Odgovori: tvt

Pregled teme
sabinasencar
Pzdravljeni gospa Potvtju!
Sling operacije spadajo pod manj invazivne kirurške posege. Kljub krajši bolnišnični oskrbi po posegu, vam staleža pripada toliko, kot ga boste potrebovali. Nekatere ženske grejo lahko v službo po 14 dneh, druge pa zaradi daljšega okrevanja potrebujejo več domače nege.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Citiraj
potvtju
Spoštovani,

mene pa zanima kako je z bolniškim staležem po tvt (klasičen v popolni anesteziji) ? V odpustnem pismu namreč ne piše, smo se pa sotrpinke pogovarjale o tem in naj bi se baje svetovalo 3 tedne. Malo sem tudi pogooglala in so info različne - od 14 dni do 1 meseca :) Delovno mesto, ki ga opravljam, je fizično zahtevno, delodajalec pa že pritiska kdaj se vrnem, glede na to da je "veseli december".

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni MeglicaF!
Niste si naredili škode, predvsem pa ne "nepopravljive"!
Izogibati se je potrebno vsem pritiskom na medenično dno, pa naj bo to dvigovanje uteži ali lastne teže. To pravilo velja v splošnem in ni mišljeno, da bi se vam "tvt trakec" strgal. Pravila veljajo v skrbi, da se vam stanje čez leta ne poslabša.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.
Citiraj
meglicaf
Pozdravljeni!

Mi lahko prosim poveste sledeče: sama sem leto in pol po operaciji tvt. Do sedaj sem se res pazila in nisem ničesar dvigala. Smo bili na morju in med vožnjo s pedolinom, sem se tudi jaz spustila 3 x po njem. Seveda se je treba nanj povzpeti po lestvi, se pravi potegniti z rokami gor. Sploh nisem razmišljala, da pa moja teža ni 5 kg :-), ampak mnogo več. Sem sedaj naredila nepopravljivo škodo? Ali je dvigovanje bremen mišljeno samo kot dvig z rokami in ne lastne teže?
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni Neboglasnica!
Odstranitev traku je obsežna operacija, poteka v splošni anesteziji. Okrevanje je lahko dolgotrajno, podobno kot po sami operaciji vstavitve traku.
Bolečine v nožnici zaradi dodatnega brazgotinjenja lahko ostanejo še naprej.
Predlagam, da prej izčrpate vse neinvazivne možnosti dodatnega zdravljenja. Ena od možnosti je zdravljenje prekomerno aktivnega sečnega mehurja. Prekomerno aktiven sečni mehur je velikokrat stranski, prehoden pojav po operaciji TVT. Včasih zadostujejo že vaje za trening mehurja, lahko pa se zdravnik odloči za ustrezna zdravila.
Lp.,Sabina Senčar.
Citiraj
neboglasnica
Naj se vam še enkrat zahvalim za vaš čas in trud!

Najprej bi vam zastavila trenutno zame najbolj pomembno vprašanje, na katerega odgovora ne najdem na spletu: kako obsežna operacija je odstranitev traku: pod popolno/delno narkozo, čas okrevanja.... in seveda tudi kaj o neinvazivnih možnostih.
Če npr. odstranim trak, pa bolečine v nožnici ostanejo?
Ali ste mislili, da pred odstranitvijo traku poskusim še s kakšno metodo? Ali najprej odstraniti trak, pa potem metode?

Hvala vam in lep večer!
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni Neboglasnica!
Ena od posledic operacije je tudi prekomerno aktiven sečni mehur ali urgentna inkontinenca. Ta se kaže z stalnim tiščanjem na vodo ali s pekočimi bolečinami. Prva stvar, ki jo sami lahko storite, kot korak v pravo smer je, da poskušate mehur čimvečkrat napolniti do te mere, da počasi popusti tiščanje in pekoča bolečina. Urgentna inkontinenca, ki nastane po operaciji je največkrat prehodna in se z vstrajnimi vajami mehurja popravi.
Zadnja možnost, ki jo vidim jaz, je ponovna operacija. Prej imate še veliko neinvazivnih možnosti, tudi medikamentozne. Antibiotiki ne bodo veliko pomagali, če ne gre za bakterijsko vnetje.
Pravico do kontrole pri operaterju imate dokler zdravljenje ni zaključeno.
Citiraj
neboglasnica
Pozdravljeni!

Ja, konec oktobra je tu, jaz pa še vedno z bolečinami.Še vedno je prisotna bolečina v sami nožnici, bolečina-pekočina, niti ne morem definirati. Srbi zunaj nožnice, v samo nožnici, grozno je. Bila pri osebni zdravnici, pri urologu in ginekologinji. Slednja ne vidi težav, predpisala mi je neko kremo s kortikosteroidi (ali kako se reče), s katero se pa nisem mazala (ker sem čakala na pregled pri urologu in ker je bilo tisti čas med obema M vse v redu), posledično me sedaj noče več sprejeti. Ves čas me tišči lulat, ob uriniranju me peče, laboratorijski izvidi vode so na meji z vnetjem. Z zdravnico sva se dogovorili, da poskušam zdržat, da ne bi kar naprej jemala antibiotikov. Konec avgusta mi je odstranila mireno, septembra sem dobila prvo menstruacijo po petih letih in v obdobju med dvema menstruacijama, teh bolečin nisem imela. Res pa je,d a sem takrat začela preventivno jemati probiotične tablete. Po oktobrski menstruaciji so se bolečine vrnile in ni za zdržat. Kar kocine mi pokonci stojijo, tako me boli in peče. Zaradi vsega tega sem posledično že malce depresivna, uteho iščem v hrani.
Kako naj prepričam ginekologinjo, da mi da napotnico še za kakšen pregled? Res sem obupana. Omenili ste možnost odstranitev traku - je to težka, zakomplicirana operacija? In kaj, če to ni to? Se opravičujem za zmedenost, ampak res ne vem več kaj naj.
Hvala vam!
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni!
Vedno imate možnost drugega mnenja pri ginekologu, ki te operacije opravlja. Ne vem kje ste bili operirani, ampak v Sloveniji imate dovolj bolnic in strokovnjakov, ki znajo popraviti zaplete po tvt operaciji.
Lp.,Sabina Senčar.
Citiraj
anibaslumpa
Pozdravljeni!

Hvala vam, ker poslušate in razumete. Sama sem svojo osebno zdravnico komaj prepričala, da mi je dala napotnico za urologa, čeprav ne vem koliko mi ta lahko pomaga. Zdajle smo bili 10 dni na morju, pazila sem se res 1100 %, pa pekoč občutek obstaja in ne izginja. Ko sem imela v začetku junija pregled pri operaterju, je le ta zanikal, da bi obstajala povezava med trakom in pekočim občutkom, ki ostaja prisoten ves čas, vsak dan, 24 ur na dan, ves teden. :-(
Kje lahko pridobim še kakšno informacijo o odstranitvi traku?

Prijetne počitniške dni...
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni!
Obstaja tako povezava med operacijo TVT in vnetji, kot tudi med podprtim mehurjem s TVT in stalnim tiščanjem na vodo ali pekočim občutkom.
Če je kvaliteta vašega življenja slabša, kot je bila pred operacijo, vam svetujem, da se z zdravnikom pogovorita o odstranitvi traku. Operacija odstranjevanja TVT traku je zahteven poseg, zato je pomembno, da o njem dobro premislite. Dodaten operativni poseg mora prinesti izboljšanje, ki bi upravičilo običajno operativno tveganje.
Lp.,Sabina Senčar.
Citiraj
anibaslumpa
Pozdravljeni!

Ja, spet jaz. Od operacije TVT do danes sem prebolela 8 vnetij mehurja. Ali obstaja kakšna povezava med trakom in vnetjem? Naj povem, da sem včasih popila 2 dcl vode na dan in sem ter tja kakšno vnetje, zdaj pa spijem od 1,5 l vode na dan - pa me precej peče, zlasti ob uriniranju; ko pa spijem dva litra vode, je bolečina znosna. Zanji urikult je bil negativen, občutek pekoče bolečine ostaja.

Hvala.
Citiraj
anibaslumpa
Najlepsa hvala za vas cas in razumevanje. Ja, vsaka sprememba na bolje je dobrodosla. Srecno!
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni Anibaslumpa!
Delno zaradi operacije, delno zaradi bakterijskega vnetja so bila pri vas tkiva še otekla. Oteklina je povečevala pritisk v sečnici in nekaj časa zakrivala realno stanje. Po določenem času edem ali oteklina splahni in takrat lahko ocenimo dejansko izboljšanje inkontinence po operaciji. Nič niste naredili narobe, nekaj inkontinence je pač ostalo. Izboljšanje opažate in bolečine so izginile.
Če se je inkontinenca izboljšala iz hude stopnje v blago, je tudi to veliko.
Lp.,Sabina Senčar.
Citiraj
anibaslumpa
Pozdravljena!

Mineva dva meseca po operaciji, počutje je mnogo boljše. V ponedeljek grem v službo po dolgem času, vnetje se je menda s šestimi antibiotiki umirilo. Včeraj in danes pa opažam na sp. hlačkah sled kapljic, kot včasih, samo mnogo mnogo manj.
Je možno, da se je po dveh mesecih kar čez noč poslabšalo? In pravzaprav, kaj bi sedaj privedlo do vrnitve v stanje pred operacije? Moje laično sklepanje je, da je trak sedaj že dobro vraščen v telo, pri delu se še kar pazim, ne dvigujem ipd...

Prijeten večer,

S.
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni!
To, kr imenujete "prekršek" ni moglo izničiti vsega truda. Kam bi pa prišli, če bi stojalo za perilo izničilo operacijo? Operacija vam mora izboljšati kvaliteto življenja. S tremi majhnimi otroki imate pred sabo še kar nekaj obešanja perila, ali ne?
Lp.,Sabina Senčar.
Citiraj
anibaslumpa
Oo, hvala, vsaj nekdo, ki me ne obsoja. Kot mati treh malih otrok se seveda delu tekom rehabilitacije nisem mogla povsem izogniti. Upam na najboljše, bolečina je sicer še vedno prisotna in upam, da bo počasi izvenela ter da en "prekršek" še ni izničil ves trud.

Lepo nedeljo,
S.
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni!
Jaz vas pa povsem razumem, da ste se končno vrnili k običajnim dnevnim aktivnostim. Kakšen je pa potem smisel operacije, če še stojala za perilo ne morete premaknit? Ne verjamem, da se je tkivo okrog traku prerezalo zaradi premikanja stojala za perilo.
Vaše pismo nazorno kaže invazivnost kirurške metode tvt. Kljub antbiotikom, bolečinam in okrnjeni delazmožnosti vam želim, da se vam kvaliteta življenja povrne čimprej na boljšo raven, kot je bila pred operacijo.
Lp.,Sabina Senčar.
Citiraj
anibaslumpa
Pozdravljeni!

Spet jaz :-(. Bolečine v predelu trebuha so izginile, ko sem začela jemati Nolpaza. Ampak danes sem naredila najbolj neumno stvar na tem svetu, verjetno. Prestavila stojalo za perilo, težko cca 10 kg in seveda me posledično boli v predelu nad sramno kostjo oz. na mestu kjer me je bolelo po posegu. Vprašanje: če sem si potrgala tkivo okrog traku, se bo to pokazalo s krvavitvijo ali kako?
Že tako imam neprestane težave z vnetjem mehurja, jemljem že peti antibiotik, zdaj pa še to. Ampak sploh nisem pomislila, avtomatično sem prestavila stojalo. kaj mi svetujete?

Hvala za vašo potrpežljivost,

S.
Citiraj
sabinasencar
Pozdravljeni Anibaslumpa!
Možno je, da vas bolijo mišice od prisilnih drž, ki ste jih imeli, da bi zaščitili boleče mesto po operaciji.
Možno je marsikaj, vse pa so samo ugibanja.
Lp.,Sabina Senčar,
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.