Odgovori: Sesutje ciklusa2

Pregled teme
sabinasencar
Pozdravljeni Anja40!
Tudi benigne ciste na jajčniku bi lahko bile vzrok za izostanek menstruacije in visok nivo estrogena.V ožjem pomenu besede to ni nevarno stanje, je pa neprijetno. Strinjam se, da je potrebno rešiti težavo, ki jo imate.
Lp.,Sabina Senčar.
Citiraj
Anja 40
Pozdravljeni,

no v zadnjih mesecih sem dvakrat sem dala samoplačniško kri in razvidno je, da imam zelo povečan estrogen. Namesto okrog 400 imam čez 800. Zdaj vem,zakaj me stalno tako bolijo prsi, da je enostavno nevzdržno. Po tistem, ko sem vam pisala, so zdaj moji ciklusi taki, da jih sploh ni. Torej, stalno boleče prsi, menstruacije sploh ni, pride samo občasno dva dni malo izcedka..
Jaz verjamem, da je to precej nevarno stanje, ginekolog bi čakala, da se kaj nevarnega razvije, pa bomo potem reševali..sicer se mi pojavljajo ciste na jajčnikih to obdobje, glede prsi pa sem tudi naročena, ker ko sem tipala, sem zatipala marsikaj, ne vem pa ali je kaj konkretnega. ali ni še tako daleč.
Kaj menite iz izkušenj, kakšna je rešitev..zdaj poskušam jesti tako hrano, ki ni estrogenska..
Hvala...
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni Anja39!
Sla ali poželenje je popolnoma naraven nagon in nima nikakršne zveze s klimakterijem ali z bližajočo se menopavzo. Če si želite zveze z mlajšimi moškimi, tudi to ni nič neobičajnega ali čudnega.
V današnjem času so zelo uspešni portali za zmenke in zveze in marsikomu so pomagali iz neželene samskosti. Za ljubezen, zvezo in tudi za otroka ni prepozno. Ravno toliko samskih moških kot samskih žensk hodi po svetu. Lepo je, če se najdete in si polepšate življenje z dvojino.
Lp.,Sabina Senčar.
Citiraj
anja39
Pozdravljeni,

ponovno se vam oglašam.
Zdaj pa trajajo te težave z čudnimi ciklusi že več kot eno leto. Nekako se prebijam skozi vse to in žalujem, ker vidim, da zadeva postaja stalnica v mojih dnevih. Nič več ne morem predvidevati, kdaj bodo krvavitve, kdaj ne, prsi me bolijo tudi skozi celoten ciklus, ne čutim več ovulaciji. Ko pride krvavitev, ne čutim tistih znakov, kot ob normalni menstruaciji.
Ne vem, ali bi kaj koristilo, če bi zdaj po enem letu ponovno dala kri za FSH?
Seveda me je pa strah, da bo zdaj tudi izvid pokazal, da sem že na dobri poti proti menopavzi. Da doživljam tudi čustvene stiske ob tem. Morda tudi vse žalovanje za nazaj, da nisem dobila otroka, da tega nisem izživela, da imam tam zaradi mučnih dogodkov v mladih letih posledice, da je verjetno tudi zato prej se začela nakazovati menopavza. To se mi ne zdi pravično, ker sem že veliko pretrpela, moja sestra ima še pri 46 redne cikluse in mama je to tudi imela do 50 leta.
Na internetu sem sicer našla tudi en dolg članek tudi o globljem sprejemanju tega, ker ko berem zdravniške nasvete, je to tako, kot da me zdaj čaka samo še slabo počutje zaradi neravnovesja, neredne cikluse, mogoče celo jemanje hormonov še ob ščitničnih, ki jih itak moram že več kot 15 let od poroda.
Sem samska in ob tem se zadnje leto soočam še z neverjetnim poželenjem do mlajših moških, kar se mi seveda prej ni nikoli dogajalo. Tako, da me včasih vse boli od želje, na internetu pa sem zasledila tudi nek zapis, da ko žensko napade tako veliko spolno poželenje, kar se velikokrat ženskam dogaja prav pri 40, je to neizpodbiten znak, da se bliža menopavza, ker telo hoče še zadnjič v življenju.
Res me je strah, ker ne vem, v katero smer bo to šlo, ali bom morda res kmalu ženska, ki sploh to ne bo več? Seveda si zdaj sploh zelo želim partnerja, da bi užila še te "zadnje trenutke", ko imam željo, poželenje in ob tem prav trpim.
Kaj mislite ob mojem pismu, kaj bi mi svetovali?
Hvala vam!
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni!
Mislim, da zadostuje pregled hormonov iz krvi in velike razlike z rezultati iz sline ne bi smelo biti.
Če je na UZ viden folikel ali funkcionalna cistica nisem prepričana. Včasih zaostal folikel lahko povzroča motnje menstruacijskega ciklusa. Stanje je povsem nenevarno in tudi v naši ambulanti ga rešujemo s par ciklusi hormonske kontracepcije.
Lp.,Sabina Senčar.
Citiraj
Anja39
Pozdravljena,
hvala še enkrat za prejšnje odgovore.
Nadaljevanje je tako, da sem bila pri ginekologu, na pregledu ni videl nič posebnega na UZ, razen tri folikle na levem jajčniku, največji 17mm. Dal mi je pregledati kri, bila sem 17 del ciklusa.
FSH-11
Rekel je, da je to normalen izvid in ni od znakov menopavze. Vendar od takrat nimam menstruacije, to je od 19.8. Takrat mi je predlagal kontracepcijo, nisem se še odločila za to.
Noseča nisem.
Ali iz sline se potem da videti spolne in ščitnične hormone?
Res si ne predstavljam, kaj se zdaj dogaja pri meni, je pa res, da se nekako sovpada z stresi, ki jih imam trenutno zaradi stanovanjskega vprašanja..

Prosim za vaše mnenje in lep dan še naprej..
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni!
Laboratorijski izvid pokaže le trenutno stanje vaših hormonov in nima nič večje napovedne vrednosti, kot je vaša starost ali ultrazvočna slika ali pregled.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Citiraj
Anja39
Pozdravljeni,

najlepša hvala. Eno vprašanje se mi je še postavilo:
pri preiskavi krvi glede hormonskega stanja me zanima, ali se da razbrati, če je situacija zaradi predmenopavznega stanjaki je dokončno,ali preprosto hormonsko neravnovesje, ki pa se lahko še spremeni-na bolje?

Uspešen dan želim.
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni!
Žal mi je in razumem vašo izgubo in neprijetne izkušnje v preteklosti. Hormoni so neposredno povezani z živčevjem. Pravijo, da hormoni najlepše delujejo, ko živčevje počiva in da tudi živčevje najlepše deluje, ko so hormoni v ravnovesju. Življenje označuje prepletanje teh dveh pomembnih informacijskih sistemov v telesu.
Stanje, ki ga opisujete kot trenutno težavo, je oblika PMS sindroma. Več kot je ciklusov brez ovulacije, bolj občutite prevlado estrogenov (relativno glede na stanje brez progesterona). Progesterona največ izdela posteljica v nosečnosti ali rumenjakovo telesce, ki nastane v jajčniku po ovulaciji. Če je vzrok za vaše težave v hormonskem neravnovesju, je edino pravo zdravilo dodatek posameznega manjkajočega hormona.
Vaša pravica je, da si izberete ginekologa. Prepričana sem, da nas je največ takih, ki nam je mar za paciente in da je včasih težava le v komunikaciji. Zaradi načina dela, ki ga predpisuje zavarovalnica, vsi pacienti občasno dobimo napačen vtis, da zdravniku ni mar.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Citiraj
Anja39
Pozdravljeni,
glede na to, da je moje pismo najbrž ni prišlo do vas, ker mi je pokazalo sistemsko napako, tako da vam bom napisala še enkrat.

Zelo sem vesela, da v tej moderni dobi imam možnost drugega mnenja, saj še pred malo več kot 10 leti to skoraj ni bilo možno.

Zadnjih 10 let sem bila zelo zadovoljna s svojim zdravjem na ženskem področju.
Do svojega 26 leta pa sem preživela precej hude stvari, namreč po 20 letu sem bila v partnerski zvezi, stalna vnetja, pozitivni brisi,izvenciklične krvavitve, jemanje KT, konizacija, zanositev, izguba otroka v 35 tednu zaradi infekcije, partner me zapusti..
Po teh izkušnjah nisem mogla verjeti, da bom še kdaj zadovoljna in živela normalno, potem pa sem si uredila zdrav življenjski slog. Po tem porodu sem seveda imela določene posledice, delovanje ščitnice je bilo zmanjšano-doživljenjsko jemljem tablete, ter sprememba ciklusa, ki je bil prej zelo reden na 28 dni, se je potem skrajšal na 24-25 dni z obveznim predhodnim nekajdnevnih rjavim izcedkom. Zaradi tega sem še kar nekaj let hodila na preglede, posege, vendar vzrok ni bil ugotovljen.
Ginekolog mi je sicer rekel, da je možno, da so mi zaradi pretresov odpovedali jajčniki, pa sedaj vem, da so mi jajčniki vsa ta leta prav dobro delovali, saj to ženska enostavno ve, kdaj je vse ok z njenim telesom..
Torej sem se s časom s takim ciklusom sprijaznila, sprejela kot svojega normalnega.
Torej menstruacije, ki so trajale 5-7 dni, potem 12-13 del ciklusa ovulacija in boleče prsi do naslednje menstruacije 24.dan. To je bilo zame sprejemljivo in sem lepo živela s s tem.

Pri 30 sem v naslednji partnerski zvezi ponovno načrtovano zanosila, vendar je v 9-em tednu prišlo do odmrtja ploda.

Po tistem (žal) nimam več stalnega partnerstva, zato tudi nisem več imela možnosti, da bi uresničila željo po materinstvu.
Sedaj imam 39 let in pred enim mesecem se je začelo dogajati nekaj čudnega z mojim ciklusom.
Morda to tudi sovpada z stresom, ki sem ga doživela v maju glede mojega stanovanjskega vprašanja, ali pa so to pričeli predmenopavzni znaki..? Ampak bolj bi to povezala s stresom, ker moje telo očitno odreagira na področju hormonov..

Menstruacija, ki sem jo dobila v juliju, je bila sprva normalna, potem pa se je potem, ko bi se že morala zaključiti, začel pojavljati svetlo rdeč izcedek in tako do 12.dneva ciklusa.
Z ginekologom, ki v resnici zadnja leta na srečo ni imela veliko dela z menoj-sem govorila in je rekel, da to po njegovem mnenju ni kakšno vnetje medeničnih organov, ampak so zanihali hormoni.
Potem se je nadaljevalo tudi precej spremenjeno, namreč znake PMS sem dobila šele okrog 25.dela ciklusa in menstruacijo šele 32.dan. Menstruacija je bila zopet ok, potem pa sem opazila, da me boleče prsi in napihnjenost sploh ni popustila, običajno sem imela boleče prsi samo še 1.dan menstruacije. Tako sem sedaj imela PMS znake vse dneve, res me je zanimalo, kaj bo sedaj s tem. No včeraj je bil komaj 19.dan ciklusa in sem že zagledala rjav izcedek pomešan z svežo kri, zelo neprijeten in top občutek v sp.delu trebuha ( kot nekaj ur pred menstruacijo) in danes, ko je 20. dan pa še več sveže krvi in sem že mislila, da sem tako zgodaj dobila konkretno menstruacijo, sedaj pa je spet deloma ponehalo. Ne poneha pa napet občutek v trebuhu in zbadanje v jajčnikih.
No, glede na to, da sem svoje telo precej dobro poznam, pa sedaj mi trenutno dogajanje res ni jasno. Malce me je strah in čutim stisko, ker me to vse tako spominja na moje občutke takrat v mladih letih, ko je bilo res hudo. Pijem ženski čaj.
Z ginekologom sem govorila prejšnji teden, ker me kot rečeno PMS znaki celi ciklus niso zapustili. Rekel je, da bi poskusili z hormonskimi tabletami..kar pa iskreno povem, da ne bi rada tega..
Kateri hormoni vplivajo na napetost prsi, bolečine v trebuhu..? Bi bil smiseln pregled krvi, morda počakam še kakšen ciklus?
Že kar nekaj let pa si želim dobiti zdravnico s srcem, ker jaz že dolgo vem, da sem celostno bitje, ne samo oseba z reproduktivnimi organi, ki jih je treba zdraviti, če zbolijo. Glede na to, da zelo znam celostno skrbeti zase, pa kot že rečeno, si zelo želim in tudi potrebujem zdravnico, takrat ko zdravnika vseeno potrebujem. Sedaj imam zdravnika, ki je bolj "prehodni".
Tako bi od vas potrebovala dva mnenja, glede situacije, ki sem vam jo opisala, ter na kakšen način bi morda vi postali moja izbrana ginekologinja?
Hvala lepa za pozornost in veliko uspehov!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.