Med.Over.Net

Odgovori: SOCIALNO STANOVANJE,POMOČ SAMOHRANILKAM

Pregled teme
MDŠkofljica
O Karmen :) hvala za pozdrave, bom jih prenesla še ostalim.
Upam, da sta v redu. Oglasita se kaj, če bosta v bližini.
Lepo bodita, Jana
Citiraj
karmen izola
Jana in Suzana in vse ostale lepe pozdrave in hvala za pomoč :)
Citiraj
MDŠkofljica
Lepo pozdravljeni,

ste kaj razmišljali, če bi šli začasno v materinski dom? Potem v roku enega leta bi si pa našli drugo rešitev, predvsem bi prišla v poštev subvencija najemnine.

Super, da razmišljate o spremembi...

Jana Metelko, dipl.soc.del.
Citiraj
Tyasi
Imam zelo neprijetno situacijo.Sem samohranilka,trenutno živiva pri moji mami.Moj brat nikjer ne dela in še pije.Grozi vsem po vrsti.Rada bi šla čimprej v stanovanje.Vendar ne morem,ker mi finančno ne znese,čez mesec.Tašca mi grozi,da če ne grem v stanovanje da bo moj sin pri njej.Pa še to oče od otroka je že pokojni,ker je bil bolan in naju je zapustil.Sedaj iščem drugo službo,da bi lahko šla v stanovanje s sinom.Samo še zmešalo se mi bo en dan, res.Hvala že vnaprej za kak pameten odgovor. Lp.
Citiraj
MDŠkofljica
Spoštovana tijana!

Strinjam se z vami, da bi bilo najboljše, če se glede subvencije obrnete direktno na CSD. V zadnjem času so bile še določene zakonske spremembe glede subvencij, tako da bi bilo res potrebno preveriti, kolikšna subvencija bi bila možna konkretno za vas. O zakonskih spremembah si lahko preberete tukaj: http://mrezaprostor.si/ukinitev-subvenc ... pril-2015/.

Če ste iz Ljubljane, ali kakšnega drugega takšnega mesta, ki s tem razpolaga, lahko zaprosite za nujno bivalno enoto, kjer bi lahko bivali, dokler vam ne bo dodeljeno neprofitno stanovanje.

Dobro opravite,

Jana Metelko, dipl.soc.del.
Citiraj
tijana završnik
Spoštovani!


Zares vam najlepša hvala za vaš odgovor.
Se pa opravičujem,saj nisem bila dovolj jasna glede tržne najemnine.Lansko leto sem namreč kandidirala za neprofitno stanovanje že tretjič,bila pa sem v vseh treh primerih imenovana na prednostni listi,zdaj nazadnje na listi A1 in sicer na 770.mestu.
Ker je bila možnost ugovora na odločbo,sem tudi to podala v ustreznem roku in danes sem ponovno dobila nazaj zavrnjeno odločbo.Prosila bi,da mi svetujete kako naprej.Ali naj grem enostavno na csd z odločbo v roki in prosim za pojasnilo glede tržne najemine?Koliko možnosti sploh še imam?
lep pozdrav
Citiraj
MDŠkofljica
Lepo pozdravljeni, Sandraa!

Glede na to, da ste pred porodom, bi vam predlagala, da v Materinskem domu zaprosite za izjemoma podaljšano bivanje. Potem, če ste bili žrtev nasilja (omenjate namreč problem varnosti), lahko sodelujete na razpisu za oddajo neprofitnih stanovanj tudi v kraju začasnega bivališča. Vendar tudi, če se sedaj prijavite na tak razpis, do neprofitnega stanovanja ne boste prišli v doglednem času.

Če ste kandidirali za neprofitno stanovanje, pa vam ni bilo dodeljeno ali če že več kot eno leto ni bilo razpisa, lahko zaprosite za subvencijo najemnine. Vendar pa se glede subvencije bolj natančno pozanimajte na CSD, saj so bile pred kratkim določene zakonske spremembe v škodo upravičencev.

Najverjetneje boste primorani, sedaj ko ste še v Materinskem domu, iskati podnajemniško stanovanje. Ker nimate službe, niste vezani na vrtec ali šolo, lahko stanovanje iščete kjerkoli. Obstajajo območja, kjer so najemnine nižje... Oglejte si in se pozanimajte tudi, če pride v poštev za vas kaj v ponudbi Stanovanjskega sklada: http://www.najem.stanovanjskisklad-rs.si/.

Žal mi je, da se morate sedaj pred porodom ukvarjati s takšnimi eksistenčnimi težavami... S prihodom otroka bodo vaši dohodki višji. Oblačila in opremo za otroka pa poskušajte dobivati predvsem rabljena, tako da vam bo čimveč ostalo za najemnine. Mislim, da bo sedaj čas, da se posvetite malemu bitju, ki ga boste kmalu držali v naročju, potem pa upam, da vam čimprej uspe najti malo bolj stalen varen kotiček za vaju. Če se kasneje v podnajemništvu ne bo izšlo, lahko v skrajni sili še vedno prosite za sprejem v Materinski dom.

Srečno!

Jana Metelko, dipl.soc.del.
Citiraj
Sandraa
Pozdravljeni,
Mene pa zanima kam se lahko obrnem po pomoc. Sem nezaposlena. V 9mesecu nosecnosti. Dobivam redno denarno socjalno pomoc. Domov k starsem ne moram. V svoji obcini zaradi svoje varnosti ne moram dati vloge za stanovanje. Namestitev v materinskem domu pa se mi pocasi izteka. Kam se lahko obrnem po pomoc? Lp
Citiraj
MDŠkofljica
Spoštovana Tijana!

Najprej se vam opravičujem za pozen odgovor. Do subvencije najemnine ste upravičeni, če ne presegate dohodkovnega cenzusa. Dohodkovni cenzus za 2-člansko družino je 250% povprečne neto plače. Tako, da ne presegate. Preden najamete stanovanje preverite še na CSD, ker ne vem točno, kaj ste mislili s tem, da ste dobili zavrnjeno prošnjo: ali niste prišli na listo upravičencev, ker je preveč kandidatov, ali pa so dejansko zavrgli vašo prošnjo, ker ne izpolnjujete pogojev? Mogoče so šteli še dohodke staršev...

Najboljše bo, če greste z odgovorom Stanovanjskega sklada na CSD in vam bodo povedali iz prve roke. Če bo še kaj nejasno, se lahko obrnete še na Žensko svetovalnico: http://www.drustvo-zenska-svetovalnica. ... dosegljivi.

Upam, da bo odgovor pozitiven. Srečno!

Jana Metelko, dipl.soc.del
Citiraj
tijana završnik
Sem mamica samohranilka z enim otrokom.
Letos sem zopet dobila zavrnjeno prošnjo z neprofitno stanovanje,čeprav sem kandidirala že dvakrat prej.Dohodke imam dokaj nizke,to je okoli 677 evrov skupaj,s tem da živim s starši in tudi njim prispevam nekaj evrov na mesec.
Moje vprašanje je,ali bi hila upravičena do subvencije tržne najemnine?
Najlepša hvala za odgovor.
Citiraj
MDŠkofljica
Spoštovani!

Vlogo za neprofitno (nekdaj socialno) stanovanje se odda, kadar je razpis. V ta namen izpolnete obrazec, kjer je tudi navedeno, kaj je potrebno priložiti. Priložiti je potrebno vse potrdila, s katerimi se dokazujejo navedbe iz vloge in sicer: odločba o odmeri dohodnine, potrdilo zavoda za zaposlovanje, potrdilo o bivanju v prostorih za začasno bivanje, rojstni listi otrok, potrdilo o šolanju za šolarja nad 15 let, odločba socialne službe o ločenem življenju, dokazila glede preživnine, zdravstvena potrdila, dokazila glede delovne dobe, izobrazbe in še kakšno dokazilo bi se našlo v določenih primerih. Podrobneje si poglejte v primeru vloge za neprofitno stanovanje v Ljubljani iz lanskega leta: http://www.ljubljana.si/si/mol/razpisi- ... etail.html.

Poleg neprofitnih stanovanj nekatere občine razpolagajo tudi z nujnimi bivalnimi enotami, ki pa niso vezane na razpise. O postopku dodeljevanja le-teh npr. v Ljubljani si lahko preberete na spletni strani JSS MOL, kjer lahko vidite tudi obrazec, iz katerega je razvidno, kaj je potrebno priložiti.

Če je kaj nejasno, pa se še oglasite.

Jana Metelko, dipl.soc.del.
Citiraj
[email protected]
kaksna dokumentacije rabime za odati vlogo za socialno stanovanje
Citiraj
Mica je prasica
Zanima me ce ve keri/a za kaksno prosto stanovanje v ormozu
Citiraj
MDŠkofljica
Spoštovana ERMY!

Do subvencije najemnine ste upravičeni, če imate dovoljenje za stalno prebivanje in stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Pogoj je tudi, da ste kandidirali za neprofitno stanovanje oz. da ne presegate cenzusa za pridobitev neprofitnega stanovanja v najem, slednje v primeru, da v zadnjem letu ni bilo razpisa.

Drugače pa je najbolje, če se o tem pozanimate na CSD, da vam bodo odgovorili iz prve roke.

Prijazen pozdrav,

Jana Metelko, dipl.soc.del.
Citiraj
ERMY
SPOSTOVANI. Sem tujka z stalnim bivanjem v RS in me zanima ali sam vpravicena do subvencije najemnine?Unapjrej se zahvaljujem za vse odogovore.......LP
Citiraj
MDŠkofljica
Lepo pozdravljeni!

Za neprofitna stanovanja obstajajo subvencije najemnine. Mislim, da najem ne more biti popolnoma brezplačen. Morda pa bi s subvencijo prišla tako nizka cena, da bi soseda zmogla plačevanje. Poleg preživnine in invalidnine gotovo dobiva tudi otroški dodatek?

Na Občini se lahko pozanima, če imajo nujne bivalne enote. Najemnine zanje s subvencijo so nižje kot najemnine neprofitnih stanovanj. Res pa, da so bivalni pogoji v bivalnih enotah skromnejši. Če je iz Ljubljane, bi bilo najboljše, da se gospa naroči k g.Valenčiču iz Stanovanjskega sklada in se z njim pogovori o možnostih. Kontakt najdete na spletni strani: http://www.jssmol.si/domov/. Če je iz druge Občine, pa naj pokliče na svojo Občino, Oddelek za družbene dejavnosti in povpraša, če Občina razpolaga s kakšnimi bivalnimi enotami in če bo kakšen razpis za neprofitna stanovanja.

Kot prehodna rešitev pa pride v poštev tudi Materinski dom, kjer se materam nudi podpora in pomoč pri iskanju primerne rešitve.

Lepo, da pomagate sosedi. Če vas oz. vašo sosedo še kaj zanima, kar vprašajte. Srečno!

Jana Metelko, dipl.soc.del.
Citiraj
JANAS
Pozdravljeni,moja soseda je v veliki stiski in ponudila sem se, da malo povprašam o zadevah. Pred letom se je razšla s svojim takratnim možem in se s svojim 10 let starim sinom,preselila nazaj k svoji mami, ki živi v hiši, poleg nje pa še trije njeni sinovi. Mama je zelo nazadnjaška in postavlja zelo ,,čudna,, pravila, glede hrane, otroškega igranja, umivanja itd. Soseda je stara 35 let in invalid 3 kategorije. Zanima me, če obstajajo socialna stanovanja, brez najemnine, ker je brez skoraj dohodka (230,00 € invalidnine in 200,00 € preživnine).

JANA
Citiraj
MDŠkofljica
Pozdravljena Strong!

Če boste varčno in preudarno ravnali s svojim dohodkom in če ste pripravljeni na skromne stanovanjske razmere, boste finančno lahko zmogli živeti "na svojem". Če prav razumem, otrok še nimate...

Ena možnost so sobe, ki jih ugodno oddajajo v Samskem domu v Ljubljani na Sketovi: http://www.sobe-ljubljana.com/

Druga možnost so podnajemniška stanovanja ali sobe, za katere pobrskajte na Bolhi, Salomon-u, nepremičnine.net ali na spletni strani http://www.gohome.si/Search.aspx?q=odda ... +najceneje, ki je iskalnik nepremičnin po vseh straneh. Če boste najeli stanovanje, lahko na CSD zaprosite za subvencijo najemnine, imeti pa morate sklenjeno najemno pogodbo.

Tretja možnost je, da pošljete prošnjo za sprejem v materinski dom. V našem sprejemamo tudi ženske brez otrok, ki se znajdejo v stiski, če je prostor, drugače imajo prednost nosečnice in matere z majhnimi otroki. Nekateri drugi materinski domovi ne sprejemajo ženske brez otrok.

Če ste iz Mestne občine Ljubljana, imate še do konca januarja čas, da kandidirate na razpisu za neprofitna stanovanja. Če ste iz druge občine, se lahko tam pozanimate glede možnosti najema neprofitnega stanovanja ali nujne bivalne enote, če z njimi občina razpolaga.

Veliko sreče in poguma pri iskanju svojega kotička pod soncem vam želim!

Jana Metelko, dipl.soc.del.
Citiraj
Strong
dober dan.
in sice doma imam zelo velike probleme pa ne najdem sluzbe pa za solo nimam toliko denarja. pa me zanima ce bi in kako bi lahko glede stanovanja? da bi se izselila pac na svoje vem da je to veliko breme itd. vendar drugace ne morem .. sicer dobivam denarno pomoc 2 meseca. ce mi ne uspe nekako dobiti nevem kam naj grem.. hvala za odgovor
Citiraj
MDŠkofljica
Pozdravljeni!

Ravno sem vam pisala odgovor, ko sem izvedela, da ste že v dogovarjanju za sprejem v Materinski dom. In ravno to sem vam hotela predlagati. Tako, da mislim, da sedaj že imate informacije, ki ste jih potrebovali.

Prijeten teden vam želim!

Jana Metelko, dipl.soc.del.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.