Med.Over.Net

Odgovori: Prezgodnja menopavza?

Pregled teme
Magdalena Fabčič
Pozdravljeni,

izmerjena vrednost progesterona je res nizka, kar kaže na določeno hormonsko neravnotežje. Bolj poveden bi bil podatek o vrednosti v drugem delu cikla (lutealna faza), ko je sicer vrednost progesterona najvišja.
Nizke vrednosti so lahko posledica cikla brez ovulacije, kar se po 40-tem vedno pogosteje dogaja. Vaše težave pa nakazujejo tudi estrogensko dominanco, presežek estrogena v primerjavi s progesteronom. Vzroki lahko tičijo v kroničnem stresu, prehrani z premalo vlakninami, hormonskih motilcih iz okolja (ksenoestrogeni)...
Poleg izboljšanja življenjskega stila (kvalitetna prehrana, dovolj spanja in gibanja, tehnike za uravnavanje stresa) lahko poskusite uravnati hormone z navadno konopljiko (vitex agnus-castus). Več o njej na [http://www.pogumna.si/blog/konopljika_za_zenske_tezave].
Zaenkrat pa to ni znak prezgodnje menopavze, le hormonskega neravnotežja.

Lep pozdrav,
Magdalena.
Citiraj
jaza
Pozdravljeni,
Stara sem 40 let, imam 3 otroke, pred 1,5 leta sem bila na sterilizaciji. Splošna zdravnica me je zaradi težav (čustvena nestabilnost, žalost, občutljivost, glavoboli, napihnjenost, pogosta vaginalna vnetja,...) napotila tudi na pregled hormonov. Vrednosti so na 10. dan ciklusa naslednje: progesteron 0,1, estradiol 47, testosteron 0,23. Zdravnica je omenila, da je progesteron nižji, da naj se posvetujem z ginekologinjo. Zanima me ali je odstopanje v vrednosti progesterona sploh omembe vredno? Ali vse skupaj že mogoče kaže na prezgodnjo menopavzo?
Hvala in lep pozdrav!
Citiraj
Magdalena Fabčič
Pozdravljeni,

glede na napisano je velika verjetnost, da vstopate v obdobje perimenopavze, za katerega so značilne predvsem variacije menstrualnega ciklusa (daljši ali krajši). Traja lahko od 1 leta pa vse do 5 let in je čas največjih telesnih in duševnih sprememb, ko se telo prilagaja na novo hormonsko stanje. Na starost, ko nastopi menopavza, precej vpliva tudi dednost, tako da je precejšna verjetnost, da bo tudi pri vas bolj zgodnja. Lahko pa se zgodi, da imate menstruacijo, četudi neredno, še več let.
Ob vaši utrujenosti bi sicer najprej pomislila na anemijo, sploh glede na močne menstruacije. Kakšne so bile izmerjene vrednosti hemoglobina, hematokrita in železa v serumu?
Pozorni pa bi morali biti na vaše vrednosti holesterola, saj je skupni in LDL povišan, HDL pa na spodnji meji. Na to, kot na ostale težave, lahko najbolj vplivate s stilom življenja: uravnavanje stresa, redno gibanje, uravnotežena prehrana z dovolj vlaknin in higiena spanja. Kako reševati težave s spanjem pa si lahko več preberete na http://www.pogumna.si/blog/tezave_s_spanjem.

Lep pozdrav,
Magdalena.
Citiraj
H123
Pozdravljeni,

stara sem 41 let, 3 otroci.
V zadnjih nekaj mesecih se soočam s pogosto utrujenostjo in splošnim slabim počutjem. Pogosto imam čuden občutek v glavi, vrtoglavico, občutek "plavajoče glave".
Menstruacije sem imela redno na 28 dni in po zadnjem porodu zelo močne. Se pa mi je v zadnjem letu začelo dogajati, da so bila obdobja med menstruacijami za en teden krajša ali pa za nekaj dni daljša od sicer normalnih.
Trenutno mi menstruacija zaostaja za 10 dni. V zadnjem tednu je moje počutje katastrofalno. Sem brez energije. Večkrat me oblije občutek slabosti, izgubila sem apetit.
Ponoči slabo spim - najprej mi je vroče, nato me zebe...
Pogosto se mi zviša srčni utrip (do 130 tudi v mirovanju), zaradi česar sem bila že trikrat pri zdravniku, vendar niso ugotovili nepravilnosti.
Ves čas imam občutek suhih ust, čeprav pogosto pijem.
Izvid krvi KKS je ok, Biokemijske preiskave(holesterol 6,59, HDL holesterol 1,20, LDL holesterol 4,82) izvid S-TSH je 1,38.
Zaradi težav sem že precej zaskrbljena.
Ali je možno, da gre za hormonsko neravnovesje ali prezgodnjo menopavzo?
Naj še omenim, da sta babica in mama izgubili menstruacijo pri 42 letih.

Najlepša hvala za odgovor že vnaprej!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.