Med.Over.Net

Odgovori: Izvid CT glave

Pregled teme
majamusic
Spoštovana, izvid vaše mame je v mejah normalnega.
Širši livorski prostori ne pomenijo patoloških sprememb, ampak so normalna varianta glede na leta.
Citiraj
brmi
Sirsi subarahnoidalni likvorski prostori nad velikimi in malimi mozgani.Sirsi centralni ventrikularni prostori brez pomika ali utesnitev mozganovine.V mozganovini svezih ishemicni ali drugi demarkiranih lezij ni.Prav tako intrakranialno ni znakov sveze krvavitve. Kalcinacije na tipicnih mestih.Na lobanji in v delno prikazanih obnosnih votlinah ni posebnosti .Atrofija mozganov. Prosim za pojasnitev izvida. Moja mami je stara 65 let
Citiraj
majamusic
Spoštovani,

mislim, da vas izvid ne sme niti malo skrbeti. Ocena atrofije, to pomeni zmanjšanje možganskega volumna je ponavadi zelo subjektivna in glede na to ,da vaš mož nima prav nikakršne simptomatike, ki bi bila povezana z ugotovitvami radiologa te spremembe predstavljajo le naključne najdbe, klinično nepomembne.

Lepo vas pozdravljam

doc.dr. Katarina Šurlan Popovič dr.med.
Citiraj
migi*
Prosim, če mi lahko pomagate z razlago izvida, skrbi me, osebni zdravnik pa je na dopustu. Gre za CT glave za 40. let starega moškega. Napoten je bil zaradi "paroksizmalne izgube zavesti"

CT glave:
Začetna zmerna atrofija frontalno obojestransko. Nekoliko širša bazalna cisterna, dif. dg. lahko zaradi atrofije. Evidentnega večjega edema ali pomikanja možganovine ni. V delih orbit in obnosnih votlinah ni prepričljivih patoloških lezij. Svetujem v kratkem CT CTA ali MR kontrolo.

Mnenje:
Ugotavljam reduktivne spremembe možganskega parenhima bolj kot je letom primerno. Pacient naj pride na kontrolo čez 6 mesecev.

Hvala in lep pozdrav.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.