vašem primeru imate že fibrozo in maščobno infiltracijo v mišicah. Za te stvari pomaga terapija z ultrazvokom. Zvok z mehanskim vibriranjem (ker se zvok prenaša po delcih) razrahlja fibrozo, jo omehča in telo nato odvečno/nepotrebno tkivo absorbira. Ne verjamem pa, da se lahko vpliva na maščobno tkivo - najverjetneje bo ostalo tam.
Glede na to, da imate spet svežo poškodbo na proksimalnem delu pomeni, da glede na trenutno stanje elastičnosti oz. neelastičnosti mišice pretiravate z obremenjevanjem.
Če se boste odločili za terapijo z ultrazvokom, se to izvaja skupaj z aktivnimi vajami in boste morali natančno izvajati vaje in nič pretiravati, saj je drugače vsaka terapija zaman. Verjetno vam je sedaj že jasno, da nenehno draženje vodi v kronično vnetje in fibrozo.
Mislim, da se lahko fibrozo razrahlja z ultrazvokom in vzpostavi boljše stanje v mišice - tako da jaz bi se samo začasno odpovedala določenim gibom, toliko, da telo lahko končno zaceli poškodbo.
Citiraj
mikitri
pozdravljeni,
že več kot dve leti je od moje poškodbe zadnje stegenske mišice, poskusil sem z vsemi najrazličnejšimi terapijami toda stvar se preprosto ne vrne v prvotno stanje. Imam tako UV kot MRI izvide in me zanima če se sploh še da kaj storiti ali se bom pač moral odpovedati določenim športom (borilnim, nogomet, košarka), ki vključujejo eksplozivne in nenadne gibe? pri normalnem teku sicer nimam težav, ko pa je mišica pritisnjena ob nekaj (sedenje na stolu) ali naslonjena pa je bolečina še vedno kar precejšnja. v bistvu sem precejen obupan in ne vidim da bo sploh še kdaj boljše oz kot v glavnem vsi navajajo da bodo bolečine kronično ostale.
hvala za odgovor in lep pozdrav,
A

UV
v palpatorno bolečem področju mišice semimembranosus je v medilnem področju na prečnem preseku videti 4mm ovalno hiperhogeno spremembo, ki se na vzdolžni projekciji vidi kot trakasta fibrotična sprememba dolžine 35mm. V področju mišice b. femoris pa je v srednji tretjini jasno videti nehomogeno področje z izgubofibrialne strukture - stanje po zastarani rupturi. na prečnem preseku je videti še vedno ovalen anaheogen areal med mišico b. femoris in semimembranosus preseka 10mm,. mesto predstavlja hematom v organizaciji. (1.3.2018)

MRI
Klinicni podatki: Stanje po rupturi mišic zadnje lože desnega stegna leta 2018.
MR desnega stegna:
Signal blagega edema mišice dolga glava bicepsa proksimalno v dolžini 5 cm.V
ostalem signal blage mašcobne infiltracije biceps in semitendinozus proksimalno.
Ostale prikazane tetive in mišice imajo normalno intenziteto signala.
Ishiadicni živec ima normalno debelino ter intenziteto signala.
Brez sprememb v podkožju.
Kostnina femurja ima normalno intenziteto signala.
Mnenje:
Blaga distenzija mišice dolga glava bicepsa proksimalno - sveža. Blaga mašcobna
infiltracija mišic dolge glave bicepsa in semitendinozus predstavlja kronicno
spremembo.
(6.1.2020)
Citiraj
Barbara Purkart
Pozdravljeni!

Priporočljivo je, da se s fizioterapijo začne nekje 2 do 5 dan po poškodbi. Za natrganine je daleč najbolj učinkovitaterapija z ultrazvokom v kombinaciji s specifičnim gibanjem.
Citiraj
PetBen
Pozdravljeni!

Sin si je pri šprintu natrgal zadnjo stegensko mišico 7 cm pod narastiščem na medenico v predelu prehoda mišice v kito. Natrgani predel je velik 2 cm in nastal je medmišični edem velikosti 3 x 5 x 2 cm(opravil je MR preiskavo). Od poškodbe je minilo 7 dni in me zanima kdaj in na kakšen način naj se lotimo čim hitrejše rehabilitacije poškodovane mišice. Do sedaj je nogo le hladil in z njo miroval ter jemal protivnetna in protibolečinska zdravila. Na Soči bo pričel s FTH 1.2.2019. Ali je možno s FTH pričeti že prej in na kakšen način?

LP Peter
Citiraj
Barbara Purkart
Pozdravljeni!

Žal vam brez pregleda ne morem povedati kaj bi to bilo... če je zadnja stegenska mišic apoškodovana bi bil pozitiven test proti uporu za to mišico, če pa je bolečina iz križa, so pozitivni povsem drugi testi. Tudi terapija je potem povsem drugačna... pa RTG ne pokaže manjših okvar medvretenčnih ploščic...
Citiraj
ania_1991
Pozdravljena,

Jaz bi kar tukaj dodala mojo težavo. In sicer moja bolečina je prisotna že od julija lani, me pa dva meseca ni tolko bolelo. Od oktobra dalje me pa boli tako da me ovira pri hoji, zdravnica je rekla da bi lahko bilo vnetje narastišča stegenske mišice. Rtg ledvene hrbtenice ni pokazal posebnosti, vretenca so ok tako tudi hrtbenica. Boli me tudi če ležim na boku in dvignem koleno, če ležim na hrbtu in potisnem kolena skupaj. Ko stojim me na nek način zateguje. Ko poskusim stat na tej nogi me boli ko pride teža na njo. Opravila sem še rtg kolka, na katero pa še čakam izvid. Kako bi si še lahko pomagala? LP
Citiraj
Barbara Purkart
Pozdravljeni!

Najprej bi bilo smiselno s pregledom (https://www.fizioterapija.net/ortopedsk ... -ljubljana) ugotoviti ali gre za lokalno težavo - se pravi za poškodbo mišice, ali pa gre morda za prenešeno bolečino zaradi okvare ledvene medvretenčne ploščice... saj v temu primeru ne bo ultrazvok nič pokazal... še posebej sumim, da gre za to slednjo zadevo, ker niste nikakor mogli zatipati bolečega mesta... seveda pa brez pregleda ne morem točno povedati.
Citiraj
rs1975
Pred skoraj dvema mesecema sem imel manjši padec s kolesom. Ni zgledalo nič resnega. Tisti dan po padcu sem še normalno lahko odpeljal cca. 150 km.
Bolečine pa so se začele pojavljati naslednjič, ko sem šel na kolo, par dni kasneje. Po ravnem sem kolo lahko še normalno vozil, ne morem pa voziti v klanec, takrat je bolj obremenjena zadnja stegenska mišica. Bolečina se širi od riti navzdol nekje po zadnji in notranji strani stegna. Problem je, ker nikakor na otip ne morem najti točnega mesta izvora bolečine. Glede na vremenske razmere se namesto s kolesarstvom ukvarjam s tekom, pri katerem teh težav ne čutim. Drugače je sedaj še najbolj prisotna, ko ležim na boku in pokrčeno nogo bočno dvignem, takrat je prisotna ista bolečina kot na kolesu.
Kot kaže se tole samo od sebe ne bo pozdravilo. A je smiselno iti na UZ pregled stegenske mišice ali naj raje grem kar takoj k fizioterapevtu?
Citiraj

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.