Odgovori: Menstruacija ja ali ne

Pregled teme
mc-podnar
Pozdravljena!

"Uradno" boste v meni takrat, ko boste 12 zaporednih mesecev brez krvavitve. Tako da to verjetno še niste; ali gre za pravi menstruacijo ali ne, pa je odvisno od tega, ali je pred tem prišlo do ovulacije. Šibke krvavitve, kot jih opisujete, so lahko znak, da jajčnika še lahko ustvarita takšen nivo hormonov, da se to odraža na sluznici maternice, ki zato vsake toliko časa zakrvavi, ne glede na to, ali je prišlo do ovulacije ali ne. V tem obdobju nivo hormonov zelo niha in še vedno se lahko zgodi kakšna ovulacija, posledično pa tudi zanositev, tako da previdnost ne bo odveč. Vsekakor pa bi bilo dobro opraviti ginekološki pregled in ultrazvok, da se izključi morebitne druge vzroke za takšne krvavitve (naprimer polip maternične sluznice, atrofična sluznica...).

Lep pozdrav!

Polona Podnar, dr.med., spec.gin.in porod.
Citiraj
helena51
Pozdravljeni,

Stara sem 51 let. V letošnjem letu nimam več pravih menstruacij, ampak le 1-2 dnevni šibak krvavi izcedek, ki se pojavlja različno, včasih na 3 mesece, včasih na cca 40 dni. Zanima me, če se to še vedno smatra kot menstruacija, ali pa sem že v meni?
Hvala za odgovor.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.